A Borrajongó

Innijó - Németh János Némethjanó Siller 2019

2021. január 11. 06:00 - furmintfan

Amikor a 2021-es év első palackját bontottam, egy kis év eleji szünet után, még véletlenül sem akartam valami elgondolkodtató bor után nyúlni. Ennek megfelelően a kiválasztott palack, egyben az év első "tegnap ittam" posztjának főszereplője egy szekszárdi siller.
A siller nekem valahogy tipikus tavaszi és őszi bor, vagy akár téli rosé-helyettesítő, ha valamiért nagyon hiányozna ilyesmi a téli napokon, de egyébként nyáron a fröccsöt is szeretem belőle, szóval minden évszakban helyet lehet neki találni. A 7-8 évvel ezelőtt nagy elánnal indult Fuxli-sztori elég gyorsan a ködbe veszett, de közös márkanév és dizájn nélkül is készülnek sillerek a Szekszárdi borvidéken, többek között Németh Jánosnál is. A műfaj ugyanúgy nem akarja megváltani meg a világot, ahogy a rosé sem, van belőle jobb, van belőle rosszabb, igazából ha egy jó ivóbor kerül a palackba, akkor helyben vagyunk. Ez a bor pont ilyen.

nemethjanosnemethjanosiller2019.jpg

Németh János Némethjanó Szekszárdi Siller 2019
Elméletileg kékfrankos, merlot,syrah és kadarka, de ez tulajdonképpen mellékes. A pohárban élénk rubin szín és érett piros gyümölcsös illat fogad, leginkább talán a cseresznye-meggy-szamóca vonalon mozog, de egy kis szilva is érezhető. A korty tartalmas és arányos, jól elbírja az egyébként nem alacsony alkoholt (13,5%), a bor testét széles savak és éppen csak leheletnyi cseresség támogatja, egészen borszerű az összhatás. Ízben is visszatérnek az érett gyümölcsök: meggy, szamóca, cseresznye, finom fanyarság kíséretében. Nagy megfejtések ebben a kategóriában nyilván nincsenek, de amit ebből a műfajból ki lehet hozni, azt ez a bor kihozza, egyszerűen jó inni. Megcsípi az 5 pontot.
Én még tavaly év végén vettem 1300 Ft-ért a Lidl-ben, talán néhány üzletben kallódik még egy pár palack. Több borkereskedésben is kapható a bor, de ennél drágábban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7316377298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása