A Borrajongó

Lidl-ből loptuk – Grand Tokaj Amethyst Hárslevelű 2019

2020. december 03. 06:00 - ungert

Nem ez lesz a legtipikusabb tokaji hárslevelű, az biztos, de ha a Tokaji Kereskedőház utódjaként tevékenykedő borvidéki óriás ilyen borokat tud produkálni a belépőszintű árfekvésben, akkor többféle okok mentén is van indok az örömre. Az egyik, hogy a párszáz forintos félédes hegyaljai lőrék helyét átveheti egy klasszisokkal emelkedettebb minőségi színvonal. A másik pedig a legális lopás élménye még az egységsugárnál szélesebb érdeklődési körrel rendelkező nagyivók (ezek lennénk mi) esetében is, hiszen nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy három euróért a hazai kínálatot tekintve ilyen, szélesebb kontextusban is értelmezhető minőségi színvonalat kapunk.pcwo3793.JPEG

ungert: Ha tíz évvel ezelőtt valaki arról akart volna meggyőzni, hogy egyszer majd lesz egy iható, sőt, szerethető félszáraz/félédes tokaji hárslevelű egy ezresért, biztosan hülyének néztem volna. Aztán lett. Az illat orrbamászó, a baracktól kezdve a trópusi gyümölcsökig gyakoratilag mindent produkál, és úgy sejtem, hogy ebben nem kevés technológia is szerepet játszhat. A korty rendezett és tiszta, a gyümölcsök és a súlyához-komplexitásához mérten egy árnyalatnyival több maradékcukor vezetik, visszafogottabb, de még éppen megfelelő tartást adó savakkal kiegészítve. A szesz a végén enyhén befűt, de ettől függetlenül is közérthető, értelmezhető és finom is, még ha nem is ezzel érdemes kezdeni a hárslevelű borvidéki karakterével történő behatóbb ismerkedést. Masszív 4 pont, remek vétel.

furmintfan: Buja, behízelgő illattal kényeztet: érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök sora, barackféléktől a körtén át a szőlőig és mangóig, egy időre még határozott banános irányt is vesz, cseppnyi mézzel. Felfedezhetőek benne benne hársas jegyek is, de már-már újvilági borokra emlékeztető módon populáris karakterű. A korty szellős, laza, kicsit lágy és híg, nem is tart ki sokáig, de tiszta és gördülékeny. Érzetre valóban félszáraz, de az édesség nem túlzó, kicsit kiemeli az érett fehér húsú és trópusi gyümölcsös ízeket is. Az alkohol ugyan kicsit kilóg a korty végén és picit kesernyéssé teszi a lecsengést is, de nem tragikus a dolog. Közérthető, szerethető bor, mindennapokra teljesen jó választás az áráért. 4p+ (1000 Ft, Lidl)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116303446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sinyi2016 2020.12.04. 15:54:51

Igen a lidliben tényleg néha lopásnak érzi az ember. Én ennek a borászatnak a korábbi évjáratú furmintjával és egy cuvéevel is meg voltam elégedve hasonló áron volt mint ez a bor. Föleg mikor sárga címkét tesznek a borókara és berakják alulra vagy egy kartondobozba a mindenféle különleges termékek sorába. Volt mikor ezt a bort 500ft vásároltam meg.
Vagy egy éve a Balla Gézától az alap kadarkájukat 2017-est 800 forintért. Érdemes át nézni őket vannak csodák. Amúgy mikor új akciós borokat hoznak és nincs hely akkor szokták így leértékelni az előző katalógusban szereplő borokat.

osborne 2021.07.22. 21:57:42

A 2020-as évjárat is jól sikerült.

Utsó üveg volt a helyi Lidliben.
süti beállítások módosítása