A Borrajongó

2019-es Tricollis-ok és rajnai rizlingek a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől

2020. augusztus 28. 06:00 - furmintfan

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet, illetve ahogy immár a címkéken is szerepel a Pannonhalmi Főapátság Tricollis névre hallgató belépő borairól már tavaly is írtam, annak apropójából, hogy a rosé is bekerült a fehér és a vörös tétel mellé a borcsaládba és a címkét is egységesítették. Idén egy további lépést tettek ebbe az irányba azzal, hogy 2019-ből a korábban rajnai palackba letöltött fehér Tricollis is burgundi palackba került.
A pince sok szőlőfajtával dolgozik, de ezekből kettő kapott kiemelt szerepet: a rajnai rizling és a pinot noir, amelyekből a legjobb évjáratokban egy "alap" és egy válogatás tétel is készül. A rajnai esetében a válogatás már kezdettől Prior névre hallgat, a komolyabb pinot noir 2018-tól viseli a kolostor vezetőjére utaló megkülönböztető címet. Rajnaiból 2016 óta nem készült Prior az apátságnál, most a 2019-es évjáratból ismét palackoznak rajnai rizling válogatást.

pannonhalmifoapatsagtricollisokrieslingek2019_1.jpg
A 2019-es évjárat remek borok ígéretével kecsegtetett, a korábbi jó tapasztalatok alapján az új Prior-ra is nagyon kíváncsi voltam, úgyhogy csokorba gyűjtöttem a három Tricollis-t és a két rajnai rizlinget és egy posztba gyűjtve osztom meg a tapasztalatokat.

pannonhalmifoapatsagtricollisokrieslingek2019_3.jpg
Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2019
Három dűlő - a Széldomb, Tavaszó, Babszökő - termése, tartályos erjesztés és érlelés után került palackba.
Fajtajelleges, szép illat köszön vissza a pohárból: citrusok, fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, fehér narancsvirág, kezdődő benzines aláfestés. Szájban hűvös, szép riesling-es egyensúlyt hoz, vibráló savakkal és leheletnyi maradékcukorral. Különféle citrusok, fehér húsú őszibarack, körte és lime adják az aromákat. Precíz, lendületes, fókuszált és zamatos bor, lédús gyümölcsösséggel. A két rajnai rizling közül ez az elevenebb, könnyedebb. 6p (2950 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Főapátság Prior Fehér 2019
A rajnai rizling válogatás 2019-ben a Packalló dűlő termése, tartályban erjedt a több időpontban szedett alapanyag, majd tartályban, finomseprőn érlelődött.
Egy fokkal érettebb, gömbölydedebb karakterű bort ígér az illat, amelyben sárga alma és érett citrusok dominálnak, némi sárga húsú gyümölccsel. Kóstolva testesebb, vaskosabb, mint az alap riesling, lassúbb ritmusban mozog, a seprőn tartás finom krémességgel dúsítja. A nagyobb test szépen elnyeli a magasabb alkoholt, a savak is szélesebbnek tűnnek,  jól tartanak, de a riesling-es vibrálás elmarad. Sárga alma, körte, édes citrusok, mandarin, némi ananász, minimális narancshéj a fő díszítőjegyek. Teltebb, tartalmasabb, talán kedvesebb, de nem komplexebb, vagy izgalmasabb, mint a kistestvére. 6p (4950 Ft - Bortársaság)

pannonhalmifoapatsagtricollisokrieslingek2019_2.jpg
Pannonhalmi Főapátság Tricollis Fehér 2019
45% olaszrizling, 30% rajnai rizling, 15% fűszeres tramini és 10% pinot blanc házasítása tartályban erjesztve és érlelve.
Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, szőlő, pici virág érezhető illatában, idővel minimális ananász is feltűnik. A közepesnél vékonyabb testet élénk savak vezetik, ugyanakkor a bor egy fokkal szélesebb, tartalmasabb, mint a 2018-as kiadás volt. Citrusfélék, zöldalma, körte, szőlő, pici citrushéj és ananász színezi. 5p (2170 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Rosé 2019
50% merlot, 30% pinot noir, 20% cabernet franc házasítása, tartályban erjesztve és érlelve.
Édes piros bogyós gyümölcsök - szamóca, málna -, a háttérben édesfűszerek, vanília elegyednek illatában. Meglehetősen telt, gömbölyded bor a maga műfajában, széles savakkal, enyhe krémes érzettel, közel 5 g/l maradékcukor édességével. Szamóca, málna, érett piros bogyósok, leheletnyi édesfűszer színezi, pici pink grapefruitos fanyarsággal. 5p (2170 Ft - Bortársaság)

Pannonhalmi Főapátság Tricollis Vörös 2019
Három dűlő - Széldomb, Tavaszó, Babszökő -, három fajta, - 50% merlot, 30% pinot noir és 20% cabernet franc - házasítása, tartályban erjesztve, majd 6 hónapig 228 literes használt hordókban érlelve.
Illatában eleinte pici füst, érett piros bogyósok, édesfűszerek. A füst gyorsan felszáll, utána vörös áfonya, málna, meggy, egzotikus fűszerek és virágok uralkodnak. A bor közepes testű, kerek savak és érett tannin keretezik, egy kevés maradékcukor jelenléte is érezhető (nekem kicsit sok is), miközben az emelkedett alkohol is ráerősít a korty meleg hangulatára. Érett piros bogyósok, vörös áfonya, cseresznye, piros ribizli, édesfűszerek, fahéj, árnyalatnyi füst elegyedik ízében. 5p+ (2950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616171072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása