A Borrajongó

Homoky Dorka a Vino Piano-ban

2020. július 06. 06:00 - furmintfan

A kerthelyiségek, teraszok megnyitásával beindult az élet Budapesten is, a borkóstolók is visszatértek, és ahol az adottságok ezt megengedik, a kettő kombinációja is adja magát. A Tűzoltó utcában, az Élesztővel és a Pancs Gasztroplaccal lényegében egy fedél alatt működő VinoPiano is így tesz, a nyár folyamán a meghívott borászok a teraszon (rossz idő esetén a bárban) kötetlen formában mutatják be boraikat. Az első alkalommal Homoky Dorka volt a VinoPiano vendége.

homokydorkavinopiano01.jpg

A Homoky családban több generáción átívelő hagyománya van a szőlőművelésnek és borkészítésnek, de Dorka egy kis kitérővel "tért meg" a borászpályához. Először a bölcsészkaron kezdett el tanulni, de végül a szőlész-borász szakot is elvégezte. 2012-ben kezdett el dolgozni a saját elképzelései mentén néhány általa választott parcellán - jelenleg 2,7 hektáron - a családi szőlőben és a pincében, és szülői támogatás mellett azóta is folyamatosan igyekszik a legjobbat kihozni a tállyai dűlőkből. Az egyetem mellett és azóta jöttek a bel- és külföldi tanulmányok, tanulmányutak, az ezek során szerzett tapasztalatok beépítése mellett Dorka is kísérletezik új borstílusokkal. Kezdettől a filozófia része volt a természetközeli hozzáállás, mind a szőlőben, mind a pincében, és mint látni fogjuk, a természetes boros vonal is közel áll hozzá.

homokydorkavinopiano02.jpg
Dorka öt bort hozott magával a kóstolóra, amennyire a társasági élet mellett belefért, igyekeztem pár sort jegyzetelni is róluk.

Homoky Dorka Pét-Nat 2019
A műfajban megszokott opálos küllem után szűretlen gyümölcsleveket idéző (körte, alma, őszibarack) illat fogad. Kóstolva enyhe édességérzet (2 g/l cukor maradt benne, többnek gondoltam) és krémes textúra mellett alma, körte, őszibarack, édes citrusok ízét érezni. A buborékok gyorsan eltűnnek ugyan belőle, de utána is élvezetes marad. 5p+

Homoky Dorka Dongó Hárslevelű 2018
10 napig ázott héjon az alapanyag. Narancsba hajló szín, picikét bátortalan illat, naranccsal, narancshéjjal, halvány sóssággal, nagyon minimális urinális árnyalattal. A meleg évjárat kerek savai mellett az enyhe cseresség okán a korty enyhén tapadós érzete szilárdítja a szerkezetet, pici rusztikusságot kölcsönözve a bornak. Ízben narancs és sárgabarack, halvány sós aláfestés. 5p

Homoky Dorka Birtokbor Furmint-Hárslevelű 2017
80% furmint, 20% hárslevelű, spontán erjedt acéltartályban, majd fele tartályban, a másik fele 2 hónapig új tölgyfahordóban érlelődött. Félszáraz, 12,6 g/l a maradékcukor. A két érdekesség után mondhatjuk, hogy klasszikus modern száraz tokajis illat és ízvilág: fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, őszibarack és egy kevés birsalma. A savak lágyan indítanak, majd belehúznak és a korty vége így picikét szárít is, de a maradékcukor kedvesebbé teszi a bort. 6p-

Homoky Dorka Hetény Furmint-Hárslevelű 2017
70% furmint, 30% hárslevelű, spontán, acéltartályban erjedt, 2/3-a tartályban, 1/3-a 2 hónapig új tölgyfahordóban érlelődött, és ez is félszáraz (14 g/l maradékcukor). Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, pici mandula az illat díszítőjegyei. Egy fokkal szélesebbnek tűnik az előző bornál, a korty kerek, de van egy pici rusztikusság is benne. Ízben alma, körte, édes fehér húsú gyümölcsök és édes citrusok. 6p-

Homoky Dorka Birtokbor Édes Furmint-Hárslevelű 2017
60% hárslevelű, 40% furmint, 51 g/l maradékcukor, tartályban erjedt és érlelődött. Kedves illat: érett őszibarack, körte, egy kis cukorka és trópusi gyümölcs. Kóstolva könnyed, nagyon jól iható, nem túlzó az édesség, ugyanakkor tele van csupa lédús fehér húsú és trópusi gyümölccsel: körte, őszibarack, ananász, és egy kis mangó. 5p+

homokydorkavinopiano03.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315972942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása