A Borrajongó

Finewines Új-Zéland portfólióbemutató III.

2020. július 04. 06:00 - furmintfan

A nyár elején ismét bővült a finewines.hu új-zélandi borválasztéka, az új tételek bemutatására a Carpe Diem-ben került sor még június végén. Tar Feri elmondása szerint nem tartozott az új-zélandi borvilág nagy rajongói közé, a pár éve a Magyarországon elérhető kevés kiwi bor legalábbis nem győzte meg. Aztán jöttek az európai borstílust szem előtt tartó, ahhoz közelebb álló pincék, és kinyílt egy új világ. Így mára a finewines.hu az egyik legbővebb új-zélandi kínálattal rendelkező borkereskedés lett itthon, mi pedig alapos merítést kaptunk a szortimentből. Feri mind terjedelmét, mind minőségét tekintve extra brutális borsort varázsolt elénk, összesen 21 bort és pezsgőt kóstoltunk az este folyamán.

finewinesnz202006_01.jpg

A sort egy pezsgővel kezdtük és egy másikkal zártuk, közben először a fehér, majd a vörös tételekkel ismerkedtünk meg, de inkább pincészetenként csoportosítva adom közre a jegyzeteket.

A két pezsgőt már ismerhettük, hiszen ezek már egy ideje szerepelnek a finewines portfóliójában, úgyhogy ezekkel nyitom a jegyzetek sorát.

Quartz Reef
A Quartz Reef-et 1996-ban alapította Rudi Bauer, osztrák borász. A nevét a Bendigo alatt található kvarc-lelőhelyekről eredeztető birtok jelenleg mintegy 30 hektár szőlőt művel Central Otago-ban. A pince elsősorban a pinot noir-ra helyezi a hangsúlyt, de pinot gris, chardonnay, zöldveltelini és riesling is palackba kerül náluk, valamit többféle palackos erjesztésű pezsgő is.

finewinesnz202006_11.jpg
Quartz Reef Methode Traditionnelle Brut NV
62% pinot noir, 38% chardonnay, 6 g/l a dosage. Az illat már érettséget sugall, sárga almával, dióval, mandulával, kevés brióssal. Jó sav, krémes textúra, apró bubik jellemzik a szerkezet, ízben is érett-érlelt, az illathoz hasonló aromákkal. 5p+

Quartz Reef Methode Traditionnelle Blanc de Blancs 2013
93% chardonnay, 7% pinot noir. Fehér húsú gyümölcsös, almás, finoman élesztős jegyek, pici mandula. Nagyon elegáns, feszes savakkal, finom textúrával, remek, tartós buborékokkal. Sokkal frissebb, fineszesebb, mint a másik Quartz Reef pezsgő. 7p


Black Estate
A Black Estate egy North Canterbury régióban működő családi borászat, amely szőlőit organikusan, biodinamikus módszereket is alkalmazva műveli. Nicholas Brown felel a szőlészeti és borászati munkálatokért, míg felesége Penelope Naish az üzletet viszi. A szőlők három dűlőben (Home, Damsteep, Netherwood) teremnek, chardonnay, chenin blanc, riesling, pinot noir, cabernet franc fajtákat találunk a birtokon.

finewinesnz202006_04.jpg
Black Estate Home Chardonnay 2018
Egész fürtös préselés, szűrés és derítés nélkül került a palackba. A külseje és az illata is kissé opálos, kisüzemi IPA-kat idéz számomra. Sós, élesztős, krémes, érett fehér húsú gyümölcsös jegyek keverednek illatában. Kóstolva koncentrált és vaskos, a kissé magas alkohol tüzessége és a korty enyhe tapadóssága is picit rusztikussá teszi. Ízben is érdekes, egyedi: érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök, sárga alma, masszív sósság, pici fűszer ad egymásnak találkozót. Érdekes, egyedi bor, bár nem kifejezetten az én műfajom. 6p-

finewinesnz202006_05.jpg
Black Estate Home Pinot Noir 2017
Izgalmas, egyedi illat, gyógynövények, sötét, nagyon érett erdei gyümölcsök, pici virág, már-már a túlérettség határán táncol. A karcsú testet feszes sav és fogós, rágós tannin keretezi, így kissé rusztikus, darabos összbenyomást kelt a bor. Érett erdei és fekete bogyós gyümölcsök, szilva, herbális, gyógynövényes aláfestés jellemzi az ízvilágot. 6p

Black Estate Damsteep Pinot Noir 2017
Sokféle keleti fűszer, egzotikus virág, pici hűvös zöldfűszeresség - kapor -, érett erdei gyümölcsök, szilva színezik az illatot. Simább, elegánsabb, mint az előző pinot noir. A tannin itt sem kevés, szárít is egy picit, de sokkal eloszlik, jobban felveszi a bor és bársonyosabb érzetet kelt. Ízben az érett erdei gyümölcsök, szilva és egzotikus fűszerek mellett egy kék szőlős vonal is felfedezhető. 7p


Blank Canvas
Matt Thomson és Sophie Parker-Thomson borászata, a Blank Canvas igyekszik a fősodortól eltérő borokat palackba zárni. Matt Thomson több mint 20 évig dolgozott borászati tanácsadóként, majd úgy döntött, ideje, hogy életre hívja saját borászatát. Riesling, sauvignon blanc, zöldveltelini, chardonnay, pinot noir és syrah kerül palackba a borászatnál, amelynek bázisa egyébként Marlborough-ban van, de mint az itt kóstolt syrah esetében is, Hawke's Bay-ből származó alapanyaggal is dolgoznak. A szőlőterületek gazdáitól hosszú távú együttműködés keretében veszik a szőlőt. A borkészítés során gyakran visznek valamilyen extra csavart a folyamatba, ezzel különleges, egyedi stílusú borokat alkotva.

finewinesnz202006_02.jpg
Blank Canvas Sauvignon Blanc 2018
Intenzív, fajtajelleges illat citrusokkal, citrushéjjal, fehér őszibarackkal, virágokkal, mangóval, ananásszal, zöldalmával, halvány sóssággal. Tipikus új-zélandi sauvignon blanc illat, mégis szofisztikáltabb a megszokottnál. Szájban tiszta, lendületes, elegáns, a friss savak hosszan repítik és fókuszálják a kortyot. Intenzív és gazdag, a citrusos, fehér húsú és trópusi gyümölcsös jegyeket halvány zöld villanások egészítik ki, miközben a végigfut alattuk egy finom sós szólam is. 7p-

Blank Canvas Abstract Sauvignon Blanc 2017
Használt francia hordókban erjedt és érlelődött a bor. Őszibarack, érett fehér húsú gyümölcsök, finom fűszeresség, kevés vanília érezhető illatban, a hordó nem túl hangsúlyos, nem tolakszik az előtérbe (a Cloudy Bay Te Koko vagy a Dog Point Section 94 esetében határozottabb a fahatás). A szikár magot kerek, enyhén krémes korty öleli körbe, a hordó szájban sem túlzó, nem ül rá a borra. Őszibarack, édes citrusok, narancs, finom fűszerek, pici grillezett zöldség, articsóka a fő díszítőjegyek. 7p

Blank Canvas Grüner Veltliner 2015
Finoman érett illat, benne pici petrol és méhviasz, érett fehér húsú gyümölcsök, ananász, egy kevés bors, halvány füstösség. Gömbölyded, telt idomú a korty, de szépen dolgoznak alá a savak is. Az érett fehér húsú gyümölcsök mellett sok fűszer, fehérbors, némi ananász, egy halvány cukorkás motívum, és egy sós, umamis aláfestés árnyalja a képet. 6p+

finewinesnz202006_09.jpg
Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2017
Piros bogyós gyümölcsök, ribizli, erdei szamóca, málna, pici zöldfűszer elegyedik illatában, melegebb, érettebb karakter, mint a 2016-os kiadás. Könnyed, elegáns, finom szövésű bor, remek savval, kevés sima tanninnal, a korty végén enyhe krémes érzettel. Tele van lédús, zamatos gyümölcsökkel: málna, cseresznye, szamóca, ezeket egy kevés zöldfűszer és édesfűszer kíséri. 7p-

Blank Canvas Escaroth Pinot Noir 2017
Kicsit talán hűvösebb karakterű illatban: piros bogyósok, csipkebogyó, ribizli, zöldfűszerek. Kóstolva szélesebb, teltebb, mint a 2017-es Upton Downs, több a tannin, komolyabb a struktúra, nagyobb a test. Savanykás piros bogyósok, ribizli, meggy, csipkebogyó, szamóca, pici meggyszár és zöldfűszer jelenik meg ízében. 7p

Blank Canvas Upton Downs Pinot Noir 2016
Illatban már mutat egy kis érettséget, visszafogottabb a gyümölcsösség, a háttérben zöldfűszerek mellett már avaros, gombás, aszalt paradicsomos jegyek is felsejlenek. Kóstolva gyümölcsösebb, fiatalosabb. Piros bogyósok - csipkebogyó, ribizli, szamóca -, sok zöldfűszer, kevés hordófűszer elegyednek ízében. Elegáns, könnyed, de jól strukturált, szépen összecsiszolódott alkotókkal. 7p

Blank Canvas Syrah 2015
Érdekes csavar: a syrah-t zöldveltelini törkölyön erjesztették. Igazi gyümölcsömba, az érett, sötét bogyós erdei gyümölcsök és őszibarackos, mangó jegyek érdekes elegye, amire csak rátesz egy lapáttal a határozott keleti fűszeres, virágos kíséret. Kóstolva sűrű, krémes érzetű, puha tapintású a korty, széles sav és szépen eloszló poros tannin keretezi a bort (Feri pl. egy malbec-hez hasonlította). Ízben is kirobbanó gyümölcsösség és fűszerkavalkád, igazi tűzijáték, visszaidézve az illatjegyeket egy pici fehér borsos csavarral. 7p

finewinesnz202006_10.jpg
Blank Canvas Meta Riesling 2018
Botrytises szemekből készült riesling, nagyobb méretű francia hordókban erjesztve és érlelve. 170 g/l maradékcukor, 9,8 g/l sav, 9,5% alkohol. Szép illat felezett őszibarack-befőttel, trópusi gyümölcsökkel, töppedt szőlővel, keleti fűszerekkel, halvány virágos villanásokkal, minimális illóval. Szájban krémes, sűrű, de a savak szépen kiegyensúlyozzák a jelentős mennyiségű maradékcukrot. Tobzódik az édes sárga húsú gyümölcsökben: sárgabarack, sárga húsú őszibarack, mangó, ananász, édes citrusok, kandírozott citrushéj. Nagyon fiatal még, szinte kizárólag gyümölcsökre épít az aromatika, érdekes lenne figyelni a pályáját. 7p


Dry River
A Dry River Wairarapa egyik legrégebbi birkatelepének a neve volt az 1870-es évek végén, ma Dyerville-nek hívják ezt a környéket. 1979-ben Neil and Dawn McCallum itt telepített szőlőt és adta a családi birtoknak a Dry River nevet. Az első borok az 1984-es évben kerültek palackba. Chardonnay, gewürztraminer, pinot gris, riesling, sauvignon blanc, pinot noir, syrah és tempranillo készül a birtokon. A szőlőben és a pincében is fontos a fenntarthatóság és a lehető legkevesebb beavatkozás, de nem sorolják magukat semmilyen irányzathoz ilyen tekintetben. A borospalackok Új-Zélandon ritkaságnak számító parafadugós zárást kapnak.

finewinesnz202006_08.jpg
Dry River Craighall Vineyard Riesling 2018
A krisztálytiszta, intenzív illatot különböző almafélék szövik át, idővel virágok, egy kevés gyógynövény és egy diszkrét gázolajos aláfestés is feltűnik. A feszes savak stabilan, hosszan húznak végig a kortyon, a szikár gerincet citrusok - citrom, lime, pomelo -, almafélék, citrushéjas jegyek, egy kevés őszibarack és körte öltöztetik. Szép bor, talán egy kis játékosság hiányzik belőle a magasabb szinthez. 6p

Dry River Lovat Vineyard Syrah 2016
Átláthatatlanul sötét színű, az illat eleinte nem túl intenzív, de kifejezetten mély, tömény. Temérdek keleti fűszer, szeder, tökéletesen érett fekete bogyós gyümölcsök, egzotikus jegyek, keleti fűszerek, egy csipet levendula színezi. Szájban teljesen sima, selymes érzetű, puhán ölel, a sűrű krémes korty betölti a száj minden szegletét. Gazdag, vastag, érett fekete bogyós gyümölcsös (szeder, áfonya, fekete ribizli) ízek, finom fűszerességel kísérve. Hedonista és luxusérzetet keltő, nagy bor. 7p+


Man O' War  
Az Új-Zéland leggazdagabb családjai közé sorolt Spencerek által 1993-ban alapított borászat az Auckland borrégióhoz tartozó Waiheke Island területének közel egyharmadát birtokolja, összesen 60 hektáron 76 parcellán gazdálkodnak. Bordeaux-i fajták, syrah, viognier, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc és semillon terem az ültetvényeken. A szigeten a fehér fajták jellemzően a magasabb fekvésekben, a kékszőlők az alacsonyabban elterülő parcellákon növekednek. A borászat és a borok fantázianeve jellemzően hadihajókhoz, illetve a mitológiához kapcsolódik.

finewinesnz202006_03.jpg
Man O' War Sauvignon Blanc 2019
Visszafogott, óvilági sauvignon blanc-okra emlékeztető illat, harsányság és trópusi gyümölcsösség nélkül: citrusok, egres, almafélék, enyhén sós, termálvizes jegyek is felsejlenek. Szájban a vártnál vékonyabb, nyurga testet penge savak vezetik, de a lecsengés így sem túl hosszú. Citrom, lime, zöldes villanások, halványan egy kevés körte és őszibarack. A feszes, kissé citromosba hajló savak miatt meglehetősen ösztövér benyomást kelt. 5p+

Man O' War Gravestone 2017
Sauvignon blanc-semillon házasítás bordeaux-i mintára. Fülledten nyit, először spárga és zöldpaprika zöldessége jelenik meg, majd sós és fehér húsú gyümölcsös motívumok érkeznek. Kóstolva elég masszív, a ropogós savak szikárságát diszkrét krémes érzet ellensúlyozza, a hordó nagyon visszafogott, összességében még így is van egy kis nyersessége a bornak. Határozott sósság, sóban eltett citrom, zöldes jegyek elegyednek ízében, hosszú fűszeres-sós lecsengésben kicsúcsosodva. Izgalmas, karakteres bor. 6p+

Man O' War Valkyrie 2017
Chardonnay, kvázi Chablis-stílust követve. Picikét fülledt ez is először, majd sós tengervizes, kagylóhéjas, sóban eltett citromos, halványan mandulás jegyek köszönnek vissza a moderált intenzitású illatban. Feszes, egyenes, egyszerre széles és magas savakra épít, amelyek elsőre szinte fel sem tűnnek, de középtájon felerősödnek és hosszúra nyújtják a korty ívét. Aránylag neutrális és visszafogott, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, mandula és halvány sósság adják az aromáit. 6p+

finewinesnz202006_07.jpg
Man O' War Bellerophon 2016
A syrah mellé kb. 5% viognier is került a feldolgozás során Rhone-vidéki hagyományok szerint. Az érett erdei gyümölcsök mellett szinte parfümösnek ható egzotikus virágok és keleti fűszerek járnak körtáncot a pohárban, még egy kis őszibarackos jegy is megjelenik, valamint halványan gyógynövények és egy kevés tejcsoki. Kóstolva lédús, filigrán és szuperintenzív, jó szerkezeti arányokkal, komoly beltartalommal. A szedres, málnás gyümölcsös jegyek mellett ízben is visszatérnek az egzotikus, keleties fűszeres-virágos motívumok, egy kevés narancshéj és őszibarack is. Kirobbanóan buja, összetett bor. 7p
 
Man O' War Dreadnought 2016
100% syrah. Meleg, érettebb karakterű illat, érett fekete bogyós gyümölcsökkel, kávéval, kakaóbabbal, szegfűszeggel, szegfűborssal, pici bőrrel és cipőpasztával. Teltebb, vastagabb, mint a Bellerophon, robosztusabb felépítésű, talán kevésbé lendületes, de erőteljesebb megjelenésű. Érett fekete bogyósok, szeder, áfonya, fekete ribizli, meggy, kávé, étcsoki, keleti fűszerek, szegfűszeg, szegfűbors a fő díszítőjegyek. Az elegánsabb Bellerophon után egy igazi úthenger. 7p


Rippon Vineyard
A Rippon Vineyard az egyik legrégebbi szőlőbirtok és pincészet Central Otago-ban. 1975-ben Rolfe Mills ültetett néhány sor szőlőt  kísérleti jelleggel a Wanaka-tó déli partvidékén. 1982-ben már azzal a szándékkal telepítette az ültetvényeket, hogy magas minőségű bort készítsen róluk, az első évjárat végül az 1989-es volt. A birtok ma is a Mills-család tulajdona. A szőlő biodinamikusan művelik, nem öntöznek, a legtöbb szőlő máig az eredeti telepítésekből maradt meg. A hangsúly természetesen a pinot noir-on van, de gewürztraminer, riesling, sauvignon blanc, gamay és a riesling és sylvaner fajták keresztezésével előállított osteiner - tehát tulajdonképpen müller-thurgau, azaz rizlingszilváni - is palackba kerül még a birtokon.

finewinesnz202006_06.jpg
Rippon Mature Vine Pinot Noir 2016
Meleg hangulatot árasztó, szuperérett alapanyagról mesélő illat, érett erdei gyümölcsökkel, inkább a sötétebb színskáláról. Kóstolva telt, sűrű, bársonyos, elég komoly koncentrációt is mutat. A savak aránylag lágyabbak, de szépen teszik a dolgukat, a tannin markáns, simulhat még, az alkohol picikét melegít. Ízben is visszatérnek a szuperérett - már a túlérettség határán táncoló - gyümölcsök, szeder, málna, fekete ribizli, erdei gyümölcsök, ribizliszáras, gyógynövényes, kakukkfüves kísérettel. Komoly pinot noir és most nagyon fiatalnak tűnik, még hosszú életpálya várhat rá. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr315913766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása