A Borrajongó

Sauvignon blanc a világ körül 2016-ból

2018. november 08. 06:00 - furmintfan

Az utolsó melegebb őszi napok apropóján rendezni kellett még egy utolsó (?) fehérboros kóstolót, mielőtt a kiszáradt torkok inkább vörösborok után kiáltanak, hiszen mint tudjuk: "közeleg a tél". Ennek örömére ki is bontottunk néhány palack sauvignon blanc-t, szerte a nagyvilágból. A kötelező francia és új-zélandi mintapéldányok mellé dél-afrikai, chile-i, osztrák, olasz, horvát, szlovén és magyar versenyzők érkeztek. A végeredmény a kóstolócsapat túlnyomó részének véleménye szerint egy kiegyensúlyozott színvonalon teljesítő, remek sor lett (rszabinál nagyobb volt a szórás). Új-Zéland hozta a kötelezőt, a francia és az osztrák mezőny sem okozott összességében csalódást, de jobban megosztották a társaságot. A volt jugoszláv tagállamokat képviselő két bor nagyon szépen szerepelt, igazán kellemes meglepetést okoztak, ráadásul ár-érték arányban is nagyon meggyőzőek.

sauvignonblanc2016_01.jpg

Nyolcan ültünk neki a sornak, a blog szerzői közül tehát rszabi tartott velem (azt talán érdemes megjegyezni, hogy Szabi emlékeim szerint egy a Gourmet Fesztiválon használatos Spiegelau pohárból kóstolt, én viszont egy Schott-Zwiesel Sauvignon Blanc pohárból, erre legközelebb jobban odafigyelek). A borok nagyobb része még korábbi gyűjtés eredménye, néhányuk esetében már eggyel fiatalabb évjárat van forgalomban (a Bortársaság által forgalmazott tételek ára akkor még jó 10-20%-kal alacsonyabb is volt az aktuálisan futó évjáratokénál). Vakon kóstoltunk, a leleplezés előtt mindenki három kedvencet jelölhetett meg, az első helyezett három, a második kettő, a harmadik egy pontot kapott. Következnek a jegyzetek, összesített sorrend a poszt végén.

sauvignonblanc2016_02.jpg

Terlan Winkl Sauvignon 2016 Trentino-Alto Adige
Az egész fürtösen préselt szőlő mustja lassan, kontrollált hőmérsékleten erjedt, majd 5-7 hónapot érlelődött finomseprőn, tartályban és nagy méretű tölgyfa hordókban (20%).
furmintfan: Szép illat, amely elég tág spektrumon is játszik, egyszerre hordoz érett, gyümölcsös és zöldes jegyeket. Méz, sárga húsú gyümölcsök, citrusok, trópusi villanások, csalán, vágott fű, kakukkfű és zsálya. A korty kerek, húsos, elég kiegyensúlyozott, talán csak az alkohol emelkedett érzetre egy hangyányit. Szájban is sokrétű, gazdag, zöldalma, érett citrusok, lime, zöld kaliforniai paprika, spárga, zöldfűszerek váltakoznak ízében. Erős kezdés. 7p- (6890 Ft – DropShop)
rszabi: Gumis, redukciós fülledtséggel nyit. Zabálja az oxigént, jó pár perc alatt nyílt csak ki. Csalán, kakukkfű és gyógynövények dominálnak benne. 6p

sauvignonblanc2016_07.jpg
Skoff Kranachberg Sauvignon Blanc 2016 Südsteiermark
Acéltartályos erjesztés és érlelés, 8 hónapig seprőn tartva.
furmintfan: Fülledt és visszafogottabb illat, virágokkal, egressel, bodzával, fehér húsú gyümölcsökkel. A penge savakra lazább szövésű felépítmény rakódik, a korty hosszú, a savak jól kihúzzák. Citrusok, lime, citromvelő, zöldpaprika, zöldes villanások jellemzik ízben. Illatban kifinomultabb, mint szájban, a savhangsúly kicsit megbillenti az egyensúlyt, talán palackban kerekedhet még egy kicsit idővel. 6p (7990 Ft – KisBécs)
rszabi: Transzparens, kulturált illat, egres és fehér húsú őszibarack. Penge osztrák savak. 6p+

sauvignonblanc2016_08.jpg
Tement Sauvignon Blanc 2016 Südsteiermark
A Tement-nél 2016-ban nem készült el a nagy dűlős sauvignon-ok egy része, így ebben a borban vegyesen a Zieregg, Grassnitzberg, Sernau, Hochkittenberg, Eckberg, Wielitsch, Sulztal, Ottenberg, Kranachberg termése is benne van. Acéltartályos erjesztés és érlelés finomseprőn.
furmintfan: Illatában érett fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, mangó, fűszerek, némi virágos karakter. Elegáns, zamatos bor, finom savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, zöldalmával, citrusokkal, mandarinnal, zöldfűszerekkel. A másik két osztrákhoz hasonlítva sokkal puhább, kulturáltabb savakkal bír. Szép, bár kicsit talán többet is vártam a korábbi Tement-élmények alapján, de ne feledjük: ez csak a pince alap sauvignon blanc-ja. 6p (5490 Ft – KisBécs)
rszabi: Egyenes és tiszta akár egy Chablis, de nincs benne semmi tartás, a végére teljesen elvékonyodik. 5p

sauvignonblanc2016_12.jpg
Montes Alpha Sauvignon Blanc Special Cuvée 2016 Leyda Valley
A bor tartályban erjedt és 6-8 hónapig finomseprőn érlelődött, heti egyszeri felkeveréssel. furmintfan: Érdekes, hűvös hangulatot közvetítő illat: frissen szedett cukorborsó, citrusok, articsóka, zöld kaliforniai paprika. Az élénk savakat krémes textúra tompítja, kerek érzetet kialakítva. Ízben is az illatra rímel: citrusok, zöldborsó, zöld kaliforniai paprika, zöldfűszerek és fehér húsú gyümölcsök a háttérben. 6p (a 2017-es évjárat fut, 7450 Ft – Bortársaság)
rszabi: Virágos, citrusos, vonzó és profi illat, szájban perfekt egyensúly és nagyon finom textúra jellemzi. Még sosem tetszett ennyire Montes bor, nem csak profi, de ízléses is. 7p

sauvignonblanc2016_13.jpg
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
48-72 óra ülepítés után a must acéltartályokban erjed részben fajélesztővel, részben saját élesztővel, a tétel kb. 3%-a pedig magasabb hőmérsékleten, spontán, francia barrique-ban és nagyobb méretű hordókban erjedt.
furmintfan: Klasszikus új-zélandi s.b. illat a gyümölcsösebb és kevésbé zöld típusból: citrusok, citromfű, mandarin, őszibarack, barackvirág, fűszerek. Szájban intenzív és lendületes, tele lédús gyümölcsökkel: citrusok, őszibarack, mandarin, grapefruit, lime, mangó. 7p- (a 2017-es évjárat fut, 9700 Ft – Bortársaság)
rszabi: Ropogós, friss illat, zöldalmás savak, tiszta és szép, de meglepődtem, mert ugyan a stílusából egyértelműen be lehetett tájolni az eredetét, de nem gondoltam, hogy ez lesz a Cloudy Bay. 6p-

sauvignonblanc2016_04.jpg
J. de Villebois Pouilly-Fumé 2016 Pouilly-Fumé
furmintfan: Ismét egy moderáltabb illatintenzitású bor: zöld őszibarack, nyári alma, egres és citrusok. Széles és komoly savakra épül, elég feszes, hosszú és telt is. Különféle citrusok dominálnak ízében, a háttérben zöldalmával, zöld őszibarackkal, zöldes villanásokkal. Nem mindenkit győzött meg ennyire, nem is mondanám, hogy a legtipikusabb Pouilly-Fumé, de nekem tetszett. 7p- (kifutott, kb. 7000 Ft - Bortársaság)
rszabi: Érdes felszínű, nyersbe hajló savakkal. 5p-

sauvignonblanc2016_05.jpg
Galic Sauvignon Blanc 2016 Slavonia
A tétel 15%-a 6-12 órán át héjon ázott, és 500 literes fahordókban finomseprőn érlelődött.
furmintfan: Érdekes illat, megvannak benne a zöldpaprikás, egreses, citrusos jegyek, de pici édesfűszer és pörkölt mag is feltűnik. Aránylag puhább, lágyabb a sor többi tagjához képest, így kicsit gömbölyűbbnek is hat, de azért itt is van elég sav a testhez. Citrusok, zöldfűszerek, egres, krémes jegyek uralják. 6p+ (3590 Ft - Pannon Borbolt)
rszabi: Klasszikus vizes fű illat, szájban lime-os ízek, poros, de érdekes textúra. Komplex, izgalmas és van benne mit megfejteni. Nagyon tetszett. 7p

sauvignonblanc2016_10.jpg
Sauska Sauvignon Blanc 2016 Tokaj
A Thurzó és a Padihegy dűlőkről jött a szőlő, 1970 és 2007 között telepített területekről, kisebb részben hordóban, nagyobb részt tartályban erjesztve és érlelve, 7 hónapig finomseprőn tartva.
furmintfan: Fülledtségét levetkőzve citrusos, citromfüves, lime-os jegyeket mutat, majd körte, őszibarack és kevés édesfűszer is feltűnik. Masszív sav és kis krémesség játszik össze a kortyban, ízében zöldalma, körte, őszibarack, finom fűszeresség. 6p+ (a 2017-es évjárat fut, 3950 Ft – Bortársaság)
rszabi: Jó adag macskapisi szaggal indít, de idővel szépen kitisztul. Erőteljes de a savak és a maradékcukor kicsit disszonánsan hatnak. 5p

sauvignonblanc2016_14.jpg
Ata Rangi Sauvignon Blanc 2016 Wairarapa (Martinborough)
A termés 10%-a két hónapig héjon erjedt, 4%-a egész fürtösen került a présbe és 4 hétig erjedt így, a teljes tétel 40%-a hordóban erjedt, ennek egy részében az almasavat is lebontották.
furmintfan: Citrusok mindenféle formában: citrom, lime, citromhéj, citromfű, őszibarack, enyhe krétás érzet orrban. Szájban kiegyensúlyozott, a savak mellett leheletnyi cseresség is szilárdítja. Ízében is a különféle citrusok dominálnak, őszibarackos, fűszeres jegyek mellett. Kicsit "óvilágibb", "intelligensebb" a standard új-zélandi sauvignon blanc-okhoz képest. 7p- (7800 Ft - finewines.hu)
rszabi: Igazi ropogós savú új-zélandi sauvignon blanc. 6p

sauvignonblanc2016_06.jpg
Jeruzalem Ormoz Sauvignon Blanc Premium 2016 Podravje Stajerska Slovenija
furmintfan: Érettebb karakterű illat, első körben almával, körtével, egressel, majd citrusos és zöld jegyekkel, pici kenyérhéjjal. Testes, vastag bor, a korty jól kitöltött, koncentrált, olajos konzisztenciát mutat, miközben széles, picit lágyabb érzetű savak dolgoznak alá. Érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok, sárgabarack, guava, mangó. Egyedi stílusú, komoly bor. 7p (4290 Ft - Pannon Borbolt)
rszabi: Hárslevelűnek tippeltem volna, Balassa-stílusban, hömpölygős, selymes textúrával, mézes és virágos, az optimális savszint alatt, de olyan tartalommal, hogy minden hiányosságát meg lehet neki bocsátani. 6p/7p

sauvignonblanc2016_09.jpg
Polz 84/88 Spielfelder Sauvignon Blanc 2016 Südsteiermark
Tartályos erjesztés után nagy méretű tölgyfahordókban érlelődött a bor.
furmintfan: Édesfűszerek, körte, vanília, őszibarack jellemzi illatban és ízben is. Szájban feszes savak és - legalábbis ebben a sorban kiugróan - határozott hordó keretezi. Ízében citrusok, édesfűszerek, fehér húsú gyümölcsök jelentkeznek, az egyébként krémes korty vége viszont kicsit furán zöldesbe fordul. A határozott hordóhatás miatt kicsit kilógott a sorból, savai is kicsit nyersnek tűntek, és sokaknál ezzel el is vágta magát. 6p- (5200 Ft – finewines.hu)
rszabi: Óriási csalódás, egyszerre hordós és éretlen, tejszínes krémesség a nyers savakkal. 4p+

sauvignonblanc2016_03.jpg
Pascal Jolivet Clos du Roy Sancerre 2016 Sancerre
Egy mindössze 0,8 hektáros agyagos-mészköves talajú területről érkezik a szőlő, tartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig finomseprőn.
furmintfan: Fülledt és picit zárt, szellőzéssel gyógynövények, zöld tea, almafélék, őszibarack bújnak elő. Elsőre kóstolva kicsit rusztikusnak tűnt, de minél több időt töltöttem vele, annál simábbnak, egyensúlyosabbnak éreztem. Fehér és sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, citrusok, körte, alma, pici gyógynövényes karakter színezi. 6p (a 2017-es évjárat fut, 7950 Ft – Bortársaság)
rszabi: “Alien” illat, botritiszes jegyekkel és hordóval, szájban tiszta, de a vége leereszt. 5p

sauvignonblanc2016_11.jpg
Groot Constantia Sauvignon Blanc 2016 Constantia
Tartályban erjedt és érlelődött 4 hónapig.
furmintfan: Elsőre fülledt és kicsit "túlnyílt" (a dugó majdnem végig át volt ázva), de idővel kicsit kirúgja magát: őszibarack, nyári alma, citromhéj, egy kevés túlérett sárga húsú gyümölcs, tea és édesfűszer váltja egymást. Szájban kicsit tompa, miközben elég erős sav, hangyányit emelkedett alkohol és minimális ecetes motívum van jelen az érett gyümölcsös, fűszeres ízvilág mellett. A sor leggyengébb bora, talán egy jó dugóval tovább jutott volna, de még így sem rossz. 5p (ajándékba kaptam, kb. 16 EUR)
rszabi: Filteres tea illat, poros és érdes textúra. 4p/5p

sauvignonblanc2016_15.jpg
Yealands Estate Single Vineyard Sauvignon Blanc 2016 Marlborough
Több külön szüretelt és kezelt parcella termésének házasítása, néhány hónapig finomseprőn érlelve.
furmintfan: Szép, összetett illat, benne fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, édes és keleti fűszer. Kóstolva tökéletes egyensúly mellett szép komplexitást is nyújt. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös, fűszeres jegyek elegyednek hosszan tartó ízében, halvány zöldes villanások mellett. 7p (5950 Ft – Veritas)
rszabi: Ez is visszafogott illattal nyit, de idővel igazán szépen kinyílik. Mély és komplex. 6p/7p



Az összesített végső sorrend:

Terlan 13 pont

Yealand's 12 pont

Galic és Cloudy Bay 4-4 pont

Ata Rangi és Sauska 3-3 pont

Montes és Villebois 2-2 pont

A többi bor nem kapott pontot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4114339127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása