Csopak a hazai olaszrizling-termelők és abból bort készítő borászok talán legfontosabb műhelyévé nőtte ki magát az utóbbi évek során, köszönhetően néhány helyi pincészet szoros összefogásának és a Csopaki Kódex névre keresztelt szigorú eredetvédelmi rendszer életre hívásának. A csopaki Szitahegyen található Szent Donát Birtok a Csopaki Kódex mozgalom egyik oszlopos tagja, és tágabb körben úgy általában a balatoni borászélet egyik megkerülhetetlen tényezője is. Kiemelten olaszrizlinggel, furminttal, kékfrankossal dolgoznak Csopak és Paloznak, Tihany és a köveskáli Fekete-hegy dűlőin. A három lépcsőből álló szortiment - Talajsztori borok (Rizling, Blanc, Rosé), Hegyborok (Csopak, Márga, Magma, Magma Rosé Méthode Traitionelle), Dűlőborok - csúcsán az egyes dűlők alapanyagából készített olaszrizlingek állnak (illetve 2018-ból készültek dűlős kékfrankosok is), de a Szitahegy egy kisebb, Szent Donát nevét viselő parcellájának termését külön is lepalackozzák. 2017-ből egy olaszrizling és egy kékfrankos is palackba került innen, ezek tették elviselhetőbbé számomra a legutóbbi karantén-hétvégét.
A két bor tehát a csopaki Szitahegy Szent Donát parcellájáról szüretelt alapanyagból készült, ahol márga és pannon üledék a jellemző talaj. Az olaszrizlinget 2017. szeptember 15-én szedték le, spontán, tartályban erjedt és ott is érlelődött 8 hónapig, majd derítés és szűrés nélkül került palackba. A kékfrankost egy héttel később, 2017. szeptember 22-én szüretelték, ezt követően spontán, nyitott kádban erjedt, majd 10 hónapig 225 literes francia tölgyfa hordókban érlelődött és szintén szűretlenül, derítetlenül palackozták.
Szent Donát Szent Donát Parcella Olaszrizling 2017
Az illat eleinte bátortalan és neutrális, egy kevés só és zellerszár óvakodik elő, de idővel fokozatosan erőre kap, bár sosem válik különösebben intenzívvé. Némi fehér húsú gyümölcsös, alma, méz, pici zöldfűszer és kútvíz színezi finoman. A fajtához képest különösen feszes savak vezetik a kortyot, amely így lendületes, vállas és izmos, mégis túlzásoktól mentes. Kóstolva is legfeljebb közepes intenzitást mutat, de rengeteg árnyalatban játszik: alma, méz, sóban eltett citrom, zellerszár, mandula, diszkrét sósság és kútvízre emlékeztető jegyek. Remek olaszrizling, klasszis szint. 6p+
Szent Donát Szent Donát Parcella Kékfrankos 2017
Az illatnak itt is kell egy kis idő, hogy kitárulkozzon, akkor meggyes, diszkréten fűszeres, földes jegyeket vonultat fel. A korty jól kitöltött, szaftos, remek sav és bársonyos tannin keretezi a közepes testet. Meggy a vezető ízjegy, mellette némi málna, finom fűszeresség, enyhe meggymagos fanyarság. Szépen megkomponált, jó egyensúllyal bíró, intelligens bor, nem hivalkodik, de minden részlete a helyén van és jó inni. (Hozzám sokkal közelebb áll, mint a vékonyabb és savhangsúlyosabb Magma.) 6p
A borokat a pincétől szereztem be, de vásárlás céljából érdemes lehet szétnézni az Artizan, a Fill The Winebox vagy a Radovin háza táján is.