A Borrajongó

Tegnap ittam - Szent Donát Birtok Szent Donát Parcella Olaszrizling 2017 + Kékfrankos 2017

2020. március 26. 06:00 - furmintfan

Csopak a hazai olaszrizling-termelők és abból bort készítő borászok talán legfontosabb műhelyévé nőtte ki magát az utóbbi évek során, köszönhetően néhány helyi pincészet szoros összefogásának és a Csopaki Kódex névre keresztelt szigorú eredetvédelmi rendszer életre hívásának. A csopaki Szitahegyen található Szent Donát Birtok a Csopaki Kódex mozgalom egyik oszlopos tagja, és tágabb körben úgy általában a balatoni borászélet egyik megkerülhetetlen tényezője is. Kiemelten olaszrizlinggel, furminttal, kékfrankossal dolgoznak Csopak és Paloznak, Tihany és a köveskáli Fekete-hegy dűlőin. A három lépcsőből álló szortiment - Talajsztori borok (Rizling, Blanc, Rosé), Hegyborok (Csopak, Márga, Magma, Magma Rosé Méthode Traitionelle), Dűlőborok - csúcsán az egyes dűlők alapanyagából készített olaszrizlingek állnak (illetve 2018-ból készültek dűlős kékfrankosok is), de a Szitahegy egy kisebb, Szent Donát nevét viselő parcellájának termését külön is lepalackozzák. 2017-ből egy olaszrizling és egy kékfrankos is palackba került innen, ezek tették elviselhetőbbé számomra a legutóbbi karantén-hétvégét.

szentdonatparcellaborok2017.jpg

A két bor tehát a csopaki Szitahegy Szent Donát parcellájáról szüretelt alapanyagból készült, ahol márga és pannon üledék a jellemző talaj. Az olaszrizlinget 2017. szeptember 15-én szedték le, spontán, tartályban erjedt és ott is érlelődött 8 hónapig, majd derítés és szűrés nélkül került palackba. A kékfrankost egy héttel később, 2017. szeptember 22-én szüretelték, ezt követően spontán, nyitott kádban erjedt, majd 10 hónapig 225 literes francia tölgyfa hordókban érlelődött és szintén szűretlenül, derítetlenül palackozták.

Szent Donát Szent Donát Parcella Olaszrizling 2017
Az illat eleinte bátortalan és neutrális, egy kevés só és zellerszár óvakodik elő, de idővel fokozatosan erőre kap, bár sosem válik különösebben intenzívvé. Némi fehér húsú gyümölcsös, alma, méz, pici zöldfűszer és kútvíz színezi finoman. A fajtához képest különösen feszes savak vezetik a kortyot, amely így lendületes, vállas és izmos, mégis túlzásoktól mentes. Kóstolva is legfeljebb közepes intenzitást mutat, de rengeteg árnyalatban játszik: alma, méz, sóban eltett citrom, zellerszár, mandula, diszkrét sósság és kútvízre emlékeztető jegyek. Remek olaszrizling, klasszis szint. 6p+

Szent Donát Szent Donát Parcella Kékfrankos 2017
Az illatnak itt is kell egy kis idő, hogy kitárulkozzon, akkor meggyes, diszkréten fűszeres, földes jegyeket vonultat fel. A korty jól kitöltött, szaftos, remek sav és bársonyos tannin keretezi a közepes testet. Meggy a vezető ízjegy, mellette némi málna, finom fűszeresség, enyhe meggymagos fanyarság. Szépen megkomponált, jó egyensúllyal bíró, intelligens bor, nem hivalkodik, de minden részlete a helyén van és jó inni. (Hozzám sokkal közelebb áll, mint a vékonyabb és savhangsúlyosabb Magma.) 6p

  

A borokat a pincétől szereztem be, de vásárlás céljából érdemes lehet szétnézni az Artizan, a Fill The Winebox vagy a Radovin háza táján is.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4315539378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.27. 13:49:39

Talán nem népszerű a meglátásom, de szerintem a Kódex totális tévút a csopaki élpincészetek ilyen égisz alatt kiadott olaszrizlingjeinek élvezeti értéke és árképzése alapján.
A Szent Donát pedig különösen el van tévedve, bár a Magma nevű, mérhetetlenül túlárazott és még középszerűnek is nehezen nevezhető kékfrankost több szakíró lelkesen felszopkodta.

merulo_szaturnusz 2020.03.28. 09:58:44

@Hepci:
Osztom a cikkíró véleményét az olaszrizlingről, magam is kóstoltam.
Neked azonban egy mondatoddal sem értek egyet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.28. 20:58:46

@merulo_szaturnusz:
Mint láthattad, megjósoltam, hogy megosztó leszek. Leírok még pár mondatot, amik közül egyikkel se fogsz egyetérteni.
Tehát Csopak az olaszrizling ügyében kb. ott tart most, mint Tokaj a száraz furminttal 10 évvel ezelőtt: a sztárborászok anélkül emelték az egekbe a nedűk árát, hogy legalább a kívánatos irányt/stílust sikerült volna meghatározni, vagy azt eldönteni, hogy az olaszrizling (önmagában?) egyáltalán alkalmas-e zászlóvivő fajtának. Közben az bormédia egy része szokás szerint elájult a produkciótól, vagyis a felszopási erőfeszítések közben anaerob állapot lépett fel az agyukban, ami a tisztánlátást jelentősen gátolja.
Csopaki menőtől emlékezetes bort szinte egyáltalán nem ittam, talán Petrányiék valamelyik Szitahegye érte meg az árát, de az se mostanában volt.
A jó irányt és értelmes árképzést mások mutatják, nem a kódexes arcok.

merulo_szaturnusz 2020.03.28. 21:27:42

@Hepci: Sajnálom hogy nem ízlenek Neked a csopaki borok. Nem tudom hogy meg kell-e egy borvidéken határozni kívánatos stílust/irányt amit mindenkinek követnie kell, de évről-évre találkoznak a kódexes arcok és beszélnek egymással - felteszem nem arról, hogy hol mennyibe kerül a rózsa burgonya.
Szerinted kik mutatják a jó és értelmes árképzést?
Ha nem akarsz nevet mondani, hadd írjak valakit én, aki talán méltó arra hogy foglalkozz vele (bár sajnos ő is olaszrizlinggel foglalkozik): Fekete Zsolt, elérhető a demijohn.hu-n keresztül.

Derűs kóstolást, jobb élményeket kívánok.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.28. 21:44:35

@merulo_szaturnusz:
Nem a csopaki borok nem ízlenek, hanem a szerintem túlárazott csopaki dűlős rizlingek a fasorban sincsenek élvezeti értékben az árukhoz képest. Valamikor Tamás Ervin olaszait szerettem, de nem tudom, hol tart most. Petrányiék mélyrepülésben vannak, a Szent Donátok ritkán tetszenek, Jásdi olcsó borai gyengék, a drágák meg izgalommentesek, Figula az árakhoz képest vicc, folytassam?
Jó és értelmesen árazott olaszokat a Sabartól, Nyári Ödöntől, Szászi Endrétől, Csernyik Istvántól, Kemenczés Benőtől, Joós Elektől, Szabó Zoltántól, Tánczos Zoltántól ittam az utóbbi pár évben.

merulo_szaturnusz 2020.03.29. 13:17:49

@Hepci: Azért még a Söptei pincét is ajánlom (Nagykút 2015)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.03.29. 17:27:26

@merulo_szaturnusz:
O.K., köszi, próbálom majd beszerezni.
Eddig egy Söpteit ittam, valami CBA-ban leárazva kiszórt vörös borzalmat, ami remélhetőleg nem reprezentálja őket, a másik tippednek meg csak a nevét hallottam.
süti beállítások módosítása