A Borrajongó

Kékfrankos "párbaj" a Kóstolom Borbárban - Nador és Szent Donát

2020. január 30. 06:00 - furmintfan

A Kóstolom Borbár két pincészet látott vendégül a kékfrankos fajtának szánt, párbajként meghirdetett januári kóstolóestjén. Csopakról a Szent Donát Birtok, míg a szélesebb körben kevésbé ismert Vaskeresztesről a Nador képviselői hoztak magukkal kékfrankosokat. Két izgalmas termőhely, két izgalmas birtok, sok-sok kékfrankos, különböző méretű palackokba zárt és/vagy dűlőszelektált tételek várakoztak tehát a bemutatkozásra. A borászatok által reprezentált termőterületek mellett a borok kora is eltérő volt, a Nador borászai főleg régebbi évjáratú tételeket töltöttek a poharakba.
Az esti nyitott kóstoló előtt egy zártkörű szakmai kóstolóra is sor került a délutáni órákban, ennek a végére sikerült nekem is beesnem a borbárba, hogy megkóstoljam a borokat.

kostolomnadorsztdonat1.jpg

A Szent Donát Birtok talán már nem szorul bemutatásra. A mára bő 15 hektárosra duzzadt szőlőbirtok Csopak mellett Tihany környékén és a Káli-medencében, a Fekete-hegyen is rendelkezik szőlőültetvényekkel. 2013 óta készítik Magma névre keresztelt kékfrankosukat, azóta esetenként a csopaki és tihanyi dűlőkről külön is palackoztak már kékfrankost, utóbbiak most debütáltak.
A pincészet képviseletében Kovács Tamás és Osváth István négy bort hozott magával. A már jól ismert Magma mellett két dűlős kékfrankost is bemutattak, a vulkáni tufás Ráta és a tufás-mészköves Aranyház dűlőkről. A két tihanyi dűlő termése eddig általában a Magmában landolt, de most minőségi és mennyiségi szempontok alapján egyaránt érdemesnek tűnt külön is lepalackozni ezeket.

kostolomnadorsztdonat3.jpg
Szent Donát Magma Kékfrankos 2018
Meleg érzetű, mind illatában, mind ízében a meggy a vezető motívum. A karcsú testet lendületes savak veszik vállukra, de nem uralják el a bort. Az intenzív meggyes jegyek mellett halvány vasas-sós aromák is feltűnnek, a sav mellé kevés tannin ad további támasztékot. 6p-

Szent Donát Ráta Kékfrankos 2018
Az illat eleinte kicsit bátortalan, de szépen nyílik, friss piros bogyós gyümölcsöket, főleg málnát és meggyet idéz. A korty finoman ölelő, karcsú, elegáns, a savak talán ebben a borban a legbarátságosabbak. Málna, meggy, pici fekete cseresznye, halvány fűszeresség és sós jegyek díszítik. Talán a legkedvesebb, legszerethetőbb bor a négyesfogatból. 6p

Szent Donát Aranyház Kékfrankos 2018
Elsőre kifejezőbb, mint a Ráta, fekete cseresznye, meggy, erdei gyümölcsök tarkítják illatát. Feszesebb, masszívabb, mint a Ráta, élénkebb a savérzet és picit több a tannin. Meggy, vad erdei gyümölcsök, diszkrét fűszeresség jellemzi ízét. A két tihanyi közül ez tart hátrébb a fejlődésben. 6p

Szent Donát Magma Kékfrankos 2017 Magnum
Meggy, málna, gyümölcsjoghurt, leheletnyi édesfűszer jellemzi az aromatikát, mind illatban, mind ízben. Kiegyensúlyozott, szépen összeérett, elegáns bor. Érzetre talán kicsit karcsúbb és fűszeresebb most, mint a 2018-as. 6p


A Nador Rainer Garger vállalkozó, magyar unokatestvére, Garger Imre, valamint Reinhold Krutzler borász közös vállalkozása. A birtok 3,5 hektárnyi kékfrankossal rendelkezik Vaskeresztesen, a magyar-osztrák határral "kettévágott" Vas-hegy (Eisenberg) magyar oldalán, de már furmintot is telepítettek. A kékfrankosok jellemzően hosszabb palackos érlelést kapnak piacra kerülés előtt. A Nador borokat Robert Stark és Rainer Garger kísérte el a kóstolóra.

kostolomnadorsztdonat2.jpg
Nador Falu Rosé
Nem egy standard magyar ízlés szerint elkészített rosé, inkább narancsos, enyhén piros bogyós gyümölcsös, enyhe fűszerességgel. 4p+

Nador Falu Kékfrankos 2017
A belépő szintű "falubor". Az illatot erősen meghatározza az animalitás és a földes jegyek, az obligát meggy és egy kevés fűszer mellett. Könnyed, kerek bor, ízében meggy, kevés fekete bogyós gyümölcs. Kár az illatért, szájban kellemesebb volt a bor. 5p

Nador Voller Kékfrankos 2014
Leheletnyi édesfűszer tűnik fel először, majd a meggy veszi át az irányítást, pici vas és fekete ribizli tűnik még fel. Karcsú, elegáns bor, lendületes savakkal, jól beépült tanninnal, meggy, fekete cseresznye ízével, halvány fűszeres-földes kísérettel. 6p

Nador Wanzer Kékfrankos 2014
Összetett, izgalmas illat, sok fűszerrel, erdei gyümölcsökkel, meggyel, mentával, eleinte leheletnyi füsttel. Bevillan ugyan egy kevés bőr és pici körömlakk is, de egyik sem vészes, nekem még belefért a "komplexitásnövelő" mennyiségbe. Koncentráltabb, szélesebb, mint a Voller, mégis hasonlóan elegáns, viszont komplexebb egzotikus fűszerességgel, meggyel, erdei gyümölcsökkel, némi füstölővel és tömjénnel. 7p-

Nador Voller Kékfrankos 2012 Magnum
Meleg érzetű, érett meggy, erdei gyümölcsök, érintésnyi vadhúsos animalitás és bőr, leheletnyi illó, engem ennél a bornál sem zavart egyik sem. Selymes korty, tökéletesen integrált, kiegyensúlyozott alkotóelemek, fekete cseresznye, fekete ribizli, erdei gyümölcsök, pici fűszer és menta, halvány sós-vasas jegyek. A két '12-es bor közül nekem ez volt a zamatosabb, elegánsabb. 7p-

Nador Wanzer Kékfrankos 2012 Magnum
Zártabb, halványabb illat, fekete bogyós gyümölcsök, fekete bors, pici bőr. Ismét a Wanzer a teltebb, koncentráltabb bor, markáns felépítés, tömör korty, fekete bogyós gyümölcsös, fűszeres, fekete borsos jegyek. 6p+

Nador Kékfrankos 2011 Magnum
Ebből az évjáratból ez az egyetlen kékfrankos. Bőr, halvány istállószag, kevés fűszerpaprika, fekete bogyós gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye. Közepesnél karcsúbb, sima tapintású, ugyanakkor kellően élénk savakra épít, közepesnél kevesebb tannin mellett. Szépen érik. 6p


A meghívást és a kóstolót köszönöm a Kóstoló csapatának és két pincészet képviselőinek!

A pincészetek honlapja:

Szent Donát

Nador

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8315428582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása