A Borrajongó

Lopni a diszkontból – Parcell 77 2018

2019. november 12. 06:00 - ungert

Nem véletlen, hogy az inkább népszerűségi, mintsem kínálatminőségi szempontból élenjáró hazai diszkontlánc boraival ritkán foglalkozunk: a Penny Market borkínálata megúszósan pénztárcakímélő, ami inkább azon fogyasztóknak ígér örömöket, akik olcsón szeretnének sokat inni.

Mi viszont úgy szeretnénk sokat inni, hogy eközben a prioritási faktorok között előrébb soroljuk a minőséget a költségvonzatoknál, erre pedig szinte csak jobb vadászmezőket lehet találni a hazai élelmiszerboltok között. Ettől függetlenül aki ismer, az tudja, hogy a lehetetlen dolgoknak is szeretek újra meg újra nekifutni, így hát azt is bizonyítottam már, hogy tulajdonképpen nincs is lehetetlen.

Arra viszont még én sem számítottam, hogy a lélektani ezerforintos alsó korlát környékén találni fogok értékelhető vörösbort a Penny-szortimentben. Ami ráadásul spanyol, és az ár/értéket tekintve közelebb van a legális lopáshoz, mint ahhoz, amit általában jó vételnek szoktunk nevezni.

453e50ac-e000-4d2f-a1f1-75cde0ea334a.jpg

Az anyag egyébként monastrell, syrah és petit verdot házasítása Jumillából. A pontosabb származási paraméterek – számomra legalábbis – kevésbé egyértelműek. Ami biztos, hogy egy GSD Wines nevű cég palackozza, melynek feltételezett honlapján egyelőre nem sok információ található. A bizonytalanságok okán ezen a ponton abba is hagytam a keresést, hogy a parafát eltávolítva érzékszervi vizsgálat alá vegyem a beltartalmat.

Fel sem tudom idézni, hogy ittam-e már ezer forint környékén ennyire tipikus, érett és felismerhetően mediterrán vörösbort, mint ez. Távolról nézve sűrű és jól szerkesztett, közelebbről vizsgálva pedig élénken gyümölcsös, enyhe bőrös-füstös kiegészítésekkel. A korty kerek, tanninja megfelelően érett, ugyanakkor savainak köszönhetően van annyira ízes és egyensúly-közeli, hogy érettsége és tizennégyes szesze ellenére is lendületes és jól fogyasztható tud maradni.

Nem vált világot, de árkategóriáján belül a minőségi és élvezeti kérdések tekintetében párját ritkítja. Mindezt teszi gyakorlatilag ingyen. Sportivóknak kiváló hétköznapi vörösbor, míg a kezdő műkedvelőknek elsősorban azért ajánlott, mert olcsóbban aligha van a piacon déli stílusmetszet. A kiszabható legerősebb 5 pont a jutalma. (1300 Ft, Penny Market)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4615296412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnabás Tolmácsi 2019.11.17. 21:57:05

Ez egy igen jó bor ennyiért :-) (most bontottam). A neten különböző cimkékkel van fent , 8-10 euros árfekvésben, egy leírás szerint 50% Monastrell, 30% Syrah, 20% Petit Verdot.

Magyar vörösbor ilyen szintű nincs 1300 ft-ért,de úgy tűnik ez sem 1300ft-os bor eredetileg.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2019.11.18. 07:30:19

@Barnabás Tolmácsi: Örülök, hogy hasonló véleményen vagyunk. Az eltérő címkés történetre én is rábukkantam, nem is voltam benne biztos, hogy ugyanarról a borról van szó. (Pedig bizonyára így van.)

Az árazás pedig megdöbbentő, lehet, hogy valamiféle készletkisöprésről lehet szó. (Nálunk tegnap vittem el az utolsó két palackot, nem tudom, lesz-e még egyáltalán.)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.11.18. 08:42:54

Nem csak az évjárat más?
Az elkövető a Finca Bacara nevű pincészet, ha minden igaz.
www.jnwine.com/product-detail/P/104532/finca-bacara-parcell-77-2015-75cl
A Time Waits For No One névre keresztelt monastrell-jükből birtokolok 1 palackot, ilyen néven az a bor is különböző (bár a központi motívumot megtartó) címkékkel szerepel a honlapjukon. Annyi biztosan kiderül a honlapról, hogy több különböző érleléssel is készül a bor, de az is lehet, hogy ezzel együtt ua. bornak még évjáratonként is változik a címkéje.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2019.11.18. 19:32:32

@furmintfan: Lehet, hogy évjáratbeli differencia van.

Mindenesetre köszi az érdekes háttérinfókat, én ennyire nem kutattam a mélyére a dolgoknak.

Az biztos, hogy érdemes venni-vinni, amíg még a polcokon van.

osborne 2019.11.23. 15:47:59

Pár éve már volt, más címkével a Pennyben. Akkor is egész iható volt, ennyiért.

Tuszek 2020.09.14. 14:34:51

Jövő héttől ismét akciós a Pennyben, 1,099 Ft-ért, Penny kártyával.
süti beállítások módosítása