A Borrajongó

Lopni a diszkontból – "Penny" Danubiana Sauvignon Blanc 2017

2018. szeptember 20. 06:00 - ungert

Bizonyára senki sem kérdőjelezi meg a széleskörű fogyasztói igényt a kifejezetten olcsóra hangolt fehérborokra. Magunk között maradva pedig nyugodtan bevállalhatjuk azt is, hogy mi sem törekszünk hétről-hétre csúcsborok bontogatására, bár kétségtelen, hogy néha lenne rá igény. Még a köznapi költségvetési- és időgazdálkodási lehetőségek mellett is.

Személyes szál, hogy bár egyre ritkábban vetődök olyan társaságba, ahol a borfogyasztás szerepe elsősorban a sokszor mennyiségi kereteket öltő ivás, azért néha van az úgy is. Az ilyen esetekben célszerűen törekedni szükséges a borvásárlás optimalizálására a folyamat három változója – ár, minőség és elérhetőség – mentén. Jó hír, hogy bár régebben ez szinte lehetetlen volt, üzletláncaink nagyjai szerencsére mintha sodródnának előre a minőségi igényekkel. 

Ez pedig az ezer alatti, az úgynevezett alapminőségi szintet simán megütni képes fehérborok megjelenését és elterjedését jelenti a diszkontpolcokon. Márpedig ha a félédességek helyett ezek kezdik el kiszolgálni a közízlést, abból hosszabb távon csak előnyünk származhat.

A diszkontkategória egyik ilyen szereplője a felsőgasztronómiai csúcsokról szinte észrevehetetlen Penny Market, ahol mindenféle egyéb dolgok mellett gyakorlatilag hétszáz forintért lopható haza egy olyan korrekt sauvignon blanc is, mint amilyet éppen most fogyasztok poszt- és beadandóírás mellé.

dd73207e-2b5b-4082-a5f3-3541e5461132.JPEG

Bár a csomagolás nem titkolja, azért az elsődleges dizájnelemek sem hirdetik túl hangosan, hogy a Penny Market jóárasított dunántúli sauvignonja a bonyhádi Danubiana Kft. terméke. Meg nem lepődünk, a nagyüzemként is kezelhető termelő évek óta stabil beszállítója a hasonló diszkontáruházaknak. Igaz, változó minőség mellett. Az viszont biztos, hogy ez a sauvignon a termelő és a piaci szegmens által szabott kereteken belül nemcsak hibátlan, de stabilan megbízható vétel is.

Persze nagy megfejtésre nem kell számítani. Illatra hozza az intenzívebb, pohárfal-feszegető zöldes-fanyar jegyeket. Hogy mindez a szőlőből, vagy éppen a jól kiválasztott élesztőből jön, azt nem tudom, de ezen a szinten nem is különösebben érdekes. A korty kerek, gördül előre szépen, savai intenzívek, de nem tolakodnak, lecsengése már-már az alapszintű új-zélandi megoldásokat idézi.

Kissé egységsugarú, de ezer alatt stabil vétel, ráadásul nemcsak megüti a belépő minőségi alapszintet, de már-már túl is szárnyalja azt. Egy sauvignon-szerű sauvignon, amely egyszerre szolgálja ki a közízlést és nyújt magabiztos alternatívát az olcsóbb, nem odafigyelős estékre. 

Adtunk már hasonló borokra öt pontot, most viszont észszerűen maradjunk inkább a magabiztos 4 pont mellett. Kategóriáján belül simán ajánlott, biztosan meg fogom vásárolni még én is párszor. (700 Ft, Penny Market)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214249013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

c0vf3f3 2018.09.20. 23:22:24

ajjajj...

és ez vajon szőlőt is látott?
(mondjuk ha jól rémlik, a Penny-ben a boros polc közel van a gyümölcsös standhoz, úh vmi olasz importszőlőt esélyesen láthatott, ha nem takarták el a kilátást... :-P)

de az amúgy mennyire biztos, hogy itt ilyeneket kell promótálni? ;-)

kiváncsiságból én is vettem már meg a legolcsóbb "bort" a tuskóban, csak hogy megtudjam, milyen az
...meg is tudtam! :-/ :-D

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.09.21. 04:53:38

@c0vf3f3: Természetesen. Az a kategória, amire te gondolsz, nem a borokat árusító polcokon, hanem általában azok mellett/alatt helyezkedik el kétliteres műanyagpalackokban.

Ez egy korrekt, fajtajelleget is felmutató hiperes alapbor, ami semmivel sem rosszabb, mint pl. a Bortársaság másfeles palackban árult fehérbora. Sőt.

Ez pedig nem a legolcsóbb bor még a hivatkozott üzletben sem, pusztán egy jó ár/érték-arányt képviselő hétköznapi (ún. asztali) anyag.
süti beállítások módosítása