A Borrajongó

Tegnap ittam - Bott Frigyes Sauvignon Blanc-Riesling 2017

2019. augusztus 12. 06:00 - furmintfan

Bott Frigyesről már régóta tudjuk, hogy remek fajtaborokat szokott palackba zárni, ám a széles fajtaválasztékkal dolgozó felvidéki borász újabban több kísérleti jellegű bort is készít, amelyek egy része házasítás (a már hagyományos Granum és a Super Granum mellett). Ezek a tételek a többi Bott Frigyes bortól eltérő arculattal kerülnek a polcokra és az árukat is magasabbra lőtték be. Én most a formabontó módon sauvignon blanc és rajnai rizling összeeresztésével készült cuvée-t vizsgáltam meg közelebbről.
 bottfrigyessauvignonblancriesling2017.jpg

Bott Frigyes Sauvignon Blanc-Riesling 2017
A címke tanúsága szerint az alapanyag harmada 8 napig egész fürtben, bogyóban erjedt, egy második harmad tette ugyanezt amforában. A héjon erjesztés kíméletes, minimális csömöszölés mellett történik, az erjedés a bogyóban indul, az amfórás tételeket egyáltalán nem csömöszölik.  A bor használt magyar tölgyfahordóban érlelődött 9 hónapig, majd minimális kénnel, szűrés és derítés nélkül került palackba.
Az illat nagyon egyedi, de fajtajelleget nem érdemes keresni benne, ez a bor nem erről szól. Pici édesfűszer, kamillatea, narancs, narancsolaj, méhpempő, egy kis sárgabarack alkot érdekes, különleges elegyet. A telt, vaskos bort masszív savak és komoly cseresség támogatja. A kettőnek együtt van egyfajta szárító hatása és a bor textúrája is szokatlan elsőre, engem valahogy egy "zaccos" zöld teára emlékeztetett. Ízvilága is nagyon egyedi: narancs, grapefruit, narancsolaj, gyógytea, kamilla, pici édesfűszer, méz, sós citrom, és egyfajta komlós-malátás, kraft sörös vonás is megjelenik benne. A bor stílusában, karakterében kicsit a Vinculum-ra hasonlít, de annál egy fokkal rakoncátlanabb, rusztikusabb összhatással. A tannint mindenképp szoknom kellett - a nyitást követő napon már egyébként kevésbé érződött -, étel mellett valószínűleg jobban működik a bor. Pontozás szempontjából nem könnyű feladat, biztos van, aki feljebb, van, aki lejjebb tenné, nálam ez egy stabil 6 pontos bor. (7200 Ft - Bortársaság)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1714998612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2019.08.12. 08:15:43

Az a bizonyos "orfining" igencsak humoros lett a cimkén.

zoli 2019.08.12. 10:31:13

Kár érte, kiváló ügynök volt...
Olybá tűnik rászállt erre a divatvonatra, ami nagyobb profittal és több lájkkal kecsegtet. A végeredmény? A leírásból világosan olvasható. Primőr jegyek zéró, áztatásból adódó maszkoló tannin, nyers savak, amik az alacsony kén okozta védtelenséget hivatottak némileg tompítani, az a teás, kamillás karakter meg az oxidáción túl az az egyeníz, amit bármelyik narancsbornál érzel. Tizenkettő egy tucat, csak még a relatív újdonsága végett újszerűnek hat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2019.08.12. 11:47:36

No, ez váljék egészségére annak, aki 7200 forintot ad érte...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.08.12. 14:33:05

@zoli: Engem igazán nem lehet azzal vádolni, hogy szeretném és keresném a narancsborokat (néha kíváncsiságból becsúszik 1-1), de akkor szerintem ez biztosan a jobbak közül való.
@Hepci: A pincétől hozták barátok, ott azért olcsóbb volt. :)

merulo_szaturnusz 2019.08.12. 14:36:34

A Vinculum a korábbi években is kapott héjon áztatást és a 2015-ös például nagyon is izgalmas volt. Az aktuálisat kóstolta valaki?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2019.08.12. 14:45:44

@merulo_szaturnusz: Idén kétszer is (egyszer itt: borrajongo.blog.hu/2019/04/18/fill_the_winebox_minivino_2019_aprilis és egyszer valamelyik magyar egyvelegben írtam róla, talán 2019/1), van hasonlóság a két bor között, de szerintem a Vinculum jobb.

zoli 2019.08.12. 16:19:20

@furmintfan: elhiszem, csak sajnálkozásomnak adtam hangot, hogy ebbe az irányba mozdult el a Frigyes. Szűk játéktér egyenborokkal, remélem gyorsan múló hóbort lesz az osztályrészük.
süti beállítások módosítása