Bott Frigyesről már régóta tudjuk, hogy remek fajtaborokat szokott palackba zárni, ám a széles fajtaválasztékkal dolgozó felvidéki borász újabban több kísérleti jellegű bort is készít, amelyek egy része házasítás (a már hagyományos Granum és a Super Granum mellett). Ezek a tételek a többi Bott Frigyes bortól eltérő arculattal kerülnek a polcokra és az árukat is magasabbra lőtték be. Én most a formabontó módon sauvignon blanc és rajnai rizling összeeresztésével készült cuvée-t vizsgáltam meg közelebbről.
Bott Frigyes Sauvignon Blanc-Riesling 2017
A címke tanúsága szerint az alapanyag harmada 8 napig egész fürtben, bogyóban erjedt, egy második harmad tette ugyanezt amforában. A héjon erjesztés kíméletes, minimális csömöszölés mellett történik, az erjedés a bogyóban indul, az amfórás tételeket egyáltalán nem csömöszölik. A bor használt magyar tölgyfahordóban érlelődött 9 hónapig, majd minimális kénnel, szűrés és derítés nélkül került palackba.
Az illat nagyon egyedi, de fajtajelleget nem érdemes keresni benne, ez a bor nem erről szól. Pici édesfűszer, kamillatea, narancs, narancsolaj, méhpempő, egy kis sárgabarack alkot érdekes, különleges elegyet. A telt, vaskos bort masszív savak és komoly cseresség támogatja. A kettőnek együtt van egyfajta szárító hatása és a bor textúrája is szokatlan elsőre, engem valahogy egy "zaccos" zöld teára emlékeztetett. Ízvilága is nagyon egyedi: narancs, grapefruit, narancsolaj, gyógytea, kamilla, pici édesfűszer, méz, sós citrom, és egyfajta komlós-malátás, kraft sörös vonás is megjelenik benne. A bor stílusában, karakterében kicsit a Vinculum-ra hasonlít, de annál egy fokkal rakoncátlanabb, rusztikusabb összhatással. A tannint mindenképp szoknom kellett - a nyitást követő napon már egyébként kevésbé érződött -, étel mellett valószínűleg jobban működik a bor. Pontozás szempontjából nem könnyű feladat, biztos van, aki feljebb, van, aki lejjebb tenné, nálam ez egy stabil 6 pontos bor. (7200 Ft - Bortársaság)