Régen jártam már Szentesi Józsefnél, és egyébként is tervezgettem már egy következő látogatást, így éppen kapóra jött, amikor május elején a baráti kör egy kis részének boros programot kellett szervezni és a borásznak is megfelelt az időpont. Kevesen voltunk, így gazdaságossági és alkoholtűrési szempontokat egyaránt figyelembe véve most "csak" 11 bort sikerült megkóstolni, különös hangsúlyt fektetve természetesen a pince különleges magyar fajtáira.
A pincéről sokszor írtunk, újdonságot nem nagyon tudnék említeni, úgyhogy rá is térek inkább a borokra, amelyeket - szokás szerint - a Sonkás remek portékái kísértek.
Zengő 2016
Az illatot leginkább érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök jellemzik. A kortyban a lendületes savakat (7 g/l) egy kevés maradékcukor (6 g/l) egyensúlyozza ki. Zöldalma, sárga alma, őszibarack, citrusok színezik, nem nagyon intenzív, nem is feltétlenül egy csupa gyümölcs egy ízbomba, de jó szerkezetű, komoly bor. 6p-
Rajnai Rizling Bátyus 2016
Illatában fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, ízében inkább zöldalma, zöld gyümölcsök, még érőfélben lévő őszibarack, citrusok dominálnak. Feszes, egyenes, jó tartású bor, de picikét kemény savainak van némi szárító érzete is. 5p+
Lisztes 2017
Lisztes fehér, góhér és zöldszilváni házasítása. Eleinte meglehetősen neutrális, majd zöldalma, őszibarack, ringló és egyedi növényi jegyek bújnak elő. Kóstolva érdekes módon egyszerre kicsit rusztikus és puhább érzetű, fanyarsággal, zöldalma, citrusok ízével. 5p+
Furmint 2017
Eleinte picit tompább illata szépen nyílik, körte, őszibarack, édes citrusok díszítik. A gyümölcsöket - körte, őszibarack, édes citrusok megint - pici maradékcukor hangsúlyozza ki, mellettük a feszes savak is kellő lendületet adnak, a gyümölcsösségbe finom citromhéjas motívum hoz egy csavart. 6p+
Tihanyi Kék 2017
Intenzív illat kék virágokkal, egzotikus és keleti fűszerekkel. Szájban a szakajtónyi egzotikus fűszer mellett sok gyümölcs, szeder, josta, málna, áfonya és némi gyógynövény is megjelenik. Karcsú, könnyű testét pörgős savak repítik, a tannin érzetre egészen minimális. Egyedi, karakteres, különleges bor. 7p
Kadarka 2017
Fajtajelleges, piros gyümölcsös, szamócás, cseresznyés, virágos, fűszeres illat fogad. Szájban is sok gyümölcsöt kínál szamóca, cseresznye, málna formájában zöldfűszeres, illetve a korty végén halványan édesfűszeres aláfestéssel. Savai szépen muzsikálnak, a tannin érzetre nem sok, talán a korty végén él még egy kicsit külön életet. Szép kadarka, talán egy is ideig érhet még a palackban. 7p-
Tarcali Kék 2016
Érdekes illat, inkább földes, ürmös, mákos, van benne egy egyedi fűszeres karakter, de a gyümölcs a több borhoz képest kevés. Kóstolva szinte tanninmentes, sima, leheletnyi édességérzet kerekíti, savanykás piros bogyósok - ribizli - és érettebb, sötétebb gyümölcsök - josta - mellett pici zöldfűszerekkel. 6p-
Laska 2017
Igazi gyümölcsbomba, málna, szamóca, meggy, mindenféle piros bogyós gyümölcs kirobbanó illatával és ízével, egzotikus fűszeres kísérettel. Könnyed, de tartalmas, ez is inkább savakra, mint a tanninra építkezik. Intenzív és zamatos, nagy kedvenc. 7p
Csókaszőlő 2017
Fűszer- és gyümölcskavalkád megint, inkább fekete bogyósokkal, erdei gyümölcsökkel, egzotikus fűszeres jegyekkel, pici borssal. A kompakt kortyot remek savak és finomszemcsés tannin keretezi. A francia hordó izgalmas, intenzív fűszeres jegyeket csempész a meggy, fekete cseresznye, erdei gyümölcsök mellé szájban is. Itt is megjelenik egy kis bors és a célegyenesben még érintésnyi vanília is. Nálam ellopta a show-t. 7p+
Cabernet Sauvignon Béta 2014
Fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, szeder, fekete ribizli, meggy, pici gyógynövény, diszkrét fűszeresség szövi át illatát és ízét, a korty vége felé pici étcsokival. Egységes szerkezet, jó arányok, integrált savak és hordó összhatása, száraz lecsengés. 7p
Rajnai Rizling Bátyus 2011
Szépen érett illat eleinte egy halvány termálvizes jeggyel, majd némi petrollal, édes fehér húsú gyümölcsökkel, almával, őszibarackkal, csipetnyi édesfűszerrel. Telt, "délies" karakterű rajnai rizling, széles savak támasztják alá a közepesnél nagyobb testet, a háttérben diszkréten véteti észre magát csak a hordó. Gazdag ízében érett gyümölcsök, őszibarack, almafélék, narancs, édes citrusok, kevés édesfűszer, vanília, egészen minimális sós érzettel. Nagyon szépen érett magyar rajnai. 7p
Szentesi Józsefnek köszönjük a remek kóstolót!