Ismét egy négykezes jegyzet következik, ezúttal a Badacsony New Yorkban-ról. Én első bálozóként vettem rajta részt , de a nemrégiben a borrajongó csapat alfahím státuszba kerülő nem kicsit grafomán tagja, Furmintfan természetesen már évek óta szorgosan készíti a historikus jegyzeteit: 2014, 2015 és 2016. Én 3-3 fehér és vörös kedvencet emelnék ki, a dupla akkora májkapacitású szerzőtársam kétszeres szorzóval iszik és ír. Nekem 2 dolog miatt is hasonlít a Badacsonyi borvidék a Tokajira, egyfelől sajnos a megítélésében nem a szuper kis-középpincék a meghatározóak, hanem csakúgy mint amott a Kerház, emitt a Vargabor repíti szét az országban a hírét a vidéknek. Másfelől manapság már nem a borvidék névadója a referencia (Hegyaljával kapcsolatban is sokaknak lehet, hogy Mád, Tarcal, vagy Tállya jobban csengő hívószó már Tokajnál), az ikonikus borok leginkább a Szent György-hegyről vagy akár a Csobáncról jönnek.
A kétszer három kedvencem:
Bakó Ambrus Rajnai Rizling a Püspöktől 2016
Csontszáraz, finom fás jegyekkel, van benne egy karalábés érett zöldséges illat is, citrusos savakkal és érett déligyümölcsös érettséggel. 6+
Villa Tolnay Zöldveltelini Föld 2016
Vastag, harapható korty, érett és teljesen integrált savakkal karöltve, mézes gyümölcsös karakter, borsos fűszerezéssel. Nagyon jól fogyasztható és elég komplex. 6+
Németh Badacsonyi Juhfark 2018
A penge, ropogós savak talán felfednék az eredetét egy vakkóstolón, viszont távolról sem semleges, sem illatban, sem szájban. Egy kis maradékcukor is segít ebben. 6+
2HA Tabunello 2016
A 2HA pince vörösei bármelyik hazai kóstolón kérdés nélkül az élmezőnyben végeznének. Eleganciában és fahasználatban bordói, savszerkezetében burgundi, mind ízre, mind illatra, egy tökéletesen komponált piros bogyós gyümölcskosár. Komolysága ellenére hihetetlenül jól fogyasztató. 7 pont
2HA Courage 2013
Talán energiáiban és a finoman zöldes jegyeiben egy fél fokkal visszavett a félévvel ezelőtti formájához képest. Picikét talán zártabb is, de totálisan nagyboros minden aspektusból. 8 pont
Von Beőthy Pinot Grande 2015
Hűvös, északias karakterű, fajtajelleges pinot, lédús erdei gyümölcsökkel és finom avaros, erdei gombás ízekkel. Kulturált és stílusos. 6 pont
Innentől Furmintfan következik:
Az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb színvonalú Badacsony New York-ja volt az idei, nem tudom, hogy ez a remek 2017-es évjáratnak (innen jött a borok nagy része), a pincék feljavulásának vagy a gondos előválogatásnak köszönhető, vagy talán kicsit mindegyiknek. Az erős kezdés után egyre többet kóstolva azért árnyaltabbá vált a kép, és kicsit úgy éreztem, ahogy a Furmint Február után: a stabil átlagszínvonal mellett kevés bor tudott igazán a mezőnyből kiemelkedni. Azért végül megpróbáltam válogatni, úgyhogy következik 12 bor rövidke kóstolójegyzete.
2HA Tabunello 2016
Piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, szamóca, finom fűszeresség. Elegáns kivitelezés, közepes test, amelyet remek savak és bársonyos tannin kereteznek. Fiatal még, de már most is élvezetes. 7p
2HA Courage 2013
A merlot és a cabernet franc mellett ebben az évben szokatlanul magas, 25% a petit verdot aránya. Eleinte picit zárt és lassan nyílik az illata. Érett fekete bogyós gyümölcsök, meggy, fekete cseresznye viszik a prímet, pici étcsokival és fűszerekkel. Élmentes, egységes szerkezet, szép egyensúly a közepesnél alig nagyobb test mellett. Nem meglepő módon a nap bora. 8p
Borbély Karós Olaszrizling 2015
Érett fehér húsú gyümölcsök, egyedi virágos jegyek. Szájban elég telt, élmentes, széles, bár kissé puha savakkal, érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, virágporral, pici fanyarsággal. 6p
Domaine Edegger Helbeck 2015
100% chardonnay. Sok fűszer, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, érett citrusok. Kóstolva kerek, egységes, fehér húsú gyümölcsökkel, érett citrusokkal, pici marcipánnal és mandulával a végén. 6p+
Németh Pince Kéknyelű 2018
Érettebb gyümölcsös jegyek, érett alma, körte, érezhető egy kis maradékcukor, a korty végén pedig pici kesernye is. Zamatos, jól iható, a friss kéknyelűknél gyakori keménység, zárkózottság vádja nem illetheti. 6p
Sabar Cabernet Franc 2017
Szép gyümölcsösség, málna, meggy, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség. Sima, gördülékeny korty, jó arányok, karcsú test. Ízgazdag, kanyaroktól mentes, de nagyon szerethető bor. 6p-
Váli Syrah 2017
Piros bogyós gyümölcsök vezetik illatát, leginkább eper. Könnyedebb vonalvezetésű vörösbor, piros bogyósokkal, szamócával, meggyel, cseresznyével, pici édesfűszerrel és zöldfűszerrel. 6p
Villa Sandahl Crystal Cut 2017
Visszafogott illat fehér húsú gyümölcsökkel, virággal. A korty kerek, selymes, sima, almafélék vezetik ízét, őszibarackkal, kis maradékcukorral, pici alkohollal a végén. A kiegyensúlyozottan teljesítő 2016-2017-es Sandahl borok közül talán ez volt a legmeggyőzőbb, bár amennyivel jobb az "alap" 2017-esnél, az a közel négyszeres árkülönbséget nem indokolja. 6p
Villa Tolnay Panorama Olaszrizling 2016
Fehér húsú gyümölcsös illat, pici fehér virággal. Elegáns bor, jól definiált gyümölcsösséggel, leheletnyi édességérzettel. 6p+
Villa Tolnay Tenger 2017
Zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer és sós aláfestés. Szájban kerek, jó egyensúlya van, zamatos. 6p+
Villa Tolnay Névtelen Cuvée 2017
Érett málna, erdei gyümölcsök, pici fűszer vezeti. A tannin még picikét szárít, egyébként a bor lendületes, jó ivású, nem nehézkes. 6p
Von Beőthy Pinot Grande Várkút Pinot Noir 2015
Kezdetben kicsit moderált intenzitású, lassan nyíló illata van, az aromatikát a piros bogyós gyümölcsök, csipkebogyó és zöldfűszerek határozzák meg. Jól strukturált, vállas bor, a tannin még picit tapad.
A meghívást köszönjük a szervezőknek!