Badacsony egy napra ismét Budapestre költözött, a Badacsonyi Turisztikai Céh szervezésében a New York Palotában negyedik alkalommal rendezték meg a legjelentősebb badacsonyi borászokat és boraikat a budapesti közönség előtt bemutató a "Badacsony New Yorkban" kóstolót. A hagyományokhoz híven ismét volt a rendezvénynek központi témája: ezúttal nem egy fajta, hanem úgy általában az "illatos borok" kerültek a kóstoló fókuszpontjába. Azaz csak kerültek volna, mert aki illatos fajtákat akart kóstolni, az komoly hiányérzettel távozhatott a rendezvényről, legalábbis az általam meglátogatott standoknál nem sok ilyen volt. Valószínűleg egyébként sem lenne fontos "alcímet adni" (bár tény, hogy a "Szürke harminc árnyalata" például ötletes volt), hiszen a kínálat a legtöbb standnál úgyis az olaszrizling-szürkebarát- kéknyelű szentháromságra épül.
30 borász kiállító érkezett a New York Palotába, kb. a standok feléhez jutottam el, így persze messze nem teljes körű a kép, amit ez alapján alkothattam. Összességében véve hibás borral nem nagyon találkoztam, sok tiszta, jól fogyasztható tétel került a poharamba, kifejezetten érdekes vagy kiemelkedő viszont kevés. Olaszrizlingből különösen egysíkú volt a kínálat: korrekt, jól elkészített borokat kóstoltam szinte egytől egyig a fajtából, de 1-2-nél több aligha marad meg tartós emlékezetemben. Ilyenkor azonban felmerül bennem, hogy ugyanakkor sokkal szebb borokat adó rajnai rizling a jelenlegi állapotnál többre lenne hivatott ezen a borvidéken.
Ami a kóstolójegyzeteket illeti, próbáltam azt a módszert követni, amit Akovval a Furmint Februárnál is alkalmaztunk: tehát csak a számomra ott és akkor a mezőnyből valamiért kiemelkedő, érdekesebbnek tűnő tételek következnek:
2HA
Pinot gris 2013
Ahogy a pince fehérborainál általában, nem kevés fa adja a struktúra vázát, azonban 2013-ból a savak is felléptek mellé, és barackos, édes citrusos gyümölcsösség is nagyobb szerephez jut, mint az eddigi általam kóstolt évjáratokban.
Shiraz 2012
Inkább újvilágias stílusú, de azok gyakori hibáit (reszelős tannin, szörpös édesség, túl magas alkohol) ügyesen elkerülő bor, lekvárosba hajló fekete bogyósokkal, fahéjas-borsos fűszerességgel.
Courage Mon Merlot 2012
Pult alól került elő. Jó felépítésű, nem nehézkes, arányos bor, piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, gazdag fűszerességgel és egy kis csokoládéval.
Bakó Ambrus
Szőlőskert Olaszrizling 2013
Szinte rajnai rizlinges áttetszőség és feszes szerkezet jellemzi, könnyed, üde, friss őszibarackkal, citrusokkal, nyári almával.
Szőlőskert Rajnai Rizling 2013
Üde, lendületes és elegáns, lédús citrusokkal, citromfűvel, mandarinnal, őszibarackkal, kis édességgel, finom édesfűszerrel díszítéssel, közepesnél hosszabb lecsengéssel.
Bencze Pince
Aries 2013
Rajnai rizling, 2 hordó házasítása. Eleinte mutat egy kis bizonytalanságot, az illója sem a legalacsonyabb, mellette új fahordós fűszeresség, édes citrusok, érett fehér húsú gyümölcsök. A hordó még nem teljesen integrált, kicsit cseres a korty felülete, de ígéretes bornak tűnik.
Venus 2013
44 g/l cukor, 8,8 g/l sav. Trópusi gyümölcsös, édes barackos, narancsos jegyek, lendületes savak, pici krémesség a korty közepén.
Csendes Dűlő Szőlőbirtok
Hárslevelű 2012
Érett barackos, mézes, behízelgő karakter, kissé lágy, enyhén emelkedett érzetű alkohollal. Valószínűleg már nem lesz jobb, és (legalábbis a kóstolt palackban) mintha egy kis oxidáció is beköszönt volna, de jelenlegi állapotában még találtam benne élvezetet, viszont sokáig nem tartogatnám.
Gilvesy Pince
Tarányi Rajnai Rizling 2013
Fűszeres, nyári almás, fehér húsú gyümölcsös aromajegyek. Meglehetősen telt, de eléggé tömör is, jó savakkal, határozott, de minőségi hordóval.
Istvándy Pincészet
Hárslevelű 2013
Gazdag, picit késői szüretes beütésű, mézes, trópusi gyümölcsös, barackos, édes citrusos aromatika. Elég lendületes és tartalmas, jó felépítésű bor.
Kéknyelű 2013
Fűszeres, citrusos, barackos, zöldalmás, elég masszív anyag, jó egyensúlyt eredményező sav-maradékcukor összjátékkal.
Németh Pince
Zsályás 2014
Rózsakő és szürkebarát egy hordóból, amely a borász szerint egyedi zöldfűszeres aromatikát adott hozzá a borhoz, innen a név is. Valóban zöldfűszeres, szinte vágott füves jegyek jelentkeznek ízben és illatban, mellette zöldalma, citrusok, minimális krémesség.
Rózsakő 2013
Félszáraz, de a kis édesség mellett megvannak a megfelelő intenzitású savak is. Barackos, körtés, édesfűszeres, szőlős, finom és remekül iható.
Zúzmarás 2004
Későn szüretelt, botritiszes szemeket tartalmazó édes olaszrizling. Az édes sárga húsú és trópusi gyümölcsök mellett pici avar és gomba jelzi az érést. Krémes, kissé lágyabb, de jól tartó savakkal, krémes korttyal, leheletnyi cserességgel.
Nyári Pince
Cserszegi Fűszeres 2013
Nem tolakodó, de fajtajelleges illat és íz szőlővirággal, szőlővel, citrusokkal, zöldalmával. A műfaji átlagnál jobb struktúrával rendelkező, közepes testű bor.
Hárslevelű 2011
Késői szüretes jellegű, édes trópusi gyümölcsös, sárgabarackos, finoman mézes aromatika, vaníliával, finom fűszerekkel és egy leheletnyi kesernyével. A sav és a cukor jól kiegyenlítik egymást, és bár egy kis szesztöbblet érezhető (16%), a bor teste valamelyes integrálja az alkoholt.
Sabar Borház
Mórocz Olaszrizling 2013
Számomra a kóstoló egyik legjobb olaszrizlingje: koncentrált, tömör és arányos, jó savakkal és okosan használt hordóval. Fűszeres, citrusos, kissé neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel, zöldalmával, őszibarackkal, pici sóval.
Szarka Gyula Pincészete
Kéknyelű 2009
Késői szüret, ennek megfelelő érett gyümölcsös jegyekkel, kis oxidációval, kis édességgel, enyhe sherry-s beütéssel, emelkedett alkohollal. Érdekes bor, ha nem is hibátlan.
Szászi Pince
Szászi-Hoffmann "Liliomfi" VI. Badacsonyi Olaszrizling 2013
Eleinte szinte sauvignon blanc-ra hajazó zöldfűszerrel és füves jegyekkel nyit, majd egyre inkább a fehér húsú gyümölcsök és a hordó fűszerei veszik át a stafétabotot. Szájban finom fa és egy kis mandula megjelenik. A kortynak jó tartása van, közepesnél hosszabb ideig ki is tart.
Váli Pince
Kéknyelű 2013
Izmos, lendületes, gazdagon fűszeres, citrusos, citromvelős, érintésnyi sóssággal. Kicsit talán még ül rajta a hordó, és kell még idő, hogy összecsiszolódjon, de ígéretes.
Pinot Noir 2012
Meleg érzetű, szamócás, málnás, virágos, szép fűszeres aromaprofil. Kicsit lehetne benne több lendület, az alkohol is fűt egy kissé a korty vége felé, mégis tetszett.
Villa Sandahl
Golden Standard 2013
Aránylag visszafogottabb őszibarackos, virágos, némi édes trópusi gyümölcsös színezettel, szájban intenzívebb ízekkel, mandarinos, édes citrusos jegyekkel kiegészülve. Jó egyensúly, leheletnyi édesség, feszes savak, közepesnél nagyobb test.
All of a Kind 2013
Citrusos, citromfüves, édesfűszeres illat, ízében ananásszal, nyári almával, őszibarackkal, és az édességet ellensúlyozó fanyarsággal.
Magic Rain 2011
Érettebb illat, kevés petrol, őszibarack, méz és propolisz, szájban zöldalma, őszibarack, fűszerek. Egy kis élénkség több színt vinne bele, de így is tetszett
The Stamp 2010
Mézes, propoliszos, petrolos érett jegyek, érett őszibarack, fűszerek, vanília. Pici édesség mellett a korty kissé mintha tunyulna, de még élvezetes és szép érési jegyeket mutat.
Villa Tolnay
Föld-Erde Zöldveltelini 2013
Az évjáratbemutató óta egyszer elém került már vakon, és sem akkor, sem most nem nagyon emlékeztetett januári formájára. Továbbra is viszonylag neutrális, citrusos, fűszeres, némi zöldfűszerrel, kellően izmos, arányos felépítéssel.
A szakmai kóstolóra szóló meghívásért köszönet Nádasi Andrásnak.