A Borrajongó

Badacsony New Yorkban 2014

2014. március 31. 06:00 - furmintfan

A Boscolo Hotel – New York Palota épülete idén már a harmadik alkalommal adott helyet a Badacsony New Yorkban elnevezésű rendezvénynek, a borvidék éves budapesti borbemutatójának. Az impozáns épület egyik szárnya jó fél napra megtelt badacsonyi borászokkal és a badacsonyi borok szerelmeseivel, és természetesen a budapesti borkóstolók törzsközönségével. Minden évben egy, a borvidékre jellemző fajtát helyeznek a rendezvény fókuszába, idén a kéknyelűre esett a választás.

badacsony0_1.jpg

Az előző két évben – magam sem emlékszem már az okára – nem tudtam elmenni a legjelentősebb badacsonyi vonatkozású fővárosi eseményre, idén viszont – bár nem túl hosszú időre – belevetettem magam a New York Café forgatagába.

A kóstoló előtti sajtótájékoztatón nem vettem részt, de mindenképpen említést érdemel Váli Péter bejelentése a Balatoni Kör megalakulásáról, amelyre ünnepélyes keretek között 2014. március 21-én került sor. A Badacsonyi Kör kezdeményezésére a Balaton északi és déli partjának jelentős bortermelőit és vendéglátósait tömörítő összefogás célja a Balaton gasztronómiájának, vendéglátásának, és - hosszú távon – arculatának, jövőképének fejlesztése, magasabb szintre emelése.

A sétáló kóstolóra nem készültem tervekkel, mentem, amerre éppen jól esett. Következzenek hát a borok. Pontok nincsenek, ami a gyors első benyomás alapján tetszett, megcsillagoztam.

Bakó Ambrus

Olaszrizling 2013 (minta) *

Vonzó illat virágokkal, kis trópusi gyümölccsel, körtével, friss citrusokkal. Friss, üde, jó szerkezetű bor, körtével, finom fűszerességgel, kis cserességgel.

Teraszok Olaszrizling 2012 *

A borász szerint most éppen zárkózottabb korszakát éli. Illatban fehér húsú gyümölcsök mutakoznak egy kevés virág és fűszer társaságában. Szerkezetét tekintve jó arányokat mutat, pici savat talán még elbírna, viszont kissé cseresnek éreztem. Ízében édeskés őszibarack, kellemes fanyarság és egy finom sós-minerális jegy érezhető.

A Villa Mellett Kéknyelű 2012

Barackos, fűszeres illat egy kis virágossággal, ízében fehér húsú gyümölcsök, citrusok, minerális jegyek és egy pici kesernye. Ennél a bornál feltűnőbb volt a savak hiánya, bár a maradékcukornak is része lehetett benne.

A Rózától Olaszrizling 2012

Virágos, citrusos, almás, mézes illat és ízvilág. Csiszolt felszínű, kerek bor, de kicsit több sav itt sem ártana a jobb egyensúlyhoz.

badacsony3_1.jpg

Bencze Pince

Pinot Noir Rosé 2013

Piros bogyós gyümölcsös illat és íz, ribizli, szamóca, cseresznye. Kóstolva kellemesen fanyar, jó savakkal.

Olaszrizling 2012

Tompa illat, neutrális fehér húsú gyümölcsök sejlenek fel halványan. Szájban aránylag lazább szerkezetet mutat, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres ízzel, amibe sajnos kicsit belerondít a kesernyés lecsengés.

Olaszrizling 2013 *

Már illatában is lényegesen vonzóbb: virágok, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök. Az előző tétellel ellentétben ez egyáltalán nem látott fát. Elegánsabb, üdébb, mint az előző évjárat bora. Ízében körte, őszibarack, finom fűszerek, és ezúttal kellemes fanyarság a korty végén.

Rajnai Rizling 2013 *

Felismerhetően friss rizlinges karakter, virágokkal, édes fűszerekkel, őszibarackkal és citrusokkal. A savak szépek, hosszúak, az alkohol kissé emelkedett a testhez képest. A korty középen picit elhalkul, de az ízek – ha kisebb intenzitással is - így is sokáig tartanak.

Rajnai Rizling Késői Szüret 2013 *

44 g/l cukor maradt benne, ezt 8,8 g/l sav kompenzálja. Az illat picit visszafogott, de felismerhetően rizlinges. Ez a bor is megbicsaklik kissé a korty közepénél, de a szerkezet jó arányokat mutat, és az aromatika is tetszetős: lédús gyümölcsök, őszibarack, édes citrusok, ananász.

badacsony1_1.jpg

Csobánci Bormanufaktúra

Aspirato 2013

90% szürkebarát, 10% sárgamuskotály. Őszibarackos, finoman muskotályos, fűszeres illat és íz egy csipetnyi illóssággal.

Pinot Noir Rosé 2013 *

Illatban inkább őszibarackos, mangós, finoman trópusi gyümölcsös, ízben citrusos, a háttérben piros bogyós gyümölcsökkel, jó savakkal. Kedvemre való rosé-stílus.

Pinot Noir 2010

Illatban sós, meggyes, édesfűszeres jegyek jelentkeznek, csipetnyi illóval. Könnyed test, piros bogyós gyümölcsök, fűszerek, kissé érdes tannin. Volt a borban egy általános fedett-poros jelleg, ami nem nyerte el a tetszésemet.

Gilgames 2011

Syrah és merlot házasítása. Földes, céklás, fekete bogyós gyümölcs illat, ízben fekete bogyós gyümölcsök, meggy, fűszerek és földes jegyek.

Domaine Edegger

Premier 2013 (minta)

Olaszrizling, rajnai rizling és sauvignon blanc házasítása. Illata, íze zöldalmás, kevés fűszerrel, ízben némi zöldfűszerrel és vegetális jeggyel. Savai kifejezetten élénkek, a test közepesnél kisebb, összességében véve a bor még kicsit kuszának tűnt.

Szürkebarát 2013 (minta)

A 15%-os alkohol már orrban is érezhető az édesfűszerek és a fehér húsú gyümölcsök mellett. Sajnos a szesztöbblet természetesen borítja az egyensúlyt is, így a bor meglehetősen farnehézzé válik. Ízében fehér húsú gyümölcsök, alma és őszibarack dominálnak, némi almahéjas kesernyével.

Premier 2012 *

Olaszrizling és rajnai rizling házasítása. Az illat kicsit fülledt, kevés fehér húsú gyümölcsöt sikerült kipörgetni belőle. Jó szerkezetű bor, fehér húsú gyümölcsökkel, finom fanyarsággal és egy kis minerális ízérzettel.

Kápolna Szürkebarát 2011

Itt is fülledten indul az illat, majd egy kis leveszöldség és fűszer érezhető. Az alkohol itt is picit magas. Ízben őszibarackos, fűszeres, kis kesernyével.

Pinot Noir 2011 *

Marcipános, édesfűszeres, piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés illata szinte behízelgően édeskés. Az ízkép is vonzó: határozott fűszeresség, cseresznye, meggy, marcipán és jól érezhető sósság. Ismét az alkohol billenti el kissé a bort: sokkal kevésbé zavaró, mint a fehérekben, de a 14,5% érezhetően fűti a szájpadlást.

Fata Pince

Szürkebarát 2012

Almás, körtés, kicsit almahéjas, fűszeres, 10 g/l maradékcukorral, enyhe oxidáció jegyeivel.

Olaszrizling 2007

20 g/l maradékcukorral. Illatban édes barack, pici földesség, hordófűszerek, és sajnos némi dohosság. Kóstolva kicsit vékonynak tűnik, sárgabarackos, hordófűszerekkel.

Fischer Borház

Syrah 2009 *

Édes erdei gyümölcsös, szedres, borsos, málnás illat, kevés gyógynövénnyel. Jó szerkezet, finomszemcsés, közepes mennyiségű tanninnal.

Nyári Pince – Szent György Borház

Cserszegi Fűszeres 2013 *

Az átlag cserszeginél mélyebb illat, muskotályos jegyek, licsi, friss szőlő, kis keleti fűszer, ízben ehhez jön még egy kis ananász és minimális sósság. Cserszegihez képest egészen tartalmas darab.

Olaszrizling 2012

Mandulás, őszibarackos illat a hordó fűszereivel. Ízét leginkább a hordófűszerek és keserűmandula vezetik, a lecsengésben utóbbi jelenik meg markánsabban. Kicsit több gyümölccsel és lendülettel jobban tetszene.

Rajnai Rizling 2012

Kókuszos, vaníliás, fűszeres illat, a gyümölcsöket nem nagyon lehet kihámozni a hordó alól. Olajos konzisztenciájú, sűrű bor, hordófűszeres, almás, barackos ízzel.

Hárslevelű 2011 *

Barackvirágos, őszibarackos illat, némi sóssággal. 6 g/l maradékcukor teszi kerekíti, de a savak és a határozott minerális, sós ízek mellett ez szinte fel sem tűnik. A sós jegyek mellett őszibarack, sárga húsú gyümölcsök jellemzik az ízét, némi fával a korty második felében.

badacsony2_1.jpg

Sabar Borház

Sauvignon Blanc 2013 *

2/3 része hordós, 1/3-a tartályos tétel. Friss, bodzás, virágos muskotályos illatú, élénk, hosszú savakkal rendelkező bor. Ízében a szőlő, zöldalma, körte mellett határozottabban érezhetőek a fajta jegyei: vágott fű, zöldpaprika.

Szürkebarát 2013 (minta)

Édesfűszeres, őszibarackos, ananászos karakter, édes marcipánnal, finom fanyarsággal a lecsengésben.

Kéknyelű 2013 *

Illatban főleg fehér húsú gyümölcsök érezhetőek, kevés fűszerrel. Ropogós savú, üde bor, citrusokkal, kis őszibarackkal, finom fűszerrel, és egy kis kesernyével.

Olaszrizling 2013

Szintén hordós és tartályos tételekből lett összeházasítva. Virágos, édes barackos, édes fűszeres karakter, üde savakkal, jó arányokkal. Jól iható, lendületes, de nem különösebben izgalmas.

Válibor

Pinot Noir Rosé 2013 *

Édes piros bogyós gyümölcsös illat, pici tutti-fruttis jelleg, kevés fűszer. Ízben meglepő módon inkább fűszeres, kis piros bogyós gyümölccsel, kellemes fanyarsággal.

Pinot Noir 2011 *

Illatban piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, édesfűszerek, kis virágosság, pici földesség. Jó savak, jelzésértékű tannin, finoman melegítő alkohol, mégis utóbbi ellenére is elegáns marad, szép piros bogyós gyümölcsös és fűszeres ízjegyekkel.

badacsony5_1.jpg

Villa Sandahl

Rake & Scoop 2012 *

Fokozatosan nyíló, édes barackos és citrusos virágos illat, ízben körtével, citrusokkal, csipetnyi mézzel és finom minerális érzettel. Arányos, jó szerkezetű.

Multiplexor 2012 *

Finom illat, édes citrusokkal, trópusi gyümölcsös mellékzöngékkel. Az évjárathoz képest meglepően jó savakkal bír, elegáns, csiszolt bor, ízében őszibarackkal, citrusokkal, ananásszal, finom fűszerességgel. A három 2012-es Sandahl rajnai rizling közül ez tetszett a legjobban.

Laundry Hanger 2012 *

Virágok, őszibarack, kis trópusi gyümölcs és gyógynövények az illatban, ízében citrusok, őszibarack, kis fűszer és mineralitás az ízben. Kissé magas alkohol, fanyar, picit kesernyés lecsengés.

Magic Rain 2011 *

Az illata talán egy évvel idősebb korának köszönhetően intenzívebb, nyíltabb volt, mint a 2012-es boroké, de aromatikában hasonló: trópusi gyümölcsök, citrusok, kis virág és fűszer. Elegáns, arányos bor, trópusi gyümölcsös, citrusos, mangós, grapefruitos, finoman vaníliás ízzel.

The Stamp 2010 *

Érettebb karakter, pici palackbukéval, petrollal, citrusokkal, fűszerekkel. Élénk savak, picit emelkedett alkohol, jól összeérett struktúra.

badacsony4_1.jpg

Villa Tolnay

Kéknyelű 2011

Kis palackbuké jelentkezik már az illatban, mellette édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök. A savak érettek, lágyak, az egész bor egy kicsit fáradt benyomást kelt. A fehér húsú gyümölcsök mellett ízében már megjelenik egy kis kenyérhéj is.

Zöldveltelini 2011 *

Felismerhetően veltelinis illat fehérborssal, zöldfűszerekkel, őszibarackkal, citrusokkal. Élénk savak, feszes szerkezet, barackos, citrusos, finoman fűszeres íz, benne határozott sóssággal.

Rajnai Rizling 2011

Illatban enyhe petrolosság, túlérett gyümölcsök, barack, talán egy kevés botritisz is jelen van. Kóstolva az alkohol kissé emelkedett, ízben érett barack, mandula, kesernyés jegyek.

Olaszrizling 2012

Picit fülledt illat, minimális illóval, édes barackkal. Kóstolva kicsit kevésnek tűnik benne a sav, viszont mintha maradt volna benne egy kevés maradékcukor. Az édes barack mellett a hordó fűszerei érezhetőek ízében.

Chardonnay 2012 *

Vaníliás, fűszeres, fehér húsú gyümölcsös illat és íz, illatban ráadásként egy kevés füsttel. Gazdag bor, jó arányokkal, krémes textúrával. A hordó nem kevés, de minőségi.

 

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr165877255

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.03.31. 09:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.31. 08:48:42

Kaphatnánk egy listát a kedvencekről?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.31. 20:16:14

@rszabi: Csak nem elég jó módszer ez a csillagozás... :)
Szubjektíve nekem aznap ezek:
Domaine Edegger Pinot Noir, Fischer Syrah, Sabar Sauvignon Blanc, Villa Tolnay Zöldveltelini, Villa Sandahl Multiplexor, Váli Pinot Noir.
Nem jelenti azt, hogy tényleg ezek is a legjobbak, de ott és akkor, egyéni ízlés és éppen aktuális hangulat tükrében ezek okozták a legtöbb örömet.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.31. 21:34:23

Mik ezek a fantázianevek a Sandahlnál, parcellákat vagy terhelési/borkezelési variációkat különítenek el egymástól?

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.03.31. 23:00:49

@Hepci: Akov másfél éve elég részletesen írt a Villa Sandahlról itt, legegyszerűbb, ha ezt hívom segítségül, de az egészet érdemes elolvasni:
borrajongo.blog.hu/2012/09/12/villa_sandahl_vizit
Tehát, ami a fantázianeveket illeti:
"Minden bor nevét és címkéjét az adott évjárathoz köthető humoros vagy emlékezetes esemény ihleti."
Ennél többet én sem tudok ezekről.
Viszont valóban elkülönülnek a borok bizonyos szempontból. Van egy ún. Silver Line és Golden Line vonal a pincénél. Erről szintén a fent említett írásból:
"A második lényeges lépés a préslé frakcionálása. Ahogy a pneumatikus prés dolgozik, először egy poros, többnyire kesernyés must jön ki a szerkezetből, amit borkészítéshez nem használnak fel. Ezt az első frakció követi, ami már egy tiszta, de még zavaros megjelenésű must. A második frakció ennél még tisztább, ahogy a törköly tömörödik, egyre jobban szűri a mustot – magyarázza Ambrus. Az első frakció adja a korábbi „silver line” borokat, ebben a mustban kevesebb a cukor, kevesebb a sav és valamivel több az íz és illat, de kesernye is megjelenhet benne. A második frakcióból a „golden line” típusú borok készülnek, itt több sav és cukor az eredmény, valamint nincs kesernye."
süti beállítások módosítása