A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Pla de Bages - Heretat Oller del Mas

2019. március 09. 06:00 - furmintfan

Spanyolország mintegy 120 földrajzilag meghatározott borvidékkel rendelkezik (ebből 2 DOC/DOQ és hatvannál is több DO besorolás), ezek nagy részével a magyarországi fogyasztó nem is találkozik, Spanyolország (is) tehát valóságos kincsesbánya rejtőzködő borvidékek szempontjából. A mai írás témájául szolgáló borvidékről én pl. két hónappal ezelőtt olvastam először, amikor egy spanyolországi kiruccanást tervezgettem. A sorozat legfrissebb posztjának különlegessége tehát, hogy helyszíni látogatás is fűződik hozzá, és remélhetőleg akad még majd ilyesmire példa a későbbiekben is.

ollerdelmas1.jpg

Pla de Bages
Pla de Bages Spanyolország egyik legkisebb borvidéke, mindössze 600 hektáron terül el Barcelonától északra mintegy 50 kilométerre, Manresa városa körül és 1995 óta rendelkezik saját DO státusszal. Bages nevét többen az itt alapított római város, Bacassis nevéből eredeztetik, amely pedig a római isten, Bacchus nevének tiszteletére kapta nevét. A filoxéravész után ezen a vidéken közel 100 évre megszakadt a minőségi bortermelés, jelenleg nagyjából egy tucatnyi birtok foglalkozik borkészítéssel.
A borvidék két jól elkülöníthető részre tagolódik: a középső medence (Pla de Bages) kb. 200 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, agyagos, márgás talajú, míg a kb. 500 méter magasságban elterülő környező részeket (Alt Bages) márgás, mészköves talaj jellemzi. Az éghajlat mediterrán, erős kontinentális behatásokkal. A tengertől távolabbi fekvés és a környező hegyek védelmező hatása miatt Katalónia többi részéhez képest szélsőségesebb a klíma, forróbb a nyár és hidegebb a tél, nagy a napi hőingás és kevés a csapadék.
Hagyományos szőlőfajták a garnacha (katalánul garnatxa) , a tempranillo (ill de llebre) és a fehér picapoll, újabban engedélyezett fajták a macabeu, parellada, chardonnay, valamint a syrah, cabernet sauvignon, merlot. Sok pezsgő is készül a borvidéken.

ollerdelmas2.jpg
Heretat Oller del Mas
A pincészet története - tetszés szerint - regénybe vagy filmbe illő: a 10. századi várkastély, amely a birtok központjául szolgál szó szerint 1000 éve családi tulajdon. A történet 964-ben kezdődik, amikor Arnau Oller részt vett Barcelona és Katalónia visszafoglalásában a mór hódítók uralma alól és szolgálataiért cserébe kapta meg a várkastélyt a hozzá tartozó uradalommal együtt. A pincészet és a várkastély azóta is az Oller család leszármazottjainak - jelenleg a Margenat család - tulajdonában áll, jelenleg a 36. generáció képviselője, Frank Margenat birtokolja és vezeti a birtokot. Az "oller" szó maga fazekast jelent, ez a motívum a családi címerben is visszaköszön, a talaj agyagtartalmát pedig máig használják a kerámiaiparban és a borászatban is találunk a helyben kitermelt agyagból készült tárolóedényeket.
A jelenlegi tulajdonosok természetesen tovább viszik a borkészítés örökségét. Jelenleg mintegy 600 hektárnyi földterülettel rendelkeznek - ebben találunk szőlőt, szántóföldet és erdőt is -, a pincészet borai pedig mintegy 45 hektárnyi, organikusan művelt ültetvény terméséből készülnek. A termesztett szőlőfajták: macabeo, malvasia, merlot , mando, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, picapoll blanco és picapoll negre. Utóbbi fajtát már teljesen kihaltnak vélték, amikor a birtokon teljesen véletlenül rábukkantak néhány beazonosíthatatlan tőkére, amelyekről kiderült, hogy ennek az ősi fajtának a képviselői.

ollerdelmas4.jpg
Három bort kóstoltunk a túra keretében (egy komplett ebédet kitevő tapas-válogatás kíséretében).

Oller del Mas Petit Bernat Blanc 2017
Macabeu és malvasia. Visszafogott intenzitású illatában fehér húsú gyümölcsök, citrusok és egy kevés fehér virág tűnik fel. Szájban könnyű, a testhez mérten pont jó savval, minimális krémességgel. Fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, citrusok színezik, a vége finoman kesernyés, majd aránylag gyorsan búcsúzik. 5p-

Oller del Mas Sumoll-Garnatxa 2017
Friss piros bogyós gyümölcsök uralják az illatot, leginkább málna és meggy formájában. Közepesnél könnyedebb, gördülékeny, jó ivású bor, elsősorban a gyümölcsökre épít, a hordót a lecsengésig szinte nem is érezni. Lédús piros bogyós gyümölcsök vezetik végig, a finisben villan be egy kicsi édesfűszer és az alkohol melegítő hatása. 6p-

Oller del Mas Samsó-Picapoll Negre 2017
Már illatában is koncentráltabb, mélyebb bort sugall, mint az előző. Erdei gyümölcsök viszik a főszólamot az aromatikában, a piros bogyósok itt inkább háttérbe szorulnak. Vad erdei gyümölcsök, szeder, fekete ribizli, málna, meggy, minimális édesfűszeres kísérettel. Tömörebb, teltebb, tartalmasabb, mint a másik vörös, több a tannin is, a kortynak van egyfajta kellemesen rusztikus karaktere. 6p

ollerdelmas3.jpg

Irodalom:

http://catalunyawine.com/pla-de-bages/

https://ollerdelmas.com/en/

https://www.winetouradvisor.com/listing/heretat-oller-del-mas/

http://www.alliancewine.com/our-wine/our-world-of-wine/spain/bodegas-oller-del-mas-pla-da-bages/

https://winetourismspain.com/322/catalan-tapas-wineries-montserrat/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5114657055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása