A Borrajongó

Ágyúgolyó futam - El Hombre Bala 2020

2023. szeptember 08. 06:00 - furmintfan

Újabb bor következik az Uvas Felices istállóból: ezúttal egy izgalmas vörös, méghozzá egy világszinten kevésbé közismert és felkapott borvidékről. Vinos de Madrid DOP - mint a neve is sejteti - a spanyol főváros környékén terül el és három alrégióra osztható: Arganda, San Martín, Navalcarnero. Közös jellemzőjük a viszonylag magas fekvés - 500-800 méterrel a tengerszint felett - és a kontinentális éghajlat, forró nyárral, hideg téllel és viszonylag kevés csapadékkal.
Az Uvas Felices tulajdonosai San Martín alrégióban két neves borásszal fogtak össze, akik saját pincészetük mellett már korábban belevágtak egy közös projektbe, Comando G néven, ahol a "G" egyrészt a garnacha-ra utal, de emellett a gránitra és Gredos-ra is. Fernando García (a Bodega Marañones borásza) és Daniel Gómez Jiménez-Landi (a Bodegas Jiménez-Landi borásza) párosa alkotja a Comando G-t, Madridtól nyugatra, a Sierra de Gredos hegyláncainál borászkodnak, 2009-ben dobták piacra első közös borukat. Kvarcban és szilikátokban gazdag, tápanyagban szegény, homokos állagú gránitmorzsalékos talajon teremnek a több évtizedes tőkék. A spanyol terroir-hoz burgundi filozófia párosul, az egyes termőhelyek különbségeinek megmutatása a fő cél, faluborkon és dűlőszelektált borokon keresztül. Ugyanitt készülnek 2010-től az Uves Felices égisze alatt az El Hombre Bala borcsalád tagjai is, albillo, garnacha és syrah fajtákból, de a fő hangsúly a garnacha-n van. Az El Hombre Bala - az ágyúból kilőtt ember - az azonos nevű széria "belépő" bora, de már ezen a szinten is nagyon komoly minőséget képvisel, amint arról most én is meggyőződtem.

uvasfelicescomandogelhombrebala2020.jpg

(Uvas Felices - Comando G) El Hombre Bala 2020
98% garnacha és 2% carinena, 800-850 méter magasan termő, 40-60 éves tőkékről. Nagyobb részben egész fürtös feldolgozással, spontán erjedt, majd 14 hónapig nagy méretű francia hordókban, és további 6 hónapig palackban érlelődött a bor.
Már az illata is bódító, erőteljes és komplex. Az érett málna és sötét bogyós erdei gyümölcsök mellett finom vanília, pirított cukor, narancshéj, egzotikus fűszeres és virágos aromák színezik. Az ágyúgolyó szerintem találó hasonlat a borra: tömör, erőteljes, sima és gömbölyű. Kompakt és sűrű anyag, komoly koncentrációt és masszív szerkezetet villant, mégsem nehézkes, a 14,5% alkohol is szépen elveszik benne. A húsos kortyot körülölelő finomszemcsés, perzisztens tannin finoman masszíroz, míg a savak észrevétlenül teszik a dolgukat. Intenzív és összetett ízében több hullámban érkeznek a gyümölcsös és fűszeres jegyek. Az illathoz hasonlóan málnát, erdei gyümölcsöket, nemes vaníliát, narancshéjat idéz, egzotikus villanásokkal, ráadásképpen megjelenik vérnarancs és egy érdekes, enyhe füves-gyógynövényes aroma is. A lecsengés hosszú és tisztán hagyja a szájat. Tartalmas, gazdag bor, amely a remekül eltalált egyensúlynak, kiváló hordóhasználatnak és finom textúrájának köszönhetően a délies karaktert burgundi eleganciával koronázza meg. Már most is komoly anyag, de szerintem pár év érlelés még a javára válhat. 7p+ (10500 Ft - finewines.hu)

 

Tar Ferencnek köszönöm szépen a mintapalackot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218206787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása