A Borrajongó

Válaszok nélkül – A villányi Sauska-botrány margójára

2018. március 04. 12:00 - ungert

Ritka, hogy a borral kapcsolatos hírek és információk átlépik a magunkfajta szubkulturális fórumokat úgy, hogy lendületből letarolják az üzleti-, bulvár- és közéleti sajtó hasábjait is. Tavaly decemberben, még az úgynevezett gazdaságünnepi karácsony-nagyüzem előtt mégis valami ilyesmi történt, ráadásul az ország egyik legszélesebb körben ismert – és kedvelt – villányi borászatával.

Ebben a bejegyzésben nem kívánok összeesküvés-elméleteket gyártani, csupán négyhónapnyi indokolatlan hallgatás után a tényekre alapozva meg kívánom törni a csendet. Nézzük át, hogy mit tudunk, és hangsúlyozottan nem szakértői, hanem sokkal inkább fogyasztói szemmel beszéljünk arról, miért problémás az, amiről és ahogyan viszont egyáltalán semmit sem tudunk.

phot.JPG

Tovább
9 komment

Tegnap ittam - Borok a hiperből - Flat Lake Rotweincuvée 2016 és Bodegas Covinas Toro Loco 2013

2018. március 03. 09:00 - furmintfan

A mai tegnap ittam-ban - csak hogy egy kis képzavarral éljek - most két bor szerepel amolyan közszolgálati jelleggel, hiperes ajánlóként. Hiper-fronton időnként kiváló vételekbe lehet belefutni, amelyek egyúttal remek bevezető tananyagként is szolgálnak a külföldi borvidékek rengetegébe. A Tesco állandó kínálatát többször megszondáztuk már, akár terjedelmesebb borsorok végigkóstolása kapcsán is, az Aldi-ból és a Lidl-ből is kisebb-nagyobb rendszerességgel megénekeltünk már borokat. Míg a Lidl jellemzően valamilyen ország-tematikus heti ajánlat farvizén tesz be az ideiglenes kínálatba az aktuális országból származó külföldi borokat, addig az Aldi-nál legfeljebb az ünnepek kapcsán sikerült felfedeznem valamiféle rendszert abban, hogy éppen milyen, a permanens szortimentjük részét nem képező bor kerül ki a polcokra. 
Az itt szereplő spanyol bor már visszatérő vendég, egyvelegek részeként már írtam is róla, de most a közszolgálatiság arra sarkallt, hogy jobban ráirányítsam a reflektorfényt (járjon ez bár azzal, hogy mint az állandó kínálat oszlopos tagját képező remek African Rock Sauvignon Blanc-t, villámgyorsan elkapkodják a polcokról). A másik tesztalannyal még nem találkoztam eddig, ez egy hagyományosnak mondható fajta-összetételű burgenland-i cuvée. Jó hír, és további garancia lehet a minőségre, hogy egyik bor esetén sem arról van szó, hogy a fantázianév mögött nehezen lenyomozható pince állna, még ha a borok feltehetően direkt az áruházláncnak készültek is.

torolocoflatlakerot.jpg

Tovább
2 komment

Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés 2018 sajtókóstoló

2018. március 02. 06:00 - furmintfan

Az első alkalommal 2013-ban megrendezett Nagy Tokaji Borárverés immár hagyomány lett, szerves része a borvidék életének. A Tokaji Tavasz a fő attrakcióként szolgáló árverés köré szervezett programokkal együtt Tokaji Tavasz néven a hosszabb múltra visszatekintő Tokaji Ősz mintájára már egy komplett hétvégére kínál elfoglaltságot a borvidékre látogatóknak. A Tokaji Borlovagrend szervezésében megrendezésre kerülő központi eseménynek idén is Tokaj ad otthont április 21-én, de április 20-22. között három napon át zajlanak a kísérőrendezvények - szakmai előadások, kóstolók, dűlőtúrák, borvacsorák - a borvidék különböző helyszínein.

tokajiborarveressajto20182.jpg

A sétáló kóstolóval összekötött sajtótájékoztatót idén a Gerbeaud-ház átriumában tartották több termelő jelenléte mellett.

Tovább
Szólj hozzá!

Tegnap ittam – Ráspi Mágus 2015

2018. március 01. 06:00 - ungert

A fertőrákoson éttermi és borászati keretek között is tevékenykedő Horváth József kétségkívül széles szeletet hasít ki abból a büszkeségtortából, amely a tó melletti települést, sőt, a településsel együtt az egész Sopron-vidéket stabilan tartja rajta az ország bor- és gasztrómiai térképén. Éppen ezért is különösen szomorú, hogy bár fiatal-tizenéves korszakomból kellemes nyaralások emlékfoszlányai rémlenek fel a tómelletti településen található Huber-egységből, Ráspiékat akkor is és azóta is sikerült elkerülnöm. És bár a konyha- és vendéglátás-élményért utazni szükséges, a borszondázás megoldható vasútmenettérti nélkül is, szóval a pince vörösalapjait azért igyekszem évről-évre megkóstolni, sőt, meginni is.

Szisztematikus, sőt, elvi kérdés ez, még akkor is, ha ritkán marad írásos nyoma. Most viszont az van, hogy két és félévnyi kihagyás után nemcsak poharat, hanem billentyűzetet is ragadtam, melynek oka nagyjából annyi, hogy még tegnapelőtt eltávolítottam az úgynevezett parafát a pince kettőezer-tizenötös Mágusából. Evilági-műszaki emberként semmiképpen sem állítanám, hogy el lettem varázsolva, de az biztos, hogy nem csalódtam sem a stílus, sem a minőség tekintetében.

img_2500.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Tegnap ittuk – Homoky Dorka Szent Tamás Furmint 2015

2018. február 27. 06:00 - furmintfan

Ki mondta hogy az ikonikus mádi Szent Tamásról csak aranyáron lehet bort kapni? Az első osztályú mádi dűlők közül is  talán a legnagyobb tisztelettel emlegetett Szent Tamásról készült borok általában a borvidék legdrágább tételei között vannak. Hirtelen nem is nagyon jut eszembe senki, aki 5000 magyar forint alatt méri innen készített borának egy-egy palackját. Homoky Dorka, a fiatal tállyai borászlány Szent Tamás furmintja azonban igazán barátságos áron és - horribile dictu - csavarzárral lezárt palackban került forgalomba.
Ott voltunk a tősgyökeres tállyai borász első szárnypróbálgatásainál (1., 2., 3.), és mondhatom, hogy többé-kevésbé figyelemmel követem Dorka és borai útját. Az évek során szépen alakult a külcsín és a belbecs egyaránt, azt hiszem, most már beszélhetünk saját stílusról a Homoky Dorka-borok esetében. A Homoky család már a 19. század vége óta foglalkozik borkészítéssel, Dorka 2012-től viszi tovább a hagyományt, de - bár a szülői támogatás megmaradt - rögtön saját útjára lépett. A család ültetvényeiről külön kis parcellákat kapott, a szőlőben és a pincében már egyéni elképzelései szerint dolgozik. Előbbiben és utóbbiban is a természetesség híve, a felszívódó szerek felhasználását kerüli és a borkészítés során is igyekszik csak a szükséges mértékben beavatkozni. A tállyai közösségi életből szintén kiveszi a részét, és tagja a fiatal borászokat tömörítő "Tokaj Y" csoportnak. 

homokyszenttamasfurmint2015.jpg

A Furmint Február apropójából összerántott tegnap ittam furmint-sorozat záróakkordjaként tehát Dorka furmintja került az asztalra (a balatoni furmintok sem maradtak ki a szórásból februárban, de azokról más keretekben lesz szó). 

Tovább
2 komment
süti beállítások módosítása