A Borrajongó

Tokaji Tavasz - Nagy Tokaji Borárverés 2018 sajtókóstoló

2018. március 02. 06:00 - furmintfan

Az első alkalommal 2013-ban megrendezett Nagy Tokaji Borárverés immár hagyomány lett, szerves része a borvidék életének. A Tokaji Tavasz a fő attrakcióként szolgáló árverés köré szervezett programokkal együtt Tokaji Tavasz néven a hosszabb múltra visszatekintő Tokaji Ősz mintájára már egy komplett hétvégére kínál elfoglaltságot a borvidékre látogatóknak. A Tokaji Borlovagrend szervezésében megrendezésre kerülő központi eseménynek idén is Tokaj ad otthont április 21-én, de április 20-22. között három napon át zajlanak a kísérőrendezvények - szakmai előadások, kóstolók, dűlőtúrák, borvacsorák - a borvidék különböző helyszínein.

tokajiborarveressajto20182.jpg

A sétáló kóstolóval összekötött sajtótájékoztatót idén a Gerbeaud-ház átriumában tartották több termelő jelenléte mellett.

tokajiborarveressajto20181.jpg(Samuel Tinon)

A Tokaji Borlovagrend tagja, Laurent Comas elmondta, hogy idén 24 termelő összesen 31 borára lehet majd licitálni, ami új rekordot jelent az árverés történetében. Száraz tételekből egy-egy gönci hordó (136 l), az édes borokból fél gönci hordó (68 l) és az eszencia esetében 10 liter a legkisebb megvásárolható mennyiség. Laurent Comas kiemelte, hogy az árverés mindenekelőtt a tokaji borok nemzetközi hírnevének fenntartását és márkaépítését segíti, valamint célja, hogy bevételével segítse a Tokaji borvidék fejlődését, és így a borlovagrend képes legyen akár önállóan olyan projekteket megvalósítani, amelyek más forrásból nem vagy nehezebben jöhetnének létre: borászati tanulmányi ösztöndíjakat, fejlesztéseket és a borturizmust elősegítő eszközöket, megoldásokat.
A külföldi résztvevők létszámának növelése kiemelt cél, mint azt Samuel Tinon, a Tokaji Borlovagrend alelnöke elmondta. Az egyesület az elmúlt fél évben több nagy világvárosban is végzett reprezentációs, promóciós tevékenységet (London, Varsó, New York, Washington), melynek köszönhetően idén a Londonban a Pall Mall 67 klubból becsatlakoznak, és élő, online kapcsolat során licitálhatnak. A távolabbi célok között szerepel egy Egyesült Államok-beli helyszín bevonása is.
Az árverési tételeket az előző évekhez hasonlóan most is Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, illetve Ronn Wiegand Master of Wine és Master Sommelier válogatta ki. Mészáros Gabriella szerint idén az eddigieknél nagyobb merítés állt rendelkezésre, így több lett az aukcióra kerülő bor is. 2017 országos szinten is kiemelkedő évjáratnak ígérkezik, és Mészáros Gabriella véleménye szerint a kalapács alá kerülő tételek is jellemzően jó szerkezetű, zamatos borok.  

Ami a személyes élményeket illeti, még 2014-ben látogattam el kíváncsiságból a második árverésre, amelynek akkor a sárospataki Rákóczi-vár adott otthont. A borvidék magjától kicsit távolabb eső, de jelentős történelmi hagyományokkal rendelkező város helyszínként jó választásnak tűnt, bár az is érthető, hogy miért települt át a rendezvény a borvidék névadó városába. Az árverés maga még kissé gyerekcipőben járt akkor, számos kiváló minőségű bor nem talált vevőre, sok tételre a (jellemzően nagyobb vagy nagyobb nemzetközi ismertséggel rendelkező) pincék már jó előre megtalálták a vásárlót. Meglepetésként jóformán csak egy Szepsy bor sorsa érhette a jelenlevőket, ahol valóban izgalmas verseny alakult ki a licitálók között. Az árverésen részt vevő termelők és érdeklődők számának növekedése azt mutatja, hogy azért látnak fantáziát a dologban mindkét oldalon, persze sok olyan borászt is ismerek, aki a közelébe se megy az árverésnek. A szerencsésebb borászatok jó árat kaphatnak a borukért és az adott tételt megvásároló kereskedő/étterem/gyűjtő is gazdagodhat egy egyedi borral, ami máshol nem kerül forgalomba. Ez az ideális, de nem általános eset. Kérdés, hogy a borvidék - ideértve ott élő embereket, borászokat - hosszú távon mennyit profitálhat ebből az eseményből. 

tokajiborarveressajto20183.jpg

A sajtótájékoztatót követően egy rövid sétáló kóstoló keretében ízelítőt kaptunk az árverési portfólióból, bár természetesen nem volt ott minden kalapács alá kerülő tétel. Szinte kivétel nélkül nagyon fiatal, többnyire még palackozás előtt álló borokról van szó. Én kiemeltem közülük tizenegyet, amelyek a legjobban tetszettek.

Szárazak:

Barta Pince Öreg Király Dűlő Furmint 2017 (M)
Külön kilevelezett parcellák szeptember 29-én szüretelt termése, lehet, hogy majd lesz valamilyen fantázianeve is. Eleinte szinte sauvignon blanc-os villanásokat mutat, majd édes citrusos, őszibarackos gyümölcsössége válik dominánssá. Szép savak, kis maradékcukor, finom ízek.

Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2017 (M)
Rengeteg gyümölcs, édes citrusok, fehér húsúak, zamatos, feszes, lendületes.

Disznókő Lajosok Furmint 2017 (M)
Édes fehér húsú gyümölcsök, virágok, finom fűszeresség, remek arányok jellemzik.

Erzsébet Pince Betsek Kabar 2017 (M)
Vonzó illat, a kabar fűszerességével, cseppnyi mézzel, édes gyümölcsökkel. Szájban pillekönnyű kecses, elegáns, édes citrusokkal, fűszerekkel, hangyányit melegítő alkohollal.

Kikelet Lónyai Furmint 2017 (M)
Kifinomult virágos, gyümölcsös, fűszeres illat, feszes savak, könnyed test, citrusok, fehér húsú gyümölcsök.

Kvaszinger Meszes Furmint 2017 (M)
Zamatos, lédús fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, nyári alma, édes citrusok, tartalmas korty, picit melegítő alkohol.

Samuel Tinon Szamorodni Dry 2011
Tiszta, oxidációtól, aldehidtől mentes aromatika, elsősorban zöld dióval, elegáns összhatás, jó arányok. Klasszikus Samuel Tinon.

 

Édesek:

Myrtus Pince Vigyorgó Botrytis Furmint 2016 (M)
Sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, friss mézes jegyek, édes citrusok, a cukortartalmat jól kiegyensúlyozó savakkal.

Kikelet Szamorodni 2015 (M)
Édesfűszerek, virágok, narancshéj, trópusi gyümölcsök, édes citrusok. Az évjáratnak megfelelően kerekebb savak, aránylag lazább szerkezet jellemzi, de jó magja van és elég gazdag.

Pajzos Hosszúvölgy 6 Puttonyos Aszú 2016 (M)
Barack, körte, ananász, zöld tea, intenzív, elegáns és nagyon hosszú.

Royal Tokaji Vineyard Selection 6 Puttonyos Aszú 2016 (M)
Moderáltabb intenzitású illat. Édes citrusok, körte, barackfélék, diszkrét fűszeresség, pörgős savak. Útja legelején.

 

A sajtótájékoztatóra a Tokaji Borlovagrend hívott meg, köszönet érte! 

Fotók: Pintér Árpád (Pixeltaster)

Beszámolók a korábbi sajtótájékoztatókról:

http://borrajongo.blog.hu/2014/03/28/ii_nagy_tokaji_borarveres_sajtotajekoztato

http://borrajongo.blog.hu/2015/04/14/tokaj_grand_tokaji_tavasz_es_bor_mamor_benye

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8513698822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása