A Borrajongó

Priorat-szemle - 7 bor 2013-ból

2018. december 26. 06:00 - furmintfan

Ezzel a poszttal egy régóta tervezett kóstoló kálváriájára sikerült pontot tenni az év végén. Eleinte csak véletlenül tettem félre néhány palack priorat-i bort a gyűjteménybe, amikor viszont egy idő után rájöttem, hogy ezek mind egy évjáratból is származnak, adta magát az "évjárat-kóstoló" ötlete. Hét bort vettünk górcső alá, és bár Priorat egyértelműen vörös borairól híres, az érdekesség kedvéért egy fehéret is becsempésztem a sorba. Mivel prémium priorat-i palackokat iszogatni nem olcsó mulatság és a sor is többnyire random módon gyűlt össze, így itt most egy kivétellel nem csúcsborok mérkőztek meg egymással, inkább az közép-alsó árkategóriában nézelődtünk, ami itt ezzel együtt nagyrészt még mindig 20-25 eurós palackonként leszurkolandó summát jelent.

priorat2013_1.jpg


A borvidékről egyszer írtam egy rövid összefoglalót egy Drop Shop-os tematikus est kapcsán, azt most idecitálom, és akit érdekel, akov itt szedte össze 12 pontba gyűjtve a leglényegesebb információkat Prioratról.

Priorat Rioja mellett a másik olyan borvidék, amely a legszigorúbb feltételeket támasztó DOQ (katalánul DOC) státuszt kapott. Priorat (katalánul Priorato) nevét az 1194-ben alapított Scala Dei kolostor elöljárójáról, latinul a prior-ról kapta, amelyet a karthauzi szerzetesek emeltek a vidéken. A bort is készítő szerzetesek monostorát 1835-ben rombolta egy megvadult csőcselék, majd röviddel ezután az egyházi földeket is elárverezték. A borászati hagyományok azonban sokkal korábbra, egészen az ókori rómaiakig nyúlnak vissza. A filoxéravész előtt kb. 5000 hektárnyi szőlőültetvény volt a borvidéken, de a művelési nehézségek miatt még az 1970-es években is csak alig 600 ha volt betelepítve. Bár a szőlőültetvények területe folyamatosan nő, ma Prioratban még mindig mindössze kb. 1900 hektár szőlő van, ennek megfelelően a teljesen másképp néz ki a birtokszerkezet és a borászatok szortimentje, mint a nagyobb spanyol borvidékeken, pl. Riojá-ban vagy Ribera del Duero-ban. Prioratban kisebbek a birtokok, alacsonyabb a palackszám, szűkebb a portfólió, itt az öreg tőkék és a high-end borok a hívószavak.

Összességében elég jó kis sort kóstoltunk, a legtöbb bor 5 éves korára pont ideális fogyasztási állapotban volt, vagy mostanában lépett ebbe a fázisba és akár még évei lehetnek hátra a csúcstól. Lássuk!

priorat2013_8.jpg
Celler Cal Pla Mas d'en Compte Blanc 2013
15 éves tőkék termése, 50% garnacha blanca, 25% xarel-lo, 25% picapoll blanc, új hordókban (70% francia, 30% amerikai) erjesztve és finomseprőn érlelve.
Összetett és egyedi illat, édesfűszerek, mandula, fehér húsú gyümölcsök, sóban eltett citrom, só, pici sonka, szegfűszeg. Egyik összetevő sem uralja el az illatot, jól megférnek egymással és különleges egyveleget alkotnak, az egészet áthatja egy sós tengeri fuvallat. Tömör magját közepesnél nagyobb test öleli körbe, inkább széles, mint magas savakkal, finoman melegítő alkohollal és szépen használt fával keretbe foglalva. Íze is hűen leköveti az illatjegyeket, kiegyensúlyozottan és hosszan tart. A fa még egy picit kilóg a korty legvégén, de mivel az 5 éves bor még ma is fiatalnak hat, lehet, hogy idővel ez is tökéletesen integrálódik. Mindenesetre a bor már most is remek és még bőven van benne potenciál. Izgalmas bor, erős kezdés. 7p

priorat2013_2.jpg
Vintae Group Proyectos Garnachas de Espana Fosca Garnatxa de Priorat 2013
100% garnacha, 300-400 méteren elhelyezkedő 60 éves tőkékről, tartályban erjesztve és 10 hónapig francia hordókban érlelve.
Érett-túlérett piros bogyós gyümölcsök, meggy és meggydzsem, pici rumos-likőrös jelleg, leheletnyi földesség és sósság jelenik meg illatában. A húsos korty sima, széles, betölti a szájat, bár a végére valamelyest futnak alóla a savak, miközben az alkohol kicsit befűt. Sok meggy, érett piros bogyós gyümölcsök, csoki, csipetnyi sósság színezi. Valószínűleg jókor kaptuk el, tartogatni már nem lett volna érdemes. 6p

priorat2013_3.jpg
Merum Priorati Inici 2013
Garnacha, carinena, syrah, cabernet sauvignon és merlot, 9-16 éves tőkékről, acéltartályban erjesztve és 8-12 hónapig harmadtöltésű 225 l-es francia hordókban érlelve.
Túlérett piros bogyós gyümölcsök, szilvadzsem dominál illatában egy enyhe tejes-animális motívummal a háttérben. Érett erdei gyümölcsök, szeder, fekete ribizli, némi édesfűszer jellemzi az ízvilágot. Savai sajnos kifejezetten lágyak, a korty lapos, a finomszemcsés tannin egyedül nem képes megtartani a bort. Így a finom ízek ellenére is a sor egyik leggyengébben teljesítő tagja. 5p+

priorat2013_4.jpg
Alvaro Palacios Camins del Priorat 2013
Carinena, garnacha, cabernet sauvignon, merlot és syrah házasítása. A szőlő 300-600 méter magasságban elhelyezkedő palás teraszokon terem. Betonban, acélban és fakádakban erjedt, majd új, kis méretű és használt, nagyobb méretű francia hordókban érlelődött 8 hónapig.
Szép, vonzó illat: tökéletesen érett szeder, málna, erdei gyümölcsök, fűszerekkel, pici tömjénnel és füstölővel. A közepes testhez stabil struktúrát kapunk, a sav ideális mennyiségű, a tannin bársonyos, picikét fogó, az alkohol finoman melegít, de a bor mindet elbírja. Van mélysége és összetettsége, erdei gyümölcsök, málna, meggy, szeder, fekete cseresznye, fekete ribizli, áfonya, finom fűszeresség, kevés csokoládé fedezhető fel ízében. 7p

priorat2013_5.jpg
Alfredo Arribas Portal del Priorat Gotes del Priorat 2013
Garnacha, carinena és cabernet sauvignon, 14 hónapig francia hordókban érlelve.
Érett erdei gyümölcsök, meggy, szilva, szeder, kis földesség, minimális kezdeti oxidáció, idővel egy kis istállós animalitás tűnik fel illatában, van egy kis alacsony kénes karaktere. A korty puha, lágy savak, sima tannin fogja át. Érett meggy, szilva, egy kis rumos meggy, kevés fűszer jellemzi. Korrekt, de nem túl izgalmas. 6p-

priorat2013_6.jpg
Torres Salmos 2013
Carinena, garnacha, syrah házasítása, amely acéltartályban erjedt, majd 14-16 hónapig első- és másodtöltésű francia hordókban érlelődött.
Koncentrált és mély illat, szuperérett erdei gyümölcsök, málna, fekete cseresznye, fekete ribizli, szeder, étcsoki, vanília. Koncentrált, erőteljes bor, rágható beltartalommal rendelkezik, az erős közepes testhez jó sav és a bor jelenlegi fejlettségi állapotában kissé soknak tűnő hordó járul. Gazdag, intenzív és hosszú, erdei gyümölcsökkel, málnával, szederrel, fekete ribizlivel, édesfűszerekkel. Ebben is bőven van még potenciál, ha a fát tökéletesen eldolgozza, akár még szebb is lehet egy kis éréssel. 7p

priorat2013_7.jpg
Clos Mogador 2013
Garnacha, carinena, cabernet sauvignon és syrah, fában, acélban, betonban erjesztve, 300 literes francia hordókban érlelve, amelyek 70%-a volt új, a többi másodtöltésű.
Az érett meggyes, erdei gyümölcsös motívumok mellett illatában van egy kis körömlakk és a magas alkoholt (15%) is lehet érezni valamelyest. Koncentrált, masszív, tömör anyag, a tannin sok, de érett, az alkohol kicsit magas, de egyik sem különösebben bántó, csak mintha még nem állt volna össze teljesen a bor, nagyon fiatalnak hat. Fekete bogyós gyümölcsök, meggy, szeder, cédrus, csipetnyi só, pici likőrösség érződik ízében. Mostanában léphetett a fogyasztási ablakba, egyelőre kicsit zárkózott, de van benne kraft és potenciál. 7p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr414504670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása