A Borrajongó

Szűcs Pincészet furmint-vertikális és a Tállya Wines 2017-es borai

2018. december 08. 06:00 - furmintfan

Tállya Mádhoz, Tokajhoz, Tarcalhoz, Bodrogkeresztúrhoz vagy akár Erdőbényéhez képest kicsit később kezdte el bontogatni szárnyait, ami a 2000-es évek elejétől datálható tokaji száraz és édes boros megújulást illeti, de szép számmal gyarapodik azoknak a tállyai termelőknek a száma is, akik a minőségi borkészítést és a települési összefogást tűzték zászlajukra és közéjük tartozik Szűcs Ferenc is.

Szűcs Ferenc 2011-ben kezdett szőlőterületeket vásárolni Tállyán, oszlopos tagja a helyi szőlőtulajdonosok összefogásából létrejött Tállya Wines termelői közösségnek is. A pincészet jelenleg 6,5 hektáron gazdálkodik, köztük olyan dűlőkön, mint a Bohomály, Hasznos, Mulató, Somszög és Tökösmál, amelyek nagy része történelmi első osztályú dűlő. A szőlőművelésben és borászati munkálatokban Hudák István segít a pincészetnél, aki a Tállya Wines-nál is hasonló szerepet tölt be. A szőlőmunkák során a minél kíméletesebb művelésre törekednek, jelentős terméskorlátozással, a kiváló minőségű alapanyag előállítása érdekében, az organikus művelésmódra történő átállás már folyamatban van. Cél a minél természetesebb borok előállítása; a dűlő, a fajta, az évjárat jellegzetességeinek bemutatásával. Ennek érdekében kerülik a fajélesztő használatát, előnyben részesítik a kerámiaedényekben és fahordókban való erjesztést.  
 szucsferenc.jpg

Németh Richard mutatta meg nekem a borokat a Dzzs Bárban, ezúton is köszönet a kóstolóért. A Tállya Wines-tól a két aktuálisan futó 2017-es bort kóstoltuk meg, míg Szűcs Feri saját pincéjétől a Bohomály és a Somszög dűlős furmintjaiból került elő több évjárat is.

Tállya Wines Furmint 2017
A tétel fele hordós, fele tartályos érlelésű. Érett, már kissé reszeltbe hajló alma, kevés birs, némi fűszer illatban, érett almás és körtés jegyek, citrusok, talán lassan kezdődő oxidáció ízben (ezzel együtt sem rossz a bor), kevés fa a korty végén, enyhe édességérzet. A palack egyébként egy nappal a kóstoló előtt nyílt. 5p

Szűcs Pincészet Bohomály 2016
Puncsos, édesfűszeres, marcipános, hordós jegyek uralják most, kevés érett gyümölcsös jeggyel illatban és ízben egyaránt. A jelenleg domináns hordót leszámítva jó szerkezetű bor. 5p+

Szűcs Pincészet Somszög 2016
Citrusok, pici vaj tűnik fel illatban. Szikárabb, egységesebb szerkezetű az előző borok után, élénk savakkal, pici cserességgel. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, halvány fűszeresség. 6p-

Szűcs Pincészet Bohomály 2015
Gyógynövények, édesfűszerek, édes fehér húsú gyümölcsök, érettebb, melegebb hangulatot közvetítő jegyek jellemzik. Puhább a korty, lágyabb a sav is, legalábbis utóbbi érzetre viszonylag jó kezdés után elég gyorsan lelohad. Ízjegyeit tekintve is érett karakterű: érett alma, hordófűszerek, enyhe édességérzet. 5p

Szűcs Pincészet Somszög 2015
Neutrális, visszafogott illat, benne pici gyógynövény és fehér húsú gyümölcsök. Ízében körte, alma, kevés fűszer, a végén kis kesernye. A korty kerek, de laza és rövid ideig tart. 5p-

Szűcs Pincészet Bohomály 2013
Minimális petrolos palackbuké, érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, kis édesfűszer, finom érettség, idővel pici naspolya is megjelenik már. Jó szerkezetű bor, stabil savakkal, ízében édes alma, körte, őszibarack, minimális sósság. 5p+

Szűcs Pincészet Bohomály 2017
5 hordós és 1 kerámiaedényes tétel házasítása. Virágok, fűszerek, vilmoskörte, tarte tatin, almahéj. Szájban vilmoskörtelé, pici cseresség, citrusok, csipetnyi sósság, alma és almahéj. Most élvezetes, de látok benne kockázatot is érlelhetőség terén, érdekes lesz látni, merre indul el. 5p+

Tállya Wines Kései Szüret 2017
Késői szüret a Somszög, Dongó és Görbe terméséből, 140 g/l a maradékcukor. Illatban fehér virágok, édes körte, rostos körtelé. Szájban frissítő, de kerek savak egyensúlyozzák ki a maradékcukrot, körte, mandarin, friss sárgabarack, pici datolya dominál ízében. Nem bonyolult, de remekül iható, könnyen érthető édes bor. 6p-

 

Németh Richard-nak köszönöm szépen a kóstolót!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6214435686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása