A Borrajongó

Új-zélandi pinot noir-ok a Carpe Diem-ben

2018. október 13. 06:00 - furmintfan

A FineWines boros szeánszain eddig is szép számmal előfordultak új-zélandi pinot noir-ok, akár Új-Zélandot fókuszba állító kóstolókon, akár a világ pinot noir-jainak áttekintése jegyében, önálló estet eddig azonban nem kaptak. Most, hogy a FineWines kínálatában is szép számmal előfordulnak kiwi pinot-k, ideje volt, hogy némi kiegészítéssel, ezek álljanak a rivaldafénybe.

kiwipinot01.jpg

Új-Zéland sikerét a sauvignon blanc alapozta meg, és máig ez az ország borászatának zászlóshajója, de a pinot noir-ral is szép sikereket érnek el és termelésben már ez a második számú fajta: 2016-ban az összes bortermelés 9%-át adta.
Új-Zélandon Central Otago-t szokás a fő pinot noir-os borvidékként azonosítani, de az helyzet, hogy a fajta gyakorlatilag az összes jelentős marlborough-i pincénél a szortiment szerves része és számos más borvidékükön is jelen van és palackba kerül. A fajta jellemzően a hűvösebb déli területeken vetette meg a lábát, az összesen kb. 5500 hektárra rúgó ültetvények nagy része a már fent említett két borvidékre koncentrálódik: Marlborough-ban kb. 2600 ha-on, Central Otago-ban kb. 1500 ha-on terem pinot noir. Mellettük még Wairarapa (Martonborugh) és Canterbury & Waipara Valley rendelkezik viszonylag jelentősebb területű pinot-ültetvényekkel, 500 és 400 ha megoszlásban, valamint Hawke's Bay-ben van még kb. 260 ha, Gisborne-ban pedig kb. 220 ha.
Mint láttuk, területre nézve is Central Otago és Marlborough a két legjelentősebb termőhely az országban, de míg utóbbiban a kb. 24000 ha-nak alig több, mint 10%-án találunk pinot noir-t, Cental Otago-ban ez az arány 75%! A pinot noir az északi sziget déli csücskén található Wairarapa-ban (a címkéken legtöbbször Martinborough szerepel, de a borvidék hivatalos neve Wairarapa) is első számú fajta, itt az 1000 ha szőlő kb. fele pinot noir.

kiwipinot02.jpg
A Central Otago-i pinot-k általában elég jól elkülöníthetőek a többi borvidék pinot-itól: ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, sötétebbek (színben és gyümölcskarakterben egyaránt), testesebbek, jellemezően több a tannin és magasabb az alkohol, kivételek persze vannak. Szokás mondani, hogy az Újvilágban - és ezzel együtt Új-Zélandon az évjáratok kisebb szerepet játszanak - nos, sauvignon blanc-ban talán ez kevésbé érezhető, de azon kevés új-zélandi pince pinot-ban, amelyeket több évjáratból kóstoltam, bizony igenis érezhető különbség. A sorban előforduló évjáratok közül Marlborough-ban 2014 és 2015 volt kiemelkedő, de 2012, 2013 és 2016 is jó volt. Wairarapa-ban hasonló a helyzet, bár ott 2013 is felnőtt 2015 mellé. Central Otago-ban fordított a helyzet, bár mind az 5 évjárat jó volt, inkább 2012, 2013 és 2016 emelkedett ki.
A technológiára nem sok szót vesztegetnék, gyakorlatilag minden pince ugyanazt a receptet mondja fel: spontán erjesztés, kb. 20-30% az egész fürtök aránya, francia hordót használnak az érleléshez, amelyek kb. 20-40%-a új, és kb. 10-16 hónapot tölt hordóban a bor.
kiwipinot03.jpg
Matua Lands & Legends Pinot Noir 2016 Central Otago
Bill és Ross Spence több generációs borászcsalád sarjai, akik 1966-ben megvásárolták első területüket, majd a 70-es években alapították meg saját borászatukat és 1974-ben lepalackozták első boraikat is, köztük az első Marlborough Sauvignon Blanc-t. A borászat a következő évtizedekben terjeszkedni kezdett több új-zélandi borvidéken, így Central Otago-ban is.
Az illat populárisra hangolt édeskés, benne édesfűszerek, csillagánizs, szegfűszeg, némi édesgyökér és szárított virág, erdei gyümölcsök, szamóca és egy pici étcsoki. A nagyjából közepes testhez mérten arányos, a tannin nem sok, de picit rusztikus, ez a lecsengésben is kitűnik. A gyümölcsök a leginkább a kék és fekete bogyós spektrumból kerülnek ki - szilva, szeder, áfonya, szamóca -, de inkább a fűszerek dominálnak, az összhatás egyszerre édeskés és fanyar. Voltak már szebb évjáratai is ennek a bornak, de egyébként soha rosszabb kezdést. 5p+
kiwipinot04.jpg
Palliser Estate Pinot Noir 2015 Wairarapa (Martinborough)
A martinborough-i Palliser Estate első szürete az 1989-es évben volt. A kötelező sauvignon blanc és pinot noir mellett chardonnay, pinot gris és riesling terem a 72 hektárnyi ültetvényen. A Pencarrow borok szintén a Palliser Estate-hez tartoznak. 
Illatában érett piros bogyósok, pici paradicsom, füstölő, füst, földes jegyek, pici szantál és minimális kátrány. Egyikből sem túl sok, de valahogy nem áll össze. Szájban érzetre csontszáraz, élénk savak tartják, az alkohol érzetre picikét emelkedett, ízében visszafogott piros bogyós gyümölcsösség, halványan füstölt-pörkölt jegyek, kis kesernye. A legutóbbi találkozás alkalmával sem győzött meg és sajnos most még annyira sem. Összességében véve rendben van, de ebben a sorban sereghajtó. 5p
kiwipinot05.jpg
Gibbston Valley Collection Pinot Noir 2015 Central Otago
A Gibbston Valley Winery az egyik első borászat volt a borvidéken: 1983-ban telepítették az első ültetvényeket és 1987-ből készültek az első kereskedelmi forgalomban kapható boraik. Az alapító Alan Brady a borászat fejlesztése mellett folyamatosan új dolgokon töri a fejét, így éttermet létesített, rock-koncerteket szervez és biciklikölcsönző nyitott a pince mellett.
Vonzó, de nem túlzóan harsány illat édes erdei gyümölcsökkel, szederrel, karácsonyi fűszerekkel, potpourrival, narancshéjjal. A korty húsos, jól kitöltött, mégis elegáns, karcsú marad a bor, minden a helyén van benne, de még akár érhet is. Erdei gyümölcsök, narancshéj, karácsonyi fűszerek, narancshéj, pici étcsoki és narancsos trüffel. Na, itt már érezhetően elindultunk felfelé, sokkal intelligensebben elkészített, kifinomultabb bor, mint az eddigiek. 6p+
kiwipinot06.jpg
Blank Canvas Pinot Noir 2015 Marlborough
Matt Thomson és Sophie Parker-Thomson borászata, a Blank Canvas igyekszik a fősodortól eltérő borokat palackba zárni. Matt Thomson több mint 20 évig dolgozott borászati tanácsadóként, majd úgy döntött, ideje, hogy életre hívja saját borászatát, amelynek bázisa egyébként Marlborough-ban van, de Hawkes Bay-ben is vannak szőlőik.
Eléggé elüt az új-zélandi fősodortól, a fűszerek teljesen alárendelt szerepet játszanak az aromatikában, szinte csak gyümölcsösségből építkezik. Málnavelő húzza a főszólamot, mellette szamóca, szeder, cseresznye, gránátalma, majd idővel finom fűszeresség és pici virágosság is feltűnik. Igazi koncentrált gyümölcsbomba és elegáns is, de ami az előnye, az a hátránya is, ugyanis különösebb rétegzettséget nem mutat, így az érés talán nem válik majd előnyére. Nagyon más jellegű, mint a Gibbston Valley, az talán komplexebb és inkább lesz hosszútávfutó, mint ez, de ez csak jóslat, jelenleg fej-fej mellett vannak nálam. 6p+
kiwipinot07.jpg
Dog Point Pinot Noir 2014 Marlborough
A 2004-ben alapított Dog Point Vineyard két család veterán új-zélandi borász család összefogásának eredmény, hiszen. James Healy és Ivan Sutherland a Cloudy Bay-nél dolgoztak borászként, illetve szőlészeti vezetőként. A Sutherland házaspár már eredetileg is 80 hektárral szőlővel rendelkezett, most a pincénél kb. 235 hektárról szüretelnek, de a feldolgozott termés kb. 40%-a a Greywacke borokba kerül. A borvidék legrégebbi ültetvényei közül több is a Dog Point birtokában van, közülük az első 1979-re datálódik. A pincénél 2009-től átálltak az organikus szőlőművelésre, azóta a legtöbb területük már igazoltan organikus művelésmód alatt áll.
Remek illat, koncentrált piros bogyós és erdei gyümölcsök, fűszerek és virágok egyvelege. Kóstolva is egyesíti a gazdagság és az elegancia előnyeit, lendületes savai hosszúra húzzák, a tannin érett, selymes érzetű, az enyhén emelkedett alkoholt is bőven elbírja a bor. A málnás, szedres, szamócás, gránátalmás gyümölcsösség mellett finom egzotikus fűszeresség jelenik meg a háttérben, a gyümölcs és a hordó összjátéka és egyensúlya tanítani való. Nagyon szép, élvezetes bor és talán a legjobb Marlborough pinot, amit eddig kóstoltam. 7p+
kiwipinot08.jpg
Cloudy Bay Pinot Noir 2013 Marlborough
Az egyik legismertebb új-zélandi pincészetet 1985-ben alapította David Hohnen, a nyugat-ausztráliai Cape Mentelle tulajdonosa. A Cloudy Bay pincészet a nevét egy közeli öbölről kapta, melyet Cook kapitány nevezett el 1770-ben, új-zélandi körútja során. A Cloudy Bay 2003 óta a része a LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) borbirodalomnak. Sauvignon blanc-juknak úttörő szerepe volt abban, hogy a világ megismerte az új-zélandi bort.
Gazdag édes fűszeresség, érett meggy és piros bogyósok, karácsonyi fűszerek, vanília, szegfűszeg és tejcsoki színezi, ízben fekete cseresznyével, málnával, szederrel. Karcsú testű, elegáns kivitelű bor, a hordó egy fokkal markánsabb, mint a Dog Point-ban, de itt sem túlzó. A bor lendületes, zamatos, gazdag. Lehet vádolni azzal a Cloudy Bay-t, hogy mára egy (luxus) borgyárrá vált, de annak az egyik legprofibb. 7p-
kiwipinot09.jpg
Quartz Reef Bendigo Single Vineyard Pinot Noir 2015 Central Otago
A Quartz Reef-et 1996-ban alapította Rudi Bauer, osztrák borász. A nevét a Bendigo alatt található kvarc-lelőhelyekről eredeztető birtok jelenleg mintegy 30 hektár szőlőt művel Central Otago-ban.
Meglehetően zárt, picit fülledt is az elején, a sor leglassabban kinyíló bora. Érett piros bogyós gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, pici virág és a hordó fája jellemzi az illatképet. Kóstolva is még kicsit zártnak, fiatalnak tűnik, a hordó érezhetően remek minőségű, savai is szépen duruzsolnak, a tannin még simulhat egy picit, az alkohol enyhén melegíti a garatot. Érett piros bogyós gyümölcsök, cseresznye, meggy, pici zöldfűszer és édesfűszer, finom fahatás díszíti. Kicsit nehezen adja meg magát, és szerintem még mindenképp időt kér. 6p+
kiwipinot10.jpg
Ata Rangi Pinot Noir 2015 Wairarapa (Martinborough)
A pince nevének jelentése maori nyelven "hajnali ég", illetve "új kezdet". A tulajdonos, Clive Paton igazi pionír a borvidék borászai között, bár eleinte mindenki bolondnak nézte. Ő azonban bízott az itteni köves talajban és egy 1978-as tudományos jelentésben, amely az itteni klímát Burgundiáéhoz hasonlította és remélte, hogy a borászkodás fellendülése a csendes vidéki környezetbe is életet lehel. Maga birtok tanúsítottan organikus szőlőművelést folytat, jelenleg mintegy 48 hektáron gazdálkodnak.
Illata gazdag, összetett, keleti fűszerekkel, piros bogyós és erdei gyümölcsökkel, málnával, szamócával, egzotikus virágokkal, potpourrival. Nagyon komplex és elegáns bor, a korty telt, de lendületes, kilógó élektől, túlzásoktól mentes. Ízében a lédús piros és fekete bogyós gyümölcsök már egyenlő arányban vannak ott, mellettük keleti és zöldfűszerek, hűsítő gyógynövényes jegyek is érezhetőek. Óvilágira hajazó stílus és kialakítás. Hajszállal nyert nálam a Dog Point előtt. 7p+
kiwipinot11.jpg
Neudorf Moutere Pinot Noir 2014 Nelson
A pincét Tim és Judy Finn alapította 1978-ban és a mai birtok gyakorlatilag a semmiből épült fel. A pincészet történetének közel 40 éve alatt sok kísérletezés árán jutottak el oda, ahol most tartanak, de a fejlesztések nem állnak meg. A szőlőt organikusan művelik, a legtöbb terület már ennek megfelelő minősítést is kapott, vagy átállás alatt van.
Gazdag, buja, de nem tolakodó illat fogad itt is: érett erdei gyümölcsök, keleti fűszerek, meggy, pici vanília, virágok, trüffel, gyógynövények, minimális avar. Elegáns, feszes gerincű bor, az alkohol picit melegít (már illatban is), a tannin érett, sima. Érett erdei gyümölcsök, meggy, szilva, édesfűszerek, pici trüffel a fő ízjegyek. Szép bor, nálam a következő borral harmadik helyre csúszott be. 7p
kiwipinot12.jpg
Felton Road Block 3 Pinot Noir 2012 Central Otago
Az egyik legismertebb és legelismertebb pince Central Otago-ból, pinot noir-jaikat rendre a legjobbak között említik. A Felton Road jelenleg négy dűlőben, 32 hektáron gazdálkodik Central Otago-ban és 2010 óta Demeter-tanúsítvánnyal rendelkezik. Az ültetvények a meleg, északi tájolású lejtőkön terülnek el. Összességében rendkívüli gondosság, kézi művelés és minimális beavatkozással történő borkészítés jellemzi a pincét.
Eleinte picit tompa és zárkózott, de szépen tárja fel újabb és újabb rétegeit, ahogy szellőzik. Finom érettség, érett és aszalt piros bogyósok, szamóca, kevés szárított paradicsom, avar, zöldfűszerek, érett erdei gyümölcsök, toffee, szarvasgomba adja egymásnak a kilincset. Savai máig nagyon vibrálóak, élőek, a korty tömör, feszes, rétegzett, érett piros bogyós gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel, finom édes fűszerességgel díszített, gazdag és hosszú. A sor legérettebb, legdrágább bora, talán a legnevesebb kiwi pinot-s pincétől. 7p
Forrás:
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7714298043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JustAnotherALT 2019.02.15. 17:23:32

Lol, a jegyzeteimben a dátumot meg a sort nézve vettem észre, hogy a "maradékot" a kóstolótok után mi ittuk meg a Carpe Diemben :)
süti beállítások módosítása