A Borrajongó

Borok a hiperből - dél-afrikai sauvignon blanc párharc

2018. augusztus 10. 06:00 - furmintfan

Két karakteres és nem közhelyes hazai versenyző, egy modernizált óvilági, és egy remek sauvignon blanc-alternatíva után ebben a hónapban is sauvignon blanc-témánál vagyunk. Most két pénztárcabarát hiperes tétel következik Dél-Afrikából. Az Aldi "(oroszlánosból lett) zsiráfos" fehérbora évek óta a hazai best buy-listák kirobbanthatatlan résztvevője, míg a Tesco Finest sorozatban (ha jól tudom) most először jelent meg dél-afrikai sauvignon blanc. Lássuk, mit tud az új kihívó a favorit ellenében.

hipersauvignonblancdelafrikaduo2017.jpg

Distell Ltd. African Rock Selection Western Cape Sauvignon Blanc Aldi 2017
A nyitás után érezhető csavarzáras redukció gyorsan eloszlik, és átadja a helyét a friss, fajtajelleges aromáknak. Az illat leginkább a citrusos vonalon mozog, lime, zöldalma, őszibarack, némi tv paprika színezi, zöldes jegyeket, trópusi gyümölcsöket nemigen érezni. Másnapra inkább a fehér húsú gyümölcsös, zöldalmás, őszibarackos irányba mozdul el (már ha marad valami az üvegben, ugye). A korty frissítő, lendületes és meglepően hosszú. Ropogós savai megállás nélkül gördítik előre, de a textúra selymes, élei eldolgozottak, a savak egy pillanatra sem válnak bántóvá, élessé. Hibátlanul elkészített bor, elképesztő ár-érték arány. 5p (999 Ft - Aldi)

Origin Wine Breede River Valley Sauvignon Blanc Tesco Finest 2017
Az illat az előző bor után édeskésebb, érettebb hangulatú, közepesen intenzív, inkább fehér húsú gyümölcsöket (almafélék és őszibarack, valamint ananász) idéz, a háttérben felbukkanó citrusok, citrushéj kíséretében. Szájban is testesebbnek, lágyabbnak és kerekebbnek hat, szélesebb savak, puhább érzet jellemzi. Érdekes módon azután másnap a savak markánsabbnak, feszesebbnek, élesebbnek tűnnek. Az első pillanatban berobbanó ízintenzitás valamelyest elhalkul az indulás után, de így is szépen megmarad és egészen sokáig kitart. A domináns citrusok és fehér húsú gyümölcsök mellett egyre több fehér és sárga húsú gyümölcs is felbukkan a háttérben, sárgabarackkal és egressel, sóban eltett citrommal. 5p (1299 Ft - Tesco)

 

Nehéz igazságot tenni... a Tesco-s sokkal inkább rárúgja az ajtót a fogyasztóra, erőteljesebb, teltebb és harsogóbb - sokaknak ezért talán közönségesebb is - az Aldi-s társánál, míg amaz elegánsabb, mértéktartóbb, fineszesebb, és személy szerint nekem egy fokkal jobban bejön. Mindenesetre a helyzet az, hogy (sajnos) mindkét bor simán veri a hazai sauvignon blanc-mezőny - jó esetben másfélszer, de inkább kétszer, háromszor ennyit kóstáló - nagy részét, és az áráért mindkettő a "hülyének is megéri" kategóriába tartozik, már ha valaki nem ódzkodik kifejezetten a fajtától.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914166109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2018.08.10. 23:14:27

Nagyszerű, hogy ilyen áron igen jó borokat kapni -kár, hogy leginkább csak a több 10.000 km -t utaztatott tételeket éljenezzük... Igen, mi nem vagyunk annyira jók Sb-ban -ez tény. De azért kóstoljátok meg a (hú de nem az én világom) Mátra Hill-t, ami 700 Ft körül mozog, amikor nem 575-ért akciós mint ma. Nem mondom, hogy eléri ezt a szintet, (mert ezt elvből nem kóstolom) de igen jó kis tétel, tökéletes nyári (gyári) bor. És a Szürkebarát, Ch is állja a helyét.
Na, egészségünkre!

Szegediszomelijé 2018.08.10. 23:16:59

Ja és... Tamás Pince Olasz 1,5 l-es azért nem gyári borként gyanítom még a hihetetlen saját márkásoknál is jobb. 1600 pengő...

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.08.11. 08:45:43

@Szegediszomelijé: A Mátra Hill-t meg tudom erősíteni. Többször vittem tőlük házibuliba, tök jó volt magában is, fröccsben is. Simán ajánlott, jó ár/érték-arányt képvisel.

Amúgy meg ez az aldis bor is zseniális. Több palack fogyott belőle a közelmúltban.

JustAnotherALT 2018.08.22. 14:23:50

Köszönjük a tippeket!
Vörösből nekem az aktuális kedvencem ebben a kategóriában a @furmintfan által tavaly már értékelt, Lidl-ben kapható Vespral 800-ért:
www.lidl.hu/hu/Vorosborok-2374.htm?articleId=7243

varga.daniel.sokbor · sokbor.blog.hu 2018.09.05. 13:32:14

@JustAnotherALT: Akkor már azt az 50 Ft pluszt kipengetném a Baturrica Tarragona Gran Reserva 2011-re. Sokkal kiegyensúlyozottabb fiatal társánál. És hogy @Szegediszomelijé: szekerét is toljam, a Lidlben a Hilltop Irsai fixen 850, elég jó vétel az is.

osborne 2021.04.06. 22:02:55

2021 - ez az aldis dél afrikai SB még mindig rendben.

osborne 2021.11.19. 21:46:15

Az új, 2021-es évjárat is finom. #közszolgálatilag
süti beállítások módosítása