A Borrajongó

Tegnap ittam - Telmo Rodríguez Basa 2017

2018. július 10. 06:00 - furmintfan

Telmo Rodríguez, a tetszhalott spanyol borvidékek egyik (újra)felfedezője 1996-ban vágott bele rueda-i projektjébe, amelyet még sok másik követett. A Duero mellett elterülő fennsík köves és mészben gazdag talaja és az őshonos verdejo adta magát, hogy Rodríguez bebizonyítsa, Spanyolország nem csak vörösborai okán lehet ismert és elismert nemzetközi szinten. A kezdeti időszakban, elsősorban az angol piacok meghódítása érdekében még sauvignon blanc-nal is kísérleteztek. A siker nem maradt el: a Basa névre keresztelt fehérbor (baso=talpas kehely, a rueda-i öreg gyalogtőkék hasonló alakjára utal) nagy népszerűségre tett szert külföldön. A cél azonban kezdettől fogva a helyi fajták rivaldafénybe helyezése volt, így a sauvignon blanc aránya folyamatosan csökkent, majd teljesen kikerült a képletből. A Basa-nak azóta egy 100%-ban verdejo-ból készült, hordós erjesztésű és érlelésű nagy testvére is született "El Transistor" néven, én viszont most a klasszikussá váló "alapbort" kóstoltam.

telmorodriguezbasa2017.jpg

Telmo Rodríguez Basa 2017
Kb. 90% verdejo és 10% viura tartályban erjesztve és érlelve. A forró, száraz év korai szüretet, kevesebb termést és a szokásosnál érettebb karakterű bort eredményezett.
Sok szempontból sauvignon blanc-ra emlékeztet, de talán egy fokkal kevésbé  agresszív és orrcsavaró az illata. Citrusok, zöldalma, zöld-fehér őszibarack, ananász, hóvirág, zöldes villanások uralják, a háttérben felbukkan egy kevés sárga húsú gyümölcs és a klasszikus sauvignon blanc-os jegyekből a macskapisi is ráhúzható. Kóstolva intenzív és hosszú, lüktető savai megállás nélkül lökik előre, de nem válnak bántóvá, pedig maradékcukornak nyomát sem lehet érezni, ami pedig újvilági sauvignon blanc-okban gyakran betölt savtompító szerepet is. A citrusos, zöldalmás, zöld-fehér őszibarackos vonal szájban is visszaköszön, zöldes, gyógynövényes, zsályás villanásokkal. Az érettebb, ananászos, sárga húsú gyümölcsös dimenzió itt sokkal kevésbé érvényesül. Pörgős, zamatos, eleven, intelligensen elkészített bor, spanyol válasz a sauvignon blanc-ra, amely úgy tesz fel a térképre egy ismeretlen borvidéket, hogy a szélesebb közönség igényeit is kielégíti. 6p- (2950 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7014098363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása