A Borrajongó

Finewines Új-Zéland portfólióbemutató

2018. május 08. 06:00 - furmintfan

A Tar Ferenc a finewines.hu "atyja" folyamatosan alakítja, bővíti a kereskedés borkínálatát, időről-időre felbukkannak a szortimentben új borok, pincészetek, borvidékek. A mostanihoz hasonló bővülésre azonban rég nem volt példa. Új-zélandi borok ugyan eddig is előfordultak a finewines kóstolókon, de a saját portfólióba csak most kerültek be, cserébe rögtön igen széles merítésben, mind szőlőfajták, mind borvidékek szempontjából. Új-Zéland legismertebb borvidéke, Marlborough ezúttal csak egy gewürztraminer-rel képviselteti magát - érthetően, Marlborough-ból van elég sauvignon blanc és pinot noir a magyar piacon -, cserébe viszont olyan kevésbé ismert gyöngyszemekkel is lehet barátkozni, mint Nelson vagy Waiheke Island. 

finewines_nz1.jpg

A beharangozó kóstoló pillanatok alatt betelt, és a ráadásra is villámgyorsan elfogytak a helyek. Aki viszont időben kapcsolt, nem bánta, meg 8 pincészet 18 bora adott átfogó képet Új-Zéland borországról.

A kóstolójegyzeteket nem kóstolási sorrendben, hanem pincészetek szerint csoportosítottam. Zárójelben a finewines árlistáján szereplő árak.

finewines_nz3.jpg 

Ata Rangi
Bár az Északi-sziget délkeleti részén elterülő borvidék neve hivatalosan Wairarapa, a legtöbb borászat az alrégió és az azonos nevű Martinborough városka nevét tünteti fel a címkéken. A klíma Marlborough-hoz hasonló, sok napsütéssel, kevés csapadékkal, hűvös éjszakákkal. Mély, köves alapkőzeten üledékes talajokat találunk leginkább errefelé. A borvidék ismertségét elsősorban a pinot noir-nak köszönheti, a sauvignon blanc a második fő fajta és több más fehér szőlő mellett a syrah is egyre elterjedtebb.
A pince nevének jelentése maori nyelven "hajnali ég", illetve "új kezdet". Amikor Clive Paton 1980-ban elkezdte felépíteni birtokát Martinborough mellett, nagyjából mindenki bolondnak nézte. Clive Paton azonban bízott az itteni köves talajban és egy 1978-as tudományos jelentésben, amely az itteni klímát Burgundiáéhoz hasonlította és remélte, hogy a borászkodás fellendülése a csendes vidéki környezetbe is életet lehel. Igaza lett. Maga birtok tanúsítottan organikus szőlőművelést folytat, jelenleg mintegy 48 hektáron gazdálkodnak. A pinot noir - ebből Crimson néven egy olcsóbb változat is készül a pincénél - mellett chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, riesling és syrah kerül fajtaborként palackba, de készítenek egy merlot-cabernet-syrah házasítást is, ami egyébként szintén bekerült a választékba.

Ata Rangi Craighall Chardonnay 2014 Wairarapa (Martinborough)
Inkább a gyümölcsök jutnak szóhoz az illatban, a hordó meghúzódik a háttérben. Élénk savak és jó minőségi hordó foglalja keretbe a közepes testet, szájban is hagyva érvényesülni a gyümölcsösséget. Citrusok, fehér húsú őszibarack, ananász, finom fűszeresség díszíti, de talán a vártnál gyorsabban kiürül. Összességében véve elegáns, ízlésesen elkészített bor, tetszett. 7p- (11500 Ft)

Ata Rangi Celebre 2013 Wairarapa (Martinborough)
55% merlot, 35% syrah, 10% cabernet sauvignon. Lekvárosba hajló erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, meggy, kis édesfűszer és zöldfűszer jellemzi. Jó savai mellett picit tapadós a tannin, az érett-túlérettbe hajló gyümölcsök mellett megjelenik egy minimális zöldesség is benne. Korrekt, de a három Ata Rangi bor közül ez győzött meg legkevésbé. 6p (9200 Ft)

Ata Rangi Martinborough Pinot Noir 2015 Wairarapa (Martinborough)
Szamóca, málna, cseresznye, meggy, szép fűszeresség jellemzi illatát és ízét egyaránt. A korty kiegyensúlyozott, arányos, tartalmas, tele lédús gyümölcsökkel, amelyeket remekül használt hordó fűszerez. Hűvösebb hangulatot árasztó, elegáns, szép pinot noir. 7p (15900 Ft)

 

finewines_nz4.jpg

Blank Canvas Wines
Az Új-Zélandon belül melegebb borvidékek közé tartozó Hawke's Bay-ben az óceán közelsége mérsékeli a nyári napok forrását és hosszú tenyészidőszakot eredményez. A borvidéken igen változatos talajokat találunk. Hawke's Bay legértékesebb apellációja Gimblett Gravels, amely - mint neve is mutatja - kavicsos, üledékes, homokos talajával Bordeaux bal partjára emlékeztet. Az óceán által is befolyásolt klíma szintén hasonlít Bordeaux-éra, de az évjáratok Hawke's Bay-ben valamivel kiegyenlítettebbek. A bordeaux-i fajták mellett chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris, syrah és pinot noir is terem itt.
Matt Thomson és Sophie Parker-Thomson borászata, a Blank Canvas igyekszik a fősodortól eltérő borokat palackba zárni. Matt Thomson több mint 20 évig dolgozott borászati tanácsadóként, majd úgy döntött, ideje, hogy életre hívja saját borászatát. Riesling, sauvignon blanc, zöldveltelini, chardonnay, pinot noir és syrah kerül palackba a borászatnál, amelynek bázisa egyébként Marlborough-ban van, de mint az itt kóstolt syrah is mutatja, Hawkes Bay-ben is vannak szőlőik.

Blank Canvas Syrah 2015 Hawkes Bay 
Syrah 7% zöldveltelini héjon erjesztve. Színe éjfekete, szinte átláthatatlan és illatában is van valami feketés, festőszőlős karakter, szederrel, tintával, kék szőlővel, borókával elvegyülve. Savai lágyabbak, a korty nem tart túl sokáig, addig viszont egyedi és intenzív, egzotikus fűszeres, borsos, kék virágos, szőlős, fekete bogyós gyümölcsös, muskotályos, borókás, parfümös jegyeket mutat. Érdekes, mondhatni "perverz" bor, nekem valamiért a turán is eszembe jutott róla. 6p (9200 Ft)

 

finewines_nz5.jpg

Gibbston Valley Winery
Central Otago a fenntartható szőlőtermesztés déli határán van, - konkrétan a legdélebben elhelyezkedő borvidéket tisztelhetjük benne -, a sajátos mikroklíma azonban a szőlőtermesztésnek ideális meleg nappalokat, hűvös éjszakákat, alacsony csapadékot, forró nyarakat és hosszú, száraz őszi időjárást eredményez. A gleccserek tevékenységének köszönhetően a csillámpalás kőzetek szinte porrá morzsolódtak, emellett löszös, homokos, kavicsos talajok váltják egymást. A régió a pinot noir-ról vált világszerte ismertté, gyakorlatilag minden más fajta alárendelt szerepet játszik.
A Gibbston Valley Winery az egyik első borászat volt a borvidéken: 1983-ban telepítették az első ültetvényeket és 1987-ből készültek az első kereskedelmi forgalomban kapható boraik. Az alapító Alan Brady a borászat fejlesztése mellett folyamatosan új dolgokon töri a fejét, így éttermet létesített, rock-koncerteket szervez és biciklikölcsönző nyitott a pince mellett. Természetesen a pinot noir a fő fajta, de mellette pinot gris, pinot blanc, chardonnay, riesling, gewürztraminer is terem a birtokon.

Gibbston Valley GV Collection Pinot Noir 2015 Central Otago
Kellemes illat, erdei gyümölcsökkel és piros bogyósokkal, málnával, kevés édesfűszerrel és egy pici erdei gombával. A karcsú testet lendületes savak repítik, az alkohol picit fűt a korty végén. Málna, szeder, piros bogyósok, szép fűszeresség vezetik, de kicsit röviden ér véget. Szerethető bor, jó kezdés a dűlős tételek előtt. 6p (9200 Ft)

Gibbston Valley China Terrace Pinot Noir 2016 Central Otago 
Visszafogott süteményes jegyek vezetik illatát, mellettük potpourri, karácsonyi fűszerek, piros bogyós és erdei gyümölcsök a háttérben. Kecses, elegáns, de tartalmas bor, málnával, szederrel, szamócával, narancshéjjal és karácsonyi fűszerekkel. A két dűlős pinot közül ez már fogyasztásra kész. 7p (15500 Ft)

Gibbston Valley School House Pinot Noir 2016 Central Otago 
Sötétebb, sűrűbb anyagot ígér a pohár. Illatában zöldfűszerek, a fekete bogyós spektrumba hajló erdei gyümölcsök, édesfűszerek, vanília. Hűvös, mentás, gyógynövényes karakter lengi át, közben fekete bogyós gyümölcsök, szeder, málna, fekete cseresznye, áfonya színezi, maj fanyarabb kökényes jegyekkel zárul az etűd. Szikárabb, robosztusabb, érdesebb karakterű, mint az előző bor. Jelenlegi formájában még kissé kócos, cserébe jó eséllyel több érlelési potenciál van benne, mint az előző borban. 7p (15500 Ft)

 
Lawson's Dry Hills
Marlborough tette ismertté világszerte az új-zélandi bort, és az úttörő sauvignon blanc sikerét hamarosan követte a pinot noir is. A Déli-sziget északkeleti csücskében található régió adja ma is az ország bortermelésének oroszlánrészét. Az éghajlat alapvetően hűvös, ugyanakkor a napsütéses órák száma magas, a csapadék viszonylag alacsony, általánosságban az üledékes talajok jellemzőek a borvidékre, de természetesen a régión belül is vannak eltérések.
Ross és Barbara Lawson 1992-ben alapította meg a Lawson's Dry Hills borászatot, de első ültetvényüket már 1980-ban telepítették. Sauvignon blanc, chardonnay, riesling, pinot gris, gewürztraminer, pinot noir terem a birtokon. A Mount Vernon és Blind River márkák szintén a Lawson borcsaládhoz tartoznak.


Lawson's Dry Hills Gewürztraminer 2016 Marlborough
Aránylag visszafogott, de fajtajelleges, kell neki egy kis idő a pohárban. Körte, ananász, rózsa, virágok, kis keleti fűszer színezi. Szájban kicsit, lágy, enyhén édeskés, pici kesernyével a végén. Nem rossz, de a fajta tipikus buktatóit sem kerüli el. 5p (5300 Ft)

finewines_nz2.jpg
Man O' War Vineyards
Waiheke Island az Északi Sziget északi részén található a Hauraki-öbölben és Auckland borvidékhez tartozik. A meleg, száraz óceáni éghajlatú, vulkanikus sziget a cabernet-blendjeiről vált ismertté, de az utóbbi időben a syrah, montepulciano, petit verdot, chardonnay, viognier és pinot gris is szép eredményeket hozott.
Az Új-Zéland leggazdagabb famíliái közé sorolt Spencerek által 1993-ban alapított borászat a kis sziget közel egyharmadát birtokolja, összesen 60 hektáron 76 parcellán gazdálkodnak. Bordeaux-i fajták, syrah, viognier, pinot gris, chardonnay, sauvignon blanc és semillon terem az ültetvényeken. A fehér fajták jellemzően a magasabb fekvésekben, a kékszőlők az alacsonyabban elterülő parcellákon növekednek. A pince nevének eredete James Cook-hoz és a brit flottához köthető: amikor Cook 1769-ben Új-Zéland körül hajózott, az itt növekvő Kauri fákat szemlélve, arra gondolt, hogy azok milyen remek alapanyagnak szolgálhatnának a flotta Man O' War hadihajóinak árbócaihoz.

Man O' War Bellerophon Syrah-Viognier 2014 Waiheke Island
97% syrah és 3% viognier. Érett erdei gyümölcsök, egzotikus, édeskés fűszeresség, virágok, csipetnyi bors, szeder, áfonya illata. Szájban elég tartalmas, de kiegyensúlyozott, leheletnyit édeskés, jó savval és érett tanninnal megtámasztva. 7p- (11500 Ft)

Man O' War Dreadnought Syrah 2014 Waiheke Island
100% syrah. Buja, mély, édesfűszeres, fekete bogyós gyümölcsös, keleti fűszeres, enyhén likőrös étcsokis aromatika szövi át az egész bort, még talán egy érintésnyi illó is bevillan. Testes, vastag, sűrű anyag, rágható a beltartalom, az alkohol picit fűt a korty végében. Mindenben több, mit az előző bor, talán kicsit át is esik a ló túloldalára. 7p (11500 Ft)

finewines_nz6.jpg
Neudorf Vineyards
Nelson Új-Zéland Déli-szigetének északi csúcsán található, ahol az óceán közelsége is befolyásolja a klímát, a környező hegységek nagyrészt felfogják a csapadékot, miközben a terület rengeteg napsütést is kap. A fedőtalaj általában agyagos-meszes, kötött agyagos altalajjal. A fő szőlőfajták a sauvignon blanc, a chardonnay, a riesling és a pinot noir.
A pincét Tim és Judy Finn alapította 1978-ban és a mai birtok gyakorlatilag a semmiből épült fel. A pincészet történetének közel 40 éve alatt sok kísérletezés árán jutottak el oda, ahol most tartanak, de a fejlesztések nem állnak meg. A szőlőt organikusan művelik, a legtöbb terület már ennek megfelelő minősítést is kapott, vagy átállás alatt van. A kísérletezések eredményeképpen számos fajtát elengedtek (pl. a bordeaux-i fajtákat), de még így is viszonylag széles a fajtaválaszték: chardonnay, riesling, sauvignon blanc, albarino, pinot gris és pinot noir.

Neudorf Moutere Riesling Dry 2015 Nelson
Illatban fehér húsú gyümölcsök, leginkább alma képében. Szájban aránylag csendesen kezd, aztán berobbannak a savak. A feszes gerincen túl lazább szerkezetű, ízében zöldalmával és citrusokkal. Kissé egysíkú és savhangsúlyos. 5p (8200 Ft)

Neudorf Rosie's Block Chardonnay 2016 Nelson
Illatában friss fehér húsú gyümölcsök, fűszerek és a hordó fája. Szájban meglepően feszes, friss savakkal operál, főleg ahhoz képest, hogy elméletileg 100%-ban lebontották az almasavat, ennek ugyanis nem sok jelét érezni a borban. Őszibarack, zöldalma, fehér húsú gyümölcsök, citrusok és a hordó fűszerei színezik, a hordó talán még kicsit elöl is van. Profi munka, bár sok izgalmat nem tartogat. 6p (8600 Ft)

Neudorf Moutere Chardonnay 2016 Nelson
Szinte parfümösen intenzív illat, sokféle virággal, őszibarackkal, fehér húsú gyümölcsökkel, vonzó fűszerességgel. A korty lendületes, jól kitöltött, enyhe krémességgel, szép hordóval kiegészülve. Fehér húsú őszibarack, ananász, sárgadinnye, mandarin, némi trópusi gyümölcs és citrusosság díszíti, diszkrét fűszerességgel. Szép. 7p (17600 Ft)

Neudorf Tom's Block Pinot Noir 2015 Nelson 
Érettebb, teltebb karakterű pinot noir, vastagabb test, enyhén emelkedett érzetű alkohol, bársonyos textúra, élénk savak jellemzik. Érett erdei gyümölcsök, szeder, málna, édes karácsonyi fűszerek, szilvalekvár, pici fa és étcsoki illatban és ízben egyaránt. Kóstoltam már korábban, most is tetszett. 7p- (9200 Ft)

 

finewines_nz7.jpg
Palliser Estate
A martinborough-i Palliser Estate első szürete az 1989-es évben volt. A kötelező sauvignon blanc és pinot noir mellett chardonnay, pinot gris és riesling terem a 72 hektárnyi ültetvényen. A Pencarrow borok szintén a Palliser Estate-hez tartoznak.

Palliser Estate Sauvignon Blanc 2016 Wairarapa (Martinborough)
Tankönyvi illat: átütő intenzitás, vágott fű, csalán, bodza, trópusi gyümölcsök. Élénk savak vezetik, pici cukor is maradt benne, a korty harsány ízeket és jó egyensúlyt mutat. citrusok, lime, grapefruit, trópusi gyümölcsök és az obligát zöldes jegyek jellemzik ízét. Élvezetes új-zélandi sauvignon blanc, az elvárt karakterrel és minőségben. A sor legjobb vétele. 6p (4800 Ft)

Palliser Estate Pinot Noir 2015 Wairarapa (Martinborough) 
Intenzív illat-és ízvilág sok édesfűszerrel, édeskés szárított virággal, fahéjjal, túlérett piros bogyós gyümölcsökkel, földieperrel, szederrel. Lendületes savakra támaszkodik, emellett enyhén édeskés és a tanninja kicsit buta, enyhén húzós. Populárisra hangolt, kevésbé kifinomult kiwi pinot noir, ehhez képest elég drága. 5p+ (9200 Ft)


finewines_nz8.jpg
Quartz Reef
A nevét a Bendigo alatt található kvarc-lelőhelyekről eredeztető birtok jelenleg mintegy 30 hektár szőlőt művel Central Otago-ban. Az 1996-ban alapított pince elsősorban a pinot noir-ra helyezi a hangsúlyt, de pinot gris, chardonnay, zöldveltelini és riesling is palackba kerül, valamit többféle palackos erjesztésű pezsgő is. Mi most utóbbiak közül kóstoltunk meg egyet. (Kíváncsi lennék azért valamelyik pinot-ra is.)

Quartz Reef Méthode Traditionnelle Brut NV Central Otago
63% pinot noir, 37% chardonnay, 6 g/l dosage. Fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, zöldalma, pici almahéj, édes citrusok, enyhe édesség, oxidatívabb stílus, apró buborékok, pici krémesség. A dosage-t magasabbnak tippeltem volna. Jó kezdés (ez volt az első tétel a kóstolón). 6p (9800 Ft)

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3713887364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jimmy Reiszmüller 2018.05.09. 21:27:17

Jó poszt volt, érdeklődéssel olvastam.
De a borok nagyon drágák.
6-7 pontos borokért 10+ ezrek...
Valakinek biztosan megéri de én maradok az érdeklődő olvasásnál.-.)
süti beállítások módosítása