A Borrajongó

Kikelet kvartett 2016-ból

2018. március 22. 06:00 - furmintfan

A tarcali Kikelet Pince komplett borsorát 2015-ből is megkóstoltuk és a tavalyi év végén Berecz Stéphanie meglepett minket egy 2016-os száraz borokat tartalmazó csomaggal. Az Origo Dry-ról még tavaly írtam, most négy bort kóstoltunk. Közülük a birtokszintű, nem dűlős Furmint és Hárslevelű, valamint a Lónyai Hárslevelű állandó része a szortimentnek, viszont a magnum palackba töltött Váti-ról talán érdemes pár szót ejteni. 2010 és 2014 után 2016-ból ismét furmint-hárslevelű házasítás készült a pince birtokában lévő talán legnagyobb potenciállal rendelkező dűlőről. Ez eddig (is) jellemzően a komolyabb időjárási viszontagságokkal tűzdelt évekből történt így - tegyük hozzá, megsüvegelendő végeredménnyel -, ez tehát nem teljesen teljesen új keletű történet, de a magnum-palackos kiszerelésre eddig nem volt példa. Stéphanie szerint a cuvée-ből akár még lehet is rendszer - 2016-ban mennyiségben és minőségben is kézenfekvő döntés volt, hogy a fajtákat házasítás -, a magnumos kiszerelésből nem lesz. A Váti címkéje új motívumokat tartalmaz, ez már a pince megújuló arculatának előfutára is lehet.

kikelet2016.jpg

A bontás után közvetlenül Szabival kóstoltunk, ő az alap furmint kivételével a borokból letöltött magának kis üvegcsékbe további otthoni vizsgálódás céljából, ungert pedig a palackok kinyitása után 2 nappal ugrott be, én ekkor kóstoltam vissza borokat, így álltak össze a jegyzeteink. Kivételesen tehát egy "hatkezes" következik: 



Furmint 2016

furmintfan: Hűvös, picit neutrális illat, citrusokkal, zöldalmával, némi fehér virággal. Feszes, szikár alkatú bor, feszes, kissé kemény savak feszítik, pici maradékcukorral és halványan érezhető hordóval. Citrusos, zöldalmás, enyhén sós karakterű.
Harmadnapra meglepő metamorfózison ment keresztül: bájosabb, kerekebb, színesebb, intenzívebb lett. Különféle gyümölcsök, körte, barack, finom virágos-fűszeres buké tölti meg a poharat. Az első nap kissé ridegnek ható savak is harmonikusabb érzetűnek tűnnek, szépen kiegyensúlyozzák egymást a maradékcukorral. Ezzel a bor nálam be is előzte a nyitás napján még kellemesebb összképet mutató hárslevelű párját. (Stéphanie-t egyébként meglepte, amikor elmeséltem neki.) Első nap 5 pontnál megállt, harmadik napon visszakóstolva megkarcolta a 6 pontot, szóval legyen konszenzusos erős 5 pont.

rszabi: Alapvetően a négy bort két csoportra bontanám, A két birtokbort, egyértelműen az évjárat hatás és annak következménye a metsző savgerinc határoz meg. A két fajta közül ez nem meglepő módon a furmintnak áll kevésbé jól. Neutrális aromáit jobb híján minerálisnak írnám le, inkább étel mellett fogyasztottam szívesebben. 5-

ungert: Elsõ nap nem kóstoltam, így zártságáról nyilatkozni nem tudok, másnapra viszont – a háttérismeretek alapján – jelentős aromatranszformáción ejtette át önmagát. Friss sárga gyümölcsökkel operál visszafogott, de észrevehető fűszerességgel, érintésnyi hordóhatással. A korty bár alapvetően a savakra épül, akad mellette az illattal azonos gyümölcsösség, játékosság is. Nem túl hosszan, de annál tisztábban búcsúzik. Kellemes bor, és bár nem életszerű, de bontás után huszonnégy órával van a legjobb formában. Erős 5 pont.



Hárslevelű 2016

furmintfan: Enyhe káposztás redukcióval nyit, majd szellőzéssel kedvesebb, fehér húsú gyümölcsös, virágos, halványan füstös illatot mutat. Ez is elég csontos, szikár bor, de első nap kerekebbnek tűnt, mint a furmint. Elegánsabb, citrusos, lime-os, fehér húsú gyümölcsös, finoman fűszeres, pici maradékcukorral. 5p+

rszabi: A sok sav és a tökéletes érés érzetének hiányában a hárslevelű fajtajegyei szépen kitöltik a kis hézagokat. Gyümölcsösségében ugyan a roppanós zöldalma dominál, a fajta klasszikus virágos, mézes köntöse kétségtelenül vonzóbbá és jobban fogyaszthatóvá teszi. 5+

ungert: Mind a fajta, mint a bontás utáni teljesítmény ismeretében meglepő, hogy a furminthoz képest halkabb, visszafogottabb és neutrálisabb arcot mutat. Érett almás, körtés jegyek jellemzik, kevesebb a fűszer, a korty is egyszerűbb vonalvezetésű, inkább a kiváló savakról, mintsem a gyümölcsökről szól. A szerkezete kifejezetten szép, a másnapos teljesítménye viszont a furmintnál egy fél fokkal gyengébb. Stabil 5 pont.



Lónyai Hárslevelű 2016

furmintfan: Kedvesebb, szélesebb spektrumon játszik az illat: őszibarack, édes citrusok, fehér virágok, pici fűszer, sárga húsú gyümölcsök, enyhe púderesség. Lendületes, de nem túlzó sav és jól adagolt hordó keretezi, leheletnyi cserességgel. Elegáns, zamatos, különféle citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, diszkrét fűszerességgel. 6p

rszabi: Nagyon erős minőségi lépcső ugrás, végre ez már számomra egy ízig-vérig Kikelet bor. Illata nem harsány, de erőteljes, kifejező és nagyon vonzó, sok-sok sárgadinnyével. Szájban törékeny, mégis tartalmas, a felszíne selymesen kényeztető, a végén egy leheletnyi cserességgel. Egy nehéz évjárat remekül elkészített bora, intenzitásban jócskán elmaradva a legszebb és legerőteljesebb Lónyaitól, a '11-estől. 6/7

ungert: Egy határozott lépés felfelé, a két birtokbor erényeit ötvözi, sőt, ennél tovább is megy: intenzívebb, gazdagabb és komplexebb arcot mutat. Gyümölcsei inkább a trópusi vonalon mozognak, ezt a minden bizonnyal hordóból származó fűszerek színesítik. A korty törékeny, savai mennyiségileg elegendőek, minőségileg kifogástalanok. Rendkívül jól fogyasztható, mégis komplex, érdekes anyag. Hat pont.

kikelet2016_2.jpg

Váti Tokaj Dry 2016 Magnum

furmintfan: Furmint és hárslevelű, 70-30 arányban. A sor legkomplexebb, legmélyebb illatát és ízét kínálja. A korty jól kitöltött, harmonikus, kiegyensúlyozott és kiváló egyensúllyal és szépen használt hordóval. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, alma, édes citrusok, némi trópusi színezet, leheletnyi édességérzet, finom fűszeresség színezi, kristálytiszta, elegáns és hosszú. Klasszis szint. 7p

rszabi: A Váti régi nagy kedvencem. A Barakonyi és a Szil-völgy mellett innen származik a legtöbb kedvenc tokaji száraz borom. A csúcs egyértelműen a '09-es volt, hársban és furmintban is. Ez már nem az első eset, hogy dűlőszelekcióvá avanzsáltak a fajtaborok, 2010-ben egy hasonlóan nehéz évjáratban már sikerült egy nagyon harmonikus házasítással kitörni az évjárat szűk keretei közül. Ennek a bornak jó néhány évjáratánál a déligyümölcsösség volt a meghatározó karakterisztikája. Szerencsére idén is "került bele" bőven vérnarancs, grapefruit, finom kókusztej és egy csipet licsi is. Arisztokratikus, elegáns és erőteljes, pont olyan amit reméltem tőle. Klasszis bor. 7 pont.

ungert: A bor koncepciójának fogyasztó felé kommunikált üzenete a furmint és a hárslevelű beházasításával elsősorban a dűlőkarakter megjelenítésének fontossága. Ez persze még kevés lenne, ha nem lenne olyan jó a bor, mint amilyen. A trópusi gyümölcsök mellett az érett barackos karakter adja a gerincét észrevehető, de intelligens keretek között maradó fűszerességgel. A korty egyszerre konszolidált és lendületes, savai tankönyviek, gyümölcsei illatazonosak. A maga kategóriájában kifogástalan arányokkal bír. Nem csak a palackméretek tekintetében nagy bor. Hét pont.

 

A borokat Berecz Stéphanie-tól kaptuk, köszönjük szépen!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4913741094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2018.03.22. 08:25:46

Még jó hogy lehet kapni ezt a magnum-ot 17 500 Ft-ért...
süti beállítások módosítása