A Borrajongó

Tegnap ittam - Ken Forrester Vineyards Old Vine Reserve Chenin Blanc 2013

2018. január 13. 08:00 - furmintfan

Míg octopus és sweetsole lankadatlan lelkesedéssel írnak dél-afrikai borokról a "műv.alkeszen", a borrajongó hasábjain ritkábban fordulnak elő a kontinens borai. Most viszont egy poszt erejéig mi is jegyet váltunk a vonatra. A kolléga urak szerintem már a kontinens összes Magyarországra szállító webshopját tesztelték, én azonban jelentős lemaradással küzdök Dél-Afrika-fronton, ennél fogva még többnyire beérem a Budapesten elérhető kínálat szondázásával. Így akadt a kezembe a mai poszt tárgya is.
Dél-Afrikában ugyan meglehetősen sok nemzetközi fajtával foglalkoznak (és ugye már hárslevelűvel is, ráadásul nemzetközi szinten is eredményesen, lásd a Tim Atkin MW-nél 94 pontra érdemes Lemberg Wine Estate Hárslevelűt 2015-ből), de talán nem túlzás azt mondani, hogy az ország két üdvöskéje a chenin blanc és a pinotage. Utóbbi eddig - finoman szólva - nem lopta be magát a szívembe. A chenin blanc-t viszont kedvelem, ráadásul a dél-afrikai borokat illetően több tapasztalattal rendelkező művelt alkoholisták is inkább a fehérborokat ajánlják ismerkedésre, szóval tél ide, tél oda, tegnap is fehérbort ittam. :)

kenforresteroldvinereservecheninblanc2013.jpg

Mivel a borászatról már drbarta és ungert is írt néhány sort a blog hasábjain, én most drbartától idézem a fő tudnivalókat:

"Stellenbosch, Helderberg Mountain. Ken Forrester hotel-management-tel indította karrierjét a hetvenes években, majd egyre inkább étterem-business felé specializált, mely területen komoly üzleti sikereket ért el.1993-ban vette meg nyílvános aukción Dél-Afrika egyik legrégebbi szőlőbirtokát, az 1694-ben Zandberg néven alapított farmot. Mind a szőlő, mind az azóta otthonukként szolgáló ház alapos felújításra szorult. A 36 hektárnyi terület nagyobb részén chenin blanc terem, elsősorban ez a zászlóshajó fajtájuk, de egy sor egyéb fajtával is foglakoznak. Három fő szintje van a szortimentnek, a “Petit” range elsősorban vásárolt alapanyagra hagyatkozik, ezt követik a “Ken Forrester”-birtokborok, majd a termőhely-szelektált ún. “Iconic”-range."

Ken Forrester Vineyards Old Vine Reserve Chenin Blanc 2013
Az itt kóstolt borral ungert már találkozott bő 3 éve, akkori, még viszonylag friss formájában őt akkor nem győzte, talán az idő vált a bor előnyére, de engem most többnyire igen. Kb. 35 éves tőkékről származó chenin blanc az alapanyag, amely részben tartályban, részben francia hordóban erjedt és érlelődött 9 hónapig, seprőn. A hordóknak 20%-a volt új. 
Az illat a hordó, a seprő és a gyümölcs aromáinak elegyét hozza, szerencsére utóbbiak nem szorulnak teljesen háttérbe. Vanília, vajas popcorn, tejkaramell, sárgadinnye, őszibarack, almás pite és egy kevés banán került be a jegyzetfüzetbe. Szájban egy közepesen koncentrált bort kapunk, amelynek a közepe már ugyan kicsit luftos - a jól kezdő, ám ezután a vártnál rövidebben kitartó sav miatt -, de nem vészesen. A savak, a krémesség, a gyümölcsök és hordó javarészt egyezségre jutnak egymással, egyik sem nyer túl sok teret a többi rovására. Citrusok, grapefruit, nyári alma, őszibarack, vanília, karamell, kesudió, almahéj, kis süteményszél a fő ízjegyek. A lecsengéssel már nem voltam teljesen kibékülve, abban kicsit sok volt nekem a kesernye. Jobb ez a bor már valószínűleg nem lesz, most érdemes elfogyasztani. Okozott egy pici dilemmát, de nálam végül megcsípte a 6 pontot. (3725 Ft - Veritas)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3113569797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása