A Borrajongó

Bott Pince retrospektív 2011-2012

2018. január 03. 06:00 - furmintfan

A 2018-as év második írása még tavaly decemberben fogyasztott boroknak állít emléket, mégpedig egy dupla Bott horizontális sor képében. A Bott Pince borai az eddigi tapasztalataim alapján a borvidéki átlagnál sokkal jobban dacolnak az idővel, nem véletlen, hogy amikor fokozatosan elkezdtem felélni a 2011-2012-es évjáratokból származó száraz tokaji boros készletemet, nagyrészt az ő boraik maradtak utoljára. Decemberben egy-két - későbbi vertikális sorba szánt - palack kivételével ezek is áldozatul estek néhány szomjas toroknak és májnak.

bottretro20112012_1.jpg

A 2011-es és 2012-es évjárat nem lett a kedvencem Tokajból, különösen az utóbbi nem. A borok érett gyümölcsös karaktere fiatalon ugyan vonzó volt, de a lágy savak, a szélesebb test, az emelkedett alkohol már kevésbé. A száraz furmintok, hárslevelűk jellemzően nem is változtak előnyükre az évek során, az érlelés inkább a negatív jellemvonásokat domborította ki. Bodó Juditnak szintén vannak fenntartásai e két évjárattal kapcsolatban, szerinte érdemes (volt) ezeket a borokat 3 éves korukig bezárólag meginni, amivel csak egyet tudok érteni, ennek ellenére akadt itt néhány igen kellemes meglepetés. Külön figyelmet érdemel, hogy a képzeletbeli furmint-hárslevelű "csatából" egyértelműen az utóbbi fajta került ki győztesen.

Bott Előhegy (az Előhegy, ahogy szedtük...) 2012
Furmint és hárslevelű. Kifejező illat, kezdődő tercier aromákkal: érett őszibarack, nyári alma, enyhe édesség, pici gomba. Elegáns, kecses, könnyed, még bőven vitális korty. Cizellált savai és még friss villanásokat tartó ízei fiatalos vonásokat is kölcsönöznek neki, a pici maradékcukor pedig kiemeli ízeit. Érett alma, körte, őszibarack, pici édesfűszer, vanília. 6p

Bott Teleki 2012
Furmint, hárslevelű, 70%-30% arányban. Illata intenzívebb, ugyanakkor érettebb, mint az Előhegyé: őszibarack, pici birs, édesfűszerek. Testesebb, szélesebb, jó koncentrációt is mutat, de az emelkedett alkohol kicsit elbillenti a megfelelő egyensúlyi helyzetből. Ízében már mutat érett jegyeket, az őszibarack és alma, vanília és édesfűszerek mellett kevés dió és grillázs is felbukkan, a korty legvége kesernyésbe hajlik. 5p+

Bott Csontos 2012
100% furmint. Visszafogott, tompa illat, kevés fehér virág, propolisz, őszibarack, körte, sárga húsú gyümölcsök. Széles, lágy, érett, intenzitása már megkopott, a korty vége pici üresedik és széttart, végül a magas alkohol is elborítja. Érett fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, pici kesernye jelentkezik ízében. 5p

Bott Kulcsár 2012
100% hárslevelű. Érett, de intenzív és vonzó illat: körtekompót, birsalmakompót, sárga húsú gyümölcsök, karácsonyi fűszerekkel gazdagon megszórva. Krémes, selymesen ölelő, élmentes korty, jó egyensúllyal, pici maradékcukorral. Intenzív, tiszta ízek: körte, birsalma, őszibarack, narancs érett-kompótos formában, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, vanília, gyömbér. Nagyon szép most, bár a plató végén járhat. 7p-

Bott Előhegy (az Előhegy, ahogy szedtük...) 2011
Furmint+hárslevelű. Érett alma, őszibarack, pici calvados, kezdődő tercier jegyek és oxidáció. Lágy, enyhén édeskés, érett, kissé fád gyümölcsökkel, őszibarackkal, almával, enyhe cideres beütéssel és a korty végén enyhe kesernyével. Érezhetően öregszik. 5p-

Bott Teleki 2011
Furmint+hárslevelű. Illatában alma, őszibarack, megint egy kis calvadosos vonal, narancs, idővel pici virág frissíti. Kissé lágy, finom savak, selymes textúra jellemzi. Tompuló intenzitású, fáradó gyümölcsösség: körte, alma, őszibarack, narancs. 5p

Bott Határi Furmint 2011
Illatában érett őszibarack, nyári alma, édesfűszerek. A korty krémes, selymes, de jó tartású. Őszibarack, alma, narancs, pici fűszer színezi. Az előző 2011-eseknél frissebb karakterű bor. 6p

Bott Határi Hárslevelű 2011
Intenzívebb illat és íz, édesre érett fehér és sárga húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, sárgabarackkal, almával, kis trópusias jelleggel. A korty élmentes, kiegyensúlyozott és szép hossza is van. 7p-

Bott Csontos 2011
100% furmint. Érett gyümölcsök, alma, őszibarack, pici gyurma. Csökkenő intenzitással jelentkező érett gyümölcseit édesfűszerek egészítik ki: érett alma, körte, őszibarack, szegfűszeg, szegfűbors, vanília. Ez is érezhetően túl van már a csúcson. 6p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8613536231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása