A Borrajongó

Tegnap ittam – Patricius Furmint 2016

2017. november 16. 06:00 - ungert

Továbbra is kitartóan keresem azt a száraz furmintot, amely kompromisszumszerűen találja meg az utat a befogadhatóan masszív fajtajelleg, az okos árazás és a célszerű elérhetőség között. Ha nem tenném, talán a bodrogkisfaludi Patricius tizenhatos száraz alapbora sem emelkedik le az egyik hiperpolcról a kezembe úgy másfél hónappal ezelőtt. És bár idő és lehetőség nincs mindenre egyszerre, attól még az indokoltnál keserűbb tény, hogy ilyen-olyan véletlenszerű okok miatt komolyabb lemaradást kellene behoznom az említett pincével kapcsolatban. Ez a tizenhatos furmint mindenesetre igazolja a próbálkozás szükségességét. Nem hibátlan, de van annyira ügyes, hogy ne okozzon csalódást. Ráadásul kíváncsivá is tesz, ami fontos.

img_2053.jpg

Két napig fogyasztottam mindenféle hőmérsékleti körülmények mellett, a tapasztalatom pedig az, hogy frissen bontva és már-már túlhűtve mutatja a legszebb formáját. Amúgy sem rossz egyáltalán, sőt. Legszebb pillanataiban frissen és gazdagon körtés-almás, hűvös karakterű, egyszerre kifejező és közérthető. Savai nem túlzóak, de kellemesen ropogósak, teste éppen közepes, utóíze tiszta és bonyodalommentes. Másnap, melegebben kibukik belőle némi reszelt almás oxidáció, amely eltarthatóság tekintetében vet fel kérdéseket. Apróbb bizonytalanságai ellenére viszont ekkor is élvezhető, lendületes és még jól fogyasztható tud lenni, amely másnaposan már nem feltétlenül elvárás ebben a ligában. Nem vált világot, cserébe kiváló kapudrog kvázi olcsópénzért. Nagyobb készlet felhalmozását nem javaslom, viszont ha mostanság valaki belefut és hazaviszi a vacsora mellé, kifejezetten jól fog járni. Stabil 5 pont. (cca. 1500 Ft volt, Tesco)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr213245407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2017.11.16. 08:22:04

Jelen bort nem kóstoltam alap furmint kategóriában nálam a Pajzos T furmintja látja el ezt a szerepet, próbálj rá ha gondolod (Veritas).

zoli 2017.11.16. 08:38:19

Nem tudnék egy pincét se mondani, ahol a(z alap)furmint viszonylag állandó minőségű, felismerhető karakterű, nem hordóba fojtott. Talán még a Disznókő hoz legstabilabban egy szintet, stílust. Vagy nagyon nem találták még ki a receptúrát Hegyalján, vagy egyszerűen nem partner ehhez a furmint.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.11.16. 08:52:39

Az előző évjárat szimplán nagyon gyenge (édeskés/híg) volt, míg pár éve még best buy.
Nem értem, hogy ebben a kategóriában miért ne lenne elvárás, hogy másnap is élvezhető-fogyasztható legyen a cucc...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.16. 09:21:21

@zoli: Igen, ez nagy gond. Az utóbbi években ugyan már kevésbé szokás hordóba fojtani az alapfurmintot, mint régen, de a stabil minőség a max. 2000-2500 forintos szinten tényleg hiányzik. Én mondjuk már évek óta egy Tokaj Dry néven futó furmint-hárs (esetleg kevés muskotály és/vagy kabar) házasításban látom inkább a lehetőséget ezen a szinten.

zoli 2017.11.16. 10:31:51

@furmintfan: ebben tökéletesen egyetértünk (a Dereszla Dry meg is felelne a kritériumoknak, ha nem lenne hozzáférhetőségében állandó évjáratkésésben és káoszban). Viszont ebből az is következik, hogy a tokaji furmint önmagában vagy
a, nem termelhető biztonságosan (beérés és egészségi állapot együttes megléte)
b, nincs határozott fajtakaraktere vagy túlságosan ingadozik
c, nincs konszenzus a készítésére, milyenségére nézve (miután nagy mennyiségben kellene előállítani, én a hordót eleve elvetném)
d, mindez együtt (közel 30 évnyi útkeresés után megint ki kellene találni egy sokadik csapásirányt???)

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.11.16. 13:07:37

@emoss: Köszi szépen a tippet!

@zoli: Szerintem partner lenne, és valóban, a Disznókőnél is szokott sikerülni.

@Hepci: Nem elvárás. Ha az lenne, 4 pontnál feljebb nem tettem volna a bort. : )

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.11.16. 17:13:40

@zoli: Lehet, hogy d. Az a-ról egy furminttermelő biztosan többet tudna mondani, de amennyire a végeredményen látom, a furmintnál is van sok kockázati tényező. A határozott fajtakarakternél is bajban vagyok, mert mondhatnám az élénk savakat, de ezt egy meleg évjárat (+nem megfelelő szüreti időpont) felül tudja írni, és mivel aromatikát tekintve aránylag neutrális fajta, itt sincs olyan stabil kapaszkodó, mint mondjuk egy sauvignon blanc-nál vagy tramininél. Ami a stílust illeti, szerintem abban egyre közelebb kerülnek egymáshoz a borászok, alapfurmint tekintetében is, és ahogy írod, ennél a kategóriánál egyre többen elhagyják a hordót.
@ungert: Én azért a magam részéről elvárhatónak tartom egy alapszintű furminttól is, hogy legalább 2 napig nagyjából tartsa a formáját.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.11.16. 21:11:00

@ungert:
Egy "alapbornál", ami mellesleg neves tokaji termelőtől származik és furmint, ne lenne elvárás, hogy másnap is élvezhető legyen? Ezzel a nemelvárással eléggé törpe minoritás egyik eleme lehetsz...

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.11.17. 07:31:11

@Hepci: Könnyen lehet, ha így van, akkor is vállalom. A másnapos borokkal amúgy sincsenek különösebb elvárásaim egyébként, ha jó, örülni kell neki, ha nem, hát ez van.

Az viszont nagyobb gáz, ha egy bor pár órán belül megroggyan. És hát volt már ilyen.
süti beállítások módosítása