A Borrajongó

Tegnap ittam – Heimann "Csók! Rózsi Mama" Rozé 2016

2017. október 18. 06:00 - ungert

A rózsaszín borok hazai piacon betöltött szerepe gyakorlatilag közismert. Mennyiség, cash flow, technológia és popularitás, ráadásul abban sem vagyok biztos, hogy most akkor kereslet szült-e ekkora kínálatot, vagy éppen fordítva. Talán ezért tűnhet meglepő húzásnak ifj. Heimann Zoltán kísérlete, amely a pincebevétel sarkalatos pontjának egy részét próbálja kimozdítani saját nyugalmi állapotából úgy, hogy a végeredmény még a fanyalgó részpublikum számára is érdekes legyen. Mivelhogy kevés magyar rozét állítanak kereskedőpolcra olyasfajta használati utasítással, amely szerint a palack tartalma "Fogyasztás előtt felrázandó!", nem különösebben meglepő, hogy a szokásosnál intenzívebb érdeklődés övezte a szeptemberi debütálást. Kíváncsi voltam én is, hisz' kíváncsinak lenni jó, ráadásul ezzel a borral nemcsak a nyitott fogyasztóréteg, hanem elvileg a pince is nyert. Vagy legalábbis nem veszített, hordókat. Ráadásul mindezt nem is titkolják. A lényeg persze most sem az ideológia, mivelhogy azt meginni nem lehet. Sokkal inkább fontos az, hogy mennyire szerethető ez a Mammaróza-mutáns, és hogy átjön-e az úgynevezett üzenet.

img_1969.jpg

Nyilván átjön, egyébként felesleges is lenne róla írni. De hogy mi ez az egész? Nos, tulajdonképpen Heimannék alaprozéja, amely finomseprővel együtt az éppen parlagon heverő viognier-hordókba került állagmegóvási célokból, majd – mivel a hordóminőség megőrzése fogyasztói szempontból is értékelhető kimenetet eredményezett – onnan seprővel együtt közlekedett bele a palackokba. A végeredmény pedig tökéletes antitézise lett a piacot mennyiségileg uraló rozéknak.

Én nem dekantáltam, inkább megráztam a palackot többször is, rendesen, alaposan. A palackdizájn és a kitöltés után produkált intenzív, fátyolos rózsa-szín alapján akár kiváló leánybúcsú-segédeszköz is lehetne, de az orrpróba jelzi, hogy a végeredmény felkészültebb fogyasztót igényel. Kissé tompa, enyhén bizonytalan aromákkal nyit, a gyümölcsök halkabbak, bár fel-feltűnik az epres-málnás gyümölcsvonal, valamint némi édesfűszer és tejszín, vanília is. A korty a várakozásoknak megfelelően vastagabb és krémesebb, savai moderáltak, hossza közepes.

A végeredmény összeáll, de sokkal neutrálisabb, természetközelibb és borszerűbb, mint a közkedvelt technológiai átlag. Visszafogottabb, de egyben lépésekkel komolyabb is annál. Rétegműfaj, inkább érzem érdekes kísérletnek, mintsem hibátlan pincereferenciának, de ha minden igaz, akkor ez is volt a cél. Nem könnyű pontozni, de ha azt írom, hogy 5 pont, akkor nem tévedhetek sokat az abszolút skálán. Ezerkétszáz palack született, melyek remélhetőleg olyan helyekre kerülnek/kerültek, ahol akad nyitottság az ilyesfajta műfajelhagyó egyediségre. (2950 Ft, Bortársaság)

20 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2712945739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.10.18. 11:52:30

@Takács Kr.: Igen, még van belőle szerencsére. Aztán ki tudja, hogy meddig.

emoss 2017.10.18. 14:16:53

Mi dobja meg egy ilyen rozé árát ennyire, tényleg érdekel? Hordóban volt rendben de már meglévő hordóban...kis tétel de nem azért mert ennyi alapanyag volt hanem mert ennyivel kísérleteznek...van ötletetek?

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.10.18. 14:50:44

@emoss: Az ár nem mindig egyenesen arányos a termelési költségekkel. Ez egy jól sikerült, (a készítői szerint, én még nem kóstoltam) kis szériás bor, ami az árában is megmutatkozik.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.10.18. 15:20:55

Én is kóstoltam kb. 3 hete (majd valami egyvelegben megemlékezek róla). Egyetértek a leírással meg a pontszámmal is. Én is úgy éreztem, hogy az illat hordoz némi bizonytalanságot, de szájban jóval meggyőzőbb volt. Valószínűleg megosztja majd a közönséget, de ezzel szerintem Heimannék is tisztában vannak.

emoss 2017.10.18. 16:11:36

@rszabi: a válaszod amolyan nesze semmi fogd meg jól. Tisztában vagyok vele, hogy nem kizárólag a termelési stb. ktg-eknek kell megjelenni feltétlenül, szimplán csak érdekel mire fel kérnek el érte Heimannék (v. a BT, mindegy) alulról 3ezret ami egy mai "átlag" rozé árának kb. duplája. Mindezt úgy - nem ismétlem magam - hogy igaz más eljárással is készül mint az "átlag" de nem látok benne olyan tényezőt ami indokolná ezt az árképzést. Kicsit olyan "ezért most ennyit kérünk és kész!" feelingem van.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.10.18. 16:22:08

@emoss: Konkét(abb) választ csak a termelő vagy a kereskedő tudna adni. :)
Azt azért észre lehet venni, hogy a hordós (és hosszabb) érlelésű rosékért nagyjából ennyit kérnek el az ismertebb termelők (St. Andrea, Figula)

emoss 2017.10.18. 16:35:49

@rszabi: egyetértek, nem feltétlenül belőled akartam kisajtolni :) Ez is megvan igen, St.Andrea a Sauskával a legnagyobb "árképzők" közé tartozik (inkább több mint kevesebb parasztvakítást érzek náluk), Figula árazásával nincs bajom. És hogy pozitív oldalról is közelítsek Vesztergombit tudom említeni, több mint erős ár-érték aránnyal dolgoznak hosszú évek óta.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.10.19. 08:12:07

@ungert: @emoss: @rszabi: ironizáltam. nincs olyan rozé, ami megérne ennyit! még akkor sem, ha szűzlányok könnyével erjesztették és unikornisok méhlepényével degorz nyolcpontosra.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.10.19. 08:13:20

@Takács Kr.: Tudnék pedig olyat mutatni, amiért ennek az ötszörösét is vígan kifizetnéd.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2017.10.19. 08:16:28

@ungert: @emoss: @rszabi: ironizáltam. Nincs rozé, ami ennyit érne! Akkor sem, ha szűzlányok könnyével erjesztették és unikornisok méhlepényéből adtak hozzá ízfokozót.

dagadtos 2017.10.19. 09:47:58

@emoss: mert úgy becsülik, hogy ekkora mennyiség simán kipörög, és több pénzt szeretnének keresni. És ezzel még olyan nagy gond sincs. Tényleg tök felesleges túlgondolni szerintem. @ungert: ötszörösét? Kíváncsi lennék arra a tippre.

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.10.19. 09:58:05

Sziasztok!

Köszönjük a cikket! Nagyon örülök, hogy az instagram "csókos emoji"-kon túl ilyen szakmai fogadtatást méltatást is kapott a Csók! Rózsi. Az árazásba nem mennék bele mélyen, de csak hogyha egy alap rozé árához nézzük, a csittivitti új hordók és a kis tételből származó extra költségek (kis tételű címke, külön címketerv) indokolják a magasabb árat. Azt az érvet, hogy kétszer annyiba kerül, mint az átlagsugarú rozé – nem értem. Ebből 1200 palack készült, nem 120.000 és egy izgalmasabb fehérbor árát kérjük érte. Szerintünk tényleg nem drága... Akinek az, az meg nem veszi majd meg.

Számomra öröm, hogy minden kockázata ellenére is (fehérjebomlás a csomagtartóban felejtett palackokban, stb.) meg tudtuk mutatni, milyen király ízű tud lenni egy finom finomseprő a borban. A cél ennyi volt és ezt ezzel elértük. Örülök, ha megoszthattuk veletek ezt az élményt.

Ui.: Édesanyám üzeni, hogy kóstoljátok meg felrázás előtt és után is. Van nagy különbség!

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.10.19. 19:35:16

@Heimann Zoltán: Én is nagyon köszönöm a hozzátoldást. Szép napot!

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.10.19. 19:36:55

@dagadtos: Nyilván túloztam, mea culpa. Egy-két Tavelért viszont most már simán kifizetném ennek a többszörösét is.

Daeril 2017.10.19. 22:36:30

@Heimann Zoltán: Kedves Zoli! Kíváncsi lennék, hogy kaptatok erre a borra forgalomba hozatali engedélyt? Gondolom erre nem fogsz egyértelmű választ adni, de nem gond :) Jó, hogy egy ilyen bor is meg tud születni ma Magyarországon és nem repültetek vele Szekszárdig, miután bemutattátok a BT-nek :) Változik a világ na!

Heimann Zoltán · www.heimann.hu 2017.10.20. 14:43:28

@Daeril: Szívesen beszélek ilyen hivatalos dolgokról is, de inkább Szekszárdon, élőben, vagy bármelyik kóstolón...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.10.21. 14:35:57

@emoss:
A St. Andreát nem feltétlen tenném ide, legalábbis az "olcsó" vörösei (Akutyafáját és pinot noir) eléggé méltányolható beltartalmat adnak az árukhoz képest.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2017.10.23. 17:08:55

@Heimann Zoltán:
Szia Zoli,

Sajnos Szekszárdon amióta a nővérem is elköltözött onnan ritkán járok, kóstolókra meg jó ha a sajátjaimra elenged a család :)

De engem érdekelne, hogy egy seprős borral milyen hatósági buktatók lehetnek. Abban biztos vagyok, hogy ha én OEM Nagy-Somlói kategóriába akarnék forgaloma hozni egy seprős bort akkor azt a Badacsonyi Borbíráló Bizottság úgy rúgná ki mint a pinty. De hallottam sztorikat arról is, hogy szűretlen borokat az OBI/Nébih forgalombahozatali engedélyeztetés során meszeltek el.
süti beállítások módosítása