A Borrajongó

Árvay széljegyzet a Juniborünnepről

2017. október 06. 06:00 - furmintfan

A Junibor Egyesület legénysége a budapesti "főhadiszállásuknak" számító DiVino előtti Szent István téren megtartotta a már hagyománnyá váló Junibor Ünnepet, ezúttal augusztus és szeptember fordulója helyett egy hónappal később. 
Pénteken a sajtó képviselői 2 óra hosszáig szabadon kóstolhattak, aminek nálam az lett az eredménye, hogy ide-oda csapongva megkóstoltam több vörös- és néhány fehérbort, plusz a teljes Árvay-szortimentet, beleértve néhány műsoron kívüli tételt is. Mivel így az arányok erősen felborultak, a többi bort inkább meghagyom az év végére tervezett egyvelegbe, az Árvay borokról készült rövidke jegyzeteknek pedig végül ezt a külön posztot szenteltem.

arvayjunibor0.jpg

Árvay Sauvignon Blanc 2016
Legfeljebb közepes intenzitású illatában egres, zöldalma, citrusok, a fajtára gyakran jellemző zöldes jegyeket nem nagyon találni. Felépítését tekintve jó savakra építkező, nem különösebben tömör vagy hosszú. A zöldalmás, citrusos gyümölcsösség mellett megint feltűnik az egres, némi zöldfűszer, majd fanyar zárás. 5p

arvayjunibor1.jpg

Árvay Szabi Furmint 2015
A több éves recept szerint tartályban erjedt és érlelődött. Kellemes ,gyümölcsös illat, körtével, nyári almával, őszibarackkal, egy kevés sárga húsú gyümölccsel, finom édes fűszerességel, mézzel és egy enyhe nedves köves jeggyel. Éppen közepes testű, arányos, jól iható, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, kezdődően petrolos jegyeket mutat, a végén fanyar zárással. Van egy enyhe riesling-es beütése, nekem tetszett. 6p-

Árvay Birtok Furmint 2015
Az Istenhegy, a Padihegy és a Meggyes termése, fele tartályos, fele hordós. Neutrálisabb illat az előző után, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, egy kis tűzkővel, leheletnyi palackérettséggel. Ízében körte, nyári alma, egy kevés citrussal és zöldfűszerrel. 5p+

Árvay Istenhegy Furmint 2015
Itt már sokkal összetettebb, mélyebb illat fogad: fehér húsú gyümölcsök és édesfűszerek szép elegye, őszibarack, körte, mandulavirág, cukrozott mandula, narancs, alma. Krémes, kerek, közepesnél testesebb anyag, amelynek gömbölyű savaiban én egy kicsit több lendületet még elbírtam volna. Citrusok, őszibarack, alma, édesfűszerek, finom vanília díszíti. 6p

arvayjunibor2.jpg

Árvay Istenhegy Furmint 2014
Hűvösebb illat, citrusokkal, őszibarackkal, pici nedves kővel és kezdődő palackérettséggel. Szájban feszesebb és kicsit rusztikusabb az egy évvel fiatalabb testvérénél. Citrusok, citrushéj, körte, finom fanyarság kíséri a közepesnél hosszabb kortyot. 6p

Árvay Édesem 2016
90 g/l maradékcukorral operáló édes sárgamuskotály, amelyet most már évek óta Árvay Angelika készít a pincénél. Friss, szőlős, egzotikus gyümölcsös illat, pici keleti fűszerrel. Laza, szellős szerkezet, finom édesség, szőlő, licsi, ananász, kis trópusi gyümölcs, finom fűszer. Nem kell egy nagyon komplex történetre gondolni, cserébe gördülékeny, jól iható, kellemes édes bor. 5p

Árvay Édes Hárslevelű 2013
Kb. 100 g/l a maradékcukor. Szép illat, zamatos ízek, érett fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, trópusiakkal, sárgabarackkal, édesfűszerekkel, vaníliával, mézzel, leheletnyi petrolos érettséggel. Az előző bor után lényegesen koncentráltabb, komolyabb, mégis nagyon jól iható. 7p

 

Budavári Dórának és a Junibornak köszönöm a meghívást, Árvay Szabolcsnak pedig a kóstolót!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr312930429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása