A Borrajongó

Két nap Tokaj, első rész – Erzsébet Pince

2017. szeptember 07. 06:00 - ungert

A friss Balassa-borok bekóstolása alatt már mellékszálként említettem, hogy részblogilag eltöltöttünk egy önkényesen előrehozott rövidhétvégét Tokaj borvidékén. Most pedig az lesz, hogy szakítunk a sokszor szükségszerű módon elvárt időrendiséggel, és nem a Szilágyi Lászlónál eltöltött első nap kétségkívül görbe ívéről, hanem az Erzsébet Pincénél minden értelemben másnap történt látogatásról számolunk be szokásos formakeretek között. Ha másért nem, márcsak azért is, mert telnek-múlnak az évek a borospalackok között, de tény, eddig mégsem volt szerencsém átlépni a Tokaj szívében található pince kapuját. Köztudott ellenben az is, hogy türelem, rózsa és hasonlóan fontos dolgok mindegyütt, szóval délelőtt ide, füllesztő nyárvégi klímaviszonyok oda, hosszában-széltében kaptunk kiváló keresztmetszetet ifj. Prácser Miklós társaságában múltról és jelenről egyaránt.

erzsebet-pince-szoloteruletek-3.JPG

A sztori kivételesen nem a pincében, hanem az attól jó közelítéssel másfél saroknyira található Tokaji Kávépörkölő Manufaktúra és Kávéházban (itt) kezdődött, ahol egy remek kávé és egy annál finomabb sütemény mellett nemcsak Miklósékkal találkoztunk, de volt némi időnk alaposan átgondolni a tegnap-múlt fáradalmainak helyességét. Miután értelemszerűen rájöttünk, hogy nem bánunk semmitsenem, felsétáltunk a pincébe, ahol Miklóstól egy nem túl hosszú, de mindent átfogó és tartalmas körbevezetést kaptunk a pincében, amelynek egy-egy szakaszán egyébként belmagasságilag nem szerencsés a magamfajta egykilencvenes vertikális kiterjedés.

A lényeg persze nem ez, hanem sokkal inkább az, hogy az 1992-ben útjára indult családi vállalkozás jelenleg hat és fél hektárról nyomul, amely birtokméret jelenleg is növekedőben van. Világos, hogy az innen összehozott évi tízezer palacknyi bormennyiség indokolatlanul soknak nem mondható, noha a pince kínálata az alap szárazboroktól kezdve a dűlőseken át egészen a különböző aszúkísérletekig terjed. Ezt persze csak akkor érdemes eképpen tolni, ha a végeredmény átfogóan jó, finom, márpedig a délelőtt, a pince feletti teraszon kóstolt borok ezt igyekeznek alátámasztani, ügyesen.

A borokat a pince felett található, többek között remek kilátással is felszerelt teraszon kóstoltuk. Erről számolunk  be furmintfannal egyesített négy kezünkkel itt, most.

img_1688.JPG

Erzsébet Pince Estate 2016

Furmint és kabar házasítása. Fehér húsú gyümölcsök és visszafogott fűszeresség jellemzi az aromatikát. A bor aránylag könnyed, mégis tartalmas. Sok 2016-os borral ellentétben kifejezetten finomak a savai, melegedve viszont az alkohol kicsit kikönyököl a célegyenesben. 6p- (furmintfan)

Üzembiztos furmint-kabar házasítás évjárathoz képest kevesebb savval, visszafogottabb aromákkal és zömökebb szerkezettel. Az illat tiszta, a korty bár nem túl nehézkes, érezni, hogy van benne anyag. A tizennégyes szesze miatt hidegen szükséges fogyasztani, a szobahőmérséklet felé ugyanis képes rombolni. A látogatás óta lecsúszott még egy palack, akkor is szerettem. 5 pont.

Erzsébet Pince Betsek 2016

70% furmint, 30% kabar. A fehér húsú gyümölcsök, fehér virágok és édesfűszerek hármasa alkotja az illatot, ízben körte, őszibarack, édes citrusok érkeznek sorban, édes fűszerességgel és leheletnyi sós érzettel kísérve. Koncentrációban feljebb léptünk, az egyensúly remek, a savak itt is finom tapintásúak. 6p+ (furmintfan)

Dűlős furmint-kabar, és bár döntően az előbbi alkotja, csupa gyümölcs, tiszta lendület. Szájban is döntően gyümölcsös és fűszeres, savai nem túlzóak, a vége kellően hosszú és enyhén sós is. Szép rajta a hordó, remek formában van. A 6 pont legtetején jár jelen formájában. Nálam.

Erzsébet Pince Zafír 2015

70% furmint, 30% hárslevelű, előbbi hordós, utóbbi tartályos tétel. Édes gyümölcsök, virágok és egy csipet fűszer jelentkezik illatban. Feszes, egyenes, de a 8-as savakat nem érezni túlzónak. Elsősorban édes citrusokra építkezik, mandarin, lime, keleti fűszerek, gyömbér színezik szájban. 7p- (furmintfan)

Dűlős furmint harmadnyi hárslevelű-fűszerrel. Neutrálisabb a Betseknél, alapvetően a citrusos karakterre építkezik némi hordófűszerrel megtámogatva. Sava erőteljesebb, íze hosszan tart. Kissé darabosnak tűnik még jelen formájában, és bár erényei nem csak kontúrszerűen látszódnak, hagynám még csiszolódni. 6 pont.

Erzsébet Pince Betsek 2015

100% kabar. Egyedi fűszeresség, édes alma, érett sárgabarack, édes citrusos és trópusi gyümölcsös villanások, a vége felé csipet só színezi. Szerkezetben kicsit lazább, még pont jó savval, leheletnyi édességgel. 6p (furmintfan)

Színtiszta kabar a Betsekből. Inkább a fűszerekről, mintsem a határozott gyümölcsökről szól. A korty arányos, savai visszafogottabbak, de a korty végét azért ügyesen megtartják. Visszafogottan sós-édeskés lecsengéssel búcsúzik. Nem túl tartalmas, nem túl nehézkes, cserébe jól fogyasztható és határain belül arányos. Talán eléri a 6 pontot.

Erzsébet Pince Király 2016

100% furmint, a magyar mellett egy kevés francia hordót is bevetettek ennél a tételnél. Az illat még kicsit zárkózott, citrusok, fehér húsú gyümölcsök, virágok, kis fűszer érezhető benne. Határozott savérzet és tömörebb felépítés jellemzi szájban, íze sokat és hosszan változik a pohárban, fűszerek, majd édes citrusok, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök adják egymásnak a kilincset. Komoly potenciál van benne, de még ráfér egy kis érlelés. Most 6p+ (furmintfan)

Színtiszta furmint némi francia fával megturbózva. Az illat nem mond sokat, visszafogott és neutrális. A korty ellenben üt, bár a buszkeréknél azért jóval kedvesebben: határozottan savas-fűszeres, tömör, szájban az orrpróba során nem érvényesülő gyümölcsök is kapnak egy kisebbfajta teret. Izmos, bár kissé még kócos is. Nagy bor lehet belőle. 6 pont.

img_1694.JPG

Erzsébet Pince Élethárs 2015

Leállított erjedéssel érték el a 70 g/l maradékcukortartalmat. Kicsit tompa és bágyadt édes gyümölcsöket hoz, könnyed, picit édeshangsúlyos, körtével, őszibarackkal, ananásszal. Mondjuk 4 pont... lehetne. A borász szerint egy hibás palackot fogtunk ki, de másik nem volt behűtve, minket pedig sürgetett az idő, így robogtunk tovább. (furmintfan)

Üres, aromaszegény korty, tompa szerkezet, lecsengés nélküli búcsú. Nincs mit hozzátenni, a palack hibás, amely főleg a következő bor kontextusában válik teljesen egyértelművé. Nagy esély van rá, hogy egy hibás csavarzárást kapott a teteje, minden egyéb pedig ennek az egyenes következménye.

Erzsébet Pince Élethárs 2016

Sokkal inkább élettel teli illat, virágokkal, édes citrusokkal, édes fehér húsú gyümölcsökkel. Jó savak játszanak össze a cukorral, egy kis kellemes fanyarság is ellensúlyozza az édességet. Citrusok, mandarin, lime, citromhéj, körte, őszibarack. 5p (furmintfan)

Pontosan az, aminek szánták: egy könnyű, nyári édesbor, lehet vele terelgetni még azokat is, akik a kannás édesfurmintokra esküsznek éjjel-nappal. Nem bonyolult, cserébe közérthető. Vidám, szőlős, barackos. Savai lágyabbak, de a visszahagyott cukrot megtartják, és bár nem túl hosszú, tisztán és egyenesen búcsúzik. Finom, 5 pont.

Erzsébet Pince Fordítás 2013

Kb. 130 g/l maradékcukor, 9 g/l sav. Friss őszibarack, sárgabarack, vilmoskörte és trópusi gyümölcs árad a pohárból, fűszerekkel a háttérben. Relatíve komolyabb cukortartalma és koncentrációja mellett is jól iható marad, tele az illatban megismert gyümölcsökkel és édes citrusokkal. 7p- (furmintfan)

Viszonylag kevesen készítenek fordítást manapság, úgyhogy már-már hagyományőrzés-számba megy a történet. Mellesleg elég király is. Intenzív őszibarack, trópusi gyümölcsök, erőteljes fűszeresség. Sava határozott, gond nélkül tartja meg a literenként száz gramm fölé szökött cukrot. Koncentrált, kifejező és nagyon, nagyon finom. Hét pont.

Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú 2013

225 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 9% alkohol. Furmint és kevés hárslevelű aszúszem a Betsek, Király és Sajgó dűlőkből. Sokféle fűszer, citrusok, citrushéj, trópusi gyümölcsök varázslatos illata. A korty a magas maradékcukor-tartalom ellenére is feszes, kiegyensúlyozott, intenzív, édes citrusokkal, őszibarackkal, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, édesfűszerekkel. Szép koncentráció, percekig sziporkázó lecsengés. 8p/9p (furmintfan)

Fúte – így, röviden és tömören. Elképesztő paraméterek, sűrű, hömpölygő gyümölcsösség és olyan savak, hogy eleje van, de vége még percek múltán sincsen. Természetszerűleg mentes még a komolyabb érlelési jegyektől, cserébe olyan letisztult és direkt gyümölcsösséget produkál az egyébként elképesztően komoly analitikája mellett is, amit leírni is alig lehet. Óriási élmény, jelzőkkel nem nyomatékosítható potenciál rejlik benne. Erre még év végén is emlékezni fogok. Kilenc pont.

Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú 2010

181 g/l maradékcukor, 9,7 g/l sav, 9,5% alkohol. Az aszalt kajszis, kandírozott trópusi gyümölcsös és citrusos jegyek mellett már pici gomba, avar és dohány is fokozza a komplexitást illatban. Savai lendületesek, éleik lekerekedtek, de vibrálásuk remekül ellensúlyozza a maradékcukrot és hosszúra húzza ki a kortyot. Sárgabarack, őszibarack, trópusi gyümölcsök, finom fűszeresség, csipetnyi dohány. 8p (furmintfan)

A tizenhármashoz képest alacsonyabb cukorral, de évjáratból kifolyólag több savval rendelkezik, ráadásul ez már szedett magára érlelési jegyeket is. A klasszikus trópusi gyümölcsös, barackos alapok mellett feltűnik a dohányos, avaros vonal is. Savai még így sem túlzóak, érzetre tökéletesen egyben van a bor, arányai hibamentesek, hossza szinte végtelen. Emlékezetes aszú, 8 pont.

Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú Király 2013

Furmint aszúszemek a Királyból, 236 g/l maradékcukor, 9,8 g/l sav, 9,5% alkohol, 100% francia hordó. A 2013-as birtok aszúnál zárkózottabb, visszafogottabb, őszibarackos, körtés, fűszeres illata van. Szájban tűnik ki, hogy milyen nagy bor: elképesztő koncentrációt, példás egyensúlyt és iszonyatos hosszúságot produkál. Barackfélék, trópusi gyümölcsök, fűszerek díszítik, persze bőven van még ideje növelni a komplexitását, határ a csillagos ég. 9p (furmintfan)

Nehéz többet mondani annál, mint ami a nem dűlőválogatott társát jellemzi. Ez a bor az orrpróba során talán kevésbé intenzív, de ezt a félhiányt a korty simán visszaadja. Hatványozottan visszaadja. Ha lehet elképzelni az előzőnél koncentráltabb, erőteljesebb, egyensúlyosabb és élményszerűbb aszút, akkor az talán ilyen lehet. Végtelen lecsengés, elképesztő élmény, elfogytak a szavak, nincs mibe belekötni. Kilenc pont.

Prácser Miklósnak ezúton is nagyon szépen köszönjük az idegenvezetést és a délelőtti szabadidős foglalkozást. Az első fotót a hivatalos weboldalról mertem elkölcsönözni.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7812799730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.10. 10:38:51

Ezek az aszúk csak helyben hozzáférhetőek?

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2017.09.10. 20:44:39

@drbarta: A tizenhármas dűlős egyelőre még biztosan csak helyben, amikor kóstoltuk, még se címkéje, se ára nem volt.

Az "alap" tizenhármas viszont szerintem már kereskedelmi tétel, bár hirtelen nem találtam linket azzal kapcsolatban, hogy hol kapható, szóval könnyen előfordulhat, hogy az is csak helyben kapható.
süti beállítások módosítása