A Borrajongó

Tizenhatos Balassa-borok – Bomboly és B-37

2017. augusztus 23. 06:00 - ungert

Még friss az élmény, ugyanis az elmúlt hétvégét csütörtök-péntekre előrehozva Tokaj-Hegyalján töltöttük furmintfannal, hogy egy számszerűen nem túl tömör, de annál feszesebb kétpincés bekóstolást – és egyebeket – hajtsunk végre részszerkesztőségi szinten. Ennek szükségszerű következménye, hogy ugyan Balassa Istvánnal ezúttal nem toltunk le mélyrehatóbb bekóstolást, de a koradélutáni – üzemen kívüli klímaberendezéssel zötyögő – szauna-vonat érkezése előtt azért beugrottunk hozzá egy sör ürügyén. És ha már volt ürügy, elhoztuk a két legfrissebb, már letöltött, sőt, forgalmi tétellé is emelkedett Balassa-bort, hogy aztán kiscsapatos szinten, vasárnap fojtsuk le az élményeket, emeljük a nemzetország-ünnep fényét. Szükségszerű tehát, hogy megosszunk némi négykezes benyomást, ezeket helyeztük el szokásszerűen, alább.

fullsizerender_7.jpg

Balassa Bomboly Furmint 2016

Színtiszta furmint a szemmel láthatóan is kőzetben gazdag talajjal szerelt Bomboly szőlőjéből. Halványabb, a Balassa-boroktól már-már szokatlanul visszafogott szín. Zárkózottan kezd, és bár később sem válik kiugróan gyümölcsössé, alapvetően tiszta, fűszeres, körtés jegyekkel dolgozik hosszan, közérthetően. A korty feszes, koncentrációra közepes, cserébe moderált szesszel, hosszan, sós lecsengéssel búcsúzik. A fajta és a dűlő konstellációja egy neutrálisabb, letisztultabb és lazább szerkezetű bort eredményezett, amely szikársága ellenére is emlékezetes, jól fogyasztható. Hat pont.

Körte, őszibarack, édesfűszerek, pici virág elegye bújik ki a pohárból egyre növekvő intenzitással. Úgy tűnik, hogy folytatódik a 2015-ös tendencia: a Balassa-borok egyre könnyedebbek, feszesebbek, frissebb karakterűek a korábbi évjáratok boraihoz képest. Ez itt közepes teste mellett arányos, barátságos, érzetre szinte csontszáraz, az alkohol bőven határon belül marad. Elég összetett: körte és őszibarack a vezető ízjegyek, mellette finom fűszeresség, leheletnyi fa, vanília és sós jegyek tűnnek fel, utóbbiak a lecsengésben is határozottan megjelennek. 6p+ (3950 Ft - Bortársaság) (furmintfan)

Balassa B-37 2016

Furmint-zéta, két területről szedve. Amúgy meg egy nem túl sűrű, alapvetően frissítő, citrusfélés alapokra építkező kései szüret, amelyben ugyan feltűnnek a mélyebb, sűrűbb karakterjegyek is, de távolabbról vizsgálva inkább a lazább, közérthetőbb stílust igyekszik képviselni. Szájban rendezett, egyensúlyos, közepes savintenzitással bíró, tiszta lecsengésű cucc. Kifejezetten finom, rendkívül jó inni, még ha nincs is túlbonyolítva. Stílusazonos bor, 6 pont.

Furmint a Betsekből és zéta a Mézes-Mályból. Illatában friss sárga húsú gyümölcsök, kicsi citrus, lime, majd virágok, kajszibarack és őszibarackbefőtt, kis trópusi gyümölcs. Aránylag könnyed, jó sav-cukor aránnyal megáldva, sok gyümölccsel, barackfélékkel, mandarinnal, édes citrusokkal, trópusiakkal, körtével, leheletnyi fával és fűszerrel. Nagyon finom, élvezetes késői szüret. Magabiztos 6 pont. (3950 Ft - Bortársaság) (furmintfan)

Nem meglepő, de annál fontosabb disclaimer, hogy a palackokat Balassa Istvántól kaptuk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8112770916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása