A Borrajongó

Hegyaljai hétvégék - Barta és Zsirai

2017. június 15. 06:00 - furmintfan

A június első napjaiban lezavart legyesbényei-tokaji villámlátogatást gyorsan követte a következő, ugyancsak több települést is érintő túra. Az első állomás Mád volt, ahol két fiatal borász volt az útikalauzom. A Barta Pince volt az első megálló. Ujvári Vivien társaságában egy gyors ebéd után dűlőtúrával indult a délután, majd érkeztek a borok. A Barta Pincétől a Zsirai Pincészethez vezetett az utam, ahol Zsirai Kata mutatta meg az aktuális borokat és néhány hordómintát.
 barta2017_1.jpg

Barta Pince

A Barta Pincéről a közelmúltban írtunk egy budapesti borbemutató kapcsán, így most sok újdonságról nem tudok beszámolni, bár a sorban akadt több bor, ami a budapesti bemutatón nem szerepelt. Ujvári Vivien borásszal a frissen betelepített Kővágón kezdtünk. Itt 17 hektárral rendelkezik a pince, amelyből most 3 hektáron telepítettek furmintot és egy kevés hárslevelűt. A dűlőtúrát követően visszavonultunk a Barta Pince birtokközpontjaként is szolgáló Rákóczi-Aspremont Kúria hűvös falai közé, és nekiláttunk a boroknak.

 

Barta Öreg Király Furmint Válogatás 2015
Hordóválogatás 3 hordóból, 9,4 g/l maradékcukorral, tehát félszárazra erjedt ki. Körtés, édesfűszeres illat, finom savak, enyhe édesség, amely a gyümölcsösséget is fokozza. Édes citrusok, körte, őszibarack, leheletnyi só színezi. 7p

 barta2017_3.jpg

Barta Öreg Király Furmint 2015
Visszafogottabb gyümölcsösség, több hordófűszer érkezik illatában, van benne egy kis kakaós piskótára emlékeztető vonal. Szájban is kisebb szikárabb, moderáltabban gyümölcsös, több fűszerrel és fával operál, mint a hordóválogatás. Őszibarack, körte, édesfűszerek. 6p

Barta Öreg Király Hárslevelű 2015
12 g/l a maradékcukor. Behízelgő, fajtajelleges hársas illat: őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, körte, virágok, pici fűszer. Gömbölyű, kedvesen guruló, leheletnyit édeskés korty, ízében jól definiált őszibarack, kis trópusi gyümölcs, édes citrusok, pici fűszer és gyógynövény. 6p+

Barta Öreg Király Hárslevelű 2013
A 2015-ös borok után visszafogottabb, semlegesebb illat: először neutrális fehér húsú gyümölcsök, körte, idővel virágok és fűszerek is megjelennek. Intenzív, igazi szájnedvesítő savak, hosszú, egyenes, szikár váz, masszív felépítés, citrusok, narancs, őszibarack, halvány fűszeresség. Komoly anyag. 7p

Barta Öreg Király Furmint 2013
Kissé tompa illat, némi gyógynövénnyel, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, ízben citrusok, fehér húsú gyümölcsök, alma. A hárshoz hasonlóan komoly struktúra, penge savak, izmos test jellemzi, azonban ízintenzitásban és gazdagságban az a bor előrébb jár. 7p-

barta2017_2.jpg

Barta Pezsgő Method Traditionnelle Brut 2010
Szentesi József pincéjében készült, a 12 g/l dosage mellé közel 10 g/l savat kapunk. Citrusos, zöldalmás jegyek vezetik, enyhe élesztős aláfestéssel. Szikár, feszes, akár még több dosage-t is elbírna ennyi savval. A buborékok erőteljesek, a vártnál kicsit nagyobbak. 6p

Barta Öreg Király Furmint 2016 (M)
3 hónapot töltött hordóban (ellentétben a Furmint Februáron bemutatott Válogatással, ami csak tartályt látott és épp 3 nappal a látogatásom előtt lett lepalackozva), még palackozásra vár. Tiszta, kedves illat, körte, őszibarack, kevés trópusi gyümölcs, szép fűszeresség. Légiesen, könnyed, elegáns, remek egyensúllyal, az illatban megismert gyümölcsökkel. Ígéretes.

Barta Öreg Király Fordítás 2008
58 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 13,5% alkohol. A mézes, kajszibarackos, őszibarackbefőttes, héjas jegyek mellett van az illatában egy kis cefrés-földes tisztátalanság is, ezt ízben már kevéssé érezni. Enyhén cseres, de jó sav-cukor egyensúlyt mutató korty, pici fa, emelkedett alkohol. 6p-

 barta2017_4.jpg

Barta Öreg Király Szamorodni 2013
115 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 12% alkohol. Őszibarack, vilmoskörte, trópusi gyümölcsök elegye, ananász, mandarin, édes citrusok. Inkább töppedt szőlős, mint botrytises karakter, könnyed, elegáns. 7p

Barta Öreg Király Aszú 2016 (M)
A 2016-os aszú egyik komponensét kóstoltuk hordóból. Brutálisan koncentrált, tömény kajszibarack, trópusi gyümölcs és körte, magas cukor- és savtartalom.

Barta Natúreszencia 2016 (M)
650-700 g/l maradékcukor, szirupos sűrűség. Elképesztő gazdagság, koncentráció és beltartalom, kajszibarack, őszibarack, trópusi gyümölcsök, mangó és méz. Lehengerlő. 

 

Zsirai Pincészet

A Zsirai Pincészet megalapítása Zsirai Csaba nevéhez fűződik, aki először Palkonyán kezdett a borkészítésbe. Zsiraiék 2005-ben vásárolták az első tokaji területeiket, ma már összesen 13 hektáron gazdálkodnak Mádon (Betsek, Holdvölgy, Középhegy, Úrágya), Rátkán (Padihegy), Tállyán (Bohomály, Patócs), Tokajban (Teleki) és Tarcalon (Előhegy). Somlón további másfél hektár, valamint Palkonyán 2 hektár szőlő felett rendelkeznek, utóbbi a család első szőlőterülete. 
Édesapjuk elvesztését követően Zsirai Kata és Zsirai Petra állt a családi borászat élére, Kata azóta Mádra költözött és a birtok vezetése mellett a borkészítésből is aktívan kiveszi részét. A Tokaji borvidéken elhelyezkedő területeket egy mádi illetékességű borász, Tóth Csaba, míg a somlói borvidéken és Palkonyán lévő területeket Brogli Tibor, egy budapesti származású borász igazgatja. 
Zsirai Katával megnéztünk néhány hordómintát a pincében, majd a palackos borokat kóstoltuk végig.

zsirai2017_1_1.jpg

Zsirai Tállya Hárslevelű 2016 (M)
A Bohomály és a Patócs termése. Virágos, fehér húsú gyümölcs illat, zöldalmás, körtés, citrusos, egyedi zöldfűszeres ízek, feszes sav.

Zsirai Padihegy Hárslevelű 2016 (M)
Több fűszer, vanília, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, alma, jó savak.

Zsirai Középhegy Hárslevelű 2016 (M)
Neutrálisabb aromatika, masszívabb, lineárisabb, magasabb szerkezet, magas savak, citrusok, lime, só.

Zsirai Betsek Hárslevelű 2016 (M)
Nyíltabb, gyümölcsösebb, székesebb, krémesebb összhatás a magas savak ellenére is. Sima korty, körte, őszibarack.

Zsirai Úrágya Hárslevelű-Furmint 2016 (M)
Körte, virágok, citrusok, grapefruit, pici fűszer. Tartalmas, feszes korty, kissé húzós savakkal.

Zsirai Padihegy Furmint 2016 (M)
Körte, fehér húsú gyümölcsök, virágok, édes citrusok, alma. A kedvesebb, kerekebb vonalat viszi a 2016-os borok között.

Zsirai Teleki Furmint 2016 (M)
Visszafogottabb, mint a 2015-ös volt ilyen idős korában, de van benne a löszös furmint kedvességéből. Őszibarack, mandarin, körte, virágok, finom fűszeresség, jó arányok jellemzik.

Zsirai Középhegy Furmint 2016 (M)
Koncentrált, jól strukturált, masszív savakkal, körtével, sóssággal.

Zsirai Betsek Furmint 2016 (M)
Neutrális fehér húsú gyümölcsök, citrusok, citromvelő, fűszerek, pengeéles, kissé nyers savak.

zsirai2017_2_1.jpg

Zsirai Hárslevelű 2015
A Középhegy és a Padihegy termése. Citrusos, fehér húsú gyümölcsös illat, pici élesztősséggel, ízvilágban is hasonló, almás, őszibarackos, közepes testtel. 5p+

Zsirai Betsek Hárslevelű 2015
Feszesebb struktúra és jobb egyensúly jellemzi szerkezetben. A fehér húsú gyümölcsök, nyári alma, őszibarack mellett pici vanília és édesfűszer tűnik fel. 6p-

Zsirai Furmint 2015
Padihegy, Úrágya, Patócs, Bohomály, Előhegy és egy kevés Betsek. Édes fehér húsú gyümölcsök, és fűszerek, alma, körte, őszibarack, ízben citrusokkal frissítve. Feszes, szikár, de zamatos. 6p

Zsirai Teleki Furmint 2015
Elvesztette a palackozás előtt mutatott illatosságát, neutrálisabb és visszafogottabb, de tiszta. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, leheletnyi vanília, filigrán savak, jó egyensúly és szerkezet. 6p

Zsirai Betsek Furmint 2015
Virágos, jázmin, őszibarack, kevés sárga húsú gyümölcs színezi, ízben édes citrusokkal és pici kakaóporos fűszerességgel kiegészülve. Lendületessége mellett tartalmas, zamatos. 6p+

Zsirai Középhegy Furmint 2015
Érettebb karakterű, almás, enyhén élesztős, szájban almás, citrusos, barackos. A savakat több cukor ellensúlyozza, enyhén édeskés hangulat jellemzi a bort. 6p-

Zsirai Furmint 2013
Finom érettség lengi be, picit füstös, érett fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal, érett citrusokkal, fűszerekkel. Szikár váz, feszes, de már nem fiatalosan ficánkoló savak tartják frissen. Egy fiatal Lenkey bort juttatott eszembe. 6p

Zsirai Középhegy Hárslevelű 2011
Meglepően eleven anyag a feszes savaknak köszönhetően. Neutrális fehér húsú gyümölcsös, almás aromatikájában felbukkan egy kis öreg hordós jegy, ami viszont nem válik előnyére. 5p

Zsirai Fordítás 2011
Mézes, barackos, barackhéjas, fűszeres illat, ízében sárgabarack, alma, kis almahéj, fűszerek. Feszes és jó koncentrációt mutat, a savak mellett kis cseresség is ellentart a cukornak. 6p+

Zsirai Aszú 2013
182 g/l maradékcukor, 9 g/l sav, 10% alkohol. Kevésbé emlékeztet a manapság jellemző friss aszús-stílusba, az érleltebb iskola felé hajlik, Kata bevallása szerint az édesapja is, ő is inkább ezt  az aszú-stílust kedvelik. A kompótosba-aszaltasba hajló gyümölcsöket pici dohány, dió, kis fa színezi orrban. Koncentrált és tartalmas anyag, sűrű baracklekváros ízzel, pici diós-dohányos színezettel. 7p+

 

Ujvári Viviennek és Zsirai Katának köszönet a vendéglátásért és a kóstolókért!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1312581839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása