A folytatásban az 1999-es évjárat aszúit mustráltuk. Az 1999-es év klasszikus, nagy évjárat, talán a legjobb a kilencvenes években. A viszonylag forró nyárra korai érés és száraz ősz következett. A lassan alakuló botritisz gyorsan száradó bogyókkal jelentkezett. A cukor nem volt extrém magas és a savak is szépen megmaradtak. Jó szerkezetű, tiszta és harmonikus borok kerültek a palackokba. Hogy szabadon kölcsönözzem a rákövetkező napon meglátogatott Demeter Zoltán szavait: a kiváló évjárat elsőként találkozott az újhullámos termelők végre megfelelő tapasztalatával és tudásával, hogy komoly és érlelhető aszúkat készítsenek.
A kóstolt borok:
Oremus Aszú 5p 1999
Érezhető hordós aromák és fűszerek, de már szépen beépítve. Jól iható, érett narancslekvár, friss dohány, méz, finom héjasság, jó arányok. Erőteljes sav, de elbírja a bor, a korty íve szép. Meglepően fiatalos. 7p+
Királyudvar Aszú 6p 1999
Sötétebb szín. Kiváló illat, narancslekvár, vonzó virágok. Testes és sűrű, emelkedett savval, szép érési aromákkal, fűszerekkel, dohánnyal, narancslekvárral, vintage sárgabarack lekvárral. Remek tisztaság, kiváló arányok, szép intenzitás és vezetés. 8p-
Királyudvar Lapis Aszú 6p 1999
Szép illat, talán zártabb picit az előzőnél. Olajos és sűrű, tiszta sárgabarackos aromák, öreg lekvárok. Sütemény, dohány, datolya, aszaltak. Elképesztő lecsengés, emelkedett sav. Szép intenzitás, a korty elején van egy lyuk, de a hosszú szellőzés segít rajta (nem kóstoltam később, de állítólag másnapra jelentősen kirúgta magát). Végtelenített lecsengés. 8p-
Füleky Aszú 6p 1999
Öregszik, vagy a dugó nem volt tökéletes, amelyet az enyhén aldehides, reszelt almás illat jelez. Krémes, jó édes, kissé lágy talán. Aromáiban kajszibarackot és créme brulée-t idéz. Pici lyuk az elején, de aztán szépen visszajön. Nem tartogatnám. 6/7p
Royal Tokaji Aszú 5p 1999
Sötét szín, opálos. Olyan, mintha vagy 15 évet ugrottunk volna vissza az időben. Erősen citromos, poros állagú cserekkel, szárazra aszalt öreg barackkal. A sav külön megy, a cser jelentős, az egész bor hatása elég rusztikus. Annak ellenére, hogy a Royal Tokaji sem volt soha az antivilág képviselője, ez a bor azért eléggé az oldschool vonalon mozog. 6p-
Dobogó Aszú 6p 1999
Az éppen mellettem ülő Domokos Attila hozta magával a kóstolóra. Attila 2003 óta van a pincészetnél, ezt megelőzően az aszúk teljesen más technológia és filozófia mentén készültek. Sötét szín. Illó érezhető, erősen öreg és dohányos, balzsamecetes, miközben a sav már kinézett, citromosan összehúz. Oloroso hangulat, nincs mese, ez megöregedett. -
Oremus Birtokválogatás Aszú 6p 1999
Friss diós, virágos, nem túl intenzív, de szép illat. Olajos folyású, érett narancslekvárral, kiemelkedő fűszerezettséggel és enyhe mentolos érzettel, némi dióval kényeztet. Elég sok a cukor, de mellé éppen elegendő sav érkezik. Intenzív, nagyon jól tartja magát, egyúttal szép érettséget is mutat már, kiemelkedő bor. Kb. 10% sárgamuskotály került anno belé. 8p
Disznókő Aszú 6p 1999
Még életteli, finom narancslekvár aromái hatják át, enyhén emelkedett sav, szép intenzitás. Szinte friss még, a sav és a cserek remekül építik fel, szálazhatatlan aromák, jó egységben, tele vitalitással. 8p
Szepsy Aszú 6p 1999
Mély szín. Füstös, sonkás illat. Erőteljes, citromos sav, amely a jelentős cserekkel rusztikus élt kölcsönöz a bornak. Mazsolás, öreg lekváros, dohányos aromákkal, jól benne a korban. Az egyik legkevésbé kimunkált a bor a sorban, ugyanakkor intenzitása és lecsengése megsüvegelendő. 7p
Disznókő Kapi Aszú 6p 1999
Ezt a bort nem tudtam hova tenni, frissen nyitva elég furcsa képet mutatott. Emelkedett illó, a tapadós cserek és a plusszos sav összességében elég rusztikus keretet adnak. A korty eleje üres, majd később beüt és visszajön, nagyon hosszú lecsengéssel és jó intenzitással. Aromáit idősödő aszalt sárgabarack adja. Állítólag ennek is kellett a fél nap szellőzés. 7p
Demeter Zoltán Aszú 6p 1999
Olajos folyású, fűszeres, virágos és szőlős, elég friss hatású. A cukor elég magas, a sav persze megtartja. Hosszú és intenzív, de nem a legkomplexebb és legrétegzettebb darab. 7p
A kései szüretekkel együtt nagyon szép és érdekes sort kóstolhattunk. Az 1999-es évjárat bár savas, a legjobb borok szépen integrálják és ma is kiválóan mutatják értékeiket. Az aromáik tiszták, alapvetően gyümölcsökre építenek és nélkülözik a sokszor kellemetlenbe csúszó gombás vagy vegetális aromákat.
(Köszönet Köpcösnek a meghívásért.)
Kapcsolódó cikkek:
A cikk első részét itt lehet olvasni.