A Borrajongó

Hétszőlő all-in: 5p Aszú teljes vertikális 1993-2013

2016. június 14. 08:00 - akov

Idén lesz 25 éves Tokaj-Hegyalja egyik legpatinásabb birtoka, a Hétszőlő. 25 év nagy idő, van mire visszapillantani. Nem kell mondani mekkora feladat lehetett jó egy negyedszázada mindent újrakezdeni Tokajban. A Hétszőlő mögött francia tőke dolgozott, de a tokaji bort akkor is újra fel kellett találni. Mind szőlészetileg, mind borászatilag számtalan dolgot ki kellett próbálni és adjuk meg, a Hétszőlő kiválóan vizsgázott. Mint az „újhullámos” aszú-vita egyik főszereplője hamar a borvidék meghatározó pillére lett és történelem ide vagy oda, a kilencvenes évek eleje óta képviselt filozófia beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Így lehet, hogy ma a Hétszőlő ismét történelem és ugyanúgy Tokaj-Hegyalja, de mégis a maga módján, egyedi megfogalmazásban. De nem lennénk Magyarországon, ha a pompás évfordulót nem mocskolná be valami ocsmányság. A magyar állam ugyanis egyoldalúan kirúgta a birtokot a száz évre kötött földbérletből. Tehát miközben itt vidáman kóstolgatunk, nem tudni, mikor fullad meg a Hétszőlő az állam polipkarjaiban…

hetszolo.jpg

Kovács Tibor egy diplomatikus úriember, így ezt a szép kóstolót nem terheli a napi gondokkal. Pedig a gondok rendkívül súlyosak, a rendszerváltás utáni magyar bortörténelemben nem volt még ehhez mérhető dolog. Én viszont nem tudom megállni, hogy erről hallgassak. A történet röviden, hogy a Hétszőlő 1991-es alapításakor az államtól 99 éves földhasználati jogot kapott. A Tokaj-hegy déli oldalában található mintegy 55 hektáros, jelenleg már ökológiai gazdálkodásban lévő termőterületet a Hétszőlő adta vissza Tokajnak. A történelmi Hétszőlő és Nagyszőlő, valamint a Lencsés és Kis-Garai dűlőket szinte parlag állapotból rántották vissza a borkeringésbe. Akármit is csináltak, akármennyi pénzt is öltek bele az egész most veszni látszik. 2013 decemberében a földtörvény radikális módosításával, a kormány a zsebszerződések elleni harcot zászlajára tűzve felmondta a 20 évnél hosszabb bérleti megállapodásokat. Ez természetesen az egész birtokot a sarkaiból fordította ki, hiszen a két évtizedes építkezés került veszélybe. Aki többet olvasna a témáról ajánlom Szabó M. István cikkét a HVG-ben (2014. augusztus). A cikk írása óta eltelt időszakban mind első-, mind másodfokon elutasították a Hétszőlő keresetét, amely aztán nem sokkal ezelőtt végül a Kúria előtt is elbukott. A területek tehát elvesztek, a törvénymódosítással a Tokaj Kereskedőház kezelésébe kerültek, ugyan még a Hétszőlő gazdálkodik rajtuk, de a bizonytalanság óriási. Senki sem tudja, meddig folytatódhat ez a dolog, a Kerház bármikor megjelenhet és elveheti, ami papíron már az övé. Sajnos nem az a kérdés, lesz-e jogorvoslat, hanem az, mekkora kártérítés illeti a francia tulajdonost, a híres Cos d’Estournelt is igazgató Michel Reybier-t. Ehhez pedig úgy tűnik, Strasbourgig kell elmenni. Ez a példátlan történet mindenki számára nagyon komoly üzenetet hordoz. Mégis, jó magyar módra nem sokakat foglalkoztat, miközben a szemeink előtt az újkori magyar bortörténelem egyik legnagyobb görénysége zajlik.

De hagyjuk most a politikát. A szép évforduló egyik állomásaként Kovács Tibor birtokigazgató és csapata az összes eddig készült 5 puttonyos aszút felbontotta az újságírókból és ismert szakemberekből álló meghívottak számára. Kovács Tibor elmondása alapján nekik is tartogat ez újdonságot, hiszen ők sem kóstolták még az összes aszút egymás mellett. A jelenlévők véleményére az ősszel megjelenő jubileumi kiadvány és ünnepi sajtótájékoztató kapcsán szeretnének támaszkodni. Nem kell mondanom, micsoda elképesztő kóstoló volt ez, nálam kapásból esélyes az „év kóstolója” címre.

Az önmagukban unalmas kóstolási jegyzeteket Kovács Tibor kommentárjaival bolondítottam meg, amelyekből szépen kirajzolódik az elmúlt 25 év képe. Évjáratok, technológia váltások-finomítások és a folytonos tapasztalás állomásai kerülnek fel a térképre, kiváló betekintést engedve az egyedi Hétszőlő-stílus evolúciójába. A borokat az öregebbtől a fiatalabbakig kóstoltuk. Vigyázat, hosszú olvasmány!

Hétszőlő Aszú 5p 1993

Kommentár: Nagyon jó év volt, erős aszúsodással. A Hétszőlőnek ekkor még csak egy három éves hárslevelű ültetvénye volt, de sok aszúszemet vásároltak. Tartályban erjedt (a hordós erjesztés kockázata miatt ez volt a fősodor mindenhol) és az akkor előírásoknak megfelelően három évig érett 2-3 éves 225 literes francia hordóban, amelyeket Sauternes-ből vásároltak.

Élénk borostyán szín. Zseniális illat, tiszta, fűszeres, szép éréssel, dió, grillázs, fahéj, kakaó és a fahordó szépen integrált aromáival. A közepesnél teltebb, irtó jó egyensúlyú, elegánsan sima, jól összecsiszolódott. Aszalt gyümölcsök, sárgabarack lekvár, remek sav és építő cseresség. Iszonyatosan jó állapotban van, kiváló intenzitású és tisztaságú, szép definícióval. A fahordó gazdagító aromái hihetetlenül jól integráltak és jól állnak a bornak. Fantasztikusan hosszú, remek bor. 8p (95)

Hétszőlő Aszú 5p 1994

Kommentár: Átlagos év, csak kevés aszú lett. Furmint aszúszemek hárslevelű áztató borba kerültek. A technológia megegyezik az 1993-as bornál leírtakkal.

Mélyebb, sötétebb szín. Érettebb illat, mély és tiszta, kakaóval és a fahordó diszkrét aromáival. Elég sok sava van, ami feszesre húzza a bort, az aromái alapvetően érettek. Sok fűszer, érett narancslekvár és aszalt sárgabarack, kakaó, öreg baracklekvárok, töppedt szőlő és mazsola. A cserek elég sokan vannak, amely a savval együtt ad neki egy rusztikus élt. Már sok tercier aroma is megjelent. Nagyon hosszú. 7p (91) 

Hétszőlő Aszú 6p 1995

Kommentár: Jó évjárat, sok aszú készülhetett. Az 5 puttonyos tételt mind eladták, ezért nálunk a hatos nyílik. 1995-ben két meghatározó technológiai váltás is történt. Egyrészt az aszúszemeket csak mustban áztatták, másrészt az erjesztésnél áttértek a használt hordókra. Az ezt követő boroknál aztán ezek meg is maradtak. Itt is a 225 literes sauternes-i hordókat használtak, Gönci méretet soha sem, sőt Kovács Tibor inkább a nagyobb hordókat preferálja. Ennek megfelelően ma már 300 literesek dolgoznak a pincében. Az 1995-ös évjárat 2000-ben került piacra, tulajdonképpen ez a bor járatta csúcsra az un. „aszú ízvitát”. Sokan erősen vitatták, hogy ez a bor aszú-e vagy sem, valaki késői szüretnek degradálta, mások kifejezett gyümölcsösségébe kötöttek bele. A Hétszőlő csak annyit mondott, majd 15 évesen kell értékelni a bort. Az Országos Borbíráló Bizottságnak engedélyezésre küldött mintákat két héten át az 50 fokos radiátoron tárolták. Kovács Tibor csak annyit tett ehhez hozzá mosolyogva, hogy „ha ez kellett, akkor megkapták, amit akartak”. A bor át is ment aztán az érzékszervi vizsgálaton…

Élénk borostyán szín. Remek, tiszta illat, gazdag, mézes, trópusi gyümölcsökkel, életteli gyümölcsökkel és kifejezett frissességgel. Egyszerűen komoly és lehengerlően vonzó. Elegáns, krémes konzisztenciájú, igen jó savú, szépen domborodó cserességgel, aszalt barackkal, mézzel, narancslekvárral, fűszerekkel, mazsolával, összességében igen szép botritiszes karakterrel. Irigylésre méltó a tisztasága, az érettsége, a még mindig benne lévő frissesség és persze a végtelen lecsengés. Kiváló. 8p (95)

hetszolo2.jpg

Hétszőlő Aszú 5p 1996

Kommentár: Jó évjárat, sok aszú készülhetett. A Hétszőlő 5 puttonyos aszúi esetén a cél a 150g/l körüli cukortartalom, amely minden évben sikerül is, mégpedig különösebb erőfeszítés nélkül. A borokban lévő alkohol 11-11.5%, amely az érlelés során elpárolgó 1-1.5% veszteség hatására alakul ki.

Élénk borostyán szín, az arany felé csusszan. Visszafogott, de szép mély és tiszta illat, virágos, friss aszalt barackkal, lekvárokkal, sütis vaníliával, egyszerűen pazar. Kóstolásra elsőként a fa finoman beépített fűszereire leszek figyelmes. A test a közepesnél teltebb, a sav nem túl acélos, de azért rendben van. Szinte fiatalos, remekül fűszerezett, narancslekváros, mézes és sárgabarackos, kiváló intenzitással és lecsengéssel. Kiváló bor ez is, de az 93-as és 95-ös előtte járnak. 7/8p (93)        

Hétszőlő Aszú 6p 1997

Kommentár: Az 5 puttonyos itt is elfogyott. Hűvös és száraz év, hideg és száraz ősszel, kevés aszú készült. A Hétszőlő egy évben kb. 250 hektó aszút készít, a gyengébb, kevesebb aszút adó években ez mintegy harmadára-ötödére (50-100hl) is lecsökkenhet.

Élénk borostyán szín, fiatalos szinte. Visszafogott illat, kis virággal, jó fás aromákkal. A közepesnél teltebb, sok savval és kifejezetten érezhető cserrel. Ez a legrusztikusabb tétel eddig, de intenzív és frissesség is van benne. Tapadós, mézes, friss narancslekváros aromákkal. Jó hosszú lecsengés. 7/8p (93)

Hétszőlő Aszú 5p 1998

Kommentár: Közepes mennyiséget adó évjárat. A beaszúsodott szőlőre eső jött, így a botritiszen túl más, nem kívánatos dolgok is megjelentek rajta. Eleinte nagy volt a félelem, hogy ez erősen lerontja az aszú minőségét és tisztaságát, de végül a borral nem volt gond.

Közepes borostyán. Kissé fedett illat, korosabbnak tűnik, vegetális aromákat is mutat, bele egy kis gyógyszeresség vegyül. Olajos-krémes, fűszeres, héjas, mazsolás, gyümölcsössége egy picit kilúgozódott. Üresség is van benne, az utóíze már erősen érett. 6/7p (89+)

Hétszőlő Aszú 5p 1999

Kommentár: Jó év volt, a száraz ősz sok aszút hozott és a savakat is megőrizte. Eleinte sokra tartották, de Kovács Tibor szerint végül a „hétszőlős” intenzitás hiányzott belőle.

Közép borostyán szín, visszafogott illat. Testes, éppen elegendő sav dolgozik az alapvetően meleg karakterű borban. Trópusi gyümölcsök, friss méz, primőrös őszibarack és szőlő, némi finoman fűszerezett aláfestéssel. A test már-már megeszi a savat, lehetne intenzívebb valóban. Nagyon fiatalos karaktere van még, szinte túl játékos egy aszúhoz. 7p (92)

Hétszőlő Aszú 5p 2000

Kommentár: Az első igazán meleg és száraz év, nyáron mért 40 fokokkal. Az 1999-es aszútól többet vártak, így ennek le is vitték az árát. Az eleve túlérett (21-22MM) szőlőre jött meg az aszú, ami ugyan illatosabb borhoz, de alacsonyabb savhoz vezetett. A meleg ellenére jó mennyiség lett. Az idő végül a 2000-es évjáratot igazolta.

Szemre fiatalos, közép borostyán szín. Az illatában van egy kis húsra emlékeztető érési jegy, de szerencsére szellőzik, idővel mély és vonzó lesz. Testes és olajos, intenzív és buja, a sava talán még éppen elegendő, hogy elbírja ezt a súlyos anyagot. Irtó intenzív, remekül fűszerezett, kiemelkedően szép érési jegyekkel, építő cserekkel, trópusi gyümölcsökkel, méztől csöpögő nektár gazdagságával. Szerkezetileg hagy talán maga után némi kívánnivalót, talán az alkohol is magasabb, de mégis nehéz lenne belekötni ebbe a féktelen tobzódásba. 7/8p (93)

Hétszőlő Aszú 5p 2001

Kommentár: Hideg és csapadékos év. Kovács Tibor csak ennyit írt a naplójába: „Szeptember eleje. A gyerekek iskolába mentek, be kellett fűteni.” A fűtésre egész szeptemberben szükség volt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a Tokaj-hegy déli lejtőin dolgozó Hétszőlőnek alapvetően a hűvösebb évek kedveznek, ami kiszámíthatóan követhető a borokban. Az igazgató szerint a Hétszőlő dűlő történelmi jelentősége is abban rejlett, hogy itt minden évben beérett a szőlő, így 2001-ben is. A borvidéken tipikusak voltak a 16-os mustfokok és az éretlen szőlőt megtámadó botritisz. Ismét történt egy jelentős technológiai váltás. A Hétszőlő aszúk innentől új hordóban erjednek, majd használt hordóban érnek. A rendhagyó változtatásra azért került sor, mert az új hordóban erjedő borokat rendre tisztábbnak találták, így 2001-ben már a teljes tétel eszerint készült.

Testes, jó cserekkel, igen gazdag gyümölcsösséggel és robbanó intenzitással. Kiváló sav, csak kevés érési aromát mutat, szinte fiatalos. Méz, nektár, nagyon finom hordós hatás, építő fás fűszerek, amely csak a komplexitást fokozza. Igen friss még, most főzött narancslekvárra emlékeztet. Még nyugalommal érlelhető. Végtelen lecsengés, szépen összedolgozik minden komponense. 8p (94)

Hétszőlő Aszú 5p 2002

Kommentár: Nem sok aszú lett. A más területeken jó aszús évjárat a Hétszőlőnél vékonyabb és könnyebb borokat eredményezett.

Testes, szinte még fiatalos. Jó sav, finomporos cserek. Mintha nem lenne formában ez a palack, egy egészen enyhe oxidációt érezni. Szőlős, őszibarackos, de valóban csak közepesen intenzív, nem hozza az eddig kóstolt borok robbanását és végtelenített lecsengését. 6p (89)

Hétszőlő Aszú 5p 2003

Kommentár: Nagyon jó évjárat, kompromisszum a 2001-es és 2000-es évek között. Ugyan meleg volt, de a botritisz az érett szőlőre ment rá és a mennyiségre sem volt panasz. Klasszikus évjárat.

Fiatalosan szőlős, nagyon gazdag, krémesen testes, a meleg év ellenére penge savakkal. Tele buja lédús gyümölcsökkel, töppedt szőlővel, remek fás-fűszerekkel, aszalt sárgabarack aromáival. Kiváló lecsengés, de egyúttal valami fura érési aroma is átjárja (enyhe TCA?). 7p+ (92)

Hétszőlő Aszú 5p 2004

Kommentár: A 2000-es évek leghidegebb éve, Tokaj-szerte éretlen szőlőkkel küzdöttek a termelők, a rosszabb fekvésekben és a nagyobb terheléseknél komoly gondok voltak. A Hétszőlő a déli lejtő miatt jól jött ki belőle. A botritisz az érett szőlőt kapta el.

Rendkívül fiatalos szín, hihetetlen, de még csak nem is fordult aranyba. Enyhe vegetális illattal kezd, kissé talán zárt. Kóstolva is fiatalos, kiváló intenzitással, remek savakkal, építő cserekkel. Szinte szőlős, szinte kései szüretes hangulatú, miközben a diszkréten beépített fahatás finoman emel rajta. Kis tapadás, jó cukor-sav arány, semmi zavaró aroma. Még csak hűvös karakterű aszúnak sem mondanám. Nagyon jó. 7/8p (93)

Hétszőlő Aszú 5p 2005

Kommentár: Csak kisebb aszús év.

Világos arany. Visszafogott illat, érezhető, de kellemes fás jegyekkel. Aszúban nem túl testes, gyümölcsössége enyhén bágyadt, már némi érettséget mutat és már a palackbuké is megjelenik benne. A korty második fele egyértelműen jobb, a bor kinyílik, szép fűszereket mutat. A sav erőteljes. 7p (90)

Hétszőlő Aszú 5p 2006

Kommentár: Korrekt aszú készült, de nem nagy mennyiségben. A cukorban mért koncentráltság megvan, de valami mégis hiányzik talán belőle. A máshol az évszázad aszús évjárataként besorolt 2006 a Tokaj-hegy déli oldalán máshogy viselkedett.

Fiatalos szín. Az illat nem mond túl sokat. A meleg évvel ellentétben nem egy nagyon testes és olajos aszú ez. A sava egyszerűen kiemelkedően finom, nagyon fiatal, szépen definiált, aszalt őszibarackkal, kiválóan bújtatott vaníliával, trópusi gyümölcsökkel, mézes-nektáros aromákkal. Mintha zsinóron húznák, jó intenzitást mutat és sokáig ki is tart. Nagyon jó bor, de a komplexitást illetően marad egy kevés hiányérzet. 7p+ (92)

Hétszőlő Aszú 5p 2007

Kommentár: Hasonlóan élték meg, mint 2006-ot.

Fiatalos szín. Érettebb, érleltebb karakterű, több csersavval, ez utóbbi enyhe rusztikusságot kölcsönöz neki. Vonzóan virágos, gazdag, tropikus, igen jó felépítésű, miközben a gyümölcsössége inkább fiatal marad. 7p+ (92)

Hétszőlő Aszú 5p 2008

Kommentár: Kiemelkedő év. Pici rothadt szőlő is volt benne, voltak fenntartások, mert az aszúszemek nem teljesen száradtak ki, de végül aszúként tiszta lett a bor és mennyiségben nagyon jó. Az ilyen évek nem csak mennyiséget hoznak, hanem sokszor minőséget és gazdagságot is. A kis aszús években visszafogottabbak, vékonyabbak a borok.

Fiatalos szín, illatában enyhén emelkedett illó. Lédús gyümölcsök, ananász és más trópusiak, sárgabarack, finom fásság kíséretében. A sava emelkedett, feszesre húzza a kortyot. Szinte felrobban a szájban és nagyon, nagyon hosszan tart. Az illó érezhető, de azért nem túl magas. Természetes édes bornál ennyi benne van a pakliban. 8p (94)

Hétszőlő Aszú 5p 2009

Kommentár: Meleg és száraz év, kevés aszú.

Fiatalos szín. Fás-fűszeres, elég gazdag illat. Testes, szinte szőlős, kis illó-többlettel, trópusi gyümölcsök gazdag aromáival. Túl meleg karakterű, túl buja és talán el is veszik a lényeg a krémességben. A sav alacsonyabb, a cser ugyan érezhető, de persze nem tudja ugyanazt. Közel sem acélos tehát, de azért korrekt a bor, van intenzitás is és jó lecsengés is, szép hosszú. 7p (92)

Hétszőlő Aszú 5p 2010

Kommentár: Az országszerte „tragédiaként” megélt 2010 a Hétszőlőnél ismét jól sült el. A birtok borainál tipikus 8g/l körüli savtartalom rendhagyó módon 10g/l fölé kúszott. Kovács Tibor szerint az élénk savak miatt a 6 puttonyos aszú mutat talán jobb egyensúlyt.

Minimális vegetálisság jelzi az illatban a hűvös évet. Megint csak nem hömpölygős anyag, ellenben zamatos, koncentrált és nagyon tiszta. Egy pici illót itt is érezni, de zavaróvá nem tud válni, hiszen óriási az anyag. Érettségi deficitre semmi sem utal, nincs ember, aki vakon megmondaná, hogy ez egy 2010-es aszú. Nagyon hosszú lecsengés, benne percekig változó rétegek. 7/8p (93)

Hétszőlő Aszú 5p 2011

Kommentár: Kevés aszúszem lett, sokszor kellett átjárni a szőlőket a lassú botritiszesedés miatt. A száraz és kései szüretes borok jól sikerültek, az aszúk kevésbé. Ennek oka, hogy a száraz ősz folyamán a bogyók inkább csak töppedtek, a botritisz valójában kevés volt.

Fiatalos megjelenés. Szinte kései szüretes jelleg, kevés botritiszes jeggyel. Őszibarackos, szőlős, megint csak kiváló fás aláfestéssel. A közepesnél valamivel több sav ugyan rendben van, de némileg hiányzik a súlya és koncentrációja. 7p (90)

Hétszőlő Aszú 5p 2012

Kommentár: A valaha legkevesebb aszú készült ebben az igen meleg és száraz évben. Összesen négy (!) hordót sikerült megtölteni. Augusztus 22-én már szüretelni kellett a sárgamuskotályt, a száraz furmintnak valót pedig szeptember elején. A vastag bogyóhéj miatt igazi aszúsodás ki sem alakulhatott.

Testes, nem aszús jellegű, túl olajos, hiányzik belőle a frissesség. Szinte mustos még, őszibarackos, jó kis fás aláfestéssel. 6p+ (89)

Hétszőlő Aszú 5p Hétszőlő-dűlő 2013

Kommentár: Nagyon jó év, borvidék szerte különleges szintet értek el mennyiségben és minőségben egyaránt. Nyáron száraz és meleg idő volt, majd a szeptemberi esők után szárazra fordult az ősz, ami sokáig megmaradt. Az első aszús hullám után még egy másodikat, sőt egy harmadikat is meg lehetett lovagolni. A Hétszőlő ebben az évben készített először dűlőszelektált aszúkat a Hétszőlő és Nagyszőlő dűlőkből.

Intenzív, nagyon fiatalos, szőlős-mézes, remek savval, jó intenzitással, szép lecsengéssel, még kifejezett fás-hatással. Egyszerűen idő kell neki, hogy felszedje a komplexitást adó érési aromákat. De remek íve van, egyszerre krémesen gazdag és fűszeres, miközben szerkezetileg is nagyon rendben minden. Egy tíz évet adjunk neki, mielőtt bontjuk. 7/8p (93+)

Huh. Nagyon komoly kóstoló volt, sokáig emlékezetes marad. A borok nagyon szépen mutatták be az évjáratokat, a Hétszőlő-dűlő kitettségéből és talajából származó jellegzetességeket, valamint a rövid áztatásra és hordós erjesztésre épített „újféle” – elsősorban a gyümölcsökre és kevésbé a botritisz gombás jellegére – építő aszú stílust. A mából visszanézve senki semmilyen erőszakot nem tett itt Tokajon. Ugyanakkor ezek a borok 10-15 éves korukban kezdik igazán mutatni magukat. De ne legyünk türelmetlenek, mert minden jó dologhoz idő kell. A szomorú kérdés csak annyi marad: vajon meddig szállítja nekünk a Hétszőlő ezeket a fantasztikus borokat?

Gratulálunk a Hétszőlőnek és köszönjük szépen a meghívást, Szabó Editnek külön köszönet a szervezésért és hogy gondolt ránk.

(A második képet a Tokaji Borlovagrend oldaláról vettem el, köszönöm.)

A pince weblapja: http://tokajhetszolo.com/

Kapcsolódó írások:

Disznókő 5p retrospektív 1993-2012

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr628800270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szegediszomelijé 2016.06.14. 20:42:37

Szép poszt, nagy élmény lehetett, kösz! A Hétszőlőnek meg szurkoljunk...

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.06.15. 11:12:08

Ez a bérleti szerződés sztori elég durva...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.06.15. 11:19:16

@Szegediszomelijé: köszönöm. azt hittem már senki sem szól hozzá. vagy csak túl hosszú volt. :D

@Syntax Error: az. és ez holnap mással is megtörténhet, ezért nem szabadna ignorálni

gergo16 2016.06.15. 13:58:31

@akov: Nagy volt a csend valóban, feltűnően nagy. Nem véletlenül, kényes a téma. Évtizedes munka, befektetés és egzisztenciák forognak veszélyben. A kormány célja egyértelműen a külföldi tőke kiszorítása a stratégiai ágazatokból(közmű, termőföld stb), helyére hazai oligarchákat helyzetbe hozni, globális játékosok helyett lokális szereplőket preferálni. Nem tudom a földtörvény megalkotásakor cél volt e az ehhez hasonló törvényes harácsolás vagy útközben jött meg az étvágy mialatt váratlan ziccerbe kerültek?!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.06.15. 14:11:32

@gergo16: persze, ezt láthatjuk mindenben. De azért ebben az esetben, hogy egy Hétszőlőt tönkretesznek, bizonytalanságban tartanak, az elképesztő rosszindulatról és ágazati dilettantizmusról árulkodik.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.06.15. 18:09:34

@gergo16: Az a baj, hogy a szőlő- és borágazati vállalkozások erősen kompetenciaigényesek. Vagyis nem elég hozzá az, hogy valaki bitang jól tud konvektorokat felszerelni.

A külföldi tőke kiszorítása pedig egy eléggé abszurd ebben a szegmensben. Esetünkben inkább elképesztő mértékű invesztáció az amit ez a külföldi tőke csinált. Kétlem, hogy az elmúlt évek újgazagai akár egy fogpiszkáló értékében befektetnének bármibe is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.06.16. 10:20:40

@akov:
És mit lehetne tenni? Néhány blogbejegyzés (hol a többi?) nem változtat a helyzeten. Ez nem olyan téma, ami mozgósíthatna tüntetésekre, ráadásul a Hétszőlő - a méretéhez és az ott folyó elhivatott munkához képest - kevéssé ismert a honpolgárok számára. A szakma érdekképviselete ott ül a parlamentben, de minek.
Szerintem a zemberek simán meg fogják érteni, amikor ezt valaki megmagyarázza, miszerint visszavesszük szittya népünk ősi jussát a fhanszijja gheczyktől, akiknek a gonosz hazaárulók adták a kezükre a norvég békaemberek segedelmével...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.06.16. 11:23:50

@Hepci: Tenni? Szerintem semmit, de az ignorancia, hogy a szakmabeliek nem foglalkoznak vele, szerintem riasztó. Ma ők, holnap mások.

Egy normális környezetben az államnak a földtörvény módosítása előtt oda kellett volna mennie a Hétszőlőhöz és annyit mondani: "Fiúk, módosítjuk a földtörvényt így meg úgy, nektek ez nem lesz jó. Ellenben kifejezzük a szándékot, hogy 20 évre kötünk veletek egy újabb szerződést, mert szerintünk itt a helyetek, jól nyomjátok". No, ez a gesztus pont nem történt meg, tehát a lépés szándékosan ellenséges volt. Pont, amit írsz, húzzanak innen a külföldiek, ez az üzenete. Óriási károkozás a borvidéknek.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.06.16. 15:43:41

@akov: én nagyon remélem hogy ezek az eljárások vezetnek némi eredményre mielőtt túl késő lesz. Hogy mondjuk kötelezzék a bérleti szerződés megújítására az államot, vagy valami. Eleve felfoghatatlan hogy ilyen kisemmizések csak úgy lemennek (amúgy a Kishantos meg pár hasonló mezőgazdasági sztori is már intő jel volt), bízom az EU-ban annyira hogy tegyen valamit, csak félek tőle hogy túl lassú lesz az eljárás.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2016.06.16. 16:33:37

@akov: Én nem ignoranciát vélek amögött, hogy kussol mindenki a szakmában, hanem félelmet. A legtöbb fajsúlyos hangú termelőnek vannak futó pályázati projektjei és szinte minden nagyobb termelőnek ezer államigazgatási kitettsége van. Amikor a leendő "M8" autópálya tervezett nyomvonala kapcsán próbáltunk balhét csinálni akkor is voltak olyan termelők akik négyszemközt megmondát, hogy igazunk van és tényleg bicskanyitogató az ahogy a pályát tervezik, de nekik vannak futó pályázataik és ezért fontos a jó viszony a kormányzattal.
Szerintem nagyon sokan vannak akik az ilyen függőségek miatt csicskultak be. Na és persze vannak akik annyira el vannak kötelezve, hogy ameddig fel nem robban a kognitív disszonancia generátoruk addig mindenre bólogatnak.
Végül pedig, ne legyen illúziónk azért a szakmával kapcsolatban... bőséggel vannak ostoba szarháziak akik kárörvendően vigyorognak az eseményeket látva.
süti beállítások módosítása