A Borrajongó

Tokaj Grand: Disznókő 5p retrospektív 1993-2012

2015. április 13. 06:00 - akov

A Tokaj Grand talán legizgalmasabb felvonásának a Disznókő 5 puttonyos Aszú vertikális ígérkezett. Már előre fentem rá a fogam, ritka alkalom ugyanis a kilencvenes évek aszúiból kóstolni, és amikor a múltban mégis lehetett, én menetrendszerűen maradtam le róla. A mesterkurzust Mészáros László főborász és birtokigazgató, illetve Kovács Zoltán borász és termelési vezető celebrálták.

disznoko_5p.jpg

Röviden vegyük át az alapokat. Szóval a Disznókő a francia AXA Millésimes csodás birtok-portfólióját gazdagítja. 1992-ben teremtették újjá a már a 15. században említett birtokot. A pincészet jelenleg 104 hektár egybefüggő szőlőterülettel rendelkezik Mezőzombor határában. Évente mintegy 200.000 palack bort készítenek, ennek derekát (20-100 ezer palack) mesterkurzusunk témája, az 5 puttonyos aszú adja. Nem semmi amúgy, ha valaki mondjuk százezer palack Disznókő 5p minőséget le tud tenni az asztalra! A szőlők fajtamegoszlásában a furmint (60%) viszi a prímet, második helyen természetesen a hárslevelű (30%) van, a maradékon pedig a zéta (9%) és a sárgamuskotály (1%) osztoznak. Mészáros László elmondta, hogy a zéta ugyan kiválóan aszúsodik és bora könnyen megközelíthető, ugyanakkor nem hosszan érlelhető és szerkezetileg is hagy maga mögött kívánnivalót. Az újabb borokban ezért egyre kevesebb zétát tisztelhetünk.

Az aszú tekintetében a birtok célja, hogy az aszúszemekbe zárt frissességet és tiszta gyümölcsösséget, komplexitást a borban is megjelenítse. Az áztatás 12-60 órát vesz igénybe, hozzá erjedő mustot vagy friss bort használnak. A kilencvenes évek elején elkészített, újhullámos aszúikat rengetegen kritizálták, mindenhol teljes fordulaton pörgött a „reduktív aszú” vita. Azóta az idő a Disznókőt igazolta, hiszen ma már szinte mindenhol cél az aszúszemek friss gyümölcsösségének megőrzése, borba való átmentése. Mészáros László szerint közhiedelemmel ellentétben mégsem ez volt az, amit a franciák hoztak és tanítottak meg nekik. Sokkal fontosabb ennél az a tudás, amelyet a magas cukortartalmú must viszonylag magas alkoholfokú – a Disznókő aszúk alkoholtartalma elég magas, a 12,5%-13% szintet is eléri – borrá erjesztésének irányításával kapcsolatban adtak át. Mészáros László kiemelte, hogy a magasabb alkoholtartalmú aszú stabilitást és könnyebb kezelhetőséget jelent.

disznoko_1.jpg

Most jönnének a kóstolt borok. Csakhogy, a Tokaj Grand előtt pár nappal Szabó Editnél (Népszabadság Top 100) tartottunk egy kis Disznókő-szondázást a pincészet által küldött tételekből. Ezeket az extra borokat a mesterkurzus sorához gereblyéztem, (+) szimbólummal jelöltem. Így alakult ki az alábbi, igen kiadós Disznókő áttekintés. Az egyes tételek mellé az évjáratok rövid értékelését is közlöm, természetesen Mészáros László előadása alapján.

(+) Hegymegi 2013

Adatok: Furmint és hárslevelű házasítása. 1952-es telepítés, Hegymegi-dűlő (Mezőzombor). 12,4% alkohol, 1g/l cukor. 225 literes másodtöltésű hordóban erjedt és érlelődött. 2014-es árverési tétel. Összesen egy hordó készült.

Tisztán citrusos, nyári almás, egy kevés fás fűszerességgel. A sav lendületes, még nem épült be teljesen, fanyar kesernyével zár a lecsengésben. A nyersesség és szikárság ellenére ígéretes, abszolút időt kér még. 5p+

(+) Late Harvest 2012

Fűszeres, kandírozott gyümölcsös aromatika, aszalt fehér húsúakkal, őszibarackkal, gyümölcshéjas karakterrel. Testes, olajos, de az utóíz lustaságba csúszik. Aromái fátyolosak, gyümölcsössége nem túl tisztán definiált. Emelkedett illó. 5p-

Aszú 5p Dorgó-Válogatás 2012 (minta)

Évjárat: Extrém meleg és száraz nyár, korai érés. Az aszús bogyók eleinte lassan fejlődtek, de az esős október intenzív botritiszt hozott. Aromás, elegáns és gazdag borok, a szokásosnál kevesebb savval. Kevés mennyiség.

Adatok: 150g/l cukor, 7.2g/l sav, 12.5% alkohol. 2015-ös árverési tétel, egy hordó készült.

Friss és zamatos fehér húsú gyümölcsök viszik, talán az őszibarack a legjellemzőbb aroma. A minta lét okán még nem alakult ki az aszús karakter (mikrooxidáció mínusz), így egyelőre nem is túl rétegzett. A kései szürethez hasonlóan az illó enyhén emelkedett, a sav pedig visszafogott. Mindazonáltal nem rossz. 6p+

Aszú 5p 2011

Évjárat: Forró és száraz év, korai éréssel, lassan alakuló botritisszel, inkább a töppedés volt jellemző. Kevés, de kivételes minőségű aszúszem. A bogyók szárazak voltak, ezért csak nagyon kevés esszencia csorgott ki. A borok stabilak lettek, alacsony illó a jellemző és nagyon kevés kén is elegendő volt (200mg/l jelen tételben).

Adatok: 148g/l cukor, 9g/l sav, 13.0% alkohol.

Sárga gévagomba jellegzetes gombás-gumis illatával nyit, mellette fehér virágok, szép sárgabarackos aromák. Vonzó és friss illat, enyhe dohányos aromával. Szinte könnyed, remek egyensúllyal és frissességgel, szép vezetésű korty, hosszú lecsengés. 7p

Hárslevelű Aszú 5p 2010

Évjárat: Hűvös év, rengeteg esővel, kései éréssel. A fürtökön nagyon erősen jelentkezett a botritisz, a szeptember végétől beköszöntő száraz és napos idő mentette meg az évet. A sok nedvesség miatt csak rövidebb és finomabb áztatást végeztek, ezúttal kierjedt száraz borral.

Adatok: 138g/l cukor, 11g/l sav, 11.5% alkohol. Árverési tétel.

Fülledt illat, pici vegetálisság és gyógyszeresség. Testes és olajos, sok-sok savval és kifejezetten érezhető tanninnal. A jelentős mennyiségű botritisz miatt már érettebb hatású, de szaftos őszis és sárgabarackos gyümölcsössége imponáló. Erősen töppedt érzet, sok mazsolás aroma, intenzív fűszeresség. Hosszú lecsengés. 7p

(+) Aszú 5p 2009

Évjárat (saját archívumból): Zömében szép tenyészidőszak, meleg és szárazság. Korai érés volt jellemző, majd október elején rengeteg eső szakadt le, a botritisz hamar elborította a fürtöket. Sok szőlőt elvitt a rothadás.

Érettnek, korosabbnak ható illat, emelkedett illóval, egy kevés virágossággal. Olajos textúra, méz, narancslekvár, fűszerek, szőlőhéj, töppedt aromák. Jó sav-cukor arány, ugyanakkor nem túl komplex, már előrehaladott(abb) állapotban. 6p

Aszú 5p 2008

Évjárat: Kiegyenlített évjárat, az őszi csapadék sok aszúszemet hozott, igaz változó minőségben. Hosszú szüret. Selymes-krémes textúra, lágy bogyók, gazdag aromák.

Adatok: 147g/l cukor, 9.6g/l sav, 12.0% alkohol.

Szép, vonzó illat, erőteljes narancslekvárral, sok botritisz-érzettel és egy pici vegetalitással (kapor). Testes, krémes, a rengeteg botritisz szinte fedi a gyümölcsöket, mégis, a bor nagyon szép, lendületes savtartalma jó szerkezetet ad, rendkívül fűszeres és gazdag. A tannin egyértelműen érezhető, a hosszú lecsengést polifenolos érzet színezi. A privát kóstolón bontott palack egészen más volt, sütőtökös és teás aromák mellett elég zártnak hatott, a sav így viszont már rengeteg volt. A mesterkurzus bora inkább győzött meg. 7p

disznoko_2.jpg

(+) Aszú 5p 2007

Adatok: 132g/l cukor, 7.2g/l sav, 12.5% alkohol.

Évjárat: Meleg nyár, korai érés. Az őszi esők a tökéletesen érett gyümölcsre hozzák meg a botritiszt. Csodásan krémes, gazdag és komplex aszú íz, ami ráadásul még kiváló szerkezettel is társul.

Meglepően fiatalos érzet, fűszerek, fehér virágok, kissé talán visszafogott. Olajos, remek savakkal, kiváló arányokkal. Nagyon tiszta, jól definiált, zavarba ejtő frissességgel, szaftos gyümölcsökkel, egy kevés mézzel. Nagyon hosszú. 7p

Aszú 5p 2006

Évjárat: Klasszikus, nagy minőséget adó év. Meleg és száraz ősz, hideg éjszakákkal, csak egy kevés eső esett. Nem sok, de tökéletes színű és dzsemes állagú aszúszemek. Kristálytiszta ízek, penge sav.

Adatok: 140g/l cukor, 9.3g/l sav, 11.5% alkohol.

Meleg, gazdag, narancslekváros illat, fahéjjal, egy pici gombával. Olajos és krémes, tökéletes arányú botritisz, kiváló gyümölcsösség. Nagyon tiszta, friss, elegáns, zamatos és komplex. Fehér húsúak, őszibarack, friss kajszi és narancslekvár. Hosszú lecsengés, finoman textúrált tanninnal. Beleköthetetlen. 8p

Aszú 5p 2002

Évjárat: Forró és száraz nyár. Az addigi legkorábbi évjárat, augusztus végén már érett volt a szőlő. A botritisz a reggeli ködöknek köszönhetően szépen megtelepszik a szőlőkön és elindul az aszúsodás. A szeptember végi meleg tökéletes aszúszemeket szül. Október elejétől aztán beindulnak az esők, ezt követően már korlátozottabb a minőség. Nagy, klasszikus aszús évjárat, ezúttal mennyiséget is adott.

Adatok: 150g/l cukor, 10.6g/l sav, 13.0% alkohol.

Rendkívül gazdag és szép illat, érett lekvárokkal, tiszta és vonzó gyümölcsökkel, fehér húsú őszibarackkal, fűszerességgel. Mutat egy kevés érettséget, de egészen biztos sok évet letagadhatna. Kóstolva szinte friss, robbanásszerű intenzitással, kajszibarack héjas, narancslekváros, sok-sok aszalt gyümölcsös aromával. Szép savak, finoman textúrált tanninok. Iszonyúan zamatos és gazdag, de mellé egyben harmonikus is, arányos mennyiségű botritisszel. Bombasztikus. 8p

Aszú 5p 1999

Évjárat: Klasszikus, nagy évjárat, talán a legjobb a kilencvenes években. Forró nyár, korai érés, lassan alakuló botritisz, gyorsan száradó bogyók. Nem csak a cukor volt magas, de a savak is szépen megmaradtak. Csodás szerkezetű, tiszta és harmonikus borok.

Adatok: 138g/l cukor, 11g/l sav, 12.0%.

Gazdag és mély illat, már érezhető érettséggel, narancslekvár, fűszerek, fahéj, karamell, pici dohány. Testes és olajos, finoman emelkedett savval, intenzív zamatokkal. Meleg karakterű, benne elsősorban az aszalt gyümölcsök dominálnak, és már az érettségre utaló datolyás és naspolyás aromák is feltűnnek. Hosszú lecsengés, emelkedett, finomporos textúrájú tannin. Remek. 8p-

Aszú 5p 1996

Évjárat: Enyhe nyár, változékony ősz. Elindult a botritisz, igaz sok eső nem volt, inkább a töppedés jellemzi az évjáratot.

Adatok: 147g/l cukor, 9.4g/l sav, 11.5% alkohol.

Már sötétebb szín. Kellemes illat, egy kevés fával, pici vegetálissággal, karamellel, finom virágokkal, aszalt sárgabarackkal, meleg fűszerességgel. Testes, olajos, abszolút nem öreges, elsősorban mazsola és sárgabarack adják az aromáit. Intenzív, krémes és hosszú. 7p

Aszú 5p 1993

Évjárat: A pince második évjárata, de a legelső, amikor a tenyészidőszakot az elejétől a végéig megélték. Történelmi év, forró és száraz nyár, majd a szeptember esőt és botritiszt hoz. Az erre következő napos ősz szinte tökéletes aszúsodást idézett elő.

Adatok: 129g/l cukor, 9.9g/l sav, 12.0% alkohol.

Mély szín. Érett és melegen fűszerezett illat, virággal, aszalt sárgabarackkal. Olajos, testes, még mindig nagyon intenzív. Aszalt sárgabarack és más gyümölcsök, enyhén tropikus jegyek, finom dohányos aromák, mézeskalácsos fűszeresség. A tannin egyértelműen több, mint az előző boroknál és talán durvábban is textúrált. Érett, finom és nagyon hosszú. Remek bor, még messze pályafutásának végétől. 7p+

(A Tokaj Grandon a szervezők meghívásának köszönhetően vehettem részt. Az ezt megelőző/kiegészítő privát kóstolóért pedig külön köszönet a Disznókőnek és persze Szabó Editnek. A címkekép a Disznókő oldaláról származik, a fotókat 2013. decemberében készítettem a birtokon.)

A pince weblapja: http://disznoko.hu/

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr877351370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: akov: Tokaj Grand: Disznókő 5p retrospektív 1993-2012 2015.04.13. 09:52:01

Az idő a Disznókőt igazolta, hiszen ma már szinte mindenhol cél az aszúszemek friss gyümölcsösségének megőrzése, borba való átmentése.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvousplait 2015.04.13. 09:31:39

@akov: Hianypotlo beszamolo, maskor is szivesen olvasnek idosebb aszukrol. Hova tunnek / tuntek a kilencvenes evek aszui, hogy olyan ritkan kerulnek (kostoloi) napvilagra ? Jelen esetben az evi 20-100000 ezer palack akar bordoi nagysagrend is lehet, es itt, Franciaorszagban gyakran talalkozni a regi evjaratokkal, legyen az voros- vagy edesbor.
P.S.: Mi a szosz az a "sarga gevagomba" ?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.13. 09:49:26

@silvousplait: Itt volt lehetőségem néhány régebbi évjáratú aszúhoz, ha esetleg érdekel
borrajongo.blog.hu/2011/10/19/gigaszi_aszu_kostolo_a_bodo_portanal

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.13. 10:37:21

Remek kóstoló volt, köszi a beszámolót és egyúttal én is köszönöm a Tokaj Grand szervezőinek, hogy ott lehettem.
Pontszámban nagyjából ugyanide lövöldöztem a borokat, max. egy "+" vagy "-" eltéréssel.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.13. 10:44:47

@furmintfan: köszi

@silvousplait: köszönöm. A sárga gévagomba az egyetlen ehető taplóféle. Kiadós, finom gomba. A levonuló árhullámok után kilószám szedhető a folyóparti füzesekben.

hu.m.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rga_g%C3%A9vagomba

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.13. 11:17:07

@akov: Jé, én mindezidáig abban a naív hitben éltem, hogy a fakó zsemlegomba is taplóféle, de most megnéztem a wikin és elcsodálkoztam, hogy az a galambgombák rendjébe tartozik. Pedig szerintem tükre tapló formája és textúrája van.

silvousplait 2015.04.13. 14:30:49

@drbarta @akov: Koszonom szepen.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.13. 14:48:02

@silvousplait: Érdemben válaszolva a kérdésedre. Nem tudom hova tűnt. Eladták, exportálták, szerintem a pincéknél ezekből még lehet készlet, de semmiképpen sem eladásra. Ha nagyon utána megy a fanatikus fogyasztó, talán lehet szerezni belőle.

Érdekes BTW, hogy a korábbi, száraz szamorodoni kóstolóra azért tudtunk összeszedni régi borokat, és ezek közül még forgalomban is van jónéhány:

borrajongo.blog.hu/2014/02/24/szaraz_szamo_maraton

silvousplait 2015.04.14. 08:52:12

@akov: Koszonom. Szerintem fontos lenne, mert egy bor hirehez hozzatartozik, hogy - jaj, micsoda kifejezes ! - vertikalitasaban is jelen legyen. Oruljunk, hogy van eltarthato borunk - ezt a legjobban eppen ilyen kostolokkal lehet orszag-vilag elott bizonyitani. (Ugyanerre lenne szukseg pl. a Somlo eseteben is.)
(Atlapoztam a szamorodnis jegyzetet. Azert van rokonsag a vin jaune-nal, nem ? Maguk a franciak allitjak nehanapjan, hogy a savagnin-nek meg a furmintnak lehet azert koze egymashoz. Es, gondolom, az sem veletlen, hogy a nalunk jelenlevo franciak (Tinon, Disznoko, Dereszla), raerezve a mufaj lenyegere, milyen szep szamorodnikat keszitenek.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.14. 11:00:23

@silvousplait: Somló esetében azok a minőségre törekvő termelők akik 10-15 éves vertikális sort fel tudnak mutatni nincsenek sokan. Mondjuk Fekete Béla és Györgykovács Imre. Az ő régebbi boraik szerintem tartják azt a szintet amit frissen hoztak. Én szoktam néha napján 2006-2007-es Györgykovács és Bélabá borokat inni és az én véleményem az, hogy állnak mint a cövek. A mostanában indult (értsd, 10-15 évnél fiatalabb) pincészeteknek még idő kell kiismerni a saját területeiket és fajtáikat.

shiraz2 2015.04.14. 19:49:24

@BZoltan: neked valahogy szerencséd van ezekkel a 8-10 éves Gyögykovácsokkal, nekem még egyszer sem adtak örömet ilyen korban

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.14. 20:01:36

@shiraz2: nekem rendben voltak. 2003-as hárs és 97-es olasz egy pár éve.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.14. 20:07:48

@shiraz2: Tényleg szerencsém van. De igaz, hogy ha valami bejön akkor arra én visszajárok :)

shiraz2 2015.04.14. 21:09:08

@BZoltan: meg elfogult is vagy Somlóval szemben, de ez természetes :)

zoli 2015.04.15. 00:51:39

Kb. egy-két éve ittam 2002-es Györgykovács hárslevelűt, kva jó volt!

silvousplait 2015.04.15. 08:24:07

@BZoltan: Maximalisan osztom a velemenyt, mar ami Fekete Bela idosebb borait illeti. Remek, tanulsagos es vilagszinvonalu.
@shiraz2: Hélas, egyet kell ertsek veled: Gyorgykovacs Imre stilusa sem eppen az enyem. 2006-os boraira az "emelyitoen kovafoldes" jelzot tudnam alkalmazni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.04.15. 10:55:32

@silvousplait: Roppant cselesen :) ezért írtam azt, hogy "tartják azt a szintet amit frissen hoztak". Szóval akár tetszik az Imre vagy a Bélabá stílusa az fix, hogy 8-10 évesen is simán hozzák azt amit 2-3 évesen tudtak. Ahogy egyébként a Takács Lajos 2005-2007-es borai is pont azt tudják ma mint 4-5 évvel ezelőtt. Nagyjából ugyanezt el merném mondani a Stefán borairól, bár abból ritkábban tudok mintát venni.

silvousplait 2015.04.18. 08:47:46

@BZoltan: Tenyleg cseles fogalmazas volt :))

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.04.19. 07:15:11

@silvousplait: Megérdeklődtem: a pincénél lehet még érdeklődni régebbi évjáratú aszúkról, a legtöbb még kapható, de feltehetően már csak náluk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.19. 10:26:49

@furmintfan: @silvousplait: én is kértem listát. A 2002 és a 2006 még kaphatóak a pincénél. BTW, most váltanak a 2007-re.

silvousplait 2015.04.20. 10:56:22

@furmintfan @akov: Koszonom, egyszer biztosan jarok arra...

shiraz2 2015.04.20. 15:53:00

@silvousplait: régebbi évjáratokat gyűjtöknél talász, esetleg jobb áron mint a pincénél. persze csak akkor érdemes, ha jól volt tárolva.

silvousplait 2015.04.20. 17:49:45

@shiraz2: Koszonom szepen utanajarok.

elzee 2015.04.21. 10:49:53

A Disznókőnek 1992-ig visszamenőleg minden évből van még 5 vagy 6 puttonyos aszúja, meg is lehet venni őket.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.04.21. 10:59:18

@elzee: Köszönjük az authentikus információ! Megkérdezhetem, hogy technikailag mennyit kell ezekből eltenni, hogy akár 20 évre ki lehessen szolgálni az igényeket?

elzee 2015.04.21. 11:05:15

@akov: jellemzően többszáz palackot teszünk félre évjáratonként, nagy tételben ezekből már nem adunk el, max. 1-2 karton erejéig.

elzee 2015.04.21. 11:27:11

@shiraz2: konkrét kérdésre tudok pontos választ adni...

shiraz2 2015.04.21. 12:14:54

@elzee: tehát nincs régebbi évjáratos árlistátok? ha esetleg mégis van, küldd el v tedd közzé kérlek

elzee 2015.04.22. 11:52:20

@shiraz2: szívesen elküldöm, írj egy címet.
süti beállítások módosítása