A Borrajongó

Amikor 10 éves csúcs-bikák egymásnak feszülnek

2016. november 22. 06:00 - drbarta

Két borról következik most egy poszt. Mind a kettő top kategóriás bikavér Egerből, mind a kettő 2006-os, azaz mára épp szép kereken 10 évesek. További pikantéria, hogy szubjektíve ezeket tartom a két valaha volt legjobb egri vörösnek az eddigi karrieremben. Üvöltött tehát a szituáció az összehasonlításért. :)

img_2389.jpg

Gróf Buttler- Egri Bikavér Nagy-Eged 2006:   Aszalt sötét bogyósok, kissé már száradó szilvalekvár, sötét fűszerek, kömény, bors, ánizs, szurokra emlékeztető tercier aromák. Érződik jócskán a kor, elég rusztikus is az egész, de mélyről jövő, kraftos és kétségtelenül komplex, jobban is, mint azt esetleg az imént idevetett néhány aromajegy sugallja. Szájban nagy testű, ízében még kifejezetten vastag, bármiféle üresedés jelei nélkül. Jócskán van még energia, szerkezet, a tanninok szinte fiatalosan maszíroznak, kissé még tán adsztringensen tapadósak is. Vszeg ez már ilyen is marad, de a beltartalom, intenzitás mellett ez nálam belefér, a 15-ös alkoholból pedig egyet simán letagadhatna.

St. Andrea- Merengő  Egri Bikavér Superior 2006:    Egy picit fiatalosabb illat, definitebb, letisztultabb, de itt is már aszaltasba hajló gyümölcsökkel. A hordó remekül integrált, de mégis azért jobban izolálható az összképből. Kevésébé tercier a fűszeressége, feketeolívás díszítések. Egyszerre lehet mondani, hogy megnyerőbb, illetve azt is, hogy univerzálisabban nagyborosabb. Szájban szintén elég nagy testű. Nekem intenzitásban, energiában egy egészen picit van visszább az előzőtől, persze azért jócskán túlteljesíti a kor alapján várható normát. Cserébe viszont profibban illeszkednek az alkotók, jobb minőségűek a savak, tanninok. Nyugat-Európa feeling.

Mind kettő élmény volt, akár 7 pont erejéig is. Erős a sejtésem, hogy a borértők zöme simán a Merengőt hozná ki győztesnek, nekem valahogy mégis a Buttler volt az izgalmasabb, akkor is ha egyes részleteibe jobban bele lehet kötni. (Ha jól emlékszem fiatalabb alteregója is sokkal inkább megosztó volt, mint alkalmi vetélytársáé). Nem mondom, hogy most lehettek abszolút a csúcson, de a platóról még semmiképp nem csúsztak le, nem bántam meg, hogy már jó öt éve őrízgettem őket.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9911978514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.22. 08:04:27

Merengő 2006 igazán emlékezetes bor. A Buttlertól nem ez a bika volt szinte édes?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.22. 08:11:46

@akov: Nemtom. Nekem nem volt szinte édes.

osi84 2016.11.22. 08:15:23

@akov: Emlékeim szerint is édeskésbe hajlott, a nem túl veretes savgerinc pedig rátett egy lapáttal.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.22. 08:34:33

A savait én biztosan nem keveselltem se most, se régebben.

dagadtos 2016.11.22. 12:57:13

@osi84: Az másik lesz, mert ennek könnyezős savai voltak. Agyon volt sztárolva, szerintem sosem volt túl jó, egyszerre hozta az éretlenséggel és a túlérettséggel járó hibákat ügyesen (brutális sav, éretlen tanninok mellé óriási alkohol, illatban mazsola és az elmaradhatatlan cékla - fekete retek), az eleganciát hírből sem ismerte. Sokak szerint a legjobb magyar vörösbor volt... A Merengő viszont kifejezetten jó volt 2006-ból, persze nagyon rég kóstoltam mindkettőt, fogadjuk el, hogy most így állnak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.22. 13:40:37

@dagadtos: Mondom én, hogy ez mindig is megosztó volt :) Emlékszem, hogy ti rühelltétek, de mint írod-"agyon volt sztárolva" - tehát akkor is meg kellett hogy legyen a maga célközönsége. :)
Egyébként most is felismerhetőek akkori erényeik, hátrányaik.

dagadtos 2016.11.22. 13:50:22

@drbarta: A legtöbb Buttler bor megosztó volt, de ezzel ellentétben voltak köztük jók is :))

osi84 2016.11.23. 11:14:24

@dagadtos: Akkor valószínű másik évjáratot kóstoltam, sajnos jegyzetet nem találok róla, a szám memóriám meg nagyon rossz...
süti beállítások módosítása