A Borrajongó

Egy Hét Alföld – Csanádi Szőlőbirtok Kadarka 2015

2016. november 07. 12:00 - ungert

A hajósi pincefaluból indult Csanádi-sztori akár újként is elkönyvelhető a maga hazai kontextusában, ugyanis '13-ban léptek ki először az öncélú borásztevékenységből a szélesebb publikum elé. Nem ismerem a történetet a maga teljességében, de úgy tűnik, hogy klasszikus, könnyű, letisztult és bonyodalmaktól mentes borok készítése a cél olyan minőségben és mennyiségben, amennyit és ahogy a Hajós-Bajai borvidék adottságai és a birtok lehetőségei megengednek. Különösebb koncepció nélkül ezúttal úgy döntöttem, hogy nem a nagyobb eséllyel rizikómentes fehérkínálatból szondázok, hanem bepróbálkozom egy könnyebb, klasszikus homoki vörössel. Tapasztalataim szerint a kékfrankos és a kadarka vígan működik ilyen körülmények között is, még ha értelemszerűen nem is adnak testes, súlyos, hovatovább komplex borokat. Ezzel párhuzamosan nyilvánvaló, hogy a klasszikus Bordeaux-fajták többnyire nem találják otthonukat az Alföldön, legfeljebb savra és rozéba szedve, tehetségesen kevert fajélesztővel. A kétszáztíz hektárnyi Csanádiék egyébként szabályszerűen ügyes kadarkát dobtak össze 2015-ből a császártöltési határban fekvő ültetvényükből.img_0723.JPG

Ez a bor ugyanis ékesen demonstrálja, miképpen lenne szükséges belőni az olcsó, közérthető de mégis szerethető homoki vörösbort. Szinte silleresen halvány színű és híg, de a szó kevésbé pejoratív értelmében. Hordót minden bizonnyal nem látott, az illat direkten gyümölcsös, epres-málnás, kifejezetten frissítő. A korty egyszerű vonalvezetésű, gyakorlatilag tannintalan, savai viszont igényelnek némi toleranciát. Hosszú, határozottan fanyar véggel búcsúzik. Sokoldalú bor, ami a felhasználhatóságát illeti. Magában is könnyen elfogy, de egy halászlevet is ügyesen lekísérne, arról nem is beszélve, hogy ilyen savakkal simán működne egy jobbféle viceházmesterben is. A végeredmény persze kompromisszumos, kevesebbet mutat ugyanis a fajtából, cserébe többet a helyi stílusból. Veszedelmesen csúszik, jutalma stabil 4 pont. (1450 Ft, Bortársaság)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr411820245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emoss 2016.11.07. 13:15:50

Bár nem kóstoltam de nálam ez (a kategória) jelenti (helyesebben jelentené) a hétköznapok borát, az ivóbort, a jó ár-érték arányt. Amikor a Sparban (BT-ben ha úgy tetszik) nem kell gondolkozni, hogy a szerdai lecsóhoz mit vegyen le az ember a polcról vagy meccsnézéshez mit bontson. Mert legtöbbször vagy a polcon vagy a pénztárcában de valahol mindig hiány mutatkozik... Igenis kellenek az ezerötös, jó technológiával korrektül elkészített borok a hétköznapi asztalra.

www.cigarettatoltogep.com · http://www.cigarettatoltogep.com/ 2016.11.07. 14:47:35

Igaza van az előttem szólónak! Mindenkinek jár a szórakozás, igenis legyenek különböző árkategóriájú borok a kínálatban! Egyébként ez a bor kifejezetten jó minőségű, próbáljátok ki!

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2016.11.07. 21:12:51

Köszi.
OFF:
Én már csak szeretném megkérdezni, hol lehet ilyen poharat venni, aminek izzószál van a talpában? :D

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2016.11.07. 21:24:42

@furmintfan: Ez a Dreher annak idején botrányosan idiótára sikerült marketing-világítókorsójának Zaltoban megtestesült változata, limitált széria és nem eladó. : D
süti beállítások módosítása