Az ősz igazi borkóstoló főszezon, Budapesten ráadásul egymást érik a borkereskedések portfólió bemutatói. Sajnos ezek legnagyobb részére különböző okok miatt nem jutottam el, de október közepén a DemiJohn portfóliókóstolójára végre el tudtam menni. A Póta Richárd nevével fémjelzett kereskedés főleg kisebb, természetközeli módszerekkel dolgozó hazai pincészeteket képvisel. A Workshop-ban megtartott kóstolóra húsznál is több termelő hozta el borait meg, nekem 9 pincészet standjának meglátogatása fért bele az időmbe.
Kóstolási sorrendben megyek végig a borászatokon és a kóstolt borokon, rövid jegyzetekkel és zárójeles pontszámokkal.
Gallay Kézműves Pince
Susanne Méthode Traditionnelle 2016 zenit és pinot blanc nyerspezsgő, amelynek az alapbora hordóban is járt, így az érett gyümölcsös aromák mellett egy kis édesfűszert és mandulát is idéz, enyhe élesztős jegyekkel, jó savakkal (6p-). A Fehérburgundi 2021 illatában és ízében is éreztem egy kis gyökérzöldséges aromát az érett gyümölcsök mellett, ami okozott némi disszonanciát (4p). A Nyékládháza 2021 édesfűszeres, érett gyümölcsös, jó savakkal, némi citrussal (6p). A Blanc 2020 zenit és pinot blanc házasítása, kicsit lágyabb, lazább érzetű, a gyümölcsös-fűszeres vonal mellett halványan itt is megjelentek a gyökérzöldségek (5p). A Kabar 2023 intenzív, behízelgő aromatikája trópusi gyümölcsöket idéz, élénk savak és kissé emelkedett alkohol mellett. (6p). A Zweigelt 2020 finoman fűszeres, meggyes, erdei gyümölcsös, zamatos tétel, jól integrált hordóval, szép intenzitással (6p+). Genus 2021 egy zweigelt-turán-kékfrankos házasítás, amelyet egyik fajta sem dominál igazán, virágos, fűszeres, gyümölcsös aromák forrnak egyben, kerek savak és jó arányok mellett (6p). A Cabernet Franc 2019 egri alapanyagból készült, érett gyümölcsös, gazdagon fűszeres, kellően élénk savak és határozott szerkezet mellett (6p). A Siller 2023 zweigelt és blauburger házasítása, az illata szinte agresszív eleinte, virágos, piros gyümölcsös, földes aromatika, jó beltartalom és intenzitás jellemzi (5p+).
Csetvei Pince
A Raw/ka Ezerjó A (Amfóra) 2023 érett fehér húsú gyümölcsöket idéz, lehetnyi krémesség és sóság, kellemes textúra, finom sav jellemzi (6p). A Raw/ka Ezerjó H (Hordó) 2023 egy fokkal érettebb, érleltebb, oxidatív karakterű, kissé rusztikusabb érzettel, érett almás aromákkal (5p). A Raw/ka Kő Olaszrizling 2023 somlói alapanyagból készült, friss almás, őszibarackos, körtés illat és ízvilág, jó sav, pici CO2 jellemzi (6p+). A Raw/ka Tramini-Szürkebarát 2023 esetében a szőlő 16 napot ázott héjon, a korty szellős, narancsos, kis héjas kesernye és enyhe sós aláfestés kíséri (6p).
Jakab Winery
A Sauvignon Blanc 2023 mértéktartó módon hozza a fajtajelleget, egres, citrusok, zöldalma jegyeivel, enyhe sóssággal és dinamikus savakkal (6p). A Kéknyelű 2023 fehér húsú gyümölcsös, virágos-mézes, enyhén sós, a jó savak mellett enyhén olajos karakterű (6p). Pinot Noir Easy 2023 ényleg nagyon önnyed, filigrán, játékos savak, csipkebogyós, cseresznyés aromák jellemzik (6p). A Pinot Noir High 2021 sokkal masszívabb anyag, a tartalmas kortyot határozott, picikét szárító tannin keretezi, érett erdei gyümölcsök, fűszerek adják az aromákat, még érdemes érlelni a palackban (6p+). A Syrah 2022 karcsúbb, elegánsabb, vonzó fűszeresség, érett piros gyümölcsök és jó egyensúly jellemzi (6p+).
Páger Pince
A Pét Nat 2023 tramini és szürkebarát házasítása, krémes, jól csúszik, íze fűszeres rostos gyümölcslevet - körte, őszibarack, birsalma - és fűszeres gyümölcskompótot idéz (6p). A Cserszegi Fűszeres 2023 I. tartályban erjedt, majd hordóban érett, kén nélkül készült, oxidatív karakterű, érett gyümölcsös, diós, lágyan kezd, majd élénkebbre vált a savérzet (5p-). A Cserszegi Fűszeres 2023 II. amfórában erjedt és érlelődött, narancs, kenyérhéj és egy kis répalé elegyedik illatában és ízében, simább, mint az előző bor (5p). A Rajnai Rizling 2022 fehér húsú őszibarackos, citrusos, almás illat- és ízvilágot produkál, a háttérben még ott a hordó fája, a feszes savakon kevéske maradékcukor kerekít (6p). A Narancsbor 2023 60% tramini és 40% cserszegi fűszeres narancshéjas, egzotikus, karácsonyi fűszeres aromákat vonultat fel, kicsit fogós a tanninja (6p). A Narancsbor 2022 fele-fele arányban tramini és cserszegi fűszeres kicsivel lágyabb, érettebb, visszafogottabb, mint a 2023-as, van egy kis törkölyös aroma is benne (5p). A Syrah 2022 piros gyümölcsös (cseresznye, szamóca), virágos, fűszeres aromákat egyaránt mutat, elegáns, szép textúrát villant (6p+). A Feketeleányka 2023 hozza a fajta egyedi, izgalmas karakterét, de nem válik tolakodóvá, tartalmas és arányos, érett gyümölcsök és fűszerek ízével (6p+). A Pinot Noir 2021 kicsit fülledten kezd, majd piros gyümölcsös, zöldfűszeres irányba vált, jó sav és kicsit tapadós tannin keretezi a közepesnél könnyedebb testet (6p-).
Bagolykő Birtok
Az Ottonel Muskotály 2022 visszafogott muskotályos karaktert, szőlőt, virágokat és éppen kezdődő palackbukét mutat, ízében citrusok is csatlakoznak, jó sav, alacsony alkohol és minimális fenolosság társul a könnyed testhez (5p). Az Olaszrizling 2022 érett fehér húsú gyümölcsöket, diszkrét fűszerességet idéz, lekerekedett, de kellően élénk savakkal (6p-). A Rózsakő 2022 érett gyümölcsös, trópusi villanásokkal, citrusokkal, érett almával, kis krémes érzezzel (6p-). A Ketten 2023 olaszrizling és rózsakő házasítása, kis krémesség találkozik jó savakkal, citrusok az érettebb gyümölcsös jegyekkel (5p+).
Sanzon Tokaj
A Sárgamuskotály 2023 kifejezetten szépen hozza a fajta jegyeit, anélkül, hogy parfümös, vagy tolakodó lenne, szép egyensúly, egzotikus fűszeres aromatika, fehér és trópusi gyümölcsök egyvelege tölti meg tartalommal (6p). A Blanc 2022 egy sauvignon blanc fehér húsú gyümölcsöket, őszibarackot, citrusokat, zöldalmát vonultat fel, lendületes és arányos, nem harsány (6p). A Sanzon Classic 2022 fűszeres és fehér húsú gyümölcsös, inkább széles savakra támaszkodik és kicsit ül rajta a hordó. A Rány Furmint 2022 remek szerkezetet mutat, narancsos, citrusos, körtés, almás ízekkel, finom fűszeres, sós aláfestéssel. (7p-). A Rány Hárslevelű 2022 kicsivel bujább, sárga húsú gyümölcsös aromatikát kínál, széles savakkal, húsos korttyal (7p). Az Orange 2022 mézes, narancsos, narancshéjas, kissé fogós, fenolos érzettel (6p).
Barcza Pincészet
A Juhfark 2021 illatában az érett gyümölcsök mellett füstölt sonka is érezhető, a korty masszív, tartalmas, kicsit még erős a hordóhatás, érett gyümölcsök, sós, füstölt sonkás jegyek keverednek (6p+). A Blankó 2021 tramini, olaszrizling és juhfark házasítása, édesre érett trópusi gyümölcsök, finom fűszeresség, enyhe sósság jellemzi, az előző bornál könnyedebb, lágyabb szerkezetű (6p). A Borsa Hárslevelű 2021 sárga húsú gyümölcsöket, halványan diót és héjas jegyeket hoz, a korty krémes, széles, és sós (6p). A Narancsbor 2021 nagyrészt olaszrizling, kisebb részben vegyes fajták alkotják, érett trópusi gyümölcsök, szőlőlekvár, héjas jegyyek, narancshéj díszíti, a kerek savak mellett pici cserességgel (6p). A Narancsbor 2022 fűszeres, narancshéja, édesfűszeres, az előző után lágyabb, de jobban érezhető a hordó lenyomata (5p+). A Kékfrankos 2023 könnyed, filigrán, sok piros gyümölcs színezi, lendületes sav és kevés tannin felel a szerkezetért (6p). A Kékfrankos 2022 testesebb, strukturáltabb, rózsabors, érett piros gyümölcs, több tannin, kis rusztikusság jellemzi (6p).
Unger Bormanufaktúra
A Different Day Zweigelt Pét-Nat 2022 szamócás, cseresznyés, friss pét-nat, élénk, kis citrusosságot adó savakkal, pici buborékokkal (6p). A Full Satin Syrah Rosé 2022 egy ködös megjelenésű, tartalmas rosé, epres, málnás, meggyes, kellemesen krémes, de remek savak is vezetik (6p). Az Oh Narancsbor 2022 olaszrizling, chardonnay és rizlingszilváni házasítása, narancshéjas, fűszeres, leheletnyit animális, határozott héjas jegyekkel, kis cserességgel, némi tonicos kesernyével (5p+). A Glou Glou 2022 részben szénsavmacerált tétel, olyan mint egy frissen préselt meggylé, pici borssal, fedetlen, élénk savérzettel (6p). A Csúcsi Kékfrankos 2022 bors, sötét bogyós gyümölcsös, meggyes, a lédús kortyot kis fanyarság kíséri és csiszolt sav vezeti (7p-). A Szultán Kékfrankos 2022 illatban kicsit zártabb, ribizli, zöldfűszer, virágok tűnek fel benne, kicsit fanyarabb, és fogósabb a tannin (6p+). Az Ördög Kékfrankos 2022 meggyes, enyhén bőrös, kóstolva nagyon feszes, markánsabb tannin is szilárdítja, ízében meggy, cseresznye, vérnarancs (7p). A Fiatal Kálvária Kékfrankos 2022 izgalmas fűszerességet mutat a gyümölcsök mellett, karcsú, elegáns tétel (7p). Az Easy Like 2021 cabernet franc és kékfrankos házasítása, közepes test, jó arányok, határozottabb tannin, ízben érett erdei gyümölcsök, meggy, cseresznye, diszkrét fűszeresség jellemzi (6p+).
Sziegl Pince
A Herreberg Kövidinka 2022 érett őszibarackos aromatikát mutat, élénk sav vezeti (6p). A Bábel 2023 sillers megjelenésű, könnyed, lendületes, sok piros gyümölccsel, cseresznyével, szamócával, diszkrét fűszerességgel (6p). A Herreberg Olaszrizling 2021 egyedi illatában érett sárga húsú gyümölcsök keverednek kakukkfüves fűszerességgel és mézzel, a kortyban széles savakat találunk, érett gyümölcsös, almás, fűszeres, enyhén diós jegyekkel (5p). A Kadarka 2022 (5p). Herreberg Kékfrankos 2022 a fajtajelleges meggyes, meggymagos karakter mellett enyhén virágos, a kotyban élénk savakkal és kevés tanninnal (6p+). A Hársfás Úti Kékfrankos 2022 földes, meggyes illatú, a jól kitöltött kortyban fedetlen savak, meggyes, fanyar aromák találkoznak (6p). Kékfrankos "Aszú" 2021 illatában és ízében eperlekvár vezet, pici földességgel, botrytises jegyekkel a háttérben (6p+).
Póta Richárdnak köszönöm, hogy részt vehettem a kóstolón!