A Borrajongó

Rejtőzködő borvidékek: Montenegró - 13. Jul Plantaže

2016. július 22. 06:00 - furmintfan

Három évvel ezelőtt kora ősszel volt szerencsém néhány napot Montenegróban tölteni, és akkor a lehetőségekhez képest igyekeztem megismerkedni a helyi borokkal is. Ezt nagyban elősegítette, hogy a boltokban kis üveges kiszerelésben is meg lehetett vásárolni a nagyobb pincék több portékáját. Amennyire emlékszem, az átlagszínvonallal meg voltam elégedve, és általában inkább a vörösborok voltak meggyőzőek. 
Amikor július kellős közepén a szakadó eső, a viharos szél és a 10-15 fokos hőmérséklet-csökkenés hirtelen októberi időjárást varázsolt az egész ország területére, kicsit nosztalgiáztam, és három montenegrói borral igyekeztem mediterrán hangulatot csempészni a hétvégébe. Utólag beillesztettem ezt az írást is a rejtőzködő borvidékek sorozatba.

plantaze.jpg

A 13. Jul-Plantaže (röviden Plantaže) Délkelet-Európa egyik legnagyobb bortermelő vállalkozása, 2310 hektárnyi összefüggő területen (egész Montenegróban 4300 ha szőlőültetvény van) 11,5 millió szőlőtőkével gazdálkodnak, ami a maga nemében rekordot jelent Európában. 1963-ban kezdődött a történet, amikor több mezőgazdasági szereplő egyesítette erejét egyetlen óriási cégben. A 70-es, 80-as években hatalmas területeket telepítettek be szőlővel, aminek a végeredménye a mai elképesztő méretű birtoktest. 
Az Adriai-tenger partjától mintegy 30 kilométerre, a Skadari-tó (vagy Shkordai-tó) mögött, Podgoricától nem messze terül el az óriási szőlőültetvény, 40-70 méteres tengerszint feletti magasságban. A szőlősorok egy részét a Cijevna folyó határolja (lásd a lenti fotón). A vízfelületek közelsége, a napsütéses órák magas száma és kevés csapadék határozza meg az itteni klímát. A talaj főleg mészköves, krétás, kavicsokkal és homokos részekkel. Az óriási ültetvény túlnyomó részén kézzel szüretelnek, gyakran több mint 2000 munkás dolgozik a szőlőben.
Ma a termékcsalád többféle kategóriát képviselő kb. 40 féle borból - a pezsgőtől az édes borig - és 4 féle brandy-ből áll, amelyeket 35 országba exportálnak. Csak az ültetvények kétharmadát elfoglaló nemzeti fajtából, a vranac-ból 10 különböző féle bor készül, de fontos szerepe van a fehér nemzeti fajtának a krstac-nak is.

cemovskopolje.jpg

(Cemovsko polje - a képet a pincészet honlapjáról kölcsönöztem)

Plantaže Chardonnay 2013
Aránylag visszafogott az illata, érett gyümölcsöket, pici mandulát, kevés vajat, húslevest és fűszereket mutat. Savai inkább szélesek, mint magasak, enyhe édesség és krémesség érezhető szájban. Nem különösebben intenzív vagy lendületes, inkább szétterül a korty, a végén kissé kesernyésbe fordul és csíp az alkohol is. Érett, szinte már aszaltba hajló sárga húsú gyümölcsök, érett citrusok, fűszerek (vanília, szegfűszeg, szegfűbors) tűnnek fel ízében, meg az a bizonyos kesernye. 4p

Plantaže Vranac Pro Corde Selection 2011
Illatban kis tejes animalitást és egy picike érettséget mutat, talán egy leheletnyi illó is felfedezhető. Érett piros bogyós gyümölcsök, málna, szilva, meggy, különféle édesfűszerek érkeznek illatban, zöldfűszeres villanásokkal. Közepes testéhez élénk savak és éppen közepes mennyiségű, finomszemcsés tannin, valamint kissé emelkedett alkohol párosul. Intenzív ízeket kínáló korty piros bogyósokkal nyit (meggy, málna), majd a második felében fekete bogyósok is beköszönnek szilva, áfonya, szeder, feketecseresznye képében. Az érett gyümölcsöket édes fűszeresség kíséri, fahéjjal, vaníliával, mégis határozottan előbbieken van a hangsúly. 6p-

Plantaže Vranac Barrique 2009
Szinte átláthatatlanul sötét magja van, öregedésnek semmilyen formában nem mutatja jelét. Mély illatában érett erdei gyümölcsök, szilva, fűszerek, vanília, tömjén, szegfűszeg, konyakmeggy, étcsokoládé szárított virágok édes aromái elegyednek. Meglepően élénk savakkal operál, elsőre kicsit talán ki is lógtak ezek az egyébként sima kortyból, a második napon ezt már nem éreztem, a hordó viszont szépen integrált és az alkoholt is elnyeli az erős közepes test, nehézkességről nem beszélhetünk. A hordó fűszeressége határozott, de nem túlzó, szépen párosul az érett gyümölcsökkel, így fahéj, vanília, szegfűszeg, étcsoki, mokka forr egybe áfonya, feketecseresznye, szeder, szilva zamataival. 6p

 

(Úgy tudom, Magyarországon a Montenegrói Gurman kínálatában is elérhetőek a pincészet borai, nem jártam utána, az itt kóstolt borok egyenesen az anyaországból érkeztek.)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr888899014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2016.07.22. 08:01:22

Imadom Montenegrot :) Es a boraikrol is mindig jo volt a benyomasom, ar/ertek teren sose valasztottam rosszul, a vranacot mint fajtat kimondottan szeretem.
Es valoban kaphato a Montenegroi Gurmannal tobbfele Plantaze bor, bar hozza kell tenni hogy jelentosen dragabban mint akar Szerbiaban. Azert egy-egy probat meg igy is megernek

MádiN. 2016.07.22. 09:13:58

Imádom a Plantazet, k.rva jó borok.

loading 2016.07.22. 09:48:44

Plantaźe-nak jó borai vannak. És kevésbé jók is. Olyan mintha a Csányi pincészetet a Varga pincészet mennyiségével összeolvasztanánk. Ex-jugoszlávia minden utódállamában kaphatóak a boraik (mintha Koszovóban is láttam volna).
Ha legközelebb eljutsz oda, akkor a próbáld ki a Vinarija BUK és a Vinarija Milović borait is.
süti beállítások módosítása