A Borrajongó

Terra Australis 2015

2015. július 28. 06:00 - akov

Ha beköszönt az igazi, júliusi gatyarohasztó, porta-szikkasztó forróság, akkor máris itt a Terra Australis. Mondhatom immár ezt tapasztalati utakon járva, hiszen idén jubiláltam: zsinórban ötödször ülhettem végig Halász Attila, a közel harminc éve Ausztráliában ténykedő borszakértő, fine wine kereskedő ausztrál ikonborokkal kísért stand-up-ját. Halász, mintha tényleg zsákban hordaná haza a meleget – mondjuk a Barossából –, mert menetrendszerűen, a legkiválóbb meteorológusainkat megszégyenítően, hónapokra előre pécézi ki a 36 fokos napokat. A Herczeg Ágnes Wine School kellemes miliőjében megtartott kóstoló – a tavalyi kisebb megingás után – ismét visszatért a régi kerékvágásba, hogy megmutassa, mit is tud Ausztrália akár többféle műfajban.

terra2015_1.jpg

Az idei Terrának nem volt különösebb kiemelt témája, vagy legalábbis nekem nem tűnt már fel így az ötödik év után. De nem is hiányzott amúgy, mert ami sugárzik ezekből a kóstolókból, az éppen elegendő. A hatalmas és sokféle ország, a szabad és kötöttségektől mentes ausztrál életérzés és az általános jólét az, ami a környezetet definiálja a kreativitáshoz. És ez a kreativitás a borkészítésben nem csak erre, de a kiemelkedő minőségű szőlészeti-borászati oktatásra és – tudom, ez sokaknak furcsa lesz – a történelmi hagyományokra is támaszkodik. A közvélekedéssel ellentétben az aussie-k nem tegnap kezdtek hozzá a vitis vinifera levének erjesztgetéséhez. Jól mutatják ezt a 19. század végén telepített, ma is termő ültetvények (nálunk nem nagyon vannak ilyenek, csak jelzem). A kreativitás és a kiváló adottságok (talajok, öreg tőkés ültetvények), párosulva a jólét áldásaival egy figyelemre méltó fine wine piacot hoznak létre. No, ennek a fine wine piacnak a termékeiből kaptunk ismét egy ízelítőt. Nézzük:

Penfolds Bin 00 Chardonnay 2000

Rögtön egy 15 éves Penfolds chardonnay-val indítottuk a sort, amely nem átallott még parafával palackba költözni. A csavarzáras elkötelezettség valahol ott, talán még később kezdődött Ausztráliában, ez a „múzeumba való” lezárási technika viszont egy kisebb rettegést csalt előadónk arcára. De nem volt miért félni, a Tumbarumba és Adelaide Hills régiókban termelt szőlő adta bornak 15 év alatt sem lett sok baja.

Világos, élénk arany színt mutat enyhe zöldes beütéssel. Elég ritka borszín ez, kb. a Mountain Dew árnyalatát idézi. Tiszta, érlelési defektekről mentes illattal, fehér virágok, trópusi gyümölcsök, citrusok, tökéletesen integrált minőségi francia fa, kandírozott citrom, elegáns vajasság és egy minimális redukció. Testes, olajos, még frissességet is villantó aromatika, ismét trópusi gyümölcsökkel, passiógyümölccsel, golden almával, egy kevés mézzel, vajjal. Irtó gazdag, egy pici édeske jelenik meg a korty elején, de a szépre sikeredett sav még talán időben visszahúzza. Gazdag, buja és hosszú, de úgy, hogy a piros vonalon belül marad. Külön teljesítmény, hogy szinte semmi zavaró érlelési jegy nincsen benne. 20.000Ft. 7p (91)

Leeuwin Estate Art Series Margaret River Chardonnay 2009

Chardonnay-legenda egy kiváló évjáratból, már rég kifutott, csak nagyon drágán szerezhető be. Amerre nézek, kiváló értékeléseket látok róla. Mouton-wannabe címke (ne feledjük, Margaret Riverben járunk!).

Finom illat, egészen kiválóan alkalmazott fa, szép fűszeresség, de különösebben komplex-nak vagy formabontónak nem érzem. Kóstolva viszont más a helyzet. Kiemelkedően szép savasságra épít, friss és elegáns aromatika, citrusok, egy kevés őszibarack, minimális trópusias érettség, fehér virágok. Kiemelkedő egyensúly és tisztaság, definiáltság, extrém finoman kezelt hordó. Hosszú lecsengés. 20.000Ft. 7/8p (92-93)

Mount Mary Pinot Noir Yarra Valley 2005

Családi birtok, az 1970-es években alapította a „rönöszansz” kaliber, David Middleton, aki zoológus, kutató biológus és sebész állatorvos egyben és, aki a borászat vezetése mellett a mai napig egyetemi professzori állást is betölt. Az első pinot noir tőkéket 1971-ben telepítették, még a nagy „klónszortírozás” időszaka előtt. A massal selection ültetésnek köszönhetően vagy 30 különböző változatot is kimutattak a legkorábbi telepítésekben. A bor rövid ideig erjed, hidegáztatást nem kap, majd kisebb részben új hordóban érik.

Mély téglaszín, egyértelmű barnás széllel. Szép, érett illatot mutat, pemetefűvel, rózsával, hecsedlis dzsemmel, kakaós melegséggel, mentollal. A fa rendkívül finom rajta, teljesen beépítette az anyag. Elég testes élmény, de minden tekintetben az elegancia határain belül marad. Ahogy várjuk, érett az aromatika, már nincsen benne semmi frissesség, csak piros és fekete bogyós gyümölcsök vintage lekvárjai kuruttyolnak. Az alkohol kis édességgel emeli fel zamatokat, a kellemesen tartó savat finoman poros tannin egészíti ki. Minden szép, minden jó arányban. Hosszú lecsengés, kellemes állag és textúra. Drink it now, ez már lefelé megyeget. 150,0 AUD. 7p (90)

Kooyong Ferrous Mornington Peninsula Pinot Noir 2010

Dűlőszelektált, limitált tétel. Egy 1.7 hektáros területről (kézzel) szüretelik, üledékes termőtalajról. A teljes bogyózást követően fakádba kerül, ott spontán erjed három hétig. Az almasav már hordóban, szintén beoltás nélkül megy végbe. Furcsa amúgy, hogy éppen már a második pinot-t kóstoljuk, mert Ausztrália klímája igen csak periférián van a fajta számára.

Finom, mély illat, érett piros bogyósokkal és dzsemjeikkel, rózsával, csokival, mentollal és az ezt körítő rendkívüli fás-fűszerességgel. Egészen zseniális. Elég testes, zamatos, emelkedett savval és némi darabos állagú tanninnal. Icipici kapor színezi (kocsány), de alapvetően egy gyümölcsös bor ez, cseresznyével, dzsemmel, aszalt gyümölcsökkel. Szerkezetileg feszes és hosszú, az alkohol édessége kissé ráerősít a zamatokra. 13,5%. 11.000Ft. 7p (92)

Hewitson Old Garden Barossa Valley Mourvédre 2012

A „Petőfi-bor”, ahogy Halász Attila mondja. És valóban, öt évvel a pesti forradalom után, 1853-ban kezdtek hozzá ezeknek a mourvédre tőkéknek a telepítéséhez. Ez a világ legöregebb mourvédre ültetvénye, de vélhetően a fajtától függetlenül is toplistás. Már 1880-ban is „Old Garden” néven utaltak a homokos, mészköves altalajú területre, amelyet a mai napig kézzel, öntözés nélkül művelnek.

A bor még Ausztráliában sem jelent meg, így eléggé speciális, hogy ezt kóstolhatjuk. Zseniálisan mély fekete bogyós illat, elsősorban primőrös, rózsa, csoki, ánizs és mentol, meg persze a kiváló minőségű fahordó aromáival. Testes, édesre érett fekete bogyósok viszik, szeder, áfonya, törékeny virágok. A fa még előtérben van, de remek minőségű, rövid idő alatt meg fogja enni ez a sűrű és intenzív mourvédre. Meleg hatású, szinte szuperérett, a test mellé igencsak kell a sav és a mennyiségi, de finoman operáló tannin. Meghökkentően hosszú lecsengés, hosszú percekig érezni. 21.000Ft. 7/8p (93)

terra2015_4.jpg

Petaluma Coonawarra Merlot 2008

A merlot nem jó Ausztráliában. Egyszerűen nem nagyon szeret beérni, amikor biológiailag érett a gyümölcs, a cukra már az egekben van. Fordítva szedve meg savanyú. Ez itt egy elfogadható darab akar lenni. Erős fahatás uralta, igen vastag gyümölcsökre hangolt bor, amolyan eszpresszóval nyakon öntött áfonya lekváros hangulatkeltés. A kávé aromáit részben az erősre feltekert hordó, részben a magas polifenol tartalom adja, amely bársonyosan érett ugyan, de ettől még igen sok. Vastag anyag, buja anyag, de valahogy túlérett és nagyon sok úgy összességében. A keserű lecsengésről pedig még nem is beszéltem. 12.000Ft. 6p (86)

Mollydooker Carnival of Love Shiraz McLaren Vale 2013

Vakon kapjuk a mindenféle díjjal megtámogatott Carnival of Love legújabb változatát. Tavaly egy páran nagyon nem szerettük a Mollydooker öntözés mellett túlérlelt, frissen gyümölcsös és alkoholos szörnyborait. Úgy éreztem Attila most minket akar ellenőrizni (megszívatni), hogy vajon vakon is ellenállunk-e annak, ami tavaly lecsapta nálunk a pop-kultúra biztosítótábláját. Tudjátok, ez az a nitrogénnel védett bor, amit nyitás után jól fel kell rázni, hogy a gáz felszabaduljon belőle…

Rettentő mély szín. Meleg hatású gyümölcsösség, drága fa, elegáns fekete cseresznyés és meggyes illat, egy kevés aszaltas túléréssel. Nagyon testes, primőrös, enyhén édeskés (2.6g/l cukor maradt benne) hatással, gyümölcsössége viszonylag fiatalos, áfonyás-fekete bogyós. A tannin sok, de érett, darabos és bársonyos, végül is elbírja a bor, ahogy elbírja – vagy fogja – a még előtérben lévő minőségi fahordót is. Buja, nagyon gazdag, bár nem fajtajelleges és kissé egysíkúan primőrös bor, elismerésre méltó lecsengéssel, csak az a 16,5%-os szesz ne fűtene be annyira. Nekem továbbra is too much. (Vakon egy Nagy-egedi Gróf Buttler Syrah mintának gondoltam, amelyek iszonyú hasonlóak ehhez, beleértve a magas alkoholt is, szerintem simán lehetne itthon is ilyet csinálni) 6p (87)

Wendouree Clare Valley Cabernet Malbec 2012

Ha csak egy fél csepp Wendouree lett volna műsoron, akkor is megérte volna eljönni. És így volt ez minden évben. Az Ausztrália talán legjobb, legkarakteresebb borait produkáló Wendouree a Terra Australis (és Red Earth) kóstolók sztenderd vendége. Szinte minden palack, amit az öt év alatt kóstoltunk, hihetetlenül emlékezetes maradt. Ennyi emlékezetes bor pedig együtt, más pincétől nem jut hirtelen eszembe. És ez valami. A Tony és Lita Brady tulajdonában lévő, száz évnél is idősebb borászatról keveset lehet tudni, a világtól elzártan tevékenykednek, a pincelátogatás szinte lehetetlen (Jamie Goode-nak sikerült). A borok készítéséről nincs információ, csak annyi, hogy az elsőként 1892-ben, majd az 1910-20-as években telepített ültetvények az alapjai mindennek, erre pedig egy minimalista, a természetet tisztelő művelés és borászkodás párosul. A Wendouree palackjai egy igen szűk listáról kelnek el, valakinek ki kell halnia, hogy egy új vevő rákerülhessen.

1920-ban telepített tőkék (vagy korábban). Fantasztikusan mély, enyhén eukaliptuszos-mentolos, áfonyás illat. Meleg karakterű, enyhén dzsemes, a fa szinte alig érezhető. Testes, de amolyan európai módon csak, kiemelkedőn szép és feszes szerkezetet adó savassággal, kiváló állagú tanninnal. Gazdag, éretten gyümölcsös, főként a szeder és az áfonya villan be, némi kék virágosság és a háttérben dolgozó mentolos aromák kíséretében. Fantasztikusan sűrű középen, kiemelkedően magabiztos vezetésű a korty és a végén teljesen valószerűtlen az a több perces lecsengés, amivel ismét csak egy örökké emlékezetes borrá teszi magát. Elegáns, szinte egy európai klasszist idéz. 8/9p (96)

terra2015_3.jpg

Wendouree Clare Valley Shiraz Malbec 2012

Syrah és 40% malbec az 1919-ben, illetve az 1920-ben telepített Eastern dűlőből. Ez is mély, zseniálisan vonzó rózsás karakterrel, szép, talán az előző bornál egy kicsit érettebb fekete bogyós gyümölcsösséggel. Az eukaliptusz-mentol szintén érzékelhető, de csak éppen valami dereng a háttérben. Megint csak nem túl testes, de intenzív, szép és jó állagú savakkal, sok, de érett tanninnal, amely finomporosan textúrált. Kevés, magas minőségű fát érezni, amely optimálisan köríti az áfonyás-szedres gyümölcsösséget. Intenzív, középen ő is nagyon sűrű és az utóíz is nagyon hasonlóan tartalmas, ugyanakkor a bor definíciója elmarad az előzőtől. Persze attól még ez a sor második bora. 8p (94)

St. Hallett Old Block Barossa Valley Shiraz 2010

Az Old Block harmincéves múlttal rendelkezik, egy saját gyökerű öreg tőkés shiraz ültetvényről szedik. Ebbe a borba 20% Eden Valley-ből származó alapanyag is került, ami kisebb felháborodást keltett a rajongók között.

Illatát elsősorban a mély, szuperérett fekete bogyós gyümölcsösség uralja, ezt egészíti ki egy kevés mentol és persze a minőségi fa. A már említett gyümölcsök tobozódásában megjelenik egy enyhe túlérettségre (vagy redukcióra?) utaló kukoricás jegy, de csak nagyon minimálisan, még ez sem tudja tönkretenni az élményt. Sűrű, jó felépítésű, lédús meggyre emlékeztető korty, az intenzív gyümölcsösséget kiválóan domborítja a frissítő sav és a bársonyosra érett tannin. Remek felépítésű, húsos korty, percekig muzsikáló utóízzel. 20.000Ft. 8p (93)

Chapel Hill The Chosen McLaren Vale Cabernet Sauvignon 2009

Mély illat, érett, sőt szuperérett fekete bogyós gyümölcsösség, szép fás fűszerezettséggel. Testes, enyhén túlérett, aszaltasba hajló fekete bogyósokkal, kis mentollal. Komoly intenzitás, a korty eleje némi édességet mutat, de hamar elsöpri a sav és az erőteljes, tapadós tannin duója. Minimális érést mutat csak, van benne egy enyhén kukoricás túlérettség vagy redukció, a fene tudja, de összességében nem zavaró. Megkérdőjelezhetetlen minőség, perces lecsengés. Remek bor ez persze, de nehéz dolga volt az előző három palack után. 7p (92)

terra2015_2.jpg

(Ismét köszönet a kiváló kóstolóért, amelyért természetesen fizettem. A képek egy részét Halász Attila bocsátotta rendelkezésemre. Kösz!)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1007656440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2015.07.30. 20:47:47

Jó lehetett!:)
Igazából nekem az a bajom az aussie borokkal, hogy 4-5000 ft-os árkategóriáig szinte ihatatlan mindegyik. Most bontottam a Lindemannsnak nem régen a belépő syrah borából egyet (cirka 3500ft) vicc nélkül mondom, bármely komolyan vehető magyar pince syrahja fényévekre van tőle.
Penfolds-nál is 10-12 ft környékén kezdődtek azok amire azt mondtam, hogy érdemes kortyolni.
Vagy én volnék balfék a választással, 15-20 eurós árig bezárólag mikkel lenne érdemes próbálkozni onnan, fajta függetlenül kérdem?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.07.30. 21:09:04

@MádiN.: kösz. Halász néhány éve nekem azt mondta, hogy Ausztráliában Lindemannst a hajléktalanok isznak. :)

MádiN. 2015.07.30. 21:12:01

@akov:

Szóval a Lindemanns az aussie Dankó Pista? :D:D:D
Lehet benne valami... ugyanis iszonytató pocsék :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.07.30. 21:33:20

@MádiN.: valami olyasmi, a Yellow Taillel együtt. :)

európai 2015.08.05. 14:21:25

Tanulságos volt az idei Terra számomra. Csodálkozva fogadtam tavaly, hogy akov és octopus teljességgel leírta és a béka feneke alá temette a világ második (az USA-beli Wine Spectator szerint) legjobb borát ami mellesleg megnyerte az Ausztrália és Ausztrál-Ázsia legjobb shirazának járó címet is, a 2012-es Mollydooker Carnival Of Love blockbuster borról van szó. A 2013-as igazán felső polcos Shiraz-t (szerintem még jobban sikerült évjáratát), hogy elkerüljem az esetleges, márka iránti ellenérzést, vakon töltöttem. Octopus és akov tesztlapja a “Nem innám újra” válasszal tért vissza. Le a kalappal előttetek, óriásiak vagytok, ez igen, ez igazán profi és tiszteletreméltó válasz volt. I rest my case. Viszlát jövőre, a Red Earth 100% Wendouree mesterkurzuson!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.08.05. 14:23:32

@európai: Köszi a visszajelzést. 100% Wendouree lesz? Már most remegnek a lábaim! Király!

európai 2015.08.05. 14:24:03

@MádiN.: Mostmár az. Legendás pincészet volt. Hihetetlen atcocitások vannak manapság az 5000 Ft-os árkategória alatt. A kínai piac is felelős ezért.

európai 2015.08.05. 14:29:59

@akov: Az. Tíz év története átfogóan, 2003-2013...elképesztő estre számíts. Részvétel kizárólag, a Wendouree borászat jelenleg érvényben lévő szabályzata szerint.

Octopus 2015.08.06. 09:11:14

@európai: Wendouree vertikális? Ez igen!
süti beállítások módosítása