A Borrajongó

A Tesco Finest visszatér

2015. július 27. 06:00 - furmintfan

A Tesco Finest borcsaládról több boros blog megemlékezett az elmúlt években (pl. itt, itt, itt, itt, itt, itt, itt). A Finest sorozat tagjaitól többnyire nem kellett világrengető borélményt várni, cserébe korrekt áron világ körüli útra repítették az egyszeri borkedvelőt, megvillantva az adott fajták és termőhelyek jellegzetességeit. Sajnálatos módon a remek tananyagként szolgáló válogatás itthon egyszer csak eltűnt a boltokból, és maradtak a sokkal gyengébb Tesco Simply borok. Most viszont - ahogy nemrégiben a GM is hírt adott róla - a Finest sorozat visszatért a magyar áruházak polcaira is.

tesco0.jpg
Néhány borkedvelő/borfirkász kollégával két részletben megkóstoltuk az aktuális szortiment jelentős részét, néhány ráadás tétellel együtt. Az összkép nem változott: az esetek nagy többségében a vásárló jó áron fajtajelleges és/vagy termőhelyi tipicitást is megvillantó, de az aznapi vacsora mellé mindenképpen vállalható bort kap. Sőt, időnként még az is előfordul, hogy egy-egy elismert borászat nevét is felfedezhetjük a címkén.

I.
Az első körbe bekerült két nem a Finest borcsaládba tartozó, de szintén a Tesco által forgalmazott, Wairau Cove névre hallgató, a címkén Marlborough, illetve Gisborne termőhelyet hirdető, de a hátcímke tanúsága szerint már az Egyesült Királyságban palackozott bor is.

tesco1.jpg

Wairau Cove Marlborough Sauvignon Blanc 2014
Intenzív illatában hozza ugyan a kötelező sauvignon blanc-aromákat: zöld fű, egres, citrusok, de eléggé mesterkélt kiadásban (egyeseknek persze minden Marlborough s.b. az). Savai citrompótlós intenzitással kezdenek, de nem tartanak ki hosszan, és meglehetősen faragatlanok. Szájban egyszerű, citrusos, zöldes jegyekkel, kis szappanossággal. 4p- (1800 Ft)

Wairau Cove Gisborne Chardonnay 2014
Neutrális fehér húsú gyümölcsök mellett némi gyógyszeresség is megjelenik az illatában. Szájban kis déligyümölcs, citrusok, enyhe édesség. Kicsit lapos és lágy, de legalább nem tűnik annyira műborosnak, mint az előző sauvignon blanc. 4p (1800 Ft)

Tesco Finest Swartland Chenin Blanc (Origin Wine) 2014
Viszonylag egyszerű, de jól iható, édes citrusos, sárgadinnyés aromatika dominál orrban és szájban egyaránt. Könnyed, rövid savakkal, a korty végéből kicsit kilógó szesszel, enyhén kesernyés véggel. Semmi extra, de rendben van. 4p (1200 Ft)

 tesco2.jpg

Tesco Finest Marlborough Pinot Noir (Yealands Estate) 2013
Jó nevű termelő, ennek megfelelően magasabb árszínvonal. Aromaprofilját illetően hozza azt, ami a műfajtól elvárható: érett piros bogyósok, kis erdei gyümölccsel színezve, meggy, szép fűszeresség és egy kis virág. Könnyed, szellős a korty, jó savakra építkezik a bor, szép gyümölcsökkel és fűszerekkel megtöltve. Új-zélandi pinot-val ismerkedéshez jó kezdés, tökéletesen elkészített tétel. 6p- (3700 Ft)

Tesco Finest Swartland Pinotage (Origin Wine) 2014 
Érett, édes, kicsit szörpös jellegú fekete bogyós és erdei gyümölcsök, valamint egy kis gumi jellemzi illatát. A kortyot kellő mennyiségű, de nem túl kellemes érzetű (pótolt?) sav és picit poros tannin támasztja alá. Ízében szilva, fekete bogyós gyümölcsök, kis fűszer és toast-os jegyek. Kicsit talán műboros, de az áráért korrekt és a fajtával is lehet ismerkedni. 4p (2000 Ft)

Tesco Finest Vina Mara Rioja Reserva (Baron de Ley) 2009
A korábbi riojai borok is ettől a termelőtől érkeztek emlékeim szerint. Édes fűszeres, érett gyümölcsös illat, elsősorban fekete bogyósokkal, a hordó fűszereivel, pici toast-os jeggyel. Közepes testét kellő mennyiségű sav támogatja meg, a mennyiségre közepesnél több tannin nem integrálódott teljesen, az alkohol is enyhén emelkedett. A sok érett gyümölcs mellett rengeteg fűszer és egy kis fa érvényesül ízében, utóbbi főleg a lecsengésben tűnik fel. 5p+ (2800 Ft)

Tesco Finest Barolo (Cantine Ascheri) 2011
Az Ascheri nevet Tar Ferencnek köszönhetően egy életre megjegyeztük, így az elvárások magasak. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, kis fűszer, némi cipőpaszta és egy kevés narancshéj fedezhető fel illatában. Jól strukturált bor, jó közepes testének az élénk savak és a közepesnél több tannin megfelelő keretet adnak. Utóbbi még fiatalosan szárít, bár jó minőségű, de egyelőre nem teljesen épült be a borba. Ízében piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, kis fa, fűszerek, pici virág és vanília. Van ennél feljebb barolo-ban, de ez is igen jó darab. Erős 6p (6000 Ft)

II.
A következő körben már csak Finest borokat kóstoltunk, próbáltunk kicsit erősíteni a fehér soron, a vörösek közé pedig bekerült egy bor a korábbi szériából.

tesco3.jpg
Tesco Finest Del Rios Victoria Chardonnay 2013
Hiperintenzív, hatásvadász illat, tipikus (olcsó) újvilági chardonnay-s jegyekkel: déligyümölcsök, sárgadinnye, konzervananász, édes citrusok, kis fűszer. Az illat sajnos kis meleg és levegő hatására alig egy-másfél óra alatt teljesen szétesett és gyógyszerességbe fordult. Savai éppen megfelelő mennyiségben vannak jelen, mellette chips-es fa rontja az összhatást. Ízében is hozza azt, ami az (nyitáskor érezhető) illat alapján várható: ananász, sárgadinnye, banán, nyári alma, édes citrus, vanília és - sajnos - buta fa. 4p+ nyitáskor, 3+ 1-2 óra elteltével, szóval átlagban legyen 4 pont. (1700 Ft)

Tesco Finest Chablis Grande Cuvée (Union de Viticulteurs de Chablis) 2014
Neutrális karakterű, citrusos, meszes érzetű illat. A kortyot a savak vezetik, meglehetősen neutrális karakterű, citrusos-krétás ízű. Vannak benne chablis-s vonások, de maga a bor vékony, kicsit üres és nagyon egyszerű, ehhez képest viszont drága. 4p+ (3500 Ft)

Tesco Finest Marlborough Sauvignon Blanc (Yealands Estate) 2013
Ismét jó nevű termelő, komolyabb ár, bár marlborough-i sauvignon blanc-ban itthon ez olcsónak számít. Azonnal felismerhető illata kirobban a pohárból: csalán, vágott fű, zöldpaprika, citrusok, lime és spárga. Intenzív és fajtajelleges szájban is: hozza az illatban megismert tipikus aromaprofilt, a savak ropogósak, élénkek, a lecsengés is legalább közepes. Tananyagnak is ideális, elérhető áron. 6p (2500 Ft)

Tesco Finest Steillage Mosel Riesling Qualitätswein 2014
Jóval visszafogottabb és neutrálisabb az illata a vártnál, amolyan „riesling light”, némi fehér virággal és őszibarackkal. Nagyon könnyű, híg, szinte vizes korty, a savak ugyan dolgozgatnak, de a kis cukor miatt mégis kicsit lustának és tompának hat. Hibája nincs, de erényeit sem tudnám kidomborítani. Felismerhetőek benne a fajta jellegzetes vonásai, de alaposan letekerték rajta a hangerőt. 4p (2000 Ft)

tesco4.jpg

Tesco Finest Sicilia Nero d’Avola (Cantine Settesoli) 2014
A 2000 szicíliai borászt tömörítő Cantine Settesoli szövetkezet által készített bor. A szövetkezet vezetője a neves szicíliai Planeta borászat névadója, Diego Planeta. Illatában fekete bogyós gyümölcsök, édes fűszerességgel kiegészülve: feketecseresznye, finom szegfűszeg, vanília, szerecsendió. Kellemesen lágy, meleg érzetű és selymes a korty, amely az illatban megismert jegyeket hordozza tovább. Kicsit rövid, nem különösebben koncentrált vagy lendületes, de fajtajelleges, remekül iható és finom. 5p (1500 Ft)

Tesco Finest Mendoza Malbec 2013
Kis bakelittel és gumival nyit, de ez idővel többnyire kiszellőzik és fekete bogyós gyümölcsök, áfonya, feketeribizli illata is előbújik. Savai kicsit lágyak, az alkohol melegít, de egyik sem túlzó. Ízében is leginkább a fekete bogyós gyümölcsök dominálnak. 5p- (2000 Ft)

Tesco Finest Chianti Riserva 2012
Érett piros bogyós gyümölcsös, konyakmeggyes, édes fűszeres, kókuszos, vaníliás illat és íz, kis punccsal és érintésnyi bőrrel. Élénk sav és finomszemcsés tannin keretezi, arányos szerkezetű, jó közepes lecsengéssel. Jól elkészített és élvezetes bor, van eleje, közepe és vége. Erős 5p (2000 Ft)

Tesco Finest Chateauneuf-du-Pape (Caves Saint-Pierre) 2011
Kilóg a sorból, ugyanis most a 2012-es évjáratot árulják, ezt még az előző Tesco Finest széria kisöprése idején vettem akciós áron. Érett-túlérett, itt-ott már aszaltasba hajló erdei gyümölcsök, szilva, kis datolya, kevéske fűszer és pici illó érezhető illatában. Egyensúlyán kicsit billent az alkohol, savai sem kifejezetten feszesek, a tannin finomszemcsés, picit tapadós, de nem durva. Az illatban tapasztalt jegyek mellett több toast-os jegy, fűszer és bors bukkan fel, de a gyümölcsök halványulnak. Rendben van, de gyorsabban öregszik, mint kellene. Erős 5p (a 2012-es évjárat 5000 Ft)

III.
Végül következzen két bor a korábbi Tesco Finest szériákból, amelyekből az utolsó palackoknak néhány hete otthon tekertem ki a nyakát. tescoalsace.jpg

Tesco Finest Alsace Riesling 2011
Eltéveszthetetlenül fajtajelleges illat: petrol, érett barack, édes citrusok, pici méhviasz. Közepesnél valamivel könnyedebb testű, jó savakkal, picike maradékcukorral, tökéletes egyensúllyal. A korty jól kitöltött és elég hosszan ki is tart. Ízében kis petrol, méz, őszibarack, golden alma, édes citrusok, kis vanília és más édes fűszerek. 5p+ (kb. 1500 Ft volt)

 tescodouro.jpg

Tesco Finest Douro (Falua Sociedad de Vinhos) 2011
Fiatalos, élénk rubin színű, illatában kis tejszín, pici kakaó, érett erdei és piros bogyós gyümölcsök és málna. Könnyed, de arányos, közepesnél némileg rövidebb lecsengéssel, sok gyümölccsel, meggyel, szilvával, málnával és feketeribizlivel, picike fűszerrel. 5p (kb. 1200 Ft volt)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr287650810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2015.07.27. 08:30:19

Jól hangzik,arai is !
TF egészeben jó minőség,alulról!

pecz 2015.07.28. 21:39:02

Kár, hogy a South African Shiraz-t nem kóstoltátok a TESCO finest sorozatból. A 2014-es nálam 1 pontot ért el, ihatatlan szemét, aminek az ideszállítását is büntetni kellene.
Ezzel nem akarom kétségbevonni, hogy az általatok kóstolt borok jók.

Szegediszomelijé 2015.08.03. 08:32:12

Én egyszer próbáltam Sancerre-t, korrket ital, pontozgathatjuk, de jellegében egy Sancerre-hez köze nem volt. Ár -érték aránya nem jó, de senkinek nem ajánlom -igazi fehér reduktív világbor volt.
süti beállítások módosítása