A Borrajongó

Kemény landolás – szekszárdi kadarka mesterkurzus

2015. május 19. 06:00 - rszabi

kemeny-landolas.jpgA kóstolás előtt a szervezők azt kérték tőlünk, vegyünk figyelembe mindent, és hogy értékeljük, hogy bátran kiállnak a kritikusok elé régebbi darabokkal is. Azt is mondták, azóta már más világ van, szebb, kifinomultabb és stílusosabb, de amit most kaptunk az nem mélyrepülés volt, hanem kemény landolás, egyenesen a betonba. Az egyik nagy hazai kékszőlő reménységünk déli fellegvárában úgy látszik, hogy csupán ennyit tud vagy tudott a közelmúltig. A kékfrankos már most kilométereket ver rá. Nem voltak nagy elvárásaim, de azt gondoltam, ha nem is kapok “nagy” borokat a poharamba, a leginkább fogyasztóbarátabb kékszőlő csak nyújt egy-két vidám pillanatot.

Egészen egyszerűen nem találok szavakat arra, ami történt. Ha számokat használnék mankónak az élmény újra exponálásra, akkor azt hiszem, maximum 3 pont jönne ki a 16 bor átlagára, ami - valljuk be - nem túl sok. De nézzük a dolog jó oldalát, a borászok összefognak és elébe mennek a kritikáknak, bátran hoznak korosabb darabokat is, holott ettől a fajtától nem túl jogos követelmény az évtizedes eltarthatóság. Nézzük a rossz oldalát is, ennyi tornacipőszagot, durva állati aromát, gyógyszerbukét és más hasonló rémélményeket gyakorlatilag minden második töltésnél kaptunk. Jellemző volt az is, hogy szinte minden tételnél nyitottunk második palackot (amiben ritkán volt köszönet), mert nem tudtuk eldönteni, hogy ennyire rossz a bor vagy csupán ennyire rossz palack formát mutat. Sajnos többnyire az első jött be. Ennek a napnak a tanulsága számomra, hogy kezdem érteni azokat a borászokat, akik azt mondják, hiába a "borivók kedvence" a kadarka, a borászok inkább csak a sok bajt és vesződséget látják benne. Tényleg nem egyszerű igazán jó bort készíteni ebből a fajtából.

Mészáros Kadarka Rozé 2014

Tipikus hazai rozé, epres, tuti-fruttis, cokettővel megspékelve, ‘14-es savakkal tálalva. Magában semmiképpen, fröccsben talán bevállalnám. Gyenge 3 pont.

 Dúzsi Kadarka Rozé 2014

Az előző bor hibáit simán el lehet könyvelni a csapnivaló év hozadékaként, de az itt tapasztalt Kalmopyrines illatot semmiképen nem lehet tolerálni. Gyenge 2 pont.

 Eszterbauer “Sógor” 2013

Az első “igazi” kadarka. Sajnos nem volt sok utána sem. Igazai kadarkás málna illat, szájban kicsit karcsú az illathoz képest, de ebben az árkategóriában korrekt ajánlat 4-5 pont.

Eszterbauer “nagyapám” 2013

Illatában eperdzsem és fahéjas szilva. Szájban is érezhetően sűrűbb szövésű, masszívabb érzetű anyag. Nem annyira kadarkás, de összességében jobbnak találtam az előzőnél. 5 pont.

Dúzsi Kadarka 2012

Kadarkához képest sötét szín és konyakmeggyes illat. Az illatához és a tizenkettes évjárathoz képest egész elevennek tűnik, a savai még éppen összetartják a kortyot, de nagyjából ezzel ki is fújt a dicséretes momentumok listája. 2 pont

 Takler Kadarka 2012

Penészes tornacipő szag. Második palack dugós. Mégse tudtam magam rávenni az első újra kóstolására. Totális mélypont. 1 pont.

 Mészáros Kadarka 2012

Illatában édesfűszerek és primer kékszőlő. Jó ízlés határán vagy már azon is túl. Szájban nem túl sokrétű, de legalább iható, korrekt bor. Erős 4 pont.

 Heimann Kadarka 2011

Heimannék ezúttal is jócskán feljavították a szekszárdi átlagot, végre egy friss lendületes és kadarkaszerű kadarkát kaptunk a poharunkba. Illatában cseresznye és csipkebogyó, szájban friss sava és tiszta lecsengése méltó említésre. 5-6 pont  

Heimann Kadarka 2007

Már a szín alapján is egyértelmű, hogy nincs a topon, de korrekten tartja magát 8 évesen is. Kicsit oxidatív hatású, nem is ajánlanám senkinek, hogy ennyi ideig tartogasson egy kadarkát, ebben teljesen igaza van Albert Gazdának, ilyen borokat meg kell inni amint lehet, mert amit kap érettségben, annak a dupláját veszti frissességben. Gyenge 4 pont

 Schieber Kadarka 2011

Zavaros illat, dohos krumplival a főszerepben. Egy fokkal kevésbé elviselhetetlen, mint a Takler, ezért egy gyenge 2 pontot összehoz ebben a mezőnyben. Bár ezen nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.

Bodri Kadarka 2009

Túlérett és alkoholos, de nem hibás bor. Ilyen felvezetés mellett már ezt is megtanultam értékelni, 3-4 pont.

Vida Öreg tőkék Kadarkája 2007

Animális,érett sajtos illat, szájban sem mutat többet. 2 pont.

 Vida Öreg tőkék Kadarkája 2003

Végre egy pozitív meglepetés! 12 éves kadarkától nem sok jót remélnék papíron, de ez több mint korrekt cáfolat volt. Minden fronton nyújt valami pozitívumot, élő sav gerinc, tapadós de finom csersav, a gyümölcsök hiányát a finom fűszeresség bőven kárpótolja. 5-6 pont között van valahol közelebb az utóbbihoz.

 Vesztergombi Kadarka 2003

Csak a cserek maradtak meg belőle. 2 pont

 Takler Kadarka 2000

Ebben meg csak illó és adag vizes kutyaszőr. Ez a nap nem a Takler boroké volt. 1 pont

 Más bloggerek így látták a sort:

 http://wineflow.hu/2015/05/12/kadarka-helyzetkep-2015/

http://borravalo.hu/nincsenek-valaszok-kadarka-fronton/

Képet innen vettem kölcsön:

 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr337456344

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: rszabi: Kemény landolás 2015.05.19. 08:00:01

Tényleg nem egyszerű igazán jó bort készíteni a kadarkából. A kékfrankos már most kilométereket ver rá.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MádiN. 2015.05.19. 07:44:35

Vida Öreg tőkékből birtoklok 5-6 palackot a 12-13-as évjáratokból, nekem abszolút hibátlan.
Schieber 12-es ből is elfogyott jó pár palack, azzal sem volt gond.
Eszterbauerrel és Heimannal egyetértek, mindkettő, ill. mind3 remek.

Amúgy ilyen öreg, döglött gyanús kadarkákkal miért kell próbálkozni? Alapból sem értem...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.19. 08:55:16

@MádiN.: Igazából én (mi) sem értettem, hogy hogyan állt össze ez a sor. Azt még értem, hogy az egyik cél az volt, hogy bemutassák a kadarka érlelehetőségét, arra kiválóan alkalmas lett volna a sor végégre berakni a '03-as Vida öregtőkéket. De ennyi elaggott és hibás bort berakni teljesen érthetetlen. Azt tippelem, hogy nem volt semmilyen előszűrés, minden termelő azt küldte be, ami éppen kézél volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.19. 09:43:00

Elég korlátozott merítés, ha a célok között szerepelt az élvezet is.
És vajon ki vágyakozik 10+ éves kadarkára (azon kívül, hogy a termelője vágyakozik elpasszolni)?

silvousplait 2015.05.19. 10:21:43

@rszabi: Mint szekszardinak, nagyon faj a szivem az ilyen kritikatlan, atgondolatlan, magas hofokon onegeto, aporodott mottoval megfejelt, kostolonak csufolt hitelrontasert.
A kadarka evszazodok ota terem Szekszardon. Nyilvan a "regiek" sem akartak rosszat maguknak, a sokkal huvosebb idojaras es a modern boraszati technologia abszolut hianya mellett megis, feltetelezem, egeszen ihato / jo borokat hoztak ki a fajtabol.
Duzsi csak egy ideje kezdett szamomra tartosnak tuno melyrepulesebe, vagy kozben derult ki, hogy mas is tud rozet csinalni (avagy mas TUD rozet csinalni) ?
Mindenesetre koszonet, tenyleg !, a tudositasert. Sosem art kicsivel tisztabban latni.

silvousplait 2015.05.19. 10:24:43

@Hepci: Valoban, lehettek volna jelen meg "sokan masok" is. De hol voltak es miert nem ? Ez lenne az a vilagra szolo nagy szekszardi osszefogas ? Mi (vagyis a megjelentek) leegetjuk a fajtat (hangsulyos tisztelet a kivetelnek !!!), hogy a tobbiekerol se gondoljon senki jobbat ??!

silvousplait 2015.05.19. 10:27:02

@rszabi: Nem a Schieber '11 volt az, ami "minden idok" legjobb kadarka-osztalyzatat kapta (91p) ? A Borigotol.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.19. 10:33:08

@rszabi: gyorsan kóstolj egy 13-as Bott Frigyes kadarkát, mert megérdemled! :-)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.19. 12:26:08

@silvousplait:
Én még sose ittam jó rozét a "rozékirálytól".
Ebből arra következtetek, hogy valamelyik oldalon hiba lehet a készülékben: vagy nálam, vagy azoknál, akik Dúzsit kikiáltották rozékirálynak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.05.19. 12:30:09

@silvousplait:
Mondjuk elég vicces kadarkás szekszárdi rendezvényt csinálni Halmosi, Bősz, Márkvárt és még pár ember nélkül, vagyis zömmel a hiperekben-diszkontokban (is) forgó nevekre alapozva...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.19. 13:00:51

@Hepci: Ez csak egy mesterkurzus volt, de az ennek apropójául szolgáló szekszárdi bemutatóról (tehát a sétáló kóstolóról) is sokan hiányoztak, többek között az általad említettek, de pl. Sebestyén Csabáék, a Pósta Borház, a Szeleshát szintén.
Én ittam már jó Dúzsi rosét, ittam kevésbé jót is, de ezt az egész "rozékirályozást" teljesen feleslegesen érzem a "cím" hordozójától függetlenül úgy általában is.

loading 2015.05.19. 14:07:02

@Hepci: Szerintem bemutatható egy speciális kóstolón, hogy a kadarka mennyire "eltartható". Ez adott szakmai körben fontos lehet. Engem jobban aggasztana, ha kadarka rajongó lennék, hogy a fiatal tételek sem voltak igazán jók (bár ennyire szigorú nem volt a többi posztoló).
A kadarka világmegváltásában nem hiszek. Ennek két oka van: a jelen gyakorlat - néhány jónak mondott bor, de az sem feltétlen különleges. Másrészt több piacon kadarka = bolgár vörösbor. Szóval duplaszívás több piacon több dolgot egyidőben megdolgozni (ez nem nagyon megy nekünk más fajta esetén sem).

Dúzsi: hétvégén hallgattam egy interjút vele. Ő saját magát vörösbor-termelőnek tartja. A korábbi rozé sikerei miatt lett 70%-a a rozéarány - a kereskedők szinte csak azt rendelnek tőle. Én nem iszom már rozét (a szervezetem tiltakozik a rozé ellen). A vörösborait pedig nem nagyon szondáztam. Korábban volt közte jó és nem jó is.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.19. 14:26:14

@loading: Szerintem nem voltam szigorúbb a többieknél, ide be is másolnám az én 10-100 pontos átszámításomat, ebből látszani fog, hogy nagyjából mindenki egy szinten látta a sort:

0-50 1
51-70 2
71-79 3
80-83 4
84-86 5
87-89 6
90-92 7
93-95 8
66-98 9
99-100 10

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.19. 14:54:51

@loading: "több piacon kadarka = bolgár vörösbor" itt melyik piacokra gondolsz? Csak mert a bolgárok felől nézve én úgy érzem, hogy sokkal inkább "bolgár vörösbor = mavrud, melnik" illetve a kadarkát ők következetesen gamzának hívják

loading 2015.05.19. 16:00:24

@Syntax Error: Például lengyel és cseh, ahol többször futottam ilyen borokba. Hatalmas Kadarka felírat volt némelyiken, de egyik sem magyar volt.

loading 2015.05.19. 16:02:01

@rszabi: a szöveges értékeléseket is olvastam, másoknál ott "megengedőbbnek" éreztem a szóhasználatot.

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.19. 19:19:27

@loading: erdekes, koszi. Lehet hogy arrafele a kadarka jobban ismert nev mint a gamza, ezert oda ugy toljak. Gondolom eleve nem cirill betusen

shiraz2 2015.05.19. 21:46:58

@furmintfan: a tisztánlátás kedvéért: ez a szekszárdi valami fizetős buli volt. azok a borászok akik soknak találták a részvételi díjat kiállítani egy ilyen illusztris társaságban, azok távolmaradtak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.19. 22:01:52

@shiraz2: Ezt nem tudtam, de így már érthető.

Szegediszomelijé 2015.05.19. 22:56:36

Hát... Most szinte bármelyik szőlőfajtából random kijöhetne hasonló kóstoló sor. Nem értem, miért volt ennyi nagyon öreg tétel. Kevés tannin, zömében az alkohol sem magas, nem sok évre való, de ez talán nem újdonság. Sztem egyszerűen rossz volt a sor összerakása, bocs szervezők...
Duna borrégió: Lantos, Bodor Bio mindenképp, a szekszárdi sorban a jobbak között szerepelne.
A legutóbbi szkeszárdi aranyérmes borok kóstolóján a legjobb kadarka (persze hogy az ott levő 5-ből) egy ácsmester Bátán vásárolt szőlőből készített Kadarkája vot, tényleg klassz bor. Ez azért amellett, hogy dícséret neki, kritika a többieknek. P9 -vagy más: Orsolyáék telepítettek és telepítenek más klónokat, eredmény leghamarabb jövőre, ez lassú folyamat!
Egerben vannak jó kadarkák, pl. Hagymási, ill. a határon túlról Nagy-Sagmeister Szerbia, Magyarkanizsa, kiváló, nem P9.
Én is szeretem a kadarkát!

Szegediszomelijé 2015.05.19. 22:58:39

@silvousplait: A BORIGO-tól lehet, de Orsolyáék 2009-ese Angliában 95 pontra futotta egy tartalmilag idézem "természetes borászatok Londoni szemléjén".

nick: 2015.05.20. 03:07:54

Bősz Adrián kadarkájánál kevés jobb van idehaza :-)
(Egy mondjuk van, de ő Kaló Imre...)

silvousplait 2015.05.20. 08:15:25

@Syntax Error: Koszonom, azota en is utananeztem. Kommentart a dolog nyilvan igenyel.

silvousplait 2015.05.20. 08:16:54

@Szegediszomelijé: Kosz a kiegeszitest. Igazabol nem a pontok erdekelnek, csak a nyomtatott kritikatlansag szomorit el.

silvousplait 2015.05.20. 08:20:28

@shiraz2: "fizetős buli"; ez is a kirekesztes egy szep formaja.

silvousplait 2015.05.20. 08:31:13

@loading: Ez persze nem akadalyozza meg Duzsit abban, hogy szimultan 3 nagyinterjut adjon (Borigo, Magyar Konyha, Bor es Piac), ahol nem kulonosebben tiltakozik a "rozekiraly" cim ellen. Tovabba abban sem akadalyozza meg, hogy a rozet, mint a leendo ikszedik magyar zaszlosbort vizionalja.
Szerintem sem vilagmegvaltasra valo a kadarka, ettol fuggetlenul jobban meg kellene becsulnunk, mar csak azert is, mert a mienk. Az a baj, hogy a szavakat kivetelesen tett kovette (eppen, mikor nem kellett volna), es sokan tenyleg a kispadra ultettek a kadarkat.

@Hepci: Nem a te keszulekedben van a hiba.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2015.05.20. 09:23:16

@rszabi: a boltban is??

Sajnos a borászok nagy része nem tud jó kadarkát készíteni és évről-évre még kevesebbeknek megy. Most tedztelem majd Frigyest, mert szerinte ez 5 évből 4x megy. Lehet, ő mutat új utat...

Szten00 2015.05.20. 09:23:59

Egyébként milyen érdekes, hogy pont a tegnapi napon, amikor felraktátok ezt a cikket, lett nagyon aktuális ez a cím, így magyar vonatkozásban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.05.20. 11:56:39

@Takács Kr.: A Bt-ben már elfogyott, ha jól látom TC-ben és Radovinban van még.
@Szten00: Ó tényleg, durva, még jó hogy nem becsapódásról írtam.

zoli 2015.05.21. 07:09:20

@loading: valóban sok ócska bolgár, jellemzően félédes "kadarka" van a lengyel piacon, de elvétve találni még ukránt meg moldávot is. Legalsó polc, célirányos ár. Amennyire sikerült utánanéznem némelyik előállító pincészetnek még nem is feltétlenül kadarkatermő vidéken működnek, jó eséllyel más fajtákból készült mindent bele bor, még annak tudatában is, hogy Bulgáriában inkább nagyobb pincészetek uralják a piacot, akik felvásárolják a szőlőt mindenhonnan, nagyon kevés a kispincészet. (aki arrafelé járna, a Belogradcsiktól nem messze található Borovitza pincészet készít jó gamzákat.) Ha már egyszer az Unióban vannak, le lehetne szoktatni őket erről, de gondolom azért nem teszünk ellene, mert a kb. 700ha-nyi magyar kadarkából sose lesz többé exportcikk, hiába volt valaha gyakorlatilag a magyar bor szinomimája (volt, hogy 50000ha felett voltak az ültetvényei).
Ellenben ugyanezen alkoholüzletekben jó eséllyel ukrán tokajit is kukázhatunk...

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.05.21. 09:39:30

@zoli: kösz a Borovitza tippet, járkálok arrafelé bár inkább a déli országrészbe, de megnézem tudok-e szerezni

zoli 2015.05.21. 11:05:06

@Syntax Error: szívesen, tartanak többféle gamzát is és természetesen a többi boruk is mindenképpen figyelemre méltó. Tipp: vigyél nekik néhány jobb magyar kadarkát ajándékba, nagyon örülnek neki, jó eséllyel a dugi tételeikből is adnak utána valamit (pl. Les Amis pinot noirt, parádés bor)...

loading 2015.05.21. 11:33:29

@zoli: a lengyel (nem szak) boltok polcain sokféle érdekességgel lehet találkozni. Vettem már hamis tokajit. De volt Lengyelországban palackozott tokaji és magyar, de nem tokaji borvidéken palackozott tokaji is. Klasszikusan alsópolcos mind.
Azt kell mondjam egy lengyel hiper- és szupermarket bor részlegén mindig sírnom kell a magyar borválaszték láttán. A hungarovines egri bikavér már a jobbak közé tartozik. Nagyon ritkán van egy-egy jobb (itthon ~800-1000Ft közötti) tétel.

A déli pinot noirokon meglepődőm. Én macedón pinot noirt ittam (Kamnik - Szkopje) többet, de nem sikerült megfejtenem milyen bort is szerettek volna készíteni. Erősen sötét szín, cabernet intenzitás, sok sav.

zoli 2015.05.21. 12:18:37

@loading: visszanéztem a fényképeimet egy ilyen szeszboltból, az összes (fehér, rozé és vörös) kadarka "polslodkie", némelyiken a cuvée felirat is olvasható.
Elsőre azt hittem vmiféle hamis nosztalgikus űrbetöltésre használják az ottani szűk pénztárcájú nyugdíjasok, de a felvilágosítás alapján még csak az sem (akkor már sokkal inkább grúzt vesznek), szimplán az olcsó alkoholegység bejuttatásának a szinonímája, megszokásból maradhatott rajta a kadarka címke. Olyasmi, mint az izsáki igrisztoje, amit amúgy Lettországban is ugyanazzal a címkével "gyártanak".
Nem is ez a komoly baj, sajnos a nívós vinotékákban is igen alulprezentált a magyar bor.

Ez a Borovitza viszont déli létére nagyon finom volt (7-es vagy 9-es, már nem emlékszem), maga mögött hagyott egy csomó jónevű Central Otagói tételt, pedig az gyakorlatilag a fajta új hazájának számít.
A déliség mellett azért sokat számít az is, milyen tengerszint melletti magasságban és kitettségben termesztik. Persze tekinthetjük szabályerősítő kivételnek is...

loading 2015.05.21. 14:37:42

@zoli: a półslodkie az menő arrafele még mindig. De már egyre több półwytrawne-t is látok. Két éve volt, hogy a Centrum Wina-ban kért barátnőm könnyű, száraz fehér bort (nyár, 30 fok Varsóban) és félszárazat kapott (półwytrawne). Pedig az egy szakbolt. A tévedés otthon derült ki (nem erőssége a lengyel nyelv, én pedig nem voltam ott /már nekem sem annyira/).

Nézd voltam olyan lengyel borboltban, ami itthon is megállta volna a helyét (Varsó, elfelejtettem a nevét, de odatalálok, ha ott vagyok). De kétség kívül kivétel, a többségben egy-két tokaji aszú, némi szekszárdi vagy egri vörös.
A Krakowski Kredensben viszont elég jó egri borok vannak (Pl. Gál Lajos). Néha akciózzák és akkor olcsóbbak, mint itthon.

keményen drogozó kisemberek 2015.05.25. 15:38:10

"Az egyik nagy hazai kékszőlő reménységünk déli fellegvárában"
Meg kellene tanulnod magyarul fogalmazni meg helyesen írni. Ez ugyanis így értelmetlen.

"leginkább fogyasztóbarátabb kékszőlő" - te hol tanulni magyar? Kér pénz vissza, tanfolyam lenni tragédia.

"cokettővel megspékelve" - hogy mi a lófasszal?

Lehet, hogy a borok átlaga 3-as volt, de ezé a firkálmányé 1-es.

szeretemadragaszarborokat (törölt) 2015.05.25. 18:38:36

@keményen drogozó kisemberek: Ha vége a magyar nyelvtan fakultációdnak, örömmel vesszük majd a véleményedet az itt tárgyalt borokról is! Persze, nem kötelező, csak, ha el tudsz szakadni hőn szeretett tantárgyadtól.
süti beállítások módosítása