A kóstolás előtt a szervezők azt kérték tőlünk, vegyünk figyelembe mindent, és hogy értékeljük, hogy bátran kiállnak a kritikusok elé régebbi darabokkal is. Azt is mondták, azóta már más világ van, szebb, kifinomultabb és stílusosabb, de amit most kaptunk az nem mélyrepülés volt, hanem kemény landolás, egyenesen a betonba. Az egyik nagy hazai kékszőlő reménységünk déli fellegvárában úgy látszik, hogy csupán ennyit tud vagy tudott a közelmúltig. A kékfrankos már most kilométereket ver rá. Nem voltak nagy elvárásaim, de azt gondoltam, ha nem is kapok “nagy” borokat a poharamba, a leginkább fogyasztóbarátabb kékszőlő csak nyújt egy-két vidám pillanatot.
Egészen egyszerűen nem találok szavakat arra, ami történt. Ha számokat használnék mankónak az élmény újra exponálásra, akkor azt hiszem, maximum 3 pont jönne ki a 16 bor átlagára, ami - valljuk be - nem túl sok. De nézzük a dolog jó oldalát, a borászok összefognak és elébe mennek a kritikáknak, bátran hoznak korosabb darabokat is, holott ettől a fajtától nem túl jogos követelmény az évtizedes eltarthatóság. Nézzük a rossz oldalát is, ennyi tornacipőszagot, durva állati aromát, gyógyszerbukét és más hasonló rémélményeket gyakorlatilag minden második töltésnél kaptunk. Jellemző volt az is, hogy szinte minden tételnél nyitottunk második palackot (amiben ritkán volt köszönet), mert nem tudtuk eldönteni, hogy ennyire rossz a bor vagy csupán ennyire rossz palack formát mutat. Sajnos többnyire az első jött be. Ennek a napnak a tanulsága számomra, hogy kezdem érteni azokat a borászokat, akik azt mondják, hiába a "borivók kedvence" a kadarka, a borászok inkább csak a sok bajt és vesződséget látják benne. Tényleg nem egyszerű igazán jó bort készíteni ebből a fajtából.
Mészáros Kadarka Rozé 2014
Tipikus hazai rozé, epres, tuti-fruttis, cokettővel megspékelve, ‘14-es savakkal tálalva. Magában semmiképpen, fröccsben talán bevállalnám. Gyenge 3 pont.
Dúzsi Kadarka Rozé 2014
Az előző bor hibáit simán el lehet könyvelni a csapnivaló év hozadékaként, de az itt tapasztalt Kalmopyrines illatot semmiképen nem lehet tolerálni. Gyenge 2 pont.
Eszterbauer “Sógor” 2013
Az első “igazi” kadarka. Sajnos nem volt sok utána sem. Igazai kadarkás málna illat, szájban kicsit karcsú az illathoz képest, de ebben az árkategóriában korrekt ajánlat 4-5 pont.
Eszterbauer “nagyapám” 2013
Illatában eperdzsem és fahéjas szilva. Szájban is érezhetően sűrűbb szövésű, masszívabb érzetű anyag. Nem annyira kadarkás, de összességében jobbnak találtam az előzőnél. 5 pont.
Dúzsi Kadarka 2012
Kadarkához képest sötét szín és konyakmeggyes illat. Az illatához és a tizenkettes évjárathoz képest egész elevennek tűnik, a savai még éppen összetartják a kortyot, de nagyjából ezzel ki is fújt a dicséretes momentumok listája. 2 pont
Takler Kadarka 2012
Penészes tornacipő szag. Második palack dugós. Mégse tudtam magam rávenni az első újra kóstolására. Totális mélypont. 1 pont.
Mészáros Kadarka 2012
Illatában édesfűszerek és primer kékszőlő. Jó ízlés határán vagy már azon is túl. Szájban nem túl sokrétű, de legalább iható, korrekt bor. Erős 4 pont.
Heimann Kadarka 2011
Heimannék ezúttal is jócskán feljavították a szekszárdi átlagot, végre egy friss lendületes és kadarkaszerű kadarkát kaptunk a poharunkba. Illatában cseresznye és csipkebogyó, szájban friss sava és tiszta lecsengése méltó említésre. 5-6 pont
Heimann Kadarka 2007
Már a szín alapján is egyértelmű, hogy nincs a topon, de korrekten tartja magát 8 évesen is. Kicsit oxidatív hatású, nem is ajánlanám senkinek, hogy ennyi ideig tartogasson egy kadarkát, ebben teljesen igaza van Albert Gazdának, ilyen borokat meg kell inni amint lehet, mert amit kap érettségben, annak a dupláját veszti frissességben. Gyenge 4 pont
Schieber Kadarka 2011
Zavaros illat, dohos krumplival a főszerepben. Egy fokkal kevésbé elviselhetetlen, mint a Takler, ezért egy gyenge 2 pontot összehoz ebben a mezőnyben. Bár ezen nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.
Bodri Kadarka 2009
Túlérett és alkoholos, de nem hibás bor. Ilyen felvezetés mellett már ezt is megtanultam értékelni, 3-4 pont.
Vida Öreg tőkék Kadarkája 2007
Animális,érett sajtos illat, szájban sem mutat többet. 2 pont.
Vida Öreg tőkék Kadarkája 2003
Végre egy pozitív meglepetés! 12 éves kadarkától nem sok jót remélnék papíron, de ez több mint korrekt cáfolat volt. Minden fronton nyújt valami pozitívumot, élő sav gerinc, tapadós de finom csersav, a gyümölcsök hiányát a finom fűszeresség bőven kárpótolja. 5-6 pont között van valahol közelebb az utóbbihoz.
Vesztergombi Kadarka 2003
Csak a cserek maradtak meg belőle. 2 pont
Takler Kadarka 2000
Ebben meg csak illó és adag vizes kutyaszőr. Ez a nap nem a Takler boroké volt. 1 pont
Más bloggerek így látták a sort:
http://wineflow.hu/2015/05/12/kadarka-helyzetkep-2015/
http://borravalo.hu/nincsenek-valaszok-kadarka-fronton/
Képet innen vettem kölcsön: