Budapesti bandával már igen, de Szegeden még nem tartottunk sauvignon blanc kóstolót, így mindenképp hiánypótló volt számunkra.
Egyszerű tematika, sauvignon blanc, vagy sauvignon blanc-domináns házasítások, külföldiek, hazaiak vegyesen, sem évjárati, sem árkategória szerinti egyezésre nem törekedtem. Vakon kóstoltuk a borokat, ebben a sorrendben jöttek:
Gilvesy: Mogyorós Sauvignon Blanc 2013
A Kanadából hazatelepült Robert Gilvesy által alapított birtok a Szent György-hegyen. 13 hektár összterület, ökológiai szemlélet. 30 éves sauvignon blanc-tőkék, spontán erjesztés, részben tartályban, részben 500 literes hordóban érlelődött. 3850 Ft. Bortársaság.
Kellemes illat, citrusok, maracuya, pici vegetalitás. Közepesnél nagyobb test. Tiszta, mérsékelten telt íz, szinte áttetsző konzisztencia, de könnyednek mégse mondanám. Közepesen koncentrált és hosszúságú anyag, elején lágynak tűnik, a végén meg picit élesnek. Nem rossz, de semmi extra. Szűk 5.
Ch. Lespault-Martillac: Pessac-Léognan Blanc 2009
A Pessac-Léognan-i chateau modern kori története épp ezzel az évjárattal indult, amikoris tulajdonosa hosszú távú együttműködésbe kezdett a Domaine de Chevalier-t is irányító Olivier Bernard-al. Innentől pontosan ugyanaz az itt készülő borok szőlészeti, borászati háttere, mint a jóval ismertebb és drágább Chevalier-nek. A birtok 7 hektárjából 1-et fehér bordóinak tartanak fenn. 80% sauvignon blanc és 20% semillon. Francia tölgyben érett 15 hónapig. 26 Euro.
Több anyag ígérete, érlelt hangulat enyhén aszaltas fehérhúsú gyümölcsökkel, a mennyiségükkel teljesen összhangban levő profi fahatással, mézességgel, illetve némi tercier aromatika is megjelenik. Szájban közepesnél nagyobb testű, izmos, tömör, ugyanakkor krémesen finom tapintatú. Intenzíven jelennek meg ízében is az illat ígérte jegyek. Az anyag a korty közepére is őrzi a sűrűséget, koncentrációt, melyet a feszes, szilárd savak szépen fókuszálnak és vezetik elég hosszan. Pici, jól eső, finom felszínű cserességgel a végén búcsúzik. Egy picit jobban érződik az aromatikáján a kor, mint előzetesen számítani lehetett, de strukturálisan nem tudta kikezdeni, élő, komoly és nagyon egységes. Ugyanakkor tudni kell, hogy a dugó eléggé ki volt száradva az üvegben, nagy csikorgással, darabokra törve sikerült kiműteni, szóval könnyen lehet egy másik palack fiatalosabb is lenne, szívesen kipróbálnám. Én 6/7-re tettem ezt a bort ebben a formájában is, úgy hogy végig bennem volt, hogy talán még így is alulértékelem, de a többieknek úgy általában sokkal kevésbé tetszett.
Mount Nelson Marlborough Sauvignon Blanc 2013
Jól ismert új-zélandi pince a még ismertebb olasz Antinori család tulajdonában. 2003-ban alapították. Acéltartályos erjesztés, érlelés. 4550 Ft, most épp 3490 Ft-ra akciózva. Bortársaság.
A legtipikusabb "újvilági sauvignon" egres, bodza, citrusok, pici trópusi árnyalotok, vágott fű, "macskapisi", jó harsányan, ahogy kell. Könnyed test, áttetszőség, ugyanakkor ízében kellően intenzív. Közepesen tartalmas szerkezet, vibráló, játékos, pontosan a korty egyéb alkotórészeihez illeszkedő savkészlet. Közepesnél picit hosszabb. Eléri a 6 pontot.
Alphonse Mellot: Sancerre Generation Dix-Neuf 2012
A Loire-menti Sancerre lehet mondani, hogy a sauvignon blanc egyik legnagyszerűbb termőhelye a világon. A Mellot család nevét 1513-tól említik a helyi feljegyzések bortermeléssel és borkereskedéssel kapcsolatban. A név generációról generációra való elismertségét jelzi, hogy 1698-ban César Mellot XIV. Lajos bortanácsadója lett. A XIX. század elején Alphonse Mellot egy tavernát alapít Sancerre-ban, ahol bárki megkóstolhatta boraikat. Az üzlet felvirágzott, nem sokkal később már Franciaország-szerte, majd külföldre is szállították termékeiket. A cég mindig apáról fiúra szállt, az elsőszülött vitte mindig tovább az Alphonse nevet is. Jelen borunk az egyik top a szortimentben, a neve jelzi, hogy készítője immár a 19. generációt képviseli. 80-90 éves tőkék adják az alapanyagot. Tízezres tőkesűrűség mellett 45 hl/ha hozam. Organikus és bio-dinamikus szemlélet. 900 literes fatartályokban erjed és érlelődik 10-12 hónapig. 36.50 Euro.
Mélyről jövő, nagyon kedves illat. Szuperérett, de lédús, színes trópusi gyümölcskavalkád valami éterien tiszta, finoman krémes közegbe ágyazottan. Elég nagy test, ízében is az illathoz hasonlóan csupa báj és nagyvonalúság, teljesen beteríti a száj minden zegzugát. Tömör közép, szépen, hosszan fejlődő szerkezet, de valahogy a sok öröm mellett nehezünkre is esik strukturálisan elemezgetni, a krémes, sima gömbölyűség olyan magától értetődővé teszi nagyságát. Na ez igen. 7+
Tement: Sauvignon blanc Zieregg G-Stk 2011
Lehet tévedek, de a Tement-pincéről talán én írtam itthon először szinte pontosan két évvel ezelőtt. Meg kell viszont hagyni hírből nem sejtettem akkor, hogy mekkora hype-nak fog számítani ez a név a borőrültek szűkebb körében cirka fél évvel később.A Dél-Stájer borvidék egyik, ha nem a legtöbbre tartott termelőjéről van szó. Manfred Tement 1979-ben vette át szülei 2.5 hektáros birtokát, amely mára 60 hektárosra duzzadt. Ma már fiai is aktív résztvevői a családi biznisznek. A Zieregg a legtöbbre tartott területük, grosse lage besorolású, érdemes elolvasni a fentebb is linkelt posztban, hogy az ilyen minősítéssel ellátott borok milyen követelményeknek kell, hogy megfeleljenek. 32 Euro.
Vastagon gyümölcsös, fülledt, füstös, vegetális, macskapisis jellegű illat, de valahol nem is az a lényeg, hogy ki mit hámozott ki belőle, meg, hogy egyáltalán minden alkotója tetszetős-e, hanem az hogy mekkora brutál anyagot ígér már szagolva. Szájban nagy testű és valami elképesztően intenzív ízű, gyakorlatilag robban az ízorgia, leszakítva a fejet. Nagyon nem is jegyzeteltem fel magamnak semmit a struktúráról, ha leírnám, hogy tömör szerkezetű, hosszú, megfelelő tartással, egyensúllyal az hírből nem adná vissza azt lüktető mélységet, valószínűtlenül véget nem érő lecsengést ami egyszerűen döbbenetes élménnyé teszi. 8+
Von Winning: Sauvignon Blanc "500" 2012
Többször volt már róluk szó a blogon. 1849-ben a pezsgőiről ismert Deinhard dinasztia által alapított borászat. Dr. Andreas Deinhard veje Leopold von Winning 1907-ben lett a pincészet vezetője, aki a saját borok renoméjának fölemelésén túl a VDP alapító tagja is volt. A halála után ismét a Deinhard ágra szállt vissza a borászat. 2007-ben egy nagyvállalkozó vette meg a birtokot és változtatta vissza a nevét Von Winning-re. (illetve az egyszerűbb, tartályos tételeket ma is Deinhard néven palackozzák) 40 hektár összterület. Jelen borunk 500 literes hordókban spontán erjedt és érlelődött. 39 Euro.
Érett gyümölcsök, citrusok, grapefruit, trópusiak hordós krémességbe beledolgozva , sok-sok toastos-vaníliás összességében kissé közhelyesen populáris fahatással. Közepesnél nagyobb testű. Jó, de nem kimagasló ízintezitás, közepesnél sűrűbb, de az előző borok után azért jóval kevésbé koncentrált anyag. Tiszta, definit, kerek, síma, közepesnél hosszabb és kifogástalanul egyensúlyos tétel, ugyanakkor elég unalmas, nélkülöz báminemű egyediséget, vagányságot, sajátos bájt és egyáltalán az áráért minden szempontból kevés. Hasonlóképp muzsikált tőlük múltkor a weissburgunder, szerintem végeztem a pince rieslingen túli munkásságával. 6 pont.
Konyári: Sauvignon blanc-Hárslevelű 2013
A jól ismert dél-balatoni pincészet 38 hektár összterülettel rendelkezik. Jelen borunk 80% sauvignon blanc, 20% hárslevelű. Nem rémlik, hogy az elmúlt években láttam volna a kínálatban ezt bort, feltételezem korábban a Szárhegybe mentek ezek az alapanyagok. Vegyes fahordókban érett tétel, 4250 Ft, Bortársaság.
Tipikusnak mondható, de mégse igazán nyílt illat. Semlegesebb, hűvös citrusok, citromfüves-vegetális fűszeresség, némi kövesség.Közepes test. Kellemes, tiszta, de nem túl intenzív, inkább visszafogott íz. Közepesen tömör anyag, kemény, de még éppen nem éles savakkal. Száraz, rigid lecsengés, közepes, vagy azon egy pici túli hossz. 5+
Tement: Zieregg TBA 2006
És végül vakkörön kívül egy különlegesesség, Tementék Zieregg dűlőjéről egy trockenbeerenauslese (tba). 85% sauvignon blanc, 15% morillon. 16 Euro / 0.375
Nagyon tömény töppedt szőlős, aszalt fügés, datolyás illat sok mézzel, pici jólesően szúrós füstös-gyógynövényességgel. Nagyon nagy test, olajos sűrűség, sok-sok maradékcukor, de a néhány héttel korábban fogyasztott TBA-hoz képest ez azért értelmezési tartományon belül van, mondjuk mint egy hatputtonyos. Brutális ízintenzitás, kibonthatatlanul sűrű szinte ásványosnak tűnő mag, valószínűtlenül hosszan fejlődő korty. Az egyensúlyt se lehet ezúttal megkérdőjelezni, a fantasztikus gazdagságot remek savai mintegy még jobban kiemelik, újabb lendületet adva neki. Hát ez nagyon durva. Az áráért meg egyenesen elképesztő vétel. 8 pont simán.