A Borrajongó

Terézia-nap 2014 a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon - "ősfurmintok", pezsgők, édességek

2014. november 06. 07:00 - furmintfan

Szerencs irányából Tarcal felé közeledve bal kéz felé fehér kápolna tűnik fel egy szőlőültetvényekkel borított dombon a Tokaj-hegy árnyékában. A korábban Henye-hegyként ismert dombot 1749-ben, Mária Terézia uralkodása alatt, Grassalkovich György javaslata nyomán keresztelték át Terézia-hegyre, a területén található dűlővel együtt. A kápolnát Ávilai Szent Teréz, a 16. században Spanyolországban élt karmelita rendi szerzetesnő tiszteletére szentelték fel. A korábban nem sokra becsült területet az 1749-et követően készült dűlő-besorolások mind I. osztályú termőhelyként tartották számon.

terezianap0.jpg

A Terézia-domb alatt, Tarcal határában találjuk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok központját, amely egy 1872-ben királyi parancsra létrehozott vincellérképző épületegyütteséből lett kialakítva. A hajdani iskola épületében ma a Gróf Degenfeld Kastélyszálló működik, a mögötte található pince feletti régi présházban irodákat hoztak létre, az ehhez kapcsolódó új épület pedig a borászatnak ad otthont. Ebben a festői környezetben rendezte meg a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok október utolsó előtti hétvégéjén a Terézia-napot, amely valójában két napon keresztül kínált igen gazdag és sokszínű programot a résztvevőknek. Pénteken dűlőtúra, a Terézia-kápolnánál istentisztelet, kóstoló, majd este – Áts Károly vezérletével – borászpóker várta a látogatókat. Szombaton napközben lovagoltatás, gyermekjátszóház, sakkverseny, velocipéd-verseny, hőlégballon-kilátó kapott helyet a szálloda parkjában, este pedig koncert és borkaszinó szórakoztatta a nagyérdeműt.

A borra koncentráló programok között a pénteki dűlőtúra és a szombati pincelátogatás mellett három igen érdekesnek ígérkező kóstoló is helyett kapott. Közülük is az „Ősfurmintok” fantázianévre hallgató hangzott a legizgalmasabbnak, amelynek során a korábbi évjáratok legjobb Degenfeld-furmintjai kerültek a poharakba.

terezianap1.jpg

Ősfurmintok

Nem meglepő módon ez a kóstoló vonzotta a legtöbb érdeklődőt: teljesen megtelt a kóstolóterem. A Degenfeld furmint-történelem legszebb emlékeit mutatta be a birtok szakmai csapata. Az ősfurmintok kóstolóját Stumpf Miklós birtokigazgató vezényelte le, közben Varkoly István - aki a kezdetek óta a birtok szőlésze – néhány szóval ismertette az egyes évjáratokat.

Nem volt könnyű pontozni ezeket a borokat. Érezhetően túllendültek már a zeniten, de szinte mindegyik tudott még jelen állapotában is élményt nyújtani, nem egy tétel pedig meglepetést is okozott azzal, hogy milyen eredményesen dacol az idő vasfogával.

terezianap3.jpg

Gróf Degenfeld Furmint 1996

A pincészet első furmintja, még Demeter Zoltán készítette. Analitikailag félszáraz, 8,8 g/l maradékcukorral és 6,8 g/l savval. 30 éves tőkék termése, amelyeken már alkalmaztak terméskorlátozást. A csapadékos ősz miatt nem volt egyszerű száraz bort készíteni az évjáratból.
Tercier aromák uralják illatát: petrol, avaros-dohányos jegyek, pici nedves széna és aszalt gyümölcsök, majd egy idő után kevés dió. A kerek, érett savak meglepően szépen kitartanak a korty végéig, és a maradékcukortartalmat is szinte semlegesítik. Ízében visszaköszönnek az illatra jellemező aromák: petrol, aszalt gyümölcsök, avar, kis dió, valamint pici sósság és zöld dió a korty végén. Szép egyensúlya van és tisztán hagyja a szájat.
Másnap volt szerencsém egy másik palackhoz is, abban a petrolosság sokkal kevésbé volt jellemző, a többi paraméter megegyezett. 5p+ (4960 Ft – pincénél)

Gróf Degenfeld Furmint 1998

Szintén Demeter Zoltán keze munkáját dicséri. 8,2 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav. Egy másik nehéz évjárat bora, a szüret előtti időszak sok esőt hozott, állandóan küzdeni kellett a lisztharmat és a peronoszpóra ellen.
Érett illat, tercier jegyekkel, petrollal és picike bőrösséggel. A savak érezhetően élnek, érettek, simák, de még mindig feszesek. Az alkohol kicsit melegíti a korty végén, enyhe édesség és minimális cseresség is érezhető a telt, olajos kortyban. Kevés érett citrus és némi aszalt gyümölcs, valamint kandírozott narancs mutatja magát a tercier ízjegyek mellett. A lecsengés finoman kesernyés. 5p+

Gróf Degenfeld Furmint Barrique 2003

2000 után az első meleg, száraz és szőlészeti szempontból könnyű évjárat. Bárdos Sarolta készítette a bort. 2,8 g/l maradékcukor, 6,4 g/l sav, 14% alkohol, újhordós erjesztés és érlelés.
Illata első pillanatra tejszínes, majd vaj, tűzkő, gyufafüst érezhető, kis szellőzést követően grillázs, vanília, kókusz és fa következik. A fa még mindig meghatározó maradt ízben, puncsos, vaníliás, grillázsos, fás aromákat kölcsönöz a bornak, amely egy kevés aszalt gyümölcsöt tud még felmutatni. Testes vastag bor, a korty végét befűtő szesszel. 4p

Gróf Degenfeld Furmint Barrique 2004

Hűvös évjárat, növényvédelmi szempontból nem volt könnyű. Új telepítésű ültetvények termése is jutott bele. Ez is Bárdos Sarolta bora.  4 g/l maradékcukor, 6,5 g/l sav, 14% alkohol, új- és használt hordós erjesztés és érlelés.
Kicsit fülledt illata szellőzéssel gombát és pici teát mutat. Viszonylag könnyed, légies, és bár a hordóhatás kevéssé érezhető, mint az előző bornál, a vékonyabb testnek kicsit ez soknak tűnik, és az alkohol is kilóg valamelyest. Ízében leépülő aszaltas gyümölcsösség és kis tea. Rövid, és a kóstolt borok közül messze ez esik szét a leggyorsabban. A kornak járó tisztelet miatt legyen 4p-.

Gróf Degenfeld Furmint Barrique 2007

Kánikula és szárazság nehezítette az évjáratot. Rakaczki Gábor készítette a bort. 4,0 g/l maradékcukor, 6,1 g/l sav, 13,7% alkohol.
Késői szüretes beütés érezhető illatában: méz, sárgabarack, trópusi gyümölcsök. Jó arányokat mutat, habár pici cseresség és az alkohol enyhe fűtő hatása itt is érezhető a kortyban. Íze az illat késői szüretes, érett gyümölcsös jegyeire rímel, finom fanyarsággal a végén. 5p

Gróf Degenfeld Andante Furmint Botrytised 2003

A szüret idején Bárdos Sarolta volt a borász, a palackozás környékén talán már Rakaczki Gábor. 210 g/l maradékcukor, 10,5 g/l sav, 11,6% alkohol. 100% furmint, botritisszel fertőzött fürtök szamorodni-technológiával feldolgozva.
Aszús mélységet és komplexitást mutató illat: sárgabarack lekváros és aszalt formában, kis aszalt trópusi gyümölcs, különféle fűszerek és dohány. Az édesség egy cseppet talán felülkerekedik a savakon, de a bor annyira gazdag és rétegzett, hogy ezt lehetetlen felróni neki. Kajszi és trópusi gyümölcsök lekváros és aszalt formában, édesfűszerek és csipetnyi dohány. Elképesztően tömény, sűrű, tengermély és nagyon hosszú. Erős 8p.

Pezsgők

Ujvári Vivien borásszal szombaton délelőtt kóstoltuk a birtok pezsgőit. A jelenleg is forgalomban lévő Degenfeld pezsgővel, ugyanabból az alapborból készült, különböző dosage-zsal, frissen degorzsált tételeket kóstoltunk össze.

Az alapbor 100% furmint, 2011. szeptember 12-13-án szüretelve a Borkút és a Galambos terméséből. Az alapbor 500 literes erdőbényei első- és másodtöltésű fahordókban erjedt ki, batonnage technológia felhasználásával, részleges almasavbontással. Tirázs-likőr alapanyagként kétszer finomított cukrot, élesztőként Champagne-élesztőt használtak fel. A pezsgő Szentesi József pincéjében készült és forgalomba hozatal előtt 1 évig érlelődött palackban. A nem forgalmi tételek a kóstoló előtt 1 hónappal lettek degorzsálva.

terezianap4.jpg

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut 2011 3 g/l

A forgalmi tétel. A Tokaj Nyitány pezsgőkóstolóján ezt írtam róla: 
A hordó fűszerei határozottan érezhetőek, de mellette a fajta is hozza körtés, almás, citrusos jegyeit a termőhely mineralitásával együtt. A korty lendületes, telt, finom krémességgel, apró, sokáig tartó buborékokkal, hosszú lecsengéssel. Szép, bár visszafogottabb fahasználattal valószínűleg elegánsabb lenne. 
Akkor nálam 6p+ jutott a Degenfeld pezsgőjének. Az ottani pezsgők között valóban a kedvencem volt, de komolyabb nemzetközi mezőnyben nem vitte volna ennyire. Azt hiszem maradhatunk a szűkebb 6 pontnál. 
A többi tétellel összevetve ezt jegyeztem fel: Visszafogottabb gyöngyözés, finomabb buborékok, selymes korty, zöldalma, pici citrus, fűszerek, finom fa.

A többi pezsgőről 1-2 sort jegyeztem fel, főleg a különbségeket kidomborítva.

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő 2011 0 g/l

Kissé agresszív gyöngyözés, a korty elején különösen intenzív, élénk savak, citrusos, picit kesernyés, csontszáraz lecsengés.

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő 2011 3 g/l

Az előzőnél valamivel kedvesebb, friss, zöldalmás, citrusos, a forgalmi tételnél szúrósabb buborékokkal és erősebb habzással.

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő 2011 6 g/l

Friss, jól iható, remek egyensúllyal, a kortyban több krémességgel, vaníliával. Szép balansz a savak és a dosage között. Ez a tétel tetszett a legjobban.

Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő 2011 9 g/l

A dosage már kissé ellágyítja, picit édeskés az összbenyomás.

Új édesek

A jövőbe pillanthattunk bele ezen a kóstolón, hiszen a listán szereplő tételek nagy része csak hónapok vagy évek múlva kerül majd forgalomba.

terezianap7.jpg

Gróf Degenfeld Kövérszőlő 2013

117 g/l maradékcukor, 6,8 g/l sav. Eleinte kicsit tompa az illata, a fajtára jellemző minimális szalonnás-tejfölös fedettséggel nyit, majd édes szőlő, vanília, őszibarack és finom fűszer kanyarodik ki a pohárból. Könnyed, kellően élénk savú, jól iható édes bor. Ízében édes szőlő, ananász, őszibarack, kis trópusi gyümölcs és méz, finoman adagolt vanília és a korty végén pici citrusosság. Nehezen barátkozok meg a fajta boraival, de ez tetszett. 5p+

Gróf Degenfeld Fortissimo 2013

139 g/l maradékcukor, 8 g/l sav, 11,9% alkohol. 30% sárgamuskotály, 40% furmint, hárslevelű, kövérszőlő, 15% zéta, 15% kabar, utóbbi kettő már aszúsodott, amikor szüretelték. Enyhén fülledten indít az illat, és később sem lesz kiemelkedő intenzitású, édes gyümölcsöket, pici vaníliát mutat. Könnyed, viszonylag laza szerkezetű bor, jó savakkal, enyhe édességgel, pici alkoholos melegséggel a korty második felében. Jól iható, zamatos, de nem túl koncentrált, finom gyümölcsösséggel: őszibarack, sárgabarack, édes narancs. 5p

Gróf Degenfeld Szamorodni 2012 (minta)

136 g/l maradékcukor, kb. 7,5 g/l sav. Sárgabaracklekváros, édesfűszeres illat. Ízében vanília, fűszerek, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, kis fa. Talán enyhén édességhangsúlyos, kicsit zárkózott is, a fa még nem simult bele teljesen a szerkezetbe. Úgy tűnik, 2012 a szamorodnik éve lesz a borvidéken.

Gróf Degenfeld Andante Furmint Botrytised 2011

191 g/l maradékcukor, 9,5 g/l sav, 10,5% alkohol. Gazdag illatában narancslekvár, aszalt kajszi, narancshéj, édesfűszerek, vanília, fehércsokoládé és csipetnyi dohány. A korábbi évjáratoknál valamelyest könnyedebbnek tűnik, jó sav-cukor aránnyal, koncentrált ízekkel. Szájban hozza az illatban megismert aromatikát. 7p

Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 2013 (minta)

Kb. 200 g/l cukor, kb. 9 g/l sav, furmint és hárslevelű alapbor (80%-20%) és aszúszem (75%-25%). Kezdetben kicsit zárt, majd gazdag, finom gyümölcsösséget áraszt: sárgabarack, édes körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök. Élénk savai jól tartják a maradékcukrot, a korty selymes, krémes, a szerkezet elegáns. Zamatos ízében édes körte dominál, mellette citrusok, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, vanília és édesfűszerek. Ígéretes bor.

Gróf Degenfeld Natúreszencia 2013 (minta)

A pincében kóstoltuk, nem is jegyzeteltem, csak utólag vetettem pár sort papírra. Szárított paradicsom, elképesztő töménységű kajszilekvár és méz. Sűrű, koncentrált, gazdag és émelyítően mély, végtelen utóízzel.

 

A speciális kóstolók mellett néhány más tételt is megkóstoltam a két nap során.

Gróf Degenfeld Furmint 2013

Félszáraz, 15,4 g/l maradékcukor, 7,3 g/l sav, 12,4% alkohol. Friss, könnyed, reduktív karakter. Illatában friss szőlő és ananász, pici fűszerrel. Ízében ananász és mérsékelt égövi fehér húsú gyümölcsök, kevés édes citrus, minimális ásványos érzet. Talán egy nagyon kicsit édességhangsúlyos, jó ivású, viszonylag egyszerű bor. 4p (1850 Ft - Bortársaság)

terezianap5.jpg

Gróf Degenfeld Muscat Blanc 2013

11,9 g/l maradékcukor, 6,1 g/l sav, 11,7% alkohol. Egy közelmúltban górcső alá vett sárgamuskotály sor kapcsán ezt írtam róla:
A Degenfeld „alap” borsorának legnépszerűbb és talán legmegbízhatóbb tagja évek óta a sárgamuskotály, amely évről-évre stabilan tudja hozni a megszokott stílust és minőséget. Mint a sor összes csavarzáras palackjánál, eleinte itt is fülledt az illat. Egyébként jönnek a megszokott muskotályos jegyek: szőlő, friss virágok, bodza, citrusok, citromhéj, citromfű, licsi. Üde savak, friss aromatika, bodza, szőlő, citrusok, lime, pici só. A maradékcukor a ropogós savaknak köszönhetően nem ugrik ki, csak szépen kerekít a boron, az utóíz mégis inkább az édeskés tartományba tart. 5p (1990 Ft - Bortársaság)

Gróf Degenfeld Hárslevelű 2013

Félédes, 37,5 g/l maradékcukor, 7,3 g/l sav, 11,9% alkohol. 
Picit fülledten indít az illat, majd virágok, friss őszibarack érezhető. Egyensúlya az édesség felé hajlik, könnyed, jól iható, ahogy az alapszéria többi tagja is. Egy fokkal többet hoz ízben, mint az illatban: sárgadinnye, ananász, édes citrusok, őszibarack. Nem túl bonyolult, behízelgő bot. 4p+ (1850 Ft - Bortársaság)

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2013

Ahogy neve is mutatja, a Terézia-dűlő termése, szárazra erjedt ki és másodtöltésű hordókban érlelődött. 6,7 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 12,7% alkohol.
Illatában fehér húsú gyümölcsök (őszibarack, körte), finom fűszerek (gyömbér, vanília, kevés kókusz) és virágos jegyek elegyednek. A maradékcukor és a feszes savak szépen kiegyensúlyozzák egymást, a hordó csak fűszerez, nem zárja faketrecbe a bort. Szép egyensúlyt mutat a szerkezet. A gyümölcsös-fűszeres-finoman minerális ízjegyek határozzák meg szájban is. Évek óta a legjobb száraz/félszáraz Degenfeld-bor. 6p (1925 Ft - pincénél)

terezianap6.jpg

Gróf Degenfeld 3 Puttonyos Aszú 2008

100 g/l maradékcukor, 8,2 g/l sav, 11,2% alkohol. Aranysárga színű. Illatában a trópusi gyümölcsök és sárgabarack mellett az újhordó vaníliája és fűszerei sorakoznak fel és pici dohány is színesíti az összképet. Savai jól tartják az egyensúlyt a maradékcukorral, a korty felszíne finoman cseres, a lecsengés közepesnél hosszabb. A fűszerek kapják a legnagyobb hangsúlyt ízben, vanília, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, édes citrusok határozzák meg az aromaprofilt. 6p/7p (4350 Ft  Bortársaság)

Gróf Degenfeld Andante Furmint Botrytised 2002

Bónusztételként került elő. Bárdos Sarolta készítette. 230 g/l maradékcukor, 12 g/l sav. Elképesztően különleges és egyedi, hűvös illat: borsmenta, csalán, baracklekvár, lime, érett citrusok. A 2003-asnál valamivel vékonyabb, de lendületesebb, frissebbnek ható, hűvösebb karakterű, a sárgabaracklekvár, érett citrusok és trópusiak mellett az illatban is tapasztalható mentás, gyógyfüves aromákkal. 8p

 

A Degenfeld-csapatnak köszönöm a kóstolókat és a remek vendéglátást.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr286851963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.11.07. 11:24:26

Ha ez saját fotó, akkor nagy gratula. Remek. :-)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.07. 12:18:35

@Takács Kr.: Köszönöm. Igen, saját. Jó időben, jó helyen jártam. :)

kegyetlenkirály 2014.11.08. 06:54:40

PR cikk. Régebben ez nem volt jellemző erre a blogra. Rakaczki úr távozása óta ott nem történt semmi ,de úgy látom nem is fog.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.11.08. 07:37:30

@kegyetlenkirály: nem érzem ezt. Elment egy tán most először szervezett eseményre különlegességeket kóstolni. Sztem ez a dolga. Tokaj rájött, hogy jó időben érdemes leszervezni az embereket.

Mondjuk a héten ott jártam és nem éreztem, hogy a hétvége eseménye elég érdekes lenne, hogy maradjak, de ez inkább annak szólt, hogy maga a Degenfeld Pincészet nem elég izgalmas, mint általában azok a tokaji óriáspincék, melyek nagyrészt édesborokkal foglalkoznak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.11.08. 09:39:13

@kegyetlenkirály: Hm, hát ahogy érzed, csak a véleményemet írtam le. :)
@Takács Kr.: @kegyetlenkirály:
Kaptam meghívót az eseményre, de ha nem hívnak meg, akkor is elmentem volna. Éppen azért, mert különlegességeket kóstolhattam.
Tartottak már korábban is Terézia-napot a birtokon (2 éve), de jóval kevesebb programmal.
A kóstolók mindenki számára ingyenesek voltak, csak regisztrálni kellett interneten. A szállást, utazást magam fizettem.
Ami a pincészetet illeti: Egyetértek: az utóbbi években a Degenfeld valóban lemaradt a tokaji élbolytól. Korábban 3 borász is megfordult ott, aki azóta nagyobb elismertséget szerzett. Mostanában fiatalítottak a csapaton (új birtokigazgató, új borász, új marketinges), kíváncsian várom az eredményeket.

117 2014.11.08. 22:37:14

Egy időben rendszeresen vásároltunk a Gróf Degenfeldtől. Remek volt a száraz furmintjuk! Aztán olyan palack-variációk jöttek, kartonszámra, hogy leálltunk (vittük cserére a palackokat). Remélem, visszatérnek a reduktív, zöldes tételhez, mert a félszárazat nem szeretem.
süti beállítások módosítása