A Tokaj Renaissance Egyesület éves budapesti borbemutatója, a hagyományosan tavasszal megrendezésre kerülő Tokaj Nyitány idén több szempontból is megújult. Ismét a Borjour csapata szervezte a kóstolót, de szinte minden más változott. Április helyett júniusban került sor a rendezvényre. A kóstoló új helyszínre, az Ybl Palota belső udvarára és különtermeibe költözött. A jegyárakat csökkentették, viszont az aszúkat egy külön helyiségben, fizetős rendszerben lehetett kóstolni. A mesterkurzusok ingyenesek voltak, csak regisztrálni kellett, természetesen gyorsan be is telt mindkettő. Minden jel arra mutat, hogy a Renaissance a törzsközönség mellett igyekszik új arcokat megszólítani, több fiatalt vonzani a rendezvényre.
Mindkét mesterkurzus témája izgalmasnak ígérkezett: a tokaji pezsgők és a 2010-es évjárat aszúi kerültek reflektorfénybe.
Pezsgők
A Tokaji pezsgők mesterkurzust a nemzetközileg elismert Champagne-szakértő Márkus György vezette, aki rögtön az elején leszögezte: tekintettel arra, hogy a modernkori tokaji pezsgő mindössze 5 éves múltra tekinthet vissza, mesterkurzusról beszélni korai lenne. Bár a két világháború között és a második világháború után is készült a borvidéken pezsgő, az első méthode traditionelle pezsgők 2009-ben kerültek palackba Tokajban.
A tokaji pezsgő készítése a megfelelő tapasztalatok hiányában rengeteg kérdést vet fel, amelyre még keresik a választ a termelők. Milyen szőlőfajtákból, milyen klónokból készüljön az alapbor? Milyen fekvések adhatnak megfelelő alapanyagot az alapborhoz? Mekkora legyen a szőlő terhelése, milyen metszésmódot alkalmazzon a szőlész? Mi alapján határozzák meg a szüret időpontját? Milyen élesztővel történjen az erjesztés? Mennyi ideig tartsák seprőn a pezsgőt? Ezekre a kérdésekre a jelenlegi tapasztalatok alapján még aligha lehet végleges választ adni.
A pezsgőiket bemutató borászok mindenesetre bizakodóak a jövőt illetően, amit az is jelez, hogy évről évre egyre többen készítenek pezsgőt Tokaj-Hegyalján. Bárdos Sarolta (Tokaj Nobilis) szerint nem Champagne-nyal kell vetélkedni, a tokaji pezsgőnek meg kell találnia saját helyét. Molnár Péter (Patricius) nagy potenciált lát a tokaji pezsgőben, megfelelő fajták állnak rendelkezésre a borvidéken, és eddig az exportpiacokról kapott visszajelzések is kedvezőek.
Tokaj Nobilis Furmint Pezsgő Extra Brut 2011
A riolittufás Csirke-mál legalsó, legvastagabb termőtalaj-réteg által takart részéről származik a szőlő. Az alapbor tartályban erjedt, a végtermék nyerspezsgőként lett ledugózva. Sajnos a kóstoló kezdetére nem hűlt le eléggé a palack, így nem volt könnyű megfelelően értékelni. Illatában és ízében zöldalma, kis élesztős jegy, némi citrus. Élénk savak, tartós buborékok, jó struktúra. 6p
Gróf Degenfeld Furmint Pezsgő Extra Brut 2011
Első- és másodtöltésű fahordóban erjedt alapbor a Borkút és a Galambos terméséből. A hordó fűszerei határozottan érezhetőek, de mellette a fajta is hozza körtés, almás, citrusos jegyeit a termőhely mineralitásával együtt. A korty lendületes, telt, finom krémességgel, apró, sokáig tartó buborékokkal, hosszú lecsengéssel. Szép, bár visszafogottabb fahasználattal talán elegánsabb lenne. 6p+
Patricius Pezsgő Brut 2011
50% hárslevelű, 25% furmint, 25% sárgamuskotály, érdekessége, hogy az expedíciós likőr a 2000-es 6 puttonyos aszú volt. Gyümölcsösebb, klasszikus pezsgőhöz közelebb álló illat, almával, körtével, finom élesztős aromákkal, kis szőlővel. Ízében alma, szőlő, pici almahéj, lágyabb savérzet, finom krémesség, legfeljebb közepes lecsengés. 5p+/6p-
Dereszla 2011
60% furmint, 40% hárslevelű a Henye, Teleki és Bekecs dűlőkből. Transvasée eljárással készült: magnumpalackokban zajlott le a másodlagos erjedés, majd a kész pezsgőt 0,75 l-es palackokba töltötték le. Jó savak, pici cukor, alma, élesztős jegyek, ízében némi barnuló almával és almahéjjal. 5p+
Sauska Pezsgő 2012
50% furmint, 25% chardonnay, 25% hárslevelű, az alapbor 10%-a erjedt 3 és 5 hektós francia fahordókban. Áprilisban degorzsálták. Illatában zöldalma, briós, finom fűszeresség. Lendületes sav, picit még agresszív, de hosszan tartó buborékok. Ízében citrusok, zöldalma, őszibarack, finom fanyarság. Még nagyon friss, de ígéretes, elegáns pezsgő. 6p
Béres Pezsegő 2010
100% hárslevelű, közel 20 g/l maradékcukor. Illatában mazsolás kalács, őszibarack, alma. Feszes savak, enyhe édességérzet, picit agresszív buborékok, őszibarack, édes alma, némi kalácsos jegy. 5p+
2010-es aszúk
Az aszúk kóstolóját Bárdos Sarolta vezényelte le, az egyes pincészetek képviselőinek segítségével. A 2010-es évjárat jól ismert nehézségeire éppen csak utalnék: késői zsendülés, hűvös, csapadékos nyár, kevés napsütés, gombás betegségek elterjedése. Szerencsére az októberi-novemberi szüreti időszak relatíve száraz volt. A hűvös időjárás ugyanakkor elképesztően lendületes, élénk savakat kölcsönöz a boroknak, ami az aszúk tekintetében a megszokottnál sokszor vékonyabb testben, friss, citrusos aromatikában és vibráló, sziporkázó savakban jelentkezik. A kóstolt borok nagy része igazolta, hogy 2010-ből igenis remek aszút lehetett készíteni, még akkor is, ha ezt akkor kevesen gondolták volna.
Béres Szőlőbirtok 5 Puttonyos Aszú
10,5 % alkohol, 10 g/l sav, 154 g/l cukor. Borostyánba hajló szín, kissé visszafogott illat, benne mazsola, némi fűszer, aszalt barack, tejcsokoládé. Jó savak jellemzik, a lecsengés közepes hosszúságú. Ízében sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, édes citrusok. 7p
Tokaj Classic Borászat 5 Puttonyos Aszú
9% alkohol, 9 g/l sav, 164 g/l cukor. Citrom szín, kissé zárt illat, idővel vanília, alma, por, citromos tea, némi trópusi gyümölcs, ananász érezhető. Ízében körtekompót, birsalmakompót, vanília. Könnyed, lazább szerkezetű, közepes lecsengéssel. Majdhogynem inkább emlékeztet késői szüretre, mint aszúra, de ettől még élvezetes. 7p
Disznókő Pincészet 5 Puttonyos Aszú
12% alkohol, 10g/l sav, 138 g/l cukor. Világos arany szín, illatában fa, sárgabarackbefőtt, citrusok, narancs. A Disznókő aszúira jellemző egyenletesen lendületes savérzetet nem találtam benne, bár a savak azért kellően hosszúra nyújtják a kortyot. Ízében is erősen érvényesül még a fa, fűszerek, édes citrusok, sárgabarack mellett. Lecsengése közepesnél hosszabb, citrusos. Jelenleg nem mutatja a pincészetre jellemző aszús jegyeket, kicsit rendezetlen, de fiatal még. 6p
Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 6 Puttonyos Aszú
11% alkohol, 10,7 g/l sav, 178 g/l cukor. Eléggé zárkózott, tompa illat, némi poros, gombás jeggyel, mellette sárgabaracklekvár, érett trópusiak, méz. Ízében is nagyjából ugyanezt mutatja, a savak a sor többi borával összehasonlítva kicsit lustábbnak tűnnek, a bor nem hordozza a várt frissességet és intenzitást. 6p-
Erzsébet Pince 6 Puttonyos Aszú
11% alkohol, 9 g/l sav, 180 g/l cukor. Illatában pici illó érezhető, de szellőzéssel szépen kibomlik: sárgabaracklekvár, fűszerek, vanília, citrusok. Egyszerre krémes és lendületes, kellően tömör korty, jó savak, nagyjából közepes test, arányos szerkezet. Ízében narancslekvár, édes citrusok, sárgabarack, fűszerek, vanília, pici integrálatlan cseresség. 8p
Barta Pince 6 Puttonyos Aszú
9% alkohol, 13,5 g/l sav, 231 g/l cukor. Itt is némi illóval nyit az illat, majd fűszerek, kávé, avar, további szellőzéssel citrusok, édes körte, sárgabarack, sok édesfűszer jelenik meg. Gazdag, koncentrált, miközben hűvös eleganciát áraszt. Savai élénkek, lendületesek, hosszan tartanak. Ízében trópusi gyümölcsök, sárgabarack, körte, narancs, finom vanília, sok citrus. Nálam a nap legjobbja. 8p+
Tokaj Nobilis 6 Puttonyos Aszú
11% alkohol, 11 g/l sav, 220 g/l cukor. Egy hete került palackba, ennek megfelelően kicsit zilált volt még. Kissé zárkózott illatában már ott a jövő ígérete: sok trópusi gyümölcs, sárgabaracklekvár. Ízében trópusi gyümölcsök, mangó, sárgabarack, édes citrusok, kis vanília. Nagyon élénk, feszes savak, krémes korty, édes lecsengés. Most erős 7 pontra tenném, 8 pontos kilátásokkal.
Dereszla Pincészet 6 Puttonyos Aszú
11% alkohol, 13,5 g/l sav, 220 g/l cukor, 70,5(!) g/l extrakt. 80% furmint és 20% hárslevelű, erjedő mustban kiáztatott aszúszemek. Illatban sárgabarack- és narancslekvár, édesfűszerek, vanília, mazsola. Nagyon hosszú, szép ívű savak, telt, vastag korty, sárgabaracklekvár, citrusok, vanília, finom fűszerek, vibráló lecsengés. 7p+/8p
Dobogó Pincészet 6 Puttonyos Aszú
11% alkohol, 12,5 g/l sav, 220 g/l cukor, az aszúszemek a pincészet Mylitta névre hallgató borában lettek kiáztatva. Mély illatában gazdag virágos jegyek, sárgabarack, fűszerek, csipetnyi dohány, selyemcukor, tejkaramell, narancslekvár. Szép savak, jó arányok, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, keleti fűszerek, kis botritiszes kesernye. 7p+
A kóstolón saját költségemen vettem részt.