A Borrajongó

"Nagy mesterek hordóiból" - St. Andrea a Borkollégiumban

2014. október 20. 06:40 - furmintfan

A Borkollégium "Nagy mesterek hordóiból" címmel új kóstolósorozatot hirdetett meg az őszi-téli hónapokra. Ezeken az estéken a Borkollégium gyűjteményéből már kereskedelmi forgalomban nem kapható tételek kerülnek elő, amelyeken keresztül egy-egy neves borász életművéből kaphat ízelítőt a közönség. A kezdeményezés mindenképpen érdekes és hasznos, ugyanakkor veszélyeket is rejthet magában: akár annak idején "nagy bor"-nak kikiáltott tételek is elvérezhetnek egy-egy ilyen bemutatón.

A sort szeptemberben a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet nyitotta, és nagy örömömre dr. Lőrincz György személyes jelenlétével is megtisztelte a kóstolót.

standrea1.jpg

A St. Andrea-szortiment az utóbbi években szemmel láthatóan egyszerűsödött, tisztult. A fajtaborok nagy része eltűnt, ezek közül egyedül a pinot noir - a pincészet ültetvényeinek legnagyobb hányadát ez a fajta teszi ki - maradt meg hírmondónak. Lőrincz György azonban nem zárja ki, hogy amennyiben azonban az adott évjárat különleges minőségű bort eredményez valamelyik fajtánál, önálló tételként, fajtaborként is palackozásra kerüljön. Ezeket a különleges borokat várhatóan csak a pincénél, illetve a várhatóan a jövő év első hónapjaiban a Bajcsy-Zsilinszky úti Eiffel Palota földszintjén megnyíló St. Andrea Borbárban kóstolhatja majd a közönség.

A szortiment gerincét tehát a házasítások képezik: Egri Bikavér, Egri Csillag, Egri Cuvée. Fehérborok esetében a Napbor, Boldogságos, Örökké, Bikavérben az Áldás, Hangács, Merengő már jól ismert nevek; ha az évjárat lehetővé teszi, mindegyik elkészül. 2011-ből, illetve 2012-ből a Nagy-Egedről két limitált tétel egészíti ki a választékot: a furmint és chardonnay házasításából született Mária és a Nagy-Eged-Hegy Egri Bikavér Superior. Az ikonikus dűlőben egyébként chardonnay, furmint, illetve kékfrankos, kadarka, csókaszőlő, merlot, syrah, és pinot noir fajtákkal dolgozik a pincészet.

standrea0.jpg
 

A fehérborok kapcsán szóba került az Egri Csillag sorsa, létjogosultsága. Sokan nem értik - többek között én sem - mi értelme volt - az egyébként még mindig az útkeresés fázisában lévő - Egri Bikavérnek egy olyan fehér párt kreálni, amelyben sem a fajták (kb. 30 fajta használható fel), sem a készítési eljárás szempontjából nincs különösebb megkötés, amely egy egyedi karakterű fehérbor megszületését segítené elő. Tényleg meg kell adni a lehetőséget, hogy egyesek olyan tartályos erjesztésű és érlelésű, fajélesztő segítségével készített illatos borral akarják reprezentálni a borvidéket, megmutatni a termőhelyi tipicitást, amely bárhol készülhetne?!

Lőrincz György szerint időt kell adni az út elején álló Egri Csillagnak is, hogy idővel letisztuljon a koncepció. Ő mindenesetre már azt is eredménynek tartja, hogy - nem kis részben az ő fellépésének köszönhetően - nem félédes bor lett a Csillagból (volt ilyen irányú törekvés, különösen nagyobb volumenben termelő borászatok részéről), és bizakodóan tekint a jövőbe is.

standrea2.jpg
 

Az alábbi borokat kóstoltuk:

Boldogságos Egri Fehér Superior 2012

Olaszrizling, szürkebarát, viognier és sauvignon blanc házasítása. Illata eleinte nehezen szálazható, majd kicsit jobban kibomlik. Fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, leheletnyi vanília és halványan a sauvignon blanc zöldes karaktere is megjelenik. Vastag telt korty, amit az alkohol is befűt. A fa már nem túl hangsúlyos, de még tovább is integrálódhat. Ízét barackos, körtés jegyek mellett a hordó fűszerei és ásványos jegyek határozzák meg, de a sauvignon blanc zöldes aromái és a viognier egzotikus fűszerei is feltűnnek a háttérben. Valahogy a Boldogságos nekem mindig lassabban érik össze, mint az árban eggyel feljebb pozicionált Örökké (persze a Boldogságos egy dűlős bor, az Örökké nem), a 2011-eseknél és a 2012-eseknél is ezt éreztem. Érzésem szerint lesz még jobb, most erős 5p

Napbor 2003

Az első Napbor, chardonnay, olaszrizling és szürkebarát házasítása, hordóban erjesztve és érlelve kb. 12 hónapig. Színe már aranyba hajlik. Illata érettséget sugalló jegyekkel fogad: propolisz, méz, széna, aszalt barack, pici oxidáció. A bor textúrája selymes, sima, érett savai még kitartanak, a fa érezhetően nem kevés, de szépen integrálódott - volt is rá ideje -, az alkohol finoman melegít. Gyanús volt, hogy csúszott bele egy kevés későn szüretelt, töppedt, esetleg botritizálódott alapanyag is, sejtésemet Lőrincz György később igazolta. Az ilyesmit manapság már egyre többen kerülik, személy szerint engem korosabb száraz fehérborokban ezek a jegyek általában nem zavarnak, sőt, sokszor tetszenek is, mea culpa. Ízében is visszajönnek a mézes, aszalt gyümölcsös aromák, pici dohánnyal, enyhén kesernyés lecsengéssel. 11 éves kora ellenére meglepően szépen tartja magát, tetszett. 5p+

standrea3.jpg
 

Magyalos Kadarka 2007

Halvány gránát színű. Illatában aszaltas hangulatú gyümölcsök, földesség, érett meggy, fűszerek keverednek. Hosszabb ideig levegővel érintkezve kezd oxidált jelleget ölteni, cefréssé válni, majd szétesni. Savai a meleg évjáratnak ellenére is élénkek, az alkohol picit fűt a korty végén, a test nagyjából közepes. Ízében érett meggy, szilva, fűszerek, finom sós fuvallat. Amint Lőrincz György szavaiból kiderült, ebben az évjáratban az aszúsodott szemek segítettek a savak és aromák koncentrálásában. 5p

Magyalos Kadarka 2005

Az előző bornál is halványabb, gránát helyett inkább már-már vöröses árnyalatú narancsszínt mondanék rá. Illata határozottan grillázzsal nyit, de ennek helyét gyorsan átveszi földesség, füst és egy kevés édesfűszer. Érezhetően oxidált már. Kóstolva szinte csak a struktúráról szól: a savak meglepően jól tartják magukat, a test kadarkához illően légies, könnyed, de a díszítő jegyek szinte teljesen eltűntek. A savaknak köszönhetően némi érett citrusos, savanyú piros bogyós gyümölcsös ízt véltem felfedezni. Csúcsán túl van már. 4p

Cabernet Franc 2002

Mély rubin szín, és mély az illat is, amely elég sokat is változik a pohárban. Túlérett, itt-ott már befőttes állagú gyümölcsökkel (szilva, meggy, erdei gyümölcsök), karácsonyi fűszerekkel indít, majd a második hullámban már lekvárosba hajló gyümölcsösség, kevés vaj és bőr követi, majd rumos meggyesbe, édesfűszeresbe vált át. Ízében is megtaláljuk a túlérett gyümölcsöket, konyakos meggyet, rumos szilvát és a gazdag édesfűszereket, pici vajjal és minimális bőrösséggel körítve. A nagy testet széles savak támasztják alá, a tannin mennyiségre nem kevés, de érett, jó minőségű, az alkohol enyhe melegítő hatása ekkora testnél pedig szinte fel sem tűnik. A túlérett gyümölcsösséggel operáló borokat általában kevésbé szeretem, de itt a különlegesen fűszeres íz és a stabil szerkezet megvett. Csúcsa környékén lehet. Erős 6p

Merlot 2003

Közepesnél árnyalattal világosabb, gránátba hajló rubin szín. Már ránézésre is sokkal vékonyabb bor az előzőnél, és a meglehetősen visszafogott illat sem rejteget óriási izgalmakat: vaj, földes jegyek, kis mák, némi csokoládés sütemény. Az előző bor után jóval vékonyabb, lazább, lágyabb és egyszerűbb. A szerkezetet lágyabb savak és közepes mennyiségű, selymes tannin határozzák meg, az alkohol moderált, a test közepes. Ízében lassan leépülő piros bogyósokat, meggyet, szilvát és egy kis földességet lehet felfedezni. 5p-

Egri Bikavér 2002

Az első St. Andrea Bikavért tisztelhetjük a kitöltve közepes rubin színű borban. Illatában kis vaj, gumi, grillázs, majd földes jegyek, erdei gyümölcsök, kis zöldfűszer. Idővel a zöldfűszeres, enyhén kovászos uborkás vonal felerősödik és megjelenik egy minimális oxidáció, enyhe krumplisság is. Aránylag lágyabb karakterű, bársonyos a tannin, sima a korty, szép egyensúlyt mutat, bár nem egy kifejezetten lendületes bor, különösen a sor többi tagjához viszonyítva. Aromaprofilját savanykásabb fekete bogyós gyümölcsök (feketeribizli, áfonya, kökény) és meggy határozza meg, enyhe sóssággal. Csúcsán feltehetően túljutott, de simaságának és remek arányainak köszönhetően így is jó volt inni. 5p+

standrea4.jpg
 

Merengő Egri Bikavér Superior 2002

Elérkeztünk az első Merengőhöz, ami egyben az első Bikavér Superior is Egerből. Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, kékfrankos. Színe sokkal élénkebb, vitálisabb, mint a 2002-es "alap" Bikavérnek. Az alapanyag érezhetően érettebb volt, a fekete bogyós gyümölcsök mellett azonban feltűnik az "egries" kapros, "koviubis", zöldfűszeres, enyhén talán vegetális vonal is, grillázzsal, földes jegyekkel. Robosztus felépítésű bor, emelkedett alkohollal, masszív savakkal, jelentős mennyiségű érett tanninnal. Csokoládés, fekete bogyós gyümölcsös íz, zöldfűszeres lecsengés. 6p

Merengő Egri Bikavér Superior 2006

Kékfrankos, cabernet franc, syrah és merlot. Közepesnél sötétebb rubin színű. Hűvösebb hangulatú illat, érett piros bogyósokkal (meggy, ribizli, cseresznye), zöldfűszerekkel, földes jegyekkel. Remek struktúráját a kivételesen szép savgerinc határozza meg, mellette jó minőségű sima tannin, izmos test, és csak finoman melegítő alkohol érezhető. Ízében az erdei gyümölcsök mellett határozott sós-földes jegyek, fűszerek jelentkeznek. Kifejezetten hosszan búcsúzik. Lendületes, néha szinte fiatalosnak hat, mégis remekül összecsiszolódott. Kiváló bor. 7p+

Merengő Egri Bikavér Superior 2007

Ebből az évjáratból készült először Hangács Bikavér, és kivételesen a Merengő is dűlős bor lett: 100%-ban a Paptagból származik a szőlő, mégpedig merlot, syrah cabernet franc, pinot noir és kékfrankos fajtákból. A Paptag a Hangácshoz képest vastagabb termőréteggel rendelkezik, melegebb klímájú és így puhább bort ad. A 2006-os Merengőnél világosabb színű és érettebb illatú. Határozott zöldfűszeresség, kis édes fűszer, érett szeder, erdei gyümölcsök lekvárja-likőrje és kevés csokoládé jellemzi, ízben egy kis földes-krumplis vonal is megjelenik. Az előző borhoz viszonyítva testesebb, több és kicsit húzósabb tanninnal, lágyabb savakkal és moderáltabb alkohollal. 6p

Hangács Egri Bikavér 2008

Kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir és menoire. Mattabb, tompább rubin színű. Illatában befőttes állagú gyümölcsök: hecsedli, erdei gyümölcsök, málna, szeder, kis só és füst, majd idővel édesfűszerek, a háttérben a már-már kötelező zöldfűszeres-koviubis vonal és pici vaj. Ízében érett - de nem túlérett - piros bogyós gyümölcsök, meggy, cseresznye, málna és fűszerek jelennek meg, a lecsengés felé haladva pedig egyre inkább a zöldfűszeres jelleg dominál. Jó felépítésű, arányos, elegáns bor, amely valóban megmutatja a termőhely erényeit is. 7p-

Áldás Egri Bikavér 2011

50% kékfrankos, a többi pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, syrah, menoire, zweigelt, turán. Hűvös karakterű, édes illatában málna, eper, szeder, édes karácsonyi fűszerek. Elegáns szerkezetű, feszes savakkal, közepesnél kevesebb, selymes tanninnal. Ízében a gyümölcsösség vezet: málna, meggy, eper, feketeribizli, fűszerek, vaníliával és  mézeskalácsos fűszerességgel, finom ásványossággal. 6p

Valóban Méltó Pinot Noir 2009

Közepesnél világosabb rubin színű borunk nagy része a Hangácsról származik. Illata eleinte picit zárkózott, majd szellőzéssel zöldfűszeres, piros bogyós gyümölcsös jegyek bújnak elő, egy kis leveszöldséges-vegetális árnyalattal. Idővel itt is bejön egy krumplis-földes jelleg, amely a szárazpróbán erősebbnek mutatkozik. Jó savak, minimum közepes test, érett piros bogyós gyümölcsös, fűszeres, földes kísérő jegyekkel, sós-földes lecsengéssel. Inkább a termőhelyről szól, mint a fajtáról. 5p+

Valóban Méltó Pinot Noir 2011

Még nem forgalmi tétel, nagyrészt a Kis-Eged termése. Élénk illat, piros bogyósokkal, cseresznyével, zöldfűszerekkel, sós jegyekkel majd édesfűszerekkel, a szárazpróbán grillázzsal. Ízben koncentrált, piros bogyós gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel, határozott sós-ásványos jegyekkel. Savai kifejezetten feszesek, lendületesek, játékosak. A tannin nem kevés, fiatalos, de jó minőségű, az alkohol picit melegít, összességében véve azonban jobban tetszett ez a bor, mint a 2009-es előd. 6p

Hangács Egri Bikavér Superior 2011

Kékfrankos, merlot, cabernet franc, pinot noir, cabernet sauvignon házasítása. Sötét rubin szín. Illata szellőzéssel egyre gyümölcsösebbé válik (málna, meggy, cseresznye), mellette sós ásványosság, füstölő, fűszerek. Koncentrált és tömör, élénk savakkal, jó minőségű tanninnal. Komplex, piros és fekete bogyós erdei gyümölcsökkel, sós ásványossággal, kis csokoládéval a korty második szakaszában, közepesnél hosszabb lecsengéssel. 7p-

A kóstolóra saját költségemen látogattam el.

 
12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr466808895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terroir 2014.10.20. 08:29:59

múltkor számon kérték rajtad, hogy nem adsz 4 pontot, most megkapták :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2014.10.20. 08:38:09

@terroir: Nem azért lett 4 pont, mert kikövetelte a közönség (ráadásul ez a poszt valójában hamarabb megszületett, mint a másik). :) Egyszerűen ez a bor ilyen korosan nekem ennyit nyújtott.
Jó lett volna kóstolni a korosabb borokat csúcsformában is, de nagy részük még jelen állapotában is pozitív élményt adott.
Az meg úgyis rajtam ragad, hogy a múltkor lepontoztam szegény rosso-kat. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.20. 10:36:16

A Magyalos Kadarka nagyon szimpatikus vállalkozásnak tűnt, talán voltak is jó palackok az elején, csak idővel mindnek volt egy amolyan rothadt kadarka íze és rosszul is értek rendszerint. Ez megerősíti a saját tapasztalatot.

dagadtos 2014.10.20. 12:45:48

Valójában inkább a 7-8 pontokat hiányolom a száraz boroknál is, de most az is megvolt!

loading 2014.10.20. 17:47:05

@akov: A palackozás évében rendben volt. Szüleim szerint azonban soha nem volt kadarka, ízre semmiképp.

Amikor először kóstoltam a Valóban méltó PN-t, akkor két dolgot nem értettem: miért ez a neve? és miért kellett forgalombahozni? Azóta nem követem.
A leírást is figyelembe véve kezdem úgy érezni, hogy a Pinot Noir mégsem Egerben "lel otthonra' Magyarországon.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2014.10.20. 18:02:59

@loading: Hm, nekem kadarkás volt az elején, friss, elég sok fával, de jó fával (évjáratot nem tudnék most hirtelen visszaidézni), de volt olyan verzió, amiben rothadás íz is volt. Amikor évekkel később kóstoltam, hanyatlottak.

Nekem sokszor az az érzésem, hogy nem nagyon tudjuk milyen a kadarka. Egyelőre. Pl. a Szentesi féle szelekció, amit Szekszárdról, egy 100 éves ültetvényről gyűjtöttek, eléggé más pl. és mégis a talán a legjobb kadarkák között van rendszerint.

pecz 2014.10.20. 20:57:54

Ez a "letisztult" szortiment követhetetlen. Egy ekkora pincének szerintem 2 vörös és 2 fehér bort kellene készítenie. Jókat.
OK. Esetleg lehetne a fajtaborokból más-más dűlőből, de ez a kavalkád...

Egyébként nemrég volt módomban 2005-ös Magyalos Kadarkát kóstolni és örültem neki, de valóban a csúcson túlinak tűnt.

loading 2014.10.20. 21:47:38

@akov: Nézd,a szüleimnek hiszek. Ők még ittak 40-50 éve, akkor 40-50 éves tőkékről származó kadarkát.
De kétségtelen tény, ma már nemigen vannak ilyen tőkék. Illetve megváltozott a borkészítés módszere, technikája, s oly sok minden.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2014.10.22. 09:30:42

@pecz: egyetértek, és még nem is hasonlítottad olyan borvidékekhez, ahol egyetlen fajtával boldogulnak...

persze kell kísérletezni, csak nehéz a rengetegféle szőlőből nem cuvéet készíteni.:-)

117 2014.10.26. 12:17:26

@loading: Én sem tudom, hol nyer magyar otthonára a pinot noir... Alapvetően csak házasításokban szokott jól működni.

A St.Andrea borokkal úgy vagyok, hogy van, amikor lehengerelnek, van, amikor meg egyszerűen nem ízlik. Nem jöttem rá, hogy mitől függ, de az biztos, hogy néhány év érlelés jót tesz mindegyik tételüknek.

@akov: Igen, szerintem sem tudjuk milyen a kadarka. Kóstoljátok meg a szekszárdi Fekete Pince 2008-as kadarkáját. Egy éve biztosan optimális állapotban volt. A kadarka hagyományos arcát is ismerem: nagszüleim még javában készítették, és mindenki piros fröccsnek itta.

kunci · http://www.borfoldrajz.blogspot.hu/ 2014.10.27. 01:08:17

@117: Ha különleges Pinot akartok kóstolni akkor keressétek a Ráspiét. Ha van még neki. Igazán egyedi ízvilágú.

117 2014.10.27. 11:48:38

@kunci: Köszönöm, utánajárok.
süti beállítások módosítása